Џуманџи Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 Колико имаш година, @kamila? 3006 је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 1 hour ago, JESSY рече to je samo na tvoju stetu.... mozda prezir nije prava rec, rekla bih sigurno nemam sazaljenja prema zlom coveku... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 20 hours ago, 3006 рече Ако човек има могућности да сагледа цео нечији живот, сигурно ће наћи неку ситницу због које та особа заслужује поштовање. Барем у неком тренутку. Па био то не знам ко. Па и Вучић. Али, немамо ми ту снагу да тако посматрамо ствари. Ja mislim da imamo i da smo upravo stvoreni za to. Postovanje nije ono ne diram te ne diras me, neka bezlicna tolerancija u kojoj mi zmurimo coravi na to sta neko radi, kako se ponasa, kako misli, posto nam se to ne bi svidelo pa bolje da ne znamo da bismo ga "postovali". Postovanje je pocetak odnosa, u kojem mi priznajemo drugom pravo na zivot, i njega je Bog stvorio kao i nas, i on ima "prava" da bude "gresan", da bude kakav god zeli, a ne kako bismo mi voleli da bude. Priznati drugome pravo na odvojenost od nas se uci u porodici, u detinjstvu kada dete shvata da prvo majka i ono nisu isto, da su odvojene licnosti, do toga kako majka ima svoje potrebe, ali to ne znaci da ne voli njega...Postovanje je sustina priznavanja proste zivotne cinjenice, svi smo mi drugacija bica, iako povezana na neke nacine ipak odvojena. I svako je ceo univerzum za sebe. Mozemo se nauciti postovanju - da ne omalovazavamo, ponizavamo, da ne vredjamo i ne ismevamo, da imamo pravo da nekog i nerazumemo ali da ne krivimo njega za to, imamo pravo i da se ne slozimo sa necijim ponasanjem ali ne da zbog toga cinimo lose stvari. Postovanje je to - ziv si i vidim te, vredis kao covek i cenim te kao coveka ma kakav ti bio. Cenim te neuslovljeno tvojim ponasanjem, jer si covek i ja ti nisam dao zivot da mogu da ti sudim. A posle tek dolazi razumevanje, da shvatimo zasto se neko ponasa kako se ponasa, razumevanje produbljuje odnos, a postovanje je samo pocetak. Postujuci coveka necemo mu suditi zbog njegovih izbora, necemo ga gurati u nase kalupe, necemo ga etiketirati, nipodastavati, vredjati. Ako zelimo da gradimo odnos, onda cemo pokusati da razumemo te izbore, a na kraju cemo uci u proces ljubavi prema njemu koji zahteva odnos sa njim, dvosmeran, bez obzira na sve razlike, kao neko izdrzavanje drugog i postepeno sve vece priblizavanje ne njegovom ponasanju nego njegovom bicu. Paradoksologija, JESSY and Goku је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 9 minutes ago, Јелена011 рече Postovanje nije ono ne diram te ne diras me 9 minutes ago, Јелена011 рече Postovanje je pocetak odnosa, u kojem mi priznajemo drugom pravo na zivot, i njega je Bog stvorio kao i nas, i on ima "prava" da bude "gresan", da bude kakav god zeli, a ne kako bismo mi voleli da bude. Али како поштовати онога ко нас баш дира иако ми њега не дирамо? Ко баш нама не признаје право на живот? Онога ко је такав какав жели, а жели да нас у датом тренутку угрози/понизи... јер му се може? Како говорити о почетку односа са таквим ко не жели никакав однос са нама осим да нам учини нажао? Како наћи снаге, чак боље рећи најприје уопште мотива, па тек онда снаге покушати сагледати његов живот и почети га поштовати? Ја то нисам у стању. Жика је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Управо сада, Goku рече Али како поштовати онога ко нас баш дира иако ми њега не дирамо? Ко баш нама не признаје право на живот? Онога ко је такав какав жели, а жели да нас у датом тренутку угрози/понизи... јер му се може? Како говорити о почетку односа са таквим ко не жели никакав однос са нама осим да нам учини нажао? Како наћи снаге, чак боље рећи најприје уопште мотива, па тек онда снаге покушати сагледати његов живот и почети га поштовати? Ја то нисам у стању. Pa to je u redu, ne mozemo sa svima imati odnos, ne mozemo sa svima prijateljevati i biti ono pticice cvrkucu cvece cveta. Nije ni prirodno da budemo dobri sa svima i da se slazemo sa svima. Sto bi moj prvi divni dobri dekica duhovnik rekao - Bog nije zapovedio da volimo no da postujemo roditelje, znajuci lepo da su neki roditelji cudo prirode. Sve je to dvosmerno i u odnosu ka sebi, dakle moramo postovati, ceniti razumeti i voleti sebe. U smislu da nemamo pravo prema sebi da dozvolimo da budemo u odnosu koji nas duhovno ubija, pa naravno ni psihicki ni fizicki. Bas zato sto nismo rodili same sebe nego nas je Bog stvorio, nemamo pravo da se "odreknemo" sebe kao da nam do toga nije stalo. Sa nekim ljudima jednostavno nikad odnos nece biti moguc - ako nas ponizava, ugrozava, ako nas ne postuje, pa nismo ovce da "volimo" nekog ko nas ne postuje. Voleti tad znaci i otici. Ali ne iz mrznje. Takvu osobu necemo ponizavati mi, necemo je vredjati, necemo je mrzeti, necemo pomisliti lose o njoj. Govorim kad prodje afekat Ono necemo reci jaoj da Bog da gore u paklu stil, kleti i sta sve ne. Skloniti se da bi zastitio svoj osnovni integritet je sasvim razumljivo. Nije hriscanin mazohista. Kad ti neko pobije pola porodice, krece podvig, tu je Bog doneo tu ludu ljubav, i naravno da je normalno da ce nas taj bol u prvom trenutku oboriti dole, ali smo pozvani da ne uzmemo i sad mi njemu pobijemo pola porodice u stilu oko za oko zub za zub, ali to ne znaci da cemo sesti i piti kafu s njim na dobar dan. Жика, Paradoksologija, Goku and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 4 minutes ago, Јелена011 рече Voleti tad znaci i otici. Ali ne iz mrznje. Takvu osobu necemo ponizavati mi, necemo je vredjati, necemo je mrzeti, necemo pomisliti lose o njoj. Govorim kad prodje afekat Ono necemo reci jaoj da Bog da gore u paklu stil, kleti i sta sve ne. Skloniti se da bi zastitio svoj osnovni integritet je sasvim razumljivo. Nije hriscanin mazohista. Ово ми се свиђа. То отприлике и јесте оно што сам питао. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Управо сада, Goku рече Ово ми се свиђа. То отприлике и јесте оно што сам питао. Pa voli bliznjeg svog ima nastavak kao samog sebe. Ima ona lepa beseda vladike Nikolaja o omladinskom pesimizmu gde recimo govori o toj laznoj ljubavi prema bliznjem, u smislu da ne mozes ni svoj zivot tako olako baciti, zrtvovati. Jer samo onaj ko voli (svoj) zivot, ko ga postuje i koji ga smatra najvecim darom moze da ga zrtvuje. Ostalo bi znacalo bacanje zivota. Postovati je pocetak, to je izmestanje te nekadasnje tradicije osvete, priznavanje da je neko covek i da ima prava na sopstvene izbore, ali to vazi i za nas same i mi imamo prava na sopstvene izbore. A sam odnos se nikad ne ostvaruje sa svakim, nije bezlican...ne mozemo sa svakim biti najbolji prijatelji, ali moramo postovati svakog, ne vredjati ga, ne ponizavati, ne pljuvati...jer je svaki covek ikona Bozija, iako nismo svi upodobljeni Bogu. Postovanje svima bez izuzetka, razumevanje bi trebalo kao proces svima, a tek sa nekima gradimo odnos koji je dublji i veci od pukog poznavanja. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Ма конкретно сам мислио на другачије ситуације, чак и када није познавање у питању... Рецимо конфликт на улици/у саобраћају са, како се то код нас овдје каже, крканом који те умало прегази на сред пјешачког па те још назове мајмуном и хоће да се физички обрачуна са тобом. Такве врсте међуљудских односа. Па до оовог твог "отићи али не из мржње" сам био присталица Мурамасине доктрине Али очигледно да треба поштовати и такве. 3006 and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Управо сада, Goku рече Ма конкретно сам мислио на другачије ситуације, чак и када није познавање у питању... Рецимо конфликт на улици/у саобраћају са, како се то код нас овдје каже, крканом који те умало прегази на сред пјешачког па те још назове мајмуном и хоће да се физички обрачуна са тобом. Такве врсте међуљудских односа. Па до оовог твог "отићи али не из мржње" сам био присталица Мурамасине доктрине Али очигледно да треба поштовати и такве. Ja nemam problem, ali ima moj dragi. On ponekad ima poriv da ispravlja krive drine, da "ne moze meni tako da se ponasa, pa nisam ja idiot da ocutim" i tome slicno... Ali znas, da li ce nesto promeniti? Da li ce kreten shvatiti da je kreten posle jednog njegovog pokazivanja? Da li mi koji recimo vidimo neki svoj greh, tako neko nam kaze, mi kazemo aha u pravu si i izbrisan greh, vise ne gresimo...ne ide to tako, jednostavno necemo nikakvu kod njega promenu izazvati. Da, pokazacemo da nismo kukavice, da ne moze "nas", ali po koju cenu? Prvo mi se cini da je to sujeta- ma ne moze on meni tako, kao da smo mi ne znam ko, a drugo, nisi sam covece. Sta mene zabole, sta si ti, socijalna sluzba, dezurni psihijatar da si duzan da ispravljas ljude i dovodis ih poznaniju prava? Ti imas porodicu zenu dete, ne znas koja budala stoji preko puta, pa gledaj sta ti je vaznije, da ziv zdrav i normalan dodjes svojima il da isteras "pravdu". Pravde na zemlji nema, necemo mi ni u kakvoj situaciji nekog "promeniti" tesko se i sa sobom borimo. Razumem da vidis da drugog maltretiraju pa da zastitis drugog, tu sam uvek za, ali to da ne ispadnes sonja, pa sta. Sta te briga sta neki kreten misli? Jel neki faktor u nasem zivotu? Piiih. Nek ide svojim poslom, nakrivis kapu i ides svojim. Jer ima nesto vaznije od par budala, a to su nas mir, nasi zivoti i nas odnos. Sve vise je budala na ulicama, bahatih ovakvih onakvih, ljude bre ubijaju za sto dinara, za popreki pogled. Budi ti care jak i bori se kad zaista ima svrhe, slazem se, al ovo je nepotrebno. Da izgines zbog budale? Vredno li je? Tako ja s mojim dragim, i ono genijalno..."pazite, neko vas voli" kao kampanja po autoputevima. Ne okreces ti glavu od njega jer se plasis, ne, jednostavno nije tebi vredan toga, njemu pomoci neces, nikakvu promenu u njemu izazvati neces, izgubices zivce, snagu, vreme, energiju da bi pokazao poentu koja na kraju i koncu nije bitna nikome pa nece ni tebi ako je posmatras iz sire perspektive, jednostavno se okrenes, mahnes rukom i budes dzek i odes. Ne psujes ga, ne ... mu milu majku i sve tako do ne znam kog kolena unazad i unapred, jer prosto nema svrhe. On je takav kakav je, sta mu mozes. Zastitis sebe i drugog, i prosto konstatujes da vi nemate dodirnih tacaka. Ne smeta meni ni da se potucem sa nekim, ako to ima poentu, ako ce posle toga nesto da se resi, al nista se nece resiti u takvim situacijama. Tu samo pomaze nesto cega nema, zakon, dobra kazna i udaranje po dzepu. Ali mi nemamo nacin da to sprovedemo. Ako te neko zezne, tuzi ga, ako ce to sacuvati tvoj mir, bolje da presavijes tabak i tuzis ga, ali u srcu da se ne ljutis na njega. Meni se to recimo desavalo, kada vidim da me nesto iznutra uznemiruje, a vidim da neko krsi zakon, a niko ne gleda. Presavijem tabak, jer bolje da po zakonu na koji imam sva prava ovog sveta resim stvar, nego kao da budem "fina", "ne tuzakam se", a u srcu da zadrzim mrznju, prezir, ljutnju, osecaj nepravde i slicno. JESSY, Goku and Жика је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Потписујем све што си написала. Али овако хладне главе, смирен, кад ми је све потаман. Али хајде се тога сјети па искулирај реалну ситуацију у датом тренутку. Мало теже JESSY, 3006, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 Управо сада, Goku рече Потписујем све што си написала. Али овако хладне главе, смирен, кад ми је све потаман. Али хајде се тога сјети па искулирај реалну ситуацију у датом тренутку. Мало теже Vezba, ili promena fokusa. Ljudi imaju po prirodi jedan mehanizam prelivanja, kada se recimo neko oseca da je ugrozen, da nema prava da ima svoje misljenje, kad ga svi kinje, kad misli da je nemocan, onda on taj osecaj prelije na sve situacije. Sto se vise jacamo i shvatamo da nismo nesposobni i nismo nemocni, da smo mi ti koji zive nas zivot i mi ti koji biramo za sebe, onda nam se smanjuje potreba da pokazujemo drugima na nebitnim mestima da je to tako. Jer smo sigurni u sebe da je to okretanje glave zato sto je situacija takva i da nema svrhe, a ne iz osecaja da smo manje vredni, da nemamo hrabrosti i slicno. Obicno najbahatiji ljudi su u svojoj sustini ljudi koji su slabi i ugrozeni, i to je njihov nacin da "steknu kontrolu", kao ni u jednom drugom odnosu ga niko ne ceni, pa sad ce on da pokaze da je u stvari vredan i jak i da mu se moze. Jel se Stiven Sigal bije sa svakom budalom koja mu se nadje na put?Zabole ga jer je siguran u svoju snagu i svoje vrednosti. Zato se jacamo na mestima na kojima su nam odnosi zaista bitni, govorimo sta mislimo u situacijama sa bliskim ljudima, cinimo sve ono sto mozemo da se ne osetimo nemocnim u svakodnevnom zivotu sa bitnim ljudima, porodici, poslu..onda ce prosto da splasne ta zelja da se izborimo za pravdu. Da, jesi ti potpuno u pravu, on ne bi smeo tako, al ti ces drugacije gledati na to. Goku and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 23, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 @Јелена011 твоји коментари су ми сјајни... Goku and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 А што је ова тема у делу "Женски кутак"? Ел то мушкарци не знају да поштују? Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 23, 2016 Пријави Подели Написано Јун 23, 2016 (измењено) 30 minutes ago, 3006 рече А што је ова тема у делу "Женски кутак"? Ел то мушкарци не знају да поштују? Не, него ретко размишљају и промишљају о овим и сл. питањима. Измењено Јун 23, 2016 од Џуманџи JESSY је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Новембар 10, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2023 Ja sam na poslu izjavila da niko ne mora da me voli. Da mene voli darling, naslednik, porodica iz koje potičem, kumovi i prijatelji. Ali da svi odreda moraju da me poštuju. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука