Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 2 minutes ago, Жељко рече Али не сећам се да га је ико од клинаца избегавао, мада су родитељи негодовали. Ovo o čemu ja pričam desilo se u strogom centru Beograda, a dečaci koji su nas oterali bili su fina, lepo obučena deca. Ako neko slučajno gaji predrasudu po kojoj su Beograđani 'otvoreniji' ili štatijaznam. Sanja Т. and Баба је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 12 minutes ago, Paradoksologija рече To u nekim krajevima samo, pa nema alternativnog naziva. Na jugu je uvreda i 'Kosovar' - za Srbe sa Kosova (jer nisu 'pravi' Srbi), zatim 'Šop' - za Srbe iz Niša (jer nisu 'pravi' Srbi). Naravno, mrze i Beograđane (jer nisu 'pravi' Srbi), ali nemaju to kao pogrdan naziv. Да то ми је јасно јер ни Лале "нису" прави Срби, сем кад потегну брицу, онда сви кажу ок, добро је, то је то. Paradoksologija and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 6 minutes ago, Ђоле Пролеће рече Е видиш, то је проблем за хришћане, та спољна коректност, васпитање и штатијазнам, као толерантни смо јер та и та заједница има те и те проблеме. То је све фолирање, јер цела та клика која труби о правима и толеранцији су теееешки самозаљубљени фолиранти који никад не би у своју кућу пустили тог Циганина у своје купатило да се окупа, нити би отишли код њега у кућу да проведу један дан на неком послу заједно, да се зезају, смеју изјадају један другом, да попричају љуЦки, онако из душе. Не, отићи ће да уделе неку помоћ (уместо да пробају да их запосле, а не да глуме хуманост), провешће сат времена, сликаће се за новине, после то баце на медије и крену да тандрљају "ел видите како смо ми толерантни и хумани а не ко ови крезуби Срби што дувају у националну прдаљку". Лицемери, највећи лицемери су они који трубе о толеранцији. Јер је не живе. Зато су ови десничари који су скренули са пута у мржњу и нетрпељивост бољи, јер не лажу, оболео им је ум али они не лажу, нису лицемерни, отворено се показују своју болест. А то је разлика између "хуманизма" и хришћанства. У живљењу. Ко живи агапе он нема потребе да труби о њој на сва звона јер је испуњен. Само они који осећају кривицу што не живе ту своју мантру о толеранцији тандрљају о њој. Лицемери! ФУЈ! Слажем се потпуно са опажањем појаве, само се не слажем са црно-белим приписивањем понашања одређеним групама. Мало сутра су хришћани истински човекољупци, а хуманисти лицемери. Лицемера има превише у обе групе. Мада има случајева у којима истовремена толеранција другачијег и избегавање контакта са другачијим нису одраз лицемерја, већ просто ствар културе. Таки су, рецимо, Холанђани. Mилена КШ, Justin Waters and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 6 minutes ago, Paradoksologija рече Ovo o čemu ja pričam desilo se u strogom centru Beograda, a dečaci koji su nas oterali bili su fina, lepo obučena deca. не разумем, јел се ти то чудиш, па то су сада вероватно велике демократе из круга двојке Баба, 3006 and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 54 minutes ago, Ђоле Пролеће рече Или је све на нивоу политичке коректности јер је сад баро да се то тако каже јербо је модерно? Уопште није поента у томе да ли је модерно или не. Одређене речи које означавају етничку и расну припадност - Циганин, Шиптар, у енглеском 'nigger' за црнце и тако даље, има много примера из много језика - су временом добиле скоро искључиво негативну конотацију коју уопште нису имале у почетку. И зато је неко покушао да то ублажи тиме што ће да направи алтернативу. Да ли је то паметно или не и да ли од тога имају користи они због којих су и смишљени ти алтернативни називи, то је већ друго питање. Али сама идеја по себи није лоша, без обзира како се показала у пракси и колико је злоупотребљена. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 minute ago, Снежана рече не разумем, јел се ти то чудиш, па то су сада вероватно велике демократе из круга двојке Ја мислим даје тако свугде у свету. Кад сам био колинац у Аустрији дружили смо се са швабама али са турцима јок. Мада је било доста Срба, не деце него старијих који су се нормално дружили са турцима. Наши домаћи српски Цигани тамо у "белом свету" су третирани једнако од стране Срба као и Срби, некако су их из неког разлога Срби својатали и бранили. Чак су заједно српска и немачка деца зезала турску. Певали неке глупе песмице, нећу сад да пишем, ружне су а и онако не знате швабовски. Ипак, чини ми се да је српско друштво куд и камо отвореније за прихватање других нација и вера и раса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 28 minutes ago, Juan рече Мало сутра су хришћани истински човекољупци ЈЕСУ, само су их сатерали у ћошак, направили од њих смеће света, баш онако како каже апостол Павле, па се бране, измичу, траже начин како да опстану па зазиру од других јер их ти други мрзе, неподносе их, желе да хришћани нестану. А то раде они исти космополити "хуманисти", мејнстрим разних "других Србија", који прде у своју толерантну интернационалну прдаљку по медијима, рачунајући и овај форум, обликујући свест људи. А у души, дубоко у души обичан хришћанин не мрзи никог и прихватио би сваког. Кад би тај други био човек а не свиња са намером да га растргне. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 42 minutes ago, Жељко рече Ипак, чини ми се да је српско друштво куд и камо отвореније за прихватање других нација и вера и раса. мени се чини да смо ми одувек били такви, отворени, вероватно смо због тога највише и запатили братство - јединство и југословенштину. -Владимир-, Човек Жоја, Mилена КШ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 3 minutes ago, Снежана рече мени се чини да смо ми одувек били такви, отворени, вероватно смо због тога највише и запатили братство - јединство и југословенштину. СУШТИНА! Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 hour ago, GeniusAtWork рече Уопште није поента у томе да ли је модерно или не. Одређене речи које означавају етничку и расну припадност - Циганин, Шиптар, у енглеском 'nigger' за црнце и тако даље, има много примера из много језика - су временом добиле скоро искључиво негативну конотацију коју уопште нису имале у почетку. И зато је неко покушао да то ублажи тиме што ће да направи алтернативу. Да ли је то паметно или не и да ли од тога имају користи они због којих су и смишљени ти алтернативни називи, то је већ друго питање. Али сама идеја по себи није лоша, без обзира како се показала у пракси и колико је злоупотребљена. Samo ima ti nelogicnih slucajeva, kao rijec Siptar. Rijec je uvredljiva, a sami Albanci svoju drzavu zovu Shqipterise? Ovo samo pokazuje koliko je sve ovdje generalno relativizovano i da nije problem u samoj rijeci, nego u namjeri i osjecanju koje stoji iza izgovaranja te rijeci. Postoje izuzeci, poput "nigger", jer se rijec generalno ustalila i kod samih crnaca kao oznaka za "black thug" povrh svoje rasisticke istorije, pa nju ne mozes izreci bez negativnog znacenja, ali Cigan, Siptar i sl. mozes. Paralelno sa "nigger" mi imamo Balije i Vlahe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 minute ago, Ћириличар рече Samo ima ti nelogicnih slucajeva, kao rijec Siptar. Rijec je uvredljiva, a sami Albanci svoju drzavu zovu Shqipterise? Ovo samo pokazuje koliko je sve ovdje generalno relativizovano i da nije problem u samoj rijeci, nego u namjeri i osjecanju koje stoji iza izgovaranja te rijeci. Postoje izuzeci, poput "nigger", jer se rijec generalno ustalila i kod samih crnaca kao oznaka za "black thug" povrh svoje rasisticke istorije, pa nju ne mozes izreci bez negativnog znacenja, ali Cigan, Siptar i sl. mozes. Paralelno sa "nigger" mi imamo Balije i Vlahe. E, ali 'nigger/nigga' je izvorno bila neutralna reč koja je prečesto korišćena kao uvreda, a sada je koriste crnci za sebe - odnosno, u značenju 'ortak, drug ... čovek'. Ipak je u SAD neprikladno da je koriste belci. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 18 minutes ago, Paradoksologija рече E, ali 'nigger/nigga' je izvorno bila neutralna reč koja je prečesto korišćena kao uvreda, a sada je koriste crnci za sebe - odnosno, u značenju 'ortak, drug ... čovek'. Ipak je u SAD neprikladno da je koriste belci. E pa eto, kao sto rekoh, sve je relativno. Crnci je mogu koristiti jer iza izgovora te rijeci u relaciji crnac-crnac ne moze biti rasizma. Ali moze biti kritike crnaca ( kao u crtanom Boondocks gdje Martin Luter King danasnjim crncima huliganima drzi govor kako su crncuge, niggers ). U pravu si, zaboravih da je neki crnci koriste i kao neutralnu rijec. Samo eto i tu nelogicnosti - bijelci je ne mogu koristiti. To je rasisticki ( znam, argument naslijedstva i pogodnosti iz bivsih sistema represije, al to mi je takodje nelogican argument koji neopravdano previse generalizuje bijelce, jer nisu svi bijelci niti svi bijeli dijelovi SAD do Gradjanskog rata imala koristi od ropstva, a pratiti cija je familija imala koristi od toga ravno je u besmislu sa brojenjem krvnih zrnaca bi se dokazalo ko je Srbin ili Hrvat ). Na kraju, meni se sve svodi na pojedinacan slucaj, tj. ko koristi koju rijec u kakvom kontekstu i sa kakvom namjerom i osjecanjem iza tog izgovaranja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Управо сада, Ћириличар рече E pa eto, kao sto rekoh, sve je relativno. Crnci je mogu koristiti jer iza izgovora te rijeci u relaciji crnac-crnac ne moze biti rasizma. Ali moze biti kritike crnaca ( kao u crtanom Boondocks gdje Martin Luter King danasnjim crncima huliganima drzi govor kako su crncuge, niggers ). U pravu si, zaboravih da je neki crnci koriste i kao neutralnu rijec. Samo eto i tu nelogicnosti - bijelci je ne mogu koristiti. To je rasisticki ( znam, argument naslijedstva i pogodnosti iz bivsih sistema represije, al to mi je takodje nelogican argument koji neopravdano previse generalizuje bijelce, jer nisu svi bijelci niti svi bijeli dijelovi SAD do Gradjanskog rata imala koristi od ropstva, a pratiti cija je familija imala koristi od toga ravno je u besmislu sa brojenjem krvnih zrnaca bi se dokazalo ko je Srbin ili Hrvat ). Na kraju, meni se sve svodi na pojedinacan slucaj, tj. ko koristi koju rijec u kakvom kontekstu i sa kakvom namjerom i osjecanjem iza tog izgovaranja. Ima razlike između toga šta je 'moralno' u svakom pojedinačnom slučaju (tu se totalno slažem sa tvojom opaskom o nameri) i kako će se kao rezultat toga osećati oni koji su navikli da određene reči budu uvrede, bez obzira na nameru. Nego, 'nigger' jeste izvorno - u samom početku, davno - bila neutralna reč. Označavala je prosto ljude crne boje kože. Ali ju je društvena upotreba ukaljala. Kao što smo u srpskom jeziku ukaljali 'Cigane' i 'Šiptare', koliko god su izvorno bile reči kojima su same te grupe opisivale sebe. I imaju i dalje pravo da tako opisuju sebe, a ja ću koristiti sa svakim onaj izraz koji svako od njih želi da ja koristim. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 4 minutes ago, Paradoksologija рече Ima razlike između toga šta je 'moralno' u svakom pojedinačnom slučaju (tu se totalno slažem sa tvojom opaskom o nameri) i kako će se kao rezultat toga osećati oni koji su navikli da određene reči budu uvrede, bez obzira na nameru. Nego, 'nigger' jeste izvorno - u samom početku, davno - bila neutralna reč. Označavala je prosto ljude crne boje kože. Ali ju je društvena upotreba ukaljala. Kao što smo u srpskom jeziku ukaljali 'Cigane' i 'Šiptare', koliko god su izvorno bile reči kojima su same te grupe opisivale sebe. I imaju i dalje pravo da tako opisuju sebe, a ja ću koristiti sa svakim onaj izraz koji svako od njih želi da ja koristim. Ali, primjetis li relativizam tu? Cigan i Siptar su lose rijeci KOD NAS, ali kod dobtog dijela Roma i Albanaca ( malo da premecem rijeci ) nisu. Koliko god rijec imala negativan prizvuk, moze imati i dobar, zavisno od onoga na sta se odnosi. Za razliku od crnaca, mi zaista imamo "tabu" rijeci - Balija za Bosnjake, Vlah za Srbe i Ustasa za Hrvate. Nema nikakve nenegativne konotacije ili istorije kod njih i situacija je apsolutno jasna. Za razliku od Cigana i Siptara, gdje i sami Cigani nekada za sebe to kazu u pogrdnom smislu. A nisu oni glupi ni slijepi - svjesni su osobina koje vecina ili velik dio njih ima. Ali to ne pravi rijec "Cigan" problematicnom, nego stanje i osobine tog naroda koje ona opisuje. Zato osobe poput ove djevojke su heroji - oni ne kontrolisu rijeci, nego uticu na stanje i osobine svog naroda unaprjedjujuci ih i oplemenjujuci ih. I kada takva osoba nema problem sa tim da se naziva Cigankom, ili Albanci Siptarima ( Kosova e Shqipterise!!!!!11 ), ne vidim zasto bismo onda mi imali? Naravno, ako neko ne voli da ga zoves na odredjen nacin, onda ne treba to raditi, ali opet to je do pojedinca, a ne do kolektiva. Toliko trabunjanja od mene, idem sad dovrsiti ucenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 4 hours ago, Ђоле Пролеће рече Није правило. Наравно да није, такво правило не постоји. Но, сећам се себе пре двадесетак година, заиста сам све људе посматрао као једнаке, мислио да наслеђе и припадност нису битни. Нажалост, живот ме је научио да Циганима не верујем, никада. Колико год да се куну у своје речи. Колико год да су успели у животу или су просјаци, колико год имали разлога или не, кад-тад ће из њих провирити оно што их је оджало кроз векове - погазиће све, полизаће што су попљували ако осете тренутни интерес. Не кажем да је правило, истина или било шта слично. Само моје искуство, а било их је више. Од основне школе до (као) зрелости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука