Ромејац Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 3 hours ago, Zoran Đurović рече Јер лепо каже Исус Разбојнику на крсту: Отпости 3 дана на води и после ћеш са мном у рај! Милан Ракић, RYLAH, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 1 hour ago, Vedran рече Леле. На томе вашем форум романоруму изгледа да има много доконих људи. Одоше ми статистике на страници кроз плафон! Тако ти је то код Аве:) Ведран* and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 10 minutes ago, Zoran Đurović рече Тако ти је то код Аве:) Форум Аворум! Малопре у тушу потроших сву топлу воду размишљајући, и тако „јави ми се“ да, ако је ово што веле за октоподе, стварно њихово учење, а не мишљење неке „недоучке“, онда ће бити да они могу да се зову „уљоборци“, "уљенаши", "уљници" или "уљу(ља(в))ци"! Јер, јелте, једино што им смета је „уље“. Они се уља у вариву суботом и/или пред Причешће боје! Оно му дође као неко зло од којега ваља да се клоне. Не боје се октопода иако су страшнији са ониним буљавим очима и пипцима, него уља! Zoran Đurović and Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 Ali zato je tu Otac Zoca da raskrinka Artemija i da mu objasni kako treba da posti, kad on za 40 godina monastva, fakultetskom i doktorskom diplomom teologije nije uspeo da provali kako se pravilno posti... Pitam se da li iko danas zna kako treba pravilno postiti a da se ne ogresi o neki crkveni kanon ili pravilo svetih otaca? Uglavnom kad se raspravlja o postu svi se uhvate za telesni post, kao da je to najvaznije, a duhovni post zanemaruju i ne raspravljaju o njemu ... Po meni je od kolicine leba,meda i oraha pojedenog u toku dana vaznija molitva, pokajanje, ispovest... Dajte sedite i dogovorite se vise sta je ispravno, ne smucujte ovaj prosti narod i ovako smo svi zbunjeni kako treba i sta treba, jer svako tumaci kako njemu odgovara... A nas dragi Gospod Isus Hristos je to najlepse i najprostije od svih objasnio u Svetom pismu... "Uzmite, jedite; ovo je telo moje. "i" Pijte iz nje svi; jer je ovo krv moja Novoga zaveta koja se proliva za mnoge radi oprostenja grehova". александар живаљев, Ведран* and poelbuster је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 1 hour ago, Gresni rab Boziji рече Ali zato je tu Otac Zoca da raskrinka Artemija i da mu objasni kako treba da posti, kad on za 40 godina monastva, fakultetskom i doktorskom diplomom teologije nije uspeo da provali kako se pravilno posti... Видиш, добри мој, нема о чему да се договара. Може човек да има разне дипломе, али се сведе увек на читање извора. Канони забрањују пост суботом, ћао. И јасно сам показао зашто ово Артемијево није само пуко, случајно кршење канона, него је јерес. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 15 minutes ago, Zoran Đurović рече И јасно сам показао зашто ово Артемијево није само пуко, случајно кршење канона, него је јерес. Истине ради, треба рећи да су многи свештеници уводили ту новаторију крајем осамдесетих и почетком деведесетих. Сјећам се да сам се љутио, јер су о држању тјелесног поста далеко мање знали од моје баке. АлександраВ, Zoran Đurović, Светислав Павловић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 2 hours ago, александар живаљев рече Истине ради, треба рећи да су многи свештеници уводили ту новаторију крајем осамдесетих и почетком деведесетих. Сјећам се да сам се љутио, јер су о држању тјелесног поста далеко мање знали од моје баке. Да, али је сада време да се јасно осуди та ствар! И ко би надаље захтевао тако нешто, да се изопшти. Јер је против канона и све православне теологије. Наравно да није Артемије први који је то измислио, али је заступник и неко ко се до коске залаже за такву праксу. Једноставно, треба да изаберемо између Св. Саве и Св. Артемија (намерно сам ставио Св.). Али не можемо да држимо Саву ако држимо Артемија. Као кад Исус каже да се не могу 2 господара држати. Светислав Павловић, АлександраВ, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 2, 2016 Пријави Подели Написано Јун 2, 2016 5 hours ago, Gresni rab Boziji рече Dajte sedite i dogovorite se vise sta je ispravno, ne smucujte ovaj prosti narod i ovako smo svi zbunjeni kako treba i sta treba, jer svako tumaci kako njemu odgovara. Ствар је у томе да се "јесмо договорили". Јер је код нас општеприхваћен Јерусалимски Типик. И по њему постимо. Али је проблем што ми волимо да мудрујемо. Па онда измишљамо свашта. А ту је разлога неколико. Али то је друга тема. Други проблем је што нисмо црквени па нам онда све то нема смисла јер је пост апсолутно везан за богослужење. А кад нема богослужења или кад не идемо на њих онда се све то руши. Пост до после деветог часа, на пример, губи смисао ако нисмо били на богослужењима тога дана. Нарочито у току Великог поста. Или у најмању руку их созерцавали ако смо спречени. А ми би (односно неки попе) ипак хтели да некако осмислимо па онда из арсенала своје индивидуалне/индивидуалистичке духовности (читај наопаке) износимо оно што мислимо да "ваља" да се ради. Или смишљамо пречице јер су тако радили овај или онај свети. А то све зато што је темељ таквог богословља не чиста Православна теологија него мишљење (ма колико скривали чињеницу да је то њихово мњеније) да се разним правилима, и нормама, брже долази Богу. Разултат овога су разне глупости попут ове о отктоподима. Или на пример да у манастиру онај монах који се "спрема за Причешће" има посебну трпезу од остале братије/сестринства, што је општежитељно антимонаштво! Дакле перверзија и прелест и туга. То са општежићем нема никакве везе ни ич. Сасвим је друго питање да ли је могуће или немогуће испунити Јерусалимски Типик у наше време, нарочито у свету. То је посебна тема. Али зато што постоји овај хаос око "правила поста" које свако смишља по Типику бабе Смиљане и ђеда Ђуре, тешко је разговарати јер се свако прави паметан мимо Цркве. И зато је отац Зоран у праву да ово већ постаје јерерс. Али нешто што скоро сваки Типик предвиђа јесте расуђивање у примени правила. А наш проблем данас је што тога нема. Нема расуђивања (духовна пустиња) или има накарадног, тврдоглавог ("јерес"). А што се конкретно тиче "одређивања правила" попама је лакше да вернику одрапе "седам дана на води" укључујући и суботе и "светке и петке" него да се мисле пада ли нека субота, недеља, празник у тај рок "подвига" па да му објашњава зашто и како, најчешће зато што и сами не знају. С друге стране не желе да знају јер су умислили да постоји "српско правило" и свако ко им се противи аутоматски је жигосан као противник поста, подивга, светиње итд. И лакше им је рећи то него се мислити о личним и животним околностима свога "духовног чада" и духовним способностима итд. А овима "уљуљавцима" је лакше скувати и хоботнице, и прасиће па и живе људе, ал само на води него додати кап уља. Јер "уље није пост". То вели светац, само не знамо који, и тако вели канон, само не знамо који. Светислав Павловић, Zoran Đurović, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2016 Одговор на прилог ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Наиме, ова непотписана страница, као што јехове имају свој комитет и анонимни «превод» Библије (извињавам се на јакој речи, превод), је реаговала на моју осуду артемита као јеретика, са уобичајеним речником.[1] Овде ћу изнети укратко најинтересантније моменте из мог одговора. Најпре дајем њихов текст, и он ће бити означен зеленим, јер су они патријарси. Мој текст је црвено, док неки коментари учесника у расправи на мојој фб страници (неће бити именовани), али остављени у црном (да не бисмо овде затравили, више од 100 паметних коментара сам изоставио, да ми се пријатељи не љуте). Само понешто одатле дајем да би биле јасне артемитске примедбе. Речник је живописан, јер је то ФБJ). Наравно да се зезам са артемитима кад им лепим отачке и саборске епитете (безумни, ђавоимани и сл.,), али знам да им тај речник греје душу. Треба знати да они нису за академску расправу. Зато, према свецу и тропар. Дакле, артемити зелено. Ја црвено. Други црно. Артемитски текст (у црно, јер је у блоку и само у овом посту): С времена на време смо се бавили небулозним писанијима и булажњењима сулудог попа (фрАве) Зорана Ђуровића, екуменисте и новотарца, човека који је, направивши урнебес у неколико Епархија СПЦ (јер је својим лудачким и радикалним екуменизмом чак и епископима новотарцима направио велики проблем да нису знали шта ће са њим) на крају, протеран и са Академије за конзервацију СПЦ, а и немајући приступ више нити једној Епархији СПЦ, морао да ухлебљење потражи код митрополита Генадија Васељенске Патријаршије у Италији, па се тако напокон нашао у близини свога ''Светог Оца'' Папе, кога веома цени, воли и поштује. Ако се и на кога односе светописамске речи: Градећи се мудри, полудеше (Рм. 1, 22), те се речи односе на овога несрећног попа. У свом новотарству и лудачком екуменизму он се ни у чему не зауставља, а то је показао и својим најновијим псеуодописанијем, препуном лажи и подметачина, које је објавио на ултрановотарском сајту поуке.орг: http://pouke.org/…/43326-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D…/ Није ово први пут да овај приучени стручњак за све и свашта, медиокритетски и самоубеђени интелекутуалац, недоучени иконограф и сликар, да простите, голих задњица дама којима само недостаје упаљен црвени фењер, покушава да недоучено, несувисло, непотковано и често, лажирано, православној свести потури уместо чисте воштане свеће смрдљиви рог неког цркнутог говечета. Нажалост, на његовом интернет профилу, правом виртуелном буњишту, на којем се сакупило разних ликова којима не би фалила понека опасна Ф дијагноза Лазе Лазаревића, али, опет нажалост, и искрених, а заведених душа, којима откачени стил полуделог попа импонује и одговара. Својевремено се попа расправљао и са професором Миодрагом Петровићем око професорове тезе да су православни Оци врло често Латине изједначавали са манихејцима дуалистима због њиховог грубог и јеретичког мењања саме суштине непокварене нам вере православне. Колико је поп успео да дискредитује овог врхунског српског византолога и канонисту, преводиоца Крмчије Св. Саве, показује и чињеница да се на писаније Зорана Ђуровића проф. Петровић није осврнуо колико ни на муву која облеће око нечистоће. Зато можда грешимо и ми да се уопште на ова попова булажњења осврћемо и придајемо им икакву важност. Ипак, пошто се у последњем тексту поп позабавио и озбиљним подметачинама, лажирањима и фалсификатима, чак и светих Канона, ипак би било неопходно да укажемо на неколико ствари које су погрешно и фалсификовано изнете у овој квазинаучној пашквили: 1. Цитирајући Окружну посланицу Великог Фотија Цариградског архијерејским престолима истока, Ђуровић само кратко помиње како је Фотије осудио латински пост суботом. Касније у тексту, наводећи низ неких латинских извора, које ни сам, очигледно није добро прочитао и разумео, јер му ни грчки ни латински нису језици које добро разуме, Ђуровић тврди да су Латини постили сваку суботу током године, иако је сасвим јасно да је латински пост суботом био везан само за Свету и Велику Четрдесетницу, што свети Фотије касније у својој Окружној посланици и наводи, осуђујући притом и читав други низ латинских заблуда, што то лукави полатињени поп помно крије, као змија ноге. У тридесетој тачки Фотијеве посланице управо се на то указује: 30) "Пошто смо добили обавештење да они који су у Риму посте унутар поста свете четрдесетнице, посте у суботе, противно предању црквене установе, Свети сабор налази за добро да објави да треба и Римска црква да се тачно држи канона који каже: "Ако се који клирик затече да пости у дан Господњи или у суботу, осим једне и једине суботе, нека буде свргнут; а ако је световњак нека се одлучи". Полуписмени поп, који помало разуме латински језик, али недовољно да би ишта на њему могао сувисло да разуме, наводи чак и неки латински, јеретички текст из латинског Corpus Iuris Canonici, тј. Корпуса канонског права јеретичке римокатоличке цркве, па нам наводи документ, тзв. Decretum Gratiani, који тобоже говори о томе да је неопходно постити сваку суботу код Латина. Несрећни поп уопште не уочава да се све одредбе које претходе тој: Dies sabbatorum a carnibus abstinere debemus, тј. морамо постити од меса у дан суботњи, односи само на свету Четрдесетницу, јер се и све претходне одредбе односе на пост и на Св. Четрдесетницу. И још и да додамо да и 55.правило трулског сабора забрањује Римској цркви држање поста суботом уз Свету Четрдесетницу. Нигде и нико не помиње држање поста код Латина суботом ван Великог Поста. То има само у уврнутом уму ишчашеног попа Ђуровића. 2. Наравно, и св. Фотије и свети Канони ту имају у виду строги пост, тј. неједење до деветог часа дана (тј. по нашем рачунању до око три сата после подне), јер се то сматрало у строги пост, а већ је спремање јела на води и једење неколико пута дневно сматрано за ублажавање поста, што је јасно и из типика и из богослужбене праксе Свете Православне Цркве. Тако и Свети шести помесни Лаодикијски сабор, између осталих одредби, у своме педесетом канону каже: У четвртак последње недеље Четрдесетнице не сме се разрешавати од поста, и тиме бешчастити ту седмицу. него је потребно СВУ ЧЕТРДЕСЕТНИЦУ постити СА СУХОЈЕЂЕМ. Дакле, говори о сухоједенију, тј. неједењу и узимању хране до деветог часа и о сухоједенију. Подмукли поп, да би оправдао своје лажи, у овом тексту, приметићете, додаје и синтагму: тј. на води, које уопште нема у овом правилу. Мудроме доста и о овом! 3. Пошто смо горе показали да овај јуришник ватиканске курије не познаје нити латински језик нити одредбе канонског права своје премиле римске цркве, какво непознавање типика и православног богослужења овај полатињени поп показује, демонстрираћемо и на следећем примеру: У намери да докаже како и ми Срби нисмо знали за пост, него смо постили пост на сиру и јајима, несрећни поп још несрећније лаже. Па наводи, читајте и крстите се: Ми смо, као и католици држали „бели пост“ (јели јаја и млечне производе). Текст се налази у Владимир Вукашиновић, „Српски литургијски рукописи 13. века“, у Српско Богослужење, Студије из литургијске теологије и праксе код Срба, Врњци - Требиње 2012, стр. 13-40, овде стр. 27. Наиме, пишући о једном рукопису Пређеосвећене, прота Вукашиновић наводи: „Литургија светог поста почиње од сирне среде па до Великог Петка. Среда сирне седмице била је литургијски дан у који се служила Пређеосвећена Служба у традицији цариградског катедралног поретка богослужења. То нам касније потврђује и Свети Симеон Солунски. Студитски монаси су служили Пређеосвећену у овај дан а потом јели јаја и сир. То ће почети да се мења [у ноти 74: Године 1276. на Патријарашком сабору у Царграду донесена је одлука да се са том праксом престане, али се та пракса одржала код Словена све до 14. века (Афанасьева, op.cit., 32)] са доласком саваитских монаха којима је оваква пракса била страна“. Дакле, овде хоће да се каже да је у сирну недељу, како је раније обичавано по типику цариградског катедралног богослужења, у среду и петак Сирне недеље (која претходни Великом Посту), служена Пређеосвећена Литургија. Та је недеља трапава, и после Пређеосвећене се јела мрсна храна, искључујући месо, као већ одређену припрему за пост. Касније се одлучило, на патријаршијском сабору 1276. да се престане са праксом служења Пређеосвећене литургије у среду и петак Сирне недеље. Прота Вукашиновић наводи да се са праксом служења пређеосвећене литургије код Словена наставило све до 14. века, што је касније престало и исправљено праксом саваитских монаха, који су у Лазаревој и Лазаревићевској Србији нашли уточишта, бежећи пред Агарјанима. Ни речи ту нема да су Срби постили на сиру и јајима Свету Четрдесетницу. То само има у изопаченом уму блесавог попа Ђуровића, који хоће да нам подметне да смо у посту јели сир и јаја, ко паписти, и након што смо имали и Св. Саву, и Законоправило и онакве светитеље и подвижнике. А дакле, само се радило о једној исправци типика у среду и петак Сирне недеље, коју словенске Цркве нису одмах усвојиле. На овој опасци ћемо се зауставити јер смо вам и овим демонстрирали дилетантизам, неукост, а надасве новотарски сатански дух који код овог полатињеног попа издише из сваке поре, а на све је спреман, на свако лукавство и обману, подметачину и фалсификат, само да би доказао свој накарадни и болесни став, као и једну патолошку мржњу према епископу Артемију, великом старцу и духовнику, као и свима нама, ЕРП у егзилу, грешницима Светосавцима, којима нам је заједнички именитељ да ревнујемо за веру и Цркву и да их одбранимо од оваквих лажних, лукавих, латинствујућих лжепастира и лжепопова. Могла би се о овим лажима написати читава студија, али оваквом дилетанту давати толику пажњу било би беспотребно и сулудо. Sapienti sat! или ти Мудроме доста! и оволико колико је написано. [1] https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153557330651606&id=93589526605 Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 7, 2016 Пријави Подели Написано Јун 7, 2016 3 minutes ago, Zoran Đurović рече Дакле, артемити зелено. Ја црвено. Други црно. Све црно? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2016 Сада прелазимо на ФБ обрачун. Види га поп како се сад увредио к'о млада. А кад си "облежавао" "Артемите", кад си за нас користио читав арсенал, вулгарности, прозивао старца Артемија и о њему се изражавао најгнуснијим и највулгарнијим изразима, није ти падало на памет да батина има два краја. Ћераћемо се још, јер најподлије фслсификујеш веру православну. Оно што је све очигледније је то да с новотарима заиста немамо истог Бога. Бог коме ви служите није онај кога су пророци проповедали, о ком су Апостоли учили, кога ду мученици доказали, крвљу својом веру у Њега запечатили. Лудаци са твога профила, као онај откачени Драган Илић чак и на мученике хуле, да су тобож приморавали Римљане да их убијају, јер су били фанатизовани... Свакаквих накарада и будалаштина прочитасмо, али, као што рекох, ћераћемо се још... Хаха...само напред Оче, уз Вас смо. Види се да их је погодило. Ала нас је погодило, ко краву мува... Ау ал нам тешко, ево све вриштимо. Артемитима је тек сада јасно да су јеретици. Могу да се батргају до миле воље, али од те оптужбе не могу да се ослободе. Јер им је Ава показао да не само што канонски крше суботу, јер су канонски преступи лакши, него крше суботу из јереси. Морам да приметим како су почели ову своју набеђену "апологију", што много говори о њима и њиховом начину одбране "истине", дакле, прво оно што они сматрају "моралном дискредитацијом личности" аутора, у овом случају о. Зорана. Хехе, па ти трикови заиста могу да прођу само код малоумних, али не и код озбиљних и одговорних људи. Ако им је почетак и увод овакав, питам се нашта ће да личи главни део "апологије" артемитске јереси. Небојша, а што нам ти не даш Јустинов текст у коме каже да се пости на води субота пред причешће? Ја сам ти од Јустина дао сасвим супротан и можеш да га провериш (нота 36 Фотијевог житија). Јустин је постио суботу на уљу. E al mene sad interesuje šta oni tačno imaju protiv, to meni nije jasno... Jer čekaj, znači kako oni poste subotom ili ne poste ako se pričešćuju van Velikog posta? Drugo, što ti moraš da budeš satanista ako lupetaš po njihovom? Svako ko po njihovom lupa je satanista? Ne kapiram ništa. Potpuno je konfuzno. A na kraju opet meni je najjače ostalo upečatljivo ono da NE SMEŠ DAN POSLE MESA DA UZMEŠ PRIČEŠĆE to pokatuje poentu... Ту је поента. Један другар, познати психолог, ме је питао: Како ти, који си уметник се бавиш тим канонима? Јер, слобода, ово-оно... Ја сам му одговорио следећи Гангријски сабор. Тамо се вели: Неће поп да једе месо никад! Добро. Али, дан пред рукоположење МОРА да га једе да бисмо били сигурни да није јеретик! Јер, ако не једе месо због подвига, онда је ок, али ако га једе зато што га се гнуша, онда је јеретик. Ту је цела прича. - Ја тврдим да можеш да једеш месо и да се после тога причестиш, артемити то негирају. Неко је ту јеретик. Нема полу-трудне жене. Има изопаченог тумачења али има и тога што називамо благочестива побожност нарочито код старије генерације теолога којима не би на ум пало да иду путем раскола, али који се држе онога што су као млади, у вријеме када није било доступних превода отаца прихватили. Грубо је рећи да су сви који посте суботу јеретици. Зато ја и кажем да се не осуде као јеретици они који су суботу постили из незнања. Треба ме пажљиво читати... Погледај шта говорим тамо о мотивацији... A inače "po plodovima ćete ih poznati" to što smo ovde ludi ne znači da smo zlonamerni i to što ja mogu da smatram da je nešto kretenizam par ekselans to ne znači da mrzim nekoga, ali vidite kako vi perfidno lovite da nekoga omalovažavate, ovo za dušicu sam namerno rekao, a vi odmah lovite Не лупај. Ко те мрзи. Напротив. Баш си симпатичан. Ne kažem vi mene nego ja vas... Jer karakterišete nas da smo puni mrznje... Istina je evo ja odgovorno tvrdim da vama zvani frava nije nista falsifikovao... Ne deluje mi tako, totalno sam ubeđen da je pouzdan čovek od reči i iskren. Иначе, нека вам Пејковић преведе Петра Дамјанија, ја нисам способан, јер сам приучен, а он својим затворницима наређује да и лети и зими посте суботе на води. Добро, ти текстови постоје само на латинском (не верујем да има неки превод), али како 40тница траје целу годину? Можда у вас, артемита... Или и ваш Маки не зна латински? А ја га растумачио тако. Као и глупи Августин. Као и папа Инокентије... Ви нисте нормални... Ваша негирања су на нивоу: Нису постојали диносауруси, то је Дарвин измислио. Не могу да не прокоментаришем ово око Миодрага Петровића и његове исихије поводом авиног текста на тему Латини = Богумили. Просто је невероватно да уважени "византолог" Миодраг Петровић није одговорио о. Зорану Ђуровићу из најмање једног разлога. Наиме, ако је Ђуровићева аргументација у оспоравању Петровићеве тезе толико мањкава, онда он не само да се показује као плашљив кад му не одговара, него и као лењ, а и чак горд. Мада, од свега овога, пре ће бити да једноставно нема шта да одговори јер су аргументи на страни о. Зорана. И ја се сам питам, како то да је Немања на свом сабору прогонио Латине, а да их је у исто време оставио на миру у читавој Зети која је тада била саставни део Немањине државе?! И не само то, него каснија политика Немањиних наследника, светог краља Милутина, Св. Стефана Дечанског и цара Душана, па и св. цара Уроша, који су сви редом имали католике из приморја за своје дипломате, сараднике, саветнике, а богме и градитеље великих светиња попут Дечана, како то да они такви велики светитељи погазише Немањин "завет" о прогањању латина у српској држави? Ја сам заиста мислио, како ми је рекла моја жена да човек може да умре после читања мог текста. Јер мој текст је научна студија, а не ове фб зезалице. Нигде никаквих увреда него само темељно покопавање сваке од погрешних тврдњи, а понегде похвале за утемељено мишљење. Петровић није одговорио из једноставног разлога што је био разоружан. Јер сам ја у научном часопису, са научним аргументима расправљао са његовим научним тезама. Оне су побијене и он је остао без текста. У томе је све. Јер није као ови идеолози па да узме да лаже или измишља. Он је доктор као и ја. Ми се разумемо. Мени је било жао што сам морао огољено да кажем много ствари које су код њега неутемељене. Био сам безобразан па сам му спочитавао и фактичке грешке (јер су то жути картони у науци), али сам гледао да сачувам особу. И одговора нема јер не може да га буде. Он је толико интелигентан, тако да ни артемитски квасац не може да му помути мозак, па је остао без речи. Само једно велико амин на моје опсервације. Још један од одговора овим мученим душама кад веле да сам фалсификовао лаод. кан. 50 па додао на води. То је моја глоса из мог синопсиса канона и тамо је стављена у загради. Проверити у давно постављеној књизи: http://docslide.nl/download/link/crkveni-kanoni-sinopsis Можда сам ја дијаболичних моћи па се враћам у прошлост!:))) Дакле, реч је о глоси, али је у овом тексту о А. херези нисам ставио у заграду. Једноставно сам хтео што чистији текст. Кан. вели: Не треба разрешити поста четвртак у последњој недељи Четрдесетнице, да се не би тако цела Четрдесетница обешчастила. Четрдесетница се пости на суво тј. на води. Лаодикијци су све седмице (5 дана) постили на води, а суботу и недељу на уљу, јер су тада свршавали литурђију па онда нема поста. Проблем је што на велики четвртак има литургија и она мора онда на уљу да буде. Лаод. би овде да направе ексклузиву. Црква је ипак одбацила ову логику па разрешава строги пост на Цвети и Благовести. Тако у Властаревој синтагми, правило 5 св. Никифора цариградског Исповедника вели дословно: "Ако Благовести падну у Велики четвртак или у Велики петак - нисмо сагрешили тада ако се причестимо вином и једемо рибу". - Сухоједеније је пост на води (јер која будала каже да не пијемо воду 5 дана?), али за разлику од обичног поста на води једе се само једанпут дневно. Црква је укинла лаод. строгоћу, као што је и св. Сава прописао другачија правила, мада он не дозвољава рибу на Велику среду или петак, али даје уље и вино, као и морске плодове. На Велики четвртак и риба! Попе, не будали и не подмећи. Пост на води је једење посне хране куване на води. Сзхојеђе је једење хлеба и воде једном дневно, после деветог часа. Не лажи и не подмећи. Ведран*, АлександраВ and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2016 1 minute ago, Vedran рече Све црно? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2016 А ове артемите и језик одаје. Веле да сам нашао "ухлебљење" код Грка. Јер за њих је поповски посао начин да се зарађује хлеб. Проблем је само што сам ја, за разлику од њих, бесребреник, па не примам плату од Грка. А парохија ми је толико велика да годишње зарадим 100-200 евра (за годину дана); али пошто сам ја већи подвижник од Артемија, ја са тим парама могу да живим... Верујемо да се нисте овајдили код Грка, зато и данас патите за Будвом, и ту парохију "Лохију" не можете опростити... ФрАва, само још мало пљувачине овде, и можда вас поново узму у разматрање... Прочитајте читаву Фотијеву окружну посланицу источним престолима, па ћете видети да и Фотије говори о посту суботом током велике Четрдесетнице, Фотије се позива на одредбе трулског сабора. Немојте се бавити Фравиним фрагментарим подметањима. Ево шта даље веле преваранти: У тридесетој тачки Фотијеве посланице управо се на то указује: 30) "Пошто смо добили обавештење да они који су у Риму посте унутар поста свете четрдесетнице, посте у суботе, противно предању црквене установе, Свети сабор налази за добро да објави да треба и Римска црква да се тачно држи канона који каже: "Ако се који клирик затече да пости у дан Господњи или у суботу, осим једне и једине суботе, нека буде свргнут; а ако је световњак нека се одлучи". - Ово нису Фотијеве речи него цитат трулског сабора, а Фотије наводи и друга правила која забрањују пост сваке суботе и недеље у току године, осим Велике суботе (Фотије, 29). Римљани су постили сваке суботе (Omne sabbato jejunetur), а не само суботама у 40. И то је Фотије осудио, а не ову другу праксу која ће у први план избити само са Никитом у 11 веку. Попче, пост суботом, који су практиковали неки хришћани, дакле строгомуздржање до вечерњег часа, исправио је и укинуо још св. Силвестар папа Римски, а он је живео у 3. веку. Погледни де његово житије. А да, ви новотари житија сматрате за бајке, заборавих. Пост ради причешћа НИКО, НИКАД И НИКОМЕ нормалан и православан није бранио. Постоје аутентична житија као што постоје и уметничка (легенде, нарације итд.), али ти то не можеш да разумеш. То је ствар која се студира. А већ сам ти поменуо да су католици претендовали на примат управо преко легенде о Силвестру и Константину. - Нико није бранио пост пред причешће јер он није ни постојао. Да је постојао, Св. Сава би га написао. А зар верујеш, мучениче савести, да Сава који је прописао начин исхране за све дане у години, би то прескочио? А пост на води суботом је забрањен свим типицима, као и канонима. Не лажи попе, канони бране сухојеђе суботом. Пошто не читате латинске изворе (јер вам није јасно кад Дамјани вели да се зими и лети пости субота), ево да вам дам из једног хрватског, да видите како сте браћа са њима)): Sveti Karlo iz Sezzea (Carlo da Sezze), talijanski franjevac laik, mistik, rođen je 19. listopada 1613. u Sezzeu (provincija Latina, Lazio)... Najveća utjeha bio mu je Spasitelj i njegova Majka. Radosno je posluživao kod svete mise, krunica mu je uvijek bila u rukama, a SVAKE SUBOTE postio je o kruhu i vodi (http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac.asp?id=538) “. Крух је хлеб, а вода је вода, ваљда ово можете да разумете? Али, ако су Карло и Дамјани постали свеци, иако су постили сваке суботе, ваљда ћете и ви?:))) Истина, рачунају се за свеце у Католичкој цркви... Ево, да вас и хрватски патролози назидају: Blagdanski i posni dani. Glavni blagdan je Uskrs. Židovi su kao blagdanski dan imali subotu, kršćani nedjelju. Židovi su postili ponedjeljkom i četvrtkom, kršćani srijedom (u spomen na Judinu izdaju) i petkom. Subotom također u latinskoj Crkvi (http://patrologija.com/tema-2-crkva-u-prva-tri-stoljeca.../). "Kruh je hleb a voda je voda" Ваљда им је сада дошло из дупета у главу по коме они посте? Једино што верујем да ови католички свеци нису да се анатемишу, јер је њихова мотивација била другачија. Него, артемити, црни врани... где вам је текст од Јустина? Где вам је текст да Римљани нису постили сваке суботе? У шта вам се претвори апологија? Да нисте јеретици, јер католици имају свеце који су постили сваку суботу на води? Из Августиновог писма 36, 4, 8, који одбацује редован пост суботом јесно излази да се мисли на суботе ван 40-нице. Критикује свог «артемита»: «Он још сматра да се израз Господњи: Ако ваш врлина не буде већа од врлине књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско (Mт 5, 21) треба схватити да уколико не постимо више од два пута недељно, не можемо испунити ово правило... Уколико се дакле склоне седмици два дана, субота и недеља, у којима се не пости, остају пет, са којима се може превазићи фарисеј... Мислим, уствари, да, уколико неко пости три пута недељно, прелази фарисеја... Ако онда четири или пет пута пости, изостављајући само суботе и недеље, како раде ТОКОМ ЦЕЛОГ СВОГ ЖИВОТА многих хришћани, посебно они који живе у манастиру, у том случају неће бити превазиђен само фарисеј, који је постио само два пута, него сваки хришћанин који има обичај да практикује ПОСТ СРЕДОМ, ПЕТКОМ И СУБОТОМ, како обично ПРАКТИКУЈЕ РИМСКИ НАРОД (quod frequenter Romana plebs facit)». Видите ли, о злосрећни артемити, како је каштигао Августин овог безумника који је хтео да пропише овај стални римси суботњи пост? Да ли вам је сада јасно да није реч о суботи током Великог поста? Да ли вам је јасно колико сте се налупетали у вашем перверзном осврту? Нека вам Пејковић преведе ово писмо, можда се оканете јереси... Седи доле, један, попе. Ништа ниси разумео. Као прво, frequenter на латинском значи често, а не обично, и блажени Августин уопште не казује то што ти интерпретираш. Како ли си ти, несрећо, о њему писао кад изгледа од латинског ништа не капираш. Баш си изгледа тек језуита почетник Да ли си ти дебил или се само правиш будалом? Прилог frequenter се преводи (на енглеском да ти дам, јер српски не разумеш): often, regular, constant, repeated, assiduous. Разумеш? Реч је о радњи која се понавља, која је регуларна. Реч је о пракси једне цркве, коју ова будала, ваш брат из старих времена, хоће да пропише другим црквама, а Августин му не да. Нигде Августин не користи аргумент типа: Видиш, па ни у Риму не посте сваке суботе... Не може да користи тај аргумент зато што је Рим постио сваку суботу. Попе неразумни, а прилично и глупи, и очигледно и недообразовани. frequenter значи често, не обично. Ајд ћосав поп и некако, ал недоказан и глуп, већ је то проблем. Видиш како свим јеретицима Бог одузме светлост разума? Најпре сте тврдили да Римљани нису постили суботом ван Великог поста, али кад сам вас суочио са текстовима, онда је сумња почела и у вашу секташку (називам вас овде секташима као што су и други јеретици, пентићи, суботари итд.) главу. Сад си се напокон разговедио и увидео да су Римљани постили ове суботе. И сада, пошто из незнања језика (и ту сте јеретици јер мислите да речи имају само једно значење, а ако их има, не дај Боже више, онда је оно које ви кажете) тврдиш да су они често постили суботом, ја те питам какво је то правило? Постили су "често" средом и петком и суботом, како вели Августин? Дакле, нису постили сваке среде и петка, тј. "уобичајено"? Јер и ту Авг. користи гл. consuesco, имати навику, уобичајено, вршити, вежбати се... Тај глагол значи и имати сексуалне односе, па би неком суманутом артемиту могло да падне на памет да Аг. вели овде да се они сексају у ове дане!:))) Дакле, о артемити, узмите још и да ми кажете да Латини нису постили средом и петком ван поста! - Мада, кад боље размислим, боље да вас не изазивам, и то може да вам падне на памет пошто сте данас на сухоједенију, а у старој цркви се није постило од Васкрса до Педесетнице. Попе, ти о типику и богослужењу православном везе немаш. Ем је педесетница па се пости на уљу, дакле, нема поста, ем је празник , тако да је разрешење двоструко. Добро, не знам ја ништа, поготово око Типика па говорим ствари као Св. Сава, али не и као Артемије, него да те приупитам да ли си сада разумео да су Римљани постили целе године суботу? тек сад разумијем невољу која је наћерала мог Лохија да зајеца за екс Артемијом, отворило му се да види какве демонске хипнотичке легије им разлажу ум ... Да, заплакао је Ђед и пролио горке сузе! Зато га ценим. А очи су му се на гробу отвориле, јер кад су сви стално ту били, и за живота, и после смрти Јустинове, онда ти тек буде јасно да је реч о легиону који је навалио на једнога... Мени је лакше да видим ствари, јер сам ја ван те приче. Ни Атанасије не би био толико очајан да на крају није укапирао шта се десило. Само што он још увек мисли да је овај само канонски преступник. Не, овај је изопачио веру јер га је запосео зли дух. Још да вас питам, о артемити!, како то да ава Јустин не научи Иринеја, Амфилохија, Атанасија да се пости суботом на води? Ја бих рекао да вас само мало зеки тај Зли патуљак... јер ја вас молих 5 путах да ми дате текст од Јустина, а не добих ништа... "Са чиме ћу упоредити овај род?" - питао се Исус. Са чиме ће Авва упоредити овај кратак и болан обрачун са артемитима? Па са овим легендарним мечом! - https://www.youtube.com/watch?v=W4-WjL8jIyQ čekaj jel jelo kuvano na vodi post? Већ је ублажавање строгог поста. Ublažavanje koje se smatra postom ili mrsom? Ja prvi put čujem da je post na vodi UBLAŽAVANJE posta. Višednevno suhojedenje je možda praktikovao Makarije egipatski ili Serafim Sarovski, ali post na vodi je prilično STROG režim posta. Disanje vazduha je ublažavanje gušenja i umiranja, ali ovde govorimo o postu: post je 1)ništa, 2)suhojedenje 3) na vodi 4) na ulju to već nije strog post 5) riba kao najblaži post... ALI JE I DALJE POST. Tek beli mrs se naziva MRS Брате наравно да је пост. Ми пишемо о канонима и шта су они подразумевали под којом речју. Уопште ми не пада на памет да пребројавам ко и како пости. Ово је питање принципа, предања па ако хоћеш и науке. Ту је поп фалсификовао да би доказао нешто своје. А ми смо га ухватили у лажи. Da li Artemije tvrdi da treba da se posti subotom na vodi ako hoćeš da se pričestoš, tj. jasnije pitanje: koji je vama uslov za pričešće po pitanju posta? То је ствар индивидуална, и благослов духовника. Углавном, ко се причешћује у нефељу, суботу пости на води. Такав благослов је остао од о. Јустина и то свака ћелијска сестра може да потврди. Остао је и аудио снимак како пок. о. Петар денковачки сведочи да је пигао о. Јустина како то Амфилихије и Атанасије уче народ да се причешћује без адекватне припреме. О. Јустин му је одговорил да то никад његов благослов није био и да чак да су то нашли код свих Апостола записано и посведоче о не смеју то да уводе. Тај снимак може и на нету да се нађе, а кажем, то ће потврдити и све ћелијске сестре које су са о. Јустином живеле и оне се и онда и сада тако причешћивале. A ovaj kanon koji zabranjuje post subotom se odnosi na post suhojedenja na Veliku subotu? Не, односи се на строги пост-сухоједење током Великог поста, каи и наравно, читаве године због почасти која се суботи указује. Наравно, било је много светитеља којибсу мниге суботе, па и недеље препостили. Такви оримеринизнживота подвижника ду многобројни, па се дешавало да светитељи и за Васкрс себи је разрешавају мрсну храну. Света Мариха Египћанка уља и вина није кушала откад је покајнички отишла унпустињу. Дакле, како и ти кажеш, у свему је битна намера и циљ нечега. E a sad me zanima kako je o. Zoran Djurovic falsifikovao? Sta je falsifikovao? Dopisao, izmislio, lupio? Na koji nacin falsifikovao? У оригиналу канона се забрањује сухојеђе, схватио си шта је. А попа је додао у својој верзији канона: тј. на води... Попе, ајда нам сад одговориш и на лаж коју си изнео да су Срби до 14. века постили на сиру и јајима као и Латини, иако се из текста о. Владимира Вукашиновића види да је реч о исправљању праксе да се Пређеосвећена литургија служи у сирну среду и петак. Студијски монаси су служили пређеосвећену средом и петком да би могли да оправдају бели мрс. Палестинци су били строжији па су и те недеље среду и петак постили. У томе је ствар. Ми ту седмицу постимо и средом и петком на млечним производима. Артемити сигурно имају неки њихов пост. "Мало" се подвизавају на води... :)))... Што се тиче лаодикијског канона, довољно је објашњено. Толико о мојим фалсификатима. Како поп мења причу. А у тексту је тврдио да смо и Срби до 14.века пост постили као Латини на сиру и јајима. Опасан језуита овај наш попа. Што би рекао Лајош Пестер: тииии, шаљивџијо, тииии.. Немамо предања да се причешћујемо другог и трећег дана Божића и Васкрс. Таквог предања нема ни код Јустина ни код Николаја. А што се онда служи св. Литургија кад се нико, осим попа не причести? Тад нам Христос није потребан? Хвала Ви новотари терате народ да се причешћују ко да пију кафу. Зини и спасен си! samo smirenje , post i molitva!!!! Безумниче! Хулиш на Оце и каноне! Поцепај овај канон Трулског сабора! 66. Током целе седмице после Пасхе, верници морају ићи у цркву и причешћивати се, јер ћемо се тако са Христом подићи. Тада да не буду јавне представе и коњичке трке. Ти хћеш да нам кажеш да су Јустин и Николај били будалетине као и ти и ишли против овог Васељенског сабора?... " Немамо предања да се причешћујемо другог и трећег дана Божића и Васкрс". Па немате га зато што сте сво канонско предање погазили! А ми смо новотарци ако поштујемо Трулски сабор!? Ево и 66. канона на грчком, да не буде забуне и говора о неким подметањима: "Ἀπὸ τῆς ἁγίας ἀναστασίμου Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν ἡμέρας, μέχρι τῆς καινῆς Κυριακῆς, τὴν ὅλην ἑβδομάδα ἐν ταῖς ἁγίαις ἐκκλησίαις σχολάζειν δεῖ ἀπαραλείπτως τούς πιστούς ἐν ψαλμοῖς, καὶ ὕμνοις, καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, εὐφραινομένους ἐν Χριστῷ, καὶ ἑορτάζοντας, καὶ τῇ τῶν θείων Γραφῶν ἀναγνώσει προσέχοντας, καὶ τῶν ἁγίων μυστηρίων κατατρυφῶντας. Ἐσόμεθα γὰρ οὕτω Χριστῷ συνανιστάμενοί τε, καὶ συνανυψούμενοι. Μηδαμῶς οὖν ἐν ταῖς προκειμέναις ἡμέραις ἱπποδρόμια, ἢ ἑτέρα δημώδης θέα ἐπιτελείσθω". е, џаба то мени дајеш, ја не знам грчки:)))) А и тај сабор није био васељенски сигурно јер се чудно зове, Пето-шести... Па или је Пети или је Шести?:))) Такође, новотарски је јер је осудио суботњи пост Рима, а и био је релативно скоро, у наше дане, 691/2. године... Значи, свештеници и епископи који служе литургије и причешћују се другог и трећег дана Божића и Васкрса газе предање?! Какво је то предање, како се оно зове? То предање Цркве сигурно није, јер нас Црква очигледно учи и зове на заједништво са Христом у Литургији три дана током Божића и Васкрса. Права, јер се и пацови димом истерују! Не можеш из подземних ходника да их вабиш, дођи вамо, дођи... А овде су напокон изашли на чистину, јер мене не пустају на њиховом терену, зато што би погубили одмах пола пастве, али реч се шири и то је добро... Ево мало да укажем на промислитељски моменат у овом разобличавању артемита. Закачили су се били као крље за лаод. 50, јер тамо ови заповедају сухоједеније као за све дане 40 осим суботе и недеље. Ревност ових отаца црква није прихватила. Тако да тај канон стоји као археолошко сведочанство. А артемити би сада и са тог канона да одувају прашину, не би ли оправдали своје лудило. Подсећам на Откривење 3, 13-22, где се пише Лаодикијској цркви, а њен свећњак је одузет! Ево неких пророчких момената: „Тако говори Амин, Свједок вјерни и истинити, Зачетник творвине Божије: Знам дјела твоја, да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ! Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих. Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа ми не треба; а не знаш да си несрећан, и јадан, и сиромашан, и слијеп, и наг. Савјетујем ти да купиш од мене злата огњем жеженога, да се обогатиш; и бијеле хаљине, да се обучеш, те да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти да помажеш очи своје, да видиш. Ја оне које љубим карам и поправљам; зато ревнуј, и покај се. Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са мном... Ко има ухо нека чује шта Дух говори Црквама». Дакле, није злато огњем жежено сухоједеније, како мисле ослепљени артемити (још би рекли да је Лаод. пропала због екумениста!), него могућност сагледавања себе самог у нагости. Смирено срце Исус тражи, а не жртве. Покај се! Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са мном... Добро, јесте да је то на сухоједенијуJ) Интересантно да Исус вели да смо са њим преко «преждеравања», а не преко поста или исповедања канона и догмата које треба да газимо ногама. Јер, како рече св. Августин оном безумнику, онда је недеља дан греха јер се не изгладњујемо. И пита га: А зашто је умерено јести и пити грех? Јер ти велиш да ми робујемо идолу-стомаку кад не постимо суботом? И зашто вели: Ко има ухо нека чује шта Дух говори Црквама? Има неких који су глуви? Не, него има оних који неће да чују! То су они који не верују Св. Сави када не дозвољава пост на води суботом, који презиру трулске оце (кан. 66), који хуле на Фотија... Ваљда сте досад схватили да наша страница нити може нити хоће да коментарише на овом профил-буњишту, осим ако поделите наш пост и ту смо, на неки начин, дужни да прокоментаришемо. Иначе, за ова ваша писанија брига нас, ко ону бабу из Ниша кад су је питали за ону јеретичку прославу Миланског едикта у Нишу....ко схвати, разумеће! Светислав Павловић and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука