Човек Жоја Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 2 hours ago, 3006 рече Мада, од како је кренуло ово помодарство са поромљавањем почели су и сами да користе реч Циган као увреду. Није правило. Мој комша Мија се увреди кад му неко каже да је Ром. Тако кад се сретнемо ја њему довикнем "где си брате Србине" а он мени "где си брате Циганине". Е сад, да питам ја ове што се боре за љуЦка права, ел сарађујете са Циганима, ел вам долазе у кућу, или ви код њих, јесу ли јели некад за вашом совром или ви за њиховом, сте некад делили пола 'леба и литар ракије из исте руке и флајке док сечете шуму, есте ли их некад загрлили, пољубили, сте некад туговали заједно са њима, или се радовали, јесте ли друговали...? Или је све на нивоу политичке коректности јер је сад баро да се то тако каже јербо је модерно? 3006, Ћириличар, Баба and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 3 hours ago, Paradoksologija рече Opravdanost takve izjave ('Ponosan sam što sam...') je u direktnoj srazmeri sa time koliko sredina u kojoj pojedinac koji to izjavljuje živi smatra da je baš to razlog za stid. Па да, као рецимо у Србији рећи да си Србин. Одма те етикетирају да си крезуба, пијана, ретардирана, агресивна наказа. zuti car, Н И Н Е, Човек Жоја and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 2 hours ago, 3006 рече Колико знам и даље су Цигани. И нема се ту чега стидети сем својих поступака. Мада, од како је кренуло ово помодарство са поромљавањем почели су и сами да користе реч Циган као увреду. Присуствовао сам свађи Цигана (ко би рекао) и псовали су једно другом мајку циганску. То су били најнижи ударци. То они раде одувек. Ја колико се сећам то су радили и пре "поромљавања". Они су од околине попримили погрдан смисао свог националног имена и онда га само примењују у псовкама. Као што су Срби попримили од својих непријатеља легенде да је Обилић мучки и курвањски убио Мурата мада је био витез и такво што је непојмљиво за витеза + историјски извори који ису турски сведоче другачије. Али Турци су форсирали ту причу вековима и на крају су ту лаж Срби чак преточили у епску песму. Тако је то са свим народима. Нико није изузетак. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 10 minutes ago, Ђоле Пролеће рече Није правило. Мој комша Мија се увреди кад му неко каже да је Ром. Тако кад се сретнемо ја њему довикнем "где си брате Србине" а он мени "где си брате Циганине". Е сад, да питам ја ове што се боре за љуЦка права, ел сарађујете са Циганима, ел вам долазе у кућу, или ви код њих, јесу ли јели некад за вашом совром или ви за њиховом, сте некад делили пола 'леба и литар ракије из исте руке и флајке док сечете шуму, есте ли их некад загрлили, пољубили, сте некад туговали заједно са њима, или се радовали, јесте ли друговали...? Или је све на нивоу политичке коректности јер је сад баро да се то тако каже јербо је модерно? Komšijska deca sa kojima sam se igrala kad sam bila mala govorili su (jer sam bila politički korektna i lepo vaspitana :D) 'Ko su to Romi? Mi smo Cigani'. E sad, problem je što se reč 'Ciganin' toliko često koristi na ovim prostorima kao uvreda - kao i 'Šiptar' i 'Rumun' i još poneki nazivo za etničke skupine koji se samo na nekim lokalitetima koriste. Ne znam, ja slušam ono što mi sagovornici kažu, ako pripadaju ranjivijoj društvenoj grupi od mene, pa kako sebe zovu, tako i ja. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 16 minutes ago, Ђоле Пролеће рече Није правило. Мој комша Мија се увреди кад му неко каже да је Ром. Тако кад се сретнемо ја њему довикнем "где си брате Србине" а он мени "где си брате Циганине". Е сад, да питам ја ове што се боре за љуЦка права, ел сарађујете са Циганима, ел вам долазе у кућу, или ви код њих, јесу ли јели некад за вашом совром или ви за њиховом, сте некад делили пола 'леба и литар ракије из исте руке и флајке док сечете шуму, есте ли их некад загрлили, пољубили, сте некад туговали заједно са њима, или се радовали, јесте ли друговали...? Или је све на нивоу политичке коректности јер је сад баро да се то тако каже јербо је модерно? Е јесу како да јок. НВО покушавају од Цигана и Срба да направе Енглезе. То је заправо расизам, јер је ствар постављена тако да су Срби и Цигани нижа раса и да немају своју културну баштину те да треба да прихвате неку западно Јевропску милом или силом. АлександраВ and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Ја не контам што би се ико поносио ониме на шта не може да утиче. Мислим, нико од нас није бирао да ли ће да буде Србин, Ром, Украјинац, Кинез... (Већ писах), моја мама је радила као социјални радник па је налетала на људе који су се овако изјашњавали: а) Цигани / Роми (нису правили разлику) б) Мађупи в) Чергари Једна жена ју је напала када је питала да ли је Ромкиња, каже, ја сам Мађупка, а они нису Роми! Рапсоди and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 1 minute ago, Paradoksologija рече (jer sam bila politički korektna i lepo vaspitana :D) Мене су јурили да ме бију, ал` то је зато што никада нисам била политички коректна и васпитана...ја сам истрчавала на улицу из дворишта када их видим и певала: "Цигу лигу на таљигу, пече крушку на виљушку"...али ме то моје неваспитање касније није омело да имам пријатеље Цигане са којима сам се дружила и који су ми долазили у кућу и код којих сам ја ишла... Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 6 minutes ago, Жељко рече Пада, као рецимо у Србији рећи да си Србин. Одма те етикетирају да си крезуба, пијана, ретардирана, агресивна наказа. U Srbiji je samo malo (zbog određenih istorijskih okolnosti) manje no među drugim većinskim narodima besmisleno reći da si ponosan što si Srbin. Malo je više besmisleno u SAD reći da si ponosan što si pravi Amerikanac. I tamo bi te mnogi gledali kao pijanu, krezubu, agresivnu, retardiranu nakazu kad bi to rekao. Nije da opravdavam takve stereotipe, ali definitivno postoje. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 4 minutes ago, Paradoksologija рече Komšijska deca sa kojima sam se igrala kad sam bila mala govorili su (jer sam bila politički korektna i lepo vaspitana :D) 'Ko su to Romi? Mi smo Cigani'. E sad, problem je što se reč 'Ciganin' toliko često koristi na ovim prostorima kao uvreda - kao i 'Šiptar' i 'Rumun' i još poneki nazivo za etničke skupine koji se samo na nekim lokalitetima koriste. Ne znam, ja slušam ono što mi sagovornici kažu, ako pripadaju ranjivijoj društvenoj grupi od mene, pa kako sebe zovu, tako i ja. Е видиш, то је проблем за хришћане, та спољна коректност, васпитање и штатијазнам, као толерантни смо јер та и та заједница има те и те проблеме. То је све фолирање, јер цела та клика која труби о правима и толеранцији су теееешки самозаљубљени фолиранти који никад не би у своју кућу пустили тог Циганина у своје купатило да се окупа, нити би отишли код њега у кућу да проведу један дан на неком послу заједно, да се зезају, смеју изјадају један другом, да попричају љуЦки, онако из душе. Не, отићи ће да уделе неку помоћ (уместо да пробају да их запосле, а не да глуме хуманост), провешће сат времена, сликаће се за новине, после то баце на медије и крену да тандрљају "ел видите како смо ми толерантни и хумани а не ко ови крезуби Срби што дувају у националну прдаљку". Лицемери, највећи лицемери су они који трубе о толеранцији. Јер је не живе. Зато су ови десничари који су скренули са пута у мржњу и нетрпељивост бољи, јер не лажу, оболео им је ум али они не лажу, нису лицемерни, отворено се показују своју болест. А то је разлика између "хуманизма" и хришћанства. У живљењу. Ко живи агапе он нема потребе да труби о њој на сва звона јер је испуњен. Само они који осећају кривицу што не живе ту своју мантру о толеранцији тандрљају о њој. Лицемери! ФУЈ! Снежана and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Управо сада, Снежана рече Мене су јурили да ме бију, ал` то је зато што никада нисам била политички коректна и васпитана...ја сам истрчавала на улицу из дворишта када их видим и певала: "Цигу лигу на таљигу, пече крушку на виљушку"...али ме то моје неваспитање касније није омело да имам пријатеље Цигане са којима сам се дружила и који су ми долазили у кућу и код којих сам ја ишла... Nas (mene i komšijsku decu) neki dečaci nisu hteli da puste u školsko dvorište da se igramo. Ja sam se pobunila. Jedan mali - oko 9 godina smo svi imali tada - rekao mi je da bi mene pustio, ali njih neće, i pitao šta ja uopšte radim sa njima. To mi je bilo porazno. Još poraznije mi je bilo što su moji drugari bez reči otišli, jer je ovo za njih bila normalna, uobičajena pojava. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 12 minutes ago, Paradoksologija рече 'Rumun' Још нисам чуо да се румун користи као увреда. Па како их обично онда зову? 3006, АлександраВ, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Управо сада, Жељко рече Још нисам чуо да се румун користи као увреда. Па како их обично онда зову? To u nekim krajevima samo, pa nema alternativnog naziva. Na jugu je uvreda i 'Kosovar' - za Srbe sa Kosova (jer nisu 'pravi' Srbi), zatim 'Šop' - za Srbe iz Niša (jer nisu 'pravi' Srbi). Naravno, mrze i Beograđane (jer nisu 'pravi' Srbi), ali nemaju to kao pogrdan naziv. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 3 minutes ago, Ђоле Пролеће рече Е видиш, то је проблем за хришћане, та спољна коректност, васпитање и штатијазнам, као толерантни смо јер та и та заједница има те и те проблеме. Razumem. Slažem se u velikoj meri. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 4 minutes ago, Paradoksologija рече Nas (mene i komšijsku decu) neki dečaci nisu hteli da puste u školsko dvorište da se igramo. Ja sam se pobunila. Jedan mali - oko 9 godina smo svi imali tada - rekao mi je da bi mene pustio, ali njih neće, i pitao šta ja uopšte radim sa njima. To mi je bilo porazno. Još poraznije mi je bilo što su moji drugari bez reči otišli, jer je ovo za njih bila normalna, uobičajena pojava. Ја сам се као клинац дружио са малим цигом који је радио у циркусу. Сад ми је то смешно. Научио ме је да правим звезде, салто, прескачем тарабу из два потеза без обзира које је величине( ово ми је касније у животу много значило) и којекакве друге акробације. Захваљујући њему кренуо сам на гимнастику, а онда ме стрефила астма тако да ништа од тога. Но и даље сам некако еластичан, ваљда то једном кад размрдаш остане за вазда. Немам појма куд се денуо мали цига, не сећам се ни како се звао. Ваљда је отишао циркус па и он са њим. Давно је то било. Али не сећам се да га је ико од клинаца избегавао, мада су родитељи негодовали. Знам да су га друга деца звала мрги( јер је био мрк у односу на нас, и то му је био надимак, али нико под тим није подразумевао нешто подргно јер другог дечака су рецимо звали бели, јер је био бео ко сир, а мене су звали ванземаљац вероватно што сам увек био зелен, појма нема). Ћириличар, Пг, Н И Н Е and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Јун 16, 2016 Пријави Подели Написано Јун 16, 2016 Баба је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука