Jump to content

Da li je oprostaj uvek lekovit?

Koliko brzo oprastate?  

24 члановâ је гласало

1. 1. Kada vas neko razljuti, povredi, razocara nekim svojim postupkom, da li mislite da brzina kojom oprastate znak duhovnog napretka?

• Da, uvek
      15
    • Ponekad jeste tako, ali postoje situacije u kojima nije dobro tako brzo oprostiti i zaboraviti
      8
    • Ne, sposobnost da sto pre oprostimo drugome nema veze sa duhovnoscu
      1
  2. 2. Sta za vas znaci oprostiti?

• Oprostiti znaci zaboraviti i truditi se da sacuvate odnos
      7
    • Oprostiti ne ukljucuje zaborav, jer jednom naruseni odnosi se ne mogu popraviti
      1
    • Oprostiti znaci odustati od mrznje i povratne akcije koja bi ukljucivala "oko za oko zub za zub"
      15
    • Oprostiti znaci preneti odgovornost na onoga koji nas je povredio, mi nismo odgovorni za tudje postupke
      1
  3. 3. U kojim se tvrdnjama najvise pronalazite?

• Ako ne mogu odmah da oprostim nisam dobar covek, samo dobri ljudi mogu lako i brzo sve oprostiti
      0
    • Moja duznost kao vernika je da se potrudim da zaboravim i oprostim kako bi meni Bog oprostio
      5
    • Sto vise budem napredovao brze i lakse cu oprastati
      13
    • Postoje ljudi kojima vise oprastam bez obzira da li su to zasluzili ili nisu nekim svojim ponasanjem
      6
    • Neke stvari mogu lakse da oprostim od drugih
      8
    • Trudim se da ne mrzim nikoga, ali neke krupne "izdaje" retko zaboravljam
      3
    • Ako me neko povredi retko pruzam drugu sansu
      1
    • Ja nemam sta da oprostim drugima, za sve sam sam\a kriv\a
      3
    • Razbesnim se lako kada me neko povredi i imam potrebu da vratim drugome
      3
    • Ne dozvoljavam drugima da me povrede i obicno je potrebno dosta vremena da nekog pustim toliko blizu da bi mi mogao nesto lose uraditi
      1

Препоручена порука

5 hours ago, преговарач рече

Опраштање је тема за оне који немају намеру или немају снаге да уче и схватају.

Мислила сам и ја ово некада давно :D , али не мора да значи. Мозак и меморија су чудне ствари, присећање је увек и изнова малчице другачија реинтерпретација минулог догађаја. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 132
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Наравно, чак и Чак Норис је свим својим непријатељима опростио.

Постхумно...

E care!

Upravo to, posthumno!

Ljudi mnogo vole bre da se igraju Boga.

Sta ja imam kome da "prastam"  u smislu da svezujem i razvezujem grehe, zna se ko Jedini ima pravo na to.

Al bre neke stvari nisu dozvoljene da se rade i za njih sledi vakva il nakva kazna i to nema veze sa tim, jao oprosti mu. Ma nije na meni da mu oprastam, nek vidi s Bogom sta ce i kako ce, al za nesto ce u zatvor, za nesto ce da plati kaznu, za nesto licnije sledi prekid odnosa, za nesto najgore jos gore...i tako dalje i tako blize. Te fore brkanja oprostaja sa amnestijom od drustvene i ljudske odgovornosti i preuzimanje uloge sudije na sebe mi idu na zivce.

Greh, ne greh, polu greh, mali greh, veliki greh, to bre nije nas poso.

Mi treba da oprastamo ili ne, zavisi ko sta kako moze i koliko ima snage, ali ne u smislu da oprostimo drugome, nego da sebe licsimo tereta da odbolujemo povredu, da odtugujemo tugu, da sve te emocije koje su izazvane tudjim postupcima prozivimo, prezivimo i integrisemo u sebe, posto su sve to zivotna iskustva neprocenjiva. Ali to je nase, a te fore s prastanjem i sad je kao neko velikovernik jer zaboga prasta i trpi i postaje velikomucenik, ma idi begaj mazohizma.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Najlekovitije je da ste u miru sa sobom bez tereta povredjenosti ili ne daj Bože želje za osvetom. Taj otrov samo vama smeta i apsolutno ne dotiče osobu koja vas je povredila. Jeste lekovito oprostiti i krenuti dalje. Ne volim kad čujem da je to "naša hrišćanska dužnost". Ne ide to na silu i po dužnosti, treba vremena bez tereta "moranja". I ok je prekinuti odnos i krenuti dalje, nekad je to i najzdravije...samo da se čovek ne zaglavi u sopstvenim otrovima povredjenosti. Nije to lako.

Подели на овим сајтовима

O da popadijo :) 

Al jelte pobozni pravoslavci misle to ide po difoltu, hau jes nou :D

mislim, da, mi smo na dugme, pa ukljuc iskljuc :D

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Будите мудри као змије и безазлени као голубови.

Мудри као змије значи не бити наиван, већ зрео и свестан да је живот и однос са ближњима непрестана борба. Човек мора да зна како да каже "не", како да одбруси па чак и буде агресиван када треба. Жао ми је "свилени хришћани", али такав је живот. То је саставни део. Сећате се кад је Христос упао у храм са мотком? Значи, хришћанство није само пренемагање и сентименталност, него борба.

Безазлени као голубови значи праштати и не мрзети. То не треба пуно објашњавати и није супротно овом изнад. Код зрелих особа, што би хришћани требало да буду, та два иду заједно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

12 hours ago, Јелена011 рече

@florenntina 

A sto se tice toga da otvoreno kazemo u trenutku desavanja da podelimo svoje emocije, bem ga, to mu dodje trnovit put pokusaja i pogresaka :D i cim si na njemu super je, jer vecina ljudi o tome i ne razmislja. 

E tu sam provalila jednu tehniku koja bas pomaze. Naravno, vezbala sam a sa kim drugim nego suprugom :)

Elem, pre sam, kad me nesto povredi, uvek reagovala tipa: ne mogu da verujem da si..., pa dobro je li ti palo na pamet..., kako se nikada ne setis...

Kao sto se da predpostsvoti, reakcija je bila kontra a sve se zavrsavalo obostranim nerazumevanjem i osecajem povredjenosti.

Medjutim, sada to uopste vise ne radim. Umesto da se bavim motivima, delima, recima supruga, ja jednostavno kazem kako se osecam. Nekada cak i otvoreno pitam " ne znam zasto me to toliko uznemirilo, bas sam tuzna" i sacekam da cujem njegov odgovor/ misljenje.

Cini mi se da na taj nacin ljudima ostavljam prostor da objasne svoje reci/ dela slobodno, bez okrivljavanja a meni je opet to dragocen izvor informacija, cesto spasonosan jer bolje razumem neciju gresku pa je onda mnogo lakse mogu i oprostiti,

Ponekad opet iz objasnjenja shvatim da je neko prosto nezainteresovan za to kako se osecam jer mu prosto nisam toliko bitna i onda se trudim da to prihvatim i ispostujem. Revidiram taj odnos tj. svedem ga na realnu meru u skladu sa obostranim zeljama/ interesima.

Evo jedan izmisljeni primer: meni je neko jako interesantan za druzenje ail tom nekom sam ja samo interesantna kao partner u tenisu. I naravno da cu u ovakvoj postavci stvari u nekom momentu biti povredjena, ali sta da se radi. Kada prokomentarisem da mi nije odgovorio/la na poruku npr. (iako nije bilo vreme za tenis) i na osnovu reakcije shvatim da je tom nekom toliko to bilo nebitno da se cak i ne seca da nije odgovorio/la, ja lepo shvatim a posle uz malo muke i prihvatim realnost. Nastavim da igram tenis ako mi to odgovara i ne smaram vise ni tog nekog ni sebe sa ocekivanjima za koje ocigledno, realno, nema mesta.

U ovom smislu sam mislila biti hrabar pa stati iza svojih emocija i iskreno ih izneti bez okrivljavanja drugog. Onda nekako sve postane mnogo " cistije" i jasnije a i znas brate sta ti je ciniti. U suprotnom, uvek ostaju neke nedoumice, ambivalentna osecanja, ljutnje... a steta je dusu opterecivati takvim stvarima ako moze drugacije. Naravno da nije lako, narocito ako su u pitanju odnosi sa bliskim osobama, ali opet, lepa istina je da je moguce. 

Jedna stvar koja takodje pomaze, i to bas intezivno radim sa kcerkom, jeste da joj uvek kazem da TO (postupak, rec, ponasanje...) nije ok, a nikada TI nisi ok.

Подели на овим сајтовима

Savrseno :)

Ja koristim slicnu tehniku, skraceno se zove pop tehnika. Pohvala, osecanje, predlog buduce akcije.

Tipa - Ti si sjajna licnost, uvek si pazljiv i pun razumevanja i to jako cenim kod tebe, ali danas kada se nisi javio da si promenio plan i da ces kasniti dva sata, sam se osetila jako ljuto i nemocno, pa bih te stvarno zamolila da se ubuduce javis makar porukom.

Ili umesto da dam predlog, pitam - sta mislis, da je najbolje da uradimo ako se slicna situacija ponovi?

Ili sa detetom koristim ili tehniku promene paznje i fokusa ili da sam predlozi aktivnost koju bi zeleo. Tipa trci po kuci i pravi lom, ja ga zaustavim, zamolim da popricamo, kazem mu da meni smeta kada se tako ponasa, ali da razumem da bi zeleo da se igra, pa ako moze da predlozi ili neku zajednicku igru ako sam ja slobodna, ili da predlozi sta bi on voleo da radi a da ne pravi buku od 50dB :D i to kad ga uposlim da razmisli sam pali odlicno. 

Tako smo recimo resili crtace, koje jako jako retko gleda, za razliku od dokumentarnih emisija, jer da bi gledao crtac, ne pali se kompjuter dok sam ne kaze koji crtac, jer ono kad otvoris jutjub ispadne gomila predloga i onda bi on sve :D a ovako ne, polako, dogovorili smo se da gledamo to i to i to je sve za danas :D

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Јелена011 рече

Ti si sjajna licnost, uvek si pazljiv i pun razumevanja i to jako cenim kod tebe, ali danas kada se nisi javio da si promenio plan i da ces kasniti dva sata, sam se osetila jako ljuto i nemocno, pa bih te stvarno zamolila da se ubuduce javis makar porukom.

Ili umesto da dam predlog, pitam - sta mislis, da je najbolje da uradimo ako se slicna situacija ponovi?

да се јавиш ти мени :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече

да се јавиш ти мени :D

Iskreno, samo da mi mama prezivi ponedeljak...nisam danas otisla ni za briseve, ima da krv propljujem zbog toga, ali dobro. M ponovo je otisao vraca se u nedelju valjda, mozda i u ponedeljak, dakle samo da prodje ponedeljak i fri sam do cetvrtka, tad idem u front :D

Ja u ovom trenutku samo mogu da te pozovem da zapucas do mene, ali sestro to je 50km :D

U ponedeljak nam je slava, koju prvi put ove godine necemo ni obeleziti jer gosn radi popodne u skoli pa ima aktiv ono tipa docice taman da se presvuce za kafanu :D 

U utorak smo valjda slobodni popodne, u sredu kad bilo, to su termini za izlazak :D a posle tek kad mi zakaze termin il cu da dignem onu bolnicu u vazduh, u ovoj nedelji me je vec sa jakovom porodio, a sad zeza...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Da li je oprostaj uvek lekovit?

У сваком случају не повећава ентропију. Што значи да не шкоди, а оно што не шкоди обично користи. :)))

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

ма мени је то са опраштањем прецењено, ваља ту калкулисати, радити интроспекцију, од оног ко те је повредио (који степен блискости постоји), до оног, шта ми је повређено (да ли је пвређена само моја сујета или неки виталнији орган), па на крају размотрити и мотиве које та особа има...на крају се ипак сведе прича на то да људи само себе повређују, а да тога нису ни свесни... :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Sigurno da jeste lekovit, ali ja sam malodušna ovde.

Ne mogu da oprostim tek tako neke grehove iz prošlosti. ZNAM da treba, ZNAM da nije lako, ZNAM sve, ali džaba..

Mogu da izgovorim, ako je neophodno. Ali nije iz srca.

I, šta sad? Kako pronaći to u sebi? I znam isto tako da taj (ne)oproštaj mene najviše truje... ali ne mogu.

"Lepota je u oku onog ko gleda, tako nas i Bog vidi s one strane neba." - Marčelo.

Подели на овим сајтовима

Ja verujem da je oprostaj uvek lekovit ...

No opet , samo Bog moze da prasta kao sto prasta ... Mi mislimo da je oprostaj samo ako ne vracamo istom merom ili ako se ne svetimo ... ali mozda je i za oprostaj potrebno dvoje . Ne znam . To je pomirenje . Ako nas je neko povredio , mi mozemo da mu oprostimo ... ali ta bol ce da ostane u nama ... jer taj neko nece da se pokaje i da nas moli za oprostaj ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Arsenija рече

1 hour ago, Arsenija рече

Ja verujem da je oprostaj uvek lekovit ...

No opet , samo Bog moze da prasta kao sto prasta ... Mi mislimo da je oprostaj samo ako ne vracamo istom merom ili ako se ne svetimo ... ali mozda je i za oprostaj potrebno dvoje . Ne znam . To je pomirenje . Ako nas je neko povredio , mi mozemo da mu oprostimo ... ali ta bol ce da ostane u nama ... jer taj neko nece da se pokaje i da nas moli za oprostaj ... 

Kod mene je još gore što ne znam da li bih oprostila i da se pokaje.

"Lepota je u oku onog ko gleda, tako nas i Bog vidi s one strane neba." - Marčelo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...