Jump to content

Da li su Sveti Oci bili uvek u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 minute ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro znam ja da moram da pazim ali ponekad po ivici žileta nekog može bolje da otrezni.

Reci Milane, jeste li mene Milojkov na teološkoj temi stavio na odobravanje davne 2011?

Jessu li svi bili fini samnom dok nisu shvatili da sam ustvari doronameran?

Da li bi me i dalje trpeli da ja nisam čitaao izmedju ostalog i tvoje skripte i skripte drugih teologa sa foruma?

Svakako da sam shvatio da su trde reči koje sama ja prživljavao ovde na početku bile na kraju korisne jer su imale kontekst koji pije vodu. Kao što je kontekst na koji ja ukazujem kad sam koristio izraz lupetanje(otrežnjavajuće, moguće objasniti i korisno).

Dakle pokušaću i dalje da štitim druge od sebe ali sam ja barem napisao svoj put ovde od 2010. I sami ste bili prisutni. Inače ljude koje navodno nisam dovoljno zaštitio su dobili opomenu svi odreda a izraz lupetanje je ustvari namenjen otrežnjavanju a ne zaoštravanju stvari.

У реду. Јесте тако како си рекао. Само ето, оно, због других који можда дођу да читају...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Милан Ракић рече

У реду. Јесте тако како си рекао. Само ето, оно, због других који можда дођу да читају...

Pa i ja sam nekada čitao i čudio se :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

otrežnjujuće prosvetljenje da sveti oci nisu nepogrešivi u svojim stavovima. Što je moraš priznati daleko delotvornije od same forme.

Ovo je jaka, neodmjerena i neutemeljena izjava. Nije to nikakvo prosvetljenje, naprotiv. Ne vidim šta je tu toliko djelotvorno, ako se neki nekritički podupiru autoritetom otaca, a drugi ih jednako neodgovrorno ruše.

Sveti Oci su sveti, znači govorili su Svetim Duhom u mjeri dane im blagodati koja je daleko veća nego naša, i nego učenih teologa bez opita blagodati i uma neočišćenog od strasti, naročito gordosti. 'Opasno je da se um neočišćen od strasti prihvata teologije', parafraziram samo jednog velikog Oca. Naročito kad govore o stvarima koje spadaju u čistu teologiju, a i etiku, tj. praktično življenje vjere. 

Sveti Oci su griješili i imali pogrešna mišljenja i sudove naročito kad se radilo o dometima i determinizmima ljudskog mišljenja tog vremena. (npr. da Zemlja nije okrugla). Ipak, u pitanjima teološkim i etičkim, jesu veći autoritet od zvučnih akademskih titula iz nauke teologije. Svako vrijeme nosi i razvoj mišljenjai kretanje filosofsko-teološke misli, ali ovo potonje je možda nešto što moramo posmatrati i kao predmet duhovne borbe u umu kojoj smo izloženi. Ako hoćemo da budemo mudri i bezazleni.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Дијана. рече

Ovo je jaka, neodmjerena i neutemeljena izjava. Nije to nikakvo prosvetljenje, naprotiv. Ne vidim šta je tu toliko djelotvorno, ako se neki nekritički podupiru autoritetom otaca, a drugi ih jednako neodgovrorno ruše.

Sveti Oci su sveti, znači govorili su Svetim Duhom u mjeri dane im blagodati koja je daleko veća nego naša, i nego učenih teologa bez opita blagodati i uma neočišćenog od strasti, naročito gordosti. 'Opasno je da se um neočišćen od strasti prihvata teologije', parafraziram samo jednog velikog Oca. Naročito kad govore o stvarima koje spadaju u čistu teologiju, a i etiku, tj. praktično življenje vjere. 

Sveti Oci su griješili i imali pogrešna mišljenja i sudove naročito kad se radilo o dometima i determinizmima ljudskog mišljenja tog vremena. (npr. da Zemlja nije okrugla). Ipak, u pitanjima teološkim i etičkim, jesu veći autoritet od zvučnih akademskih titula iz nauke teologije. Svako vrijeme nosi i razvoj mišljenjai kretanje filosofsko-teološke misli, ali ovo potonje je možda nešto što moramo posmatrati i kao predmet duhovne borbe u umu kojoj smo izloženi. Ako hoćemo da budemo mudri i bezazleni.

Šta da ti kažem sa duhovne i teološke pozicije ovo tvoje je plitka voda i ne vodi ničemu za čime će bilo ko imati korist.

Mislim da si ovde u manjini sa tvojim stavom, jer je očigledno, da su sveti oci i svi koji su se ikada uhvatili u koštac Bogopoznanja i teologije, ponekad potpuno promašili cilj. No oni su postali svetitelji zato što nisu insistirali na svojim pogrešnim tumačenjima, nego su svoje stavove korigovali i ispravljali.

Ljudi sa kojima sam ušao u raspravu to negiraju a pri tom ne poznaju ni delo ni vreme nastalog citata odredjenog svetitelja, niti da li je svetitelj taj citat kasnije korigovao, niti da li je korišten opšte u kontekstu u kojem se trenutno vodi rasprava.

Dakle dabome sve sam rekao.

Подели на овим сајтовима

Ово је иначе јако изражен став многих црквених људи: _______ (свети, чудотворац, архимандрит, игуман, овај, онај) има "већу" или "позамашнију" количину Духа (што је апсурд и никада није био (нити икада може бити) став Цркве) ако верујемо да се Син Божији оваплотио и постао човек.

Прилично сумануто, а примећује се код многих верујућих. Нажалост, то је толико озбиљно да заслужује посебну тему, али ваља напоменути када се већ дотакосте.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Ово је иначе јако изражен став многих црквених људи: _______ (свети, чудотворац, архимандрит, игуман, овај, онај) има "већу" или "позамашнију" количину Духа (што је апсурд и никада није био (нити икада може бити) став Цркве) ако верујемо да се Син Божији оваплотио и постао човек.

Прилично сумануто, а примећује се код многих верујућих. Нажалост, то је толико озбиљно да заслужује посебну тему, али ваља напоменути када се већ дотакосте.

Bravo džumi a još i da postavimo onako pitanje koliko ima svetitelja koji nisu kanonizovani a bili su bogougodni i ispunjeni svetoga duha?

Подели на овим сајтовима

@Дијана. Не бих да браним ВСБ уме он то и сам а и нема потребе јер сам га сасвим добро разумела  и не видим да је начинио неки преступ према СВ.Оцима, бар ја субјективно  заиста нисам то тако доживела као ти. И  конк.у овом случају мислим да субјективно моје и објективно су у истој равни. И бре ви админи све пуританац до пуританца, али опет све од случаја до случаја, па вам се некада то чуло за пуританство пробуди, а некада када треба да реагује  ћути...:)...ух повлачим реч да и мене не  опоменете...

Опет кажем не видим ништа зло ни у увредљиво у ономе што је ВСБ  рекао, а притом не да верујем него знам да ништа лоше није ни  мислио ....  

И сама једном била на тапетићу  када ништа лоше нисам мислила, а ни рекла, нашалила се, а  мозгови људи свашта нешто наслуте погрешно или погрешно интерпретирају, тако да инквизицијо :ani_biggrin: / моментално повлачим реч /  СТОП....:)

Тражим правду за нашег ВСБ који ни мрава не бих згазио а камоли оплео по СВ. оцима ... иди бре Леди ди исповеди грех према неправедно оптуженом брату нашем драгом ВСБ   :ani_biggrin:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

I inače mene nikada nećete videti da se pozivam na ovog ili onog popa, igumana,blagodatnog manastira u kojem su se moje koskice molile,svetitelja....

Ja svakog od njih kojeg poštujem sa posebnom pažnjom doživljavam ali ne govorim njihovim rečima nego svojim.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Рапсоди рече

@Дијана. Не бих да браним ВСБ уме он то и сам а и нема потребе јер сам га сасвим добро разумела  и не видим да је начинио неки преступ према СВ.Оцима, бар ја субјективно  заиста нисам то тако доживела као ти. И  конк.у овом случају мислим да субјективно моје и објективно су у истој равни. И бре ви админи све пуританац до пуританца, али опет све од случаја до случаја, па вам се некада то чуло за пуританство пробуди, а некада када треба да реагује  ћути...:)...ух повлачим реч да и мене не  опоменете...

Опет кажем не видим ништа зло ни у увредљиво у ономе што је ВСБ  рекао, а притом не да верујем него знам да ништа лоше није ни  мислио ....  

И сама једном била на тапетићу  када ништа лоше нисам мислила, а ни рекла, нашалила се, а  мозгови људи свашта нешто наслуте погрешно или погрешно интерпретирају, тако да инквизицијо :ani_biggrin: / моментално повлачим реч /  СТОП....:)

Тражим правду за нашег ВСБ који ни мрава не бих згазио а камоли оплео по СВ. оцима ... иди бре Леди ди исповеди грех према неправедно оптуженом брату нашем драгом ВСБ   :ani_biggrin:

Мало ме је мрзело да разјашњавам и правим реконструкцију, ја нисам рекао да је то било светоотачко лупетање, него сам рекао да је то монашко лупетање, са посебним освртом на део монаха а не на сву монашку заједницу. Па су онда кренули цитати светих отаца, где сам изазвано говорио о томе да и свети оци понекад промаше циљ, тј да у том контексту промашеног циља лупетају, (боље да сам користио израз да су понекад њихове речи мало погрешно звониле) али то не мења суштину онога што сам рекао.

И тако....

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

1.Mislim da si ovde u manjini sa tvojim stavom, jer je očigledno, 2.da su sveti oci i svi koji su se ikada uhvatili u koštac Bogopoznanja i teologije, ponekad potpuno promašili cilj. 3.No oni su postali svetitelji zato što nisu insistirali na svojim pogrešnim tumačenjima, nego su svoje stavove korigovali i ispravljali.

1. U manjini možda jesam, no to nije bitno. Argument većine i (upitnog) autoriteta nije dovoljno dobar argument.

2. Uglavnom se ne upuštam u rasprave ovog tipa, jer ne smatram se kompetentnom da sudim o mislima svetih otaca, niti teologa. Za ta tumačenja treba jedno široko i duboko obrazovanje iz raznih filosofskih i teoloških disciplina.

3. Logička greška: sv.oci su postali sveti zbog nečeg drugog, ne zbog intelektualnih stavova, kako god kruto/elastično ih se pridržavali... 

Brate, možda je sadržaj moje misli plitka voda u intelektualnom ili teološkom smislu, ali znam da sam oprezna i razmišljam o ljudima i svrsi sajta mnogo više nego pobjedama u raspravama.

Moj zaključak: riječ je jako, jako važna. Nije slučajno jedno od Božijih imena - Riječ. Riječ je u umu, a um je i obdaren Božijim darovima a i na najjačem udaru duhovnog neprijatelja. Od blagodati do prelesti sklizak je put. Moramo paziti na naše riječi ovde, zbog poučne svrhe ovog mjesta, da li poučavamo ili sablažnjavamo slabe. Ono Pavlovo 'neću jesti mesa dovijeka' može se itekako primijeniti na govor. Naravno Bog nam je dao darove da ih umnožavamo, to se odnosi i na umnu obdarenost i naravno da možemo i trebamo kritički promišljati mnoge stvari, pa i stvari oko našeg spasenja ili čisto teološka pitanja. No, mudrost i bezazlenost, uvijek i u svemu...

Подели на овим сајтовима

Da li su Sveti Oci bili uvek u pravu?

Па наравно да нису. Ево из јучерашњег житија Св.Кирила Александријског, еј Светог. Осуди  св.Јована Златоустог и велику нетрпељивост према њему  показа,  док му се Пресвета не јави и рече да греши ....пишем из сећања, уосталом прочитајте / изгуглајте / :)   знам доста примера али ево овај је упечатљив. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Истине ради, за оне који не знају, расправа се водила о томе да су неки од саговорника инсистирали на томе да је девственост најузвишенији начин људског постојања а као аргумент су наводили то да је сех последица пале природе.

На шта сам ја одговорио да су то глупости.

Подели на овим сајтовима

Naravno da - grese. Oni su ljudi. Sveti ljudi, veliki ljudi.. ali pored svega ljudi. Ograniceni mnogim faktorima. Ono sto je bitno, jeste, da sustinski ne grese. Sustina i esencija njihovih reci su tacne, detalji mogu biti pogresni. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Дијана. рече

1. U manjini možda jesam, no to nije bitno. Argument većine i (upitnog) autoriteta nije dovoljno dobar argument.

2. Uglavnom se ne upuštam u rasprave ovog tipa, jer ne smatram se kompetentnom da sudim o mislima svetih otaca, niti teologa. Za ta tumačenja treba jedno široko i duboko obrazovanje iz raznih filosofskih i teoloških disciplina.

3. Logička greška: sv.oci su postali sveti zbog nečeg drugog, ne zbog intelektualnih stavova, kako god kruto/elastično ih se pridržavali... 

Brate, možda je sadržaj moje misli plitka voda u intelektualnom ili teološkom smislu, ali znam da sam oprezna i razmišljam o ljudima i svrsi sajta mnogo više nego pobjedama u raspravama.

Moj zaključak: riječ je jako, jako važna. Nije slučajno jedno od Božijih imena - Riječ. Riječ je u umu, a um je i obdaren Božijim darovima a i na najjačem udaru duhovnog neprijatelja. Od blagodati do prelesti sklizak je put. Moramo paziti na naše riječi ovde, zbog poučne svrhe ovog mjesta, da li poučavamo ili sablažnjavamo slabe. Ono Pavlovo 'neću jesti mesa dovijeka' može se itekako primijeniti na govor. Naravno Bog nam je dao darove da ih umnožavamo, to se odnosi i na umnu obdarenost i naravno da možemo i trebamo kritički promišljati mnoge stvari, pa i stvari oko našeg spasenja ili čisto teološka pitanja. No, mudrost i bezazlenost, uvijek i u svemu...

Све у шта не сумњам јесте у твоју добронамерност, у све друго овде изречено сумњам.

То што си ти у мањини је чињеница. То што си ти опрезна у изношењу својих ставова по овом питању колико видим те не спречава да износиш своје ставове. (каква је разлика у односу на мене који "неопрезно" износим своје ставове појма немам) Написала ти свој став, написао ја свој став. Просветли?

3 тачка у којој кажеш да су свети постали свети због нечег другог а не због својих ставова је делимична истина односно ако ћемо целину онда је потпуна неистина. Јер свети оци су постали свети и због својих ставова које се тичу теологије које су морале бити у конкретном сагласју са догмама православља, тј. врхунски интелектуално ако хоћеш да ти преведем и ниједан није постао светитељ ако је инсистирао на погрешном учењу а не учењу Цркве. Дакле наглашавам реч ИНСИСТИРАО. Све остало можемо подвести под лични став и није подложно озбиљном теолошком ауторитету.

Кад кажеш Реч је јако важна, надам се да не мислиш само на форму.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...