Gordana . Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 НЕ знам, ја сам се у Црној Реци код оца Јована најнормалније причестила и сви који су се припремали нису имали проблем. А припрема је бар три дана пост на води и исповест. Сасвим коректно. Таша and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Ствар и јесте у томе да су превише строги, не бих се усудила рећи да су неправославни. То само Бог зна. Али ако је тако као што тврдите зашто они и даље егзистирају? Stavovi su im nepravoslavni, niko nema pravo da nameće veru drugome i da ga uslovljava a kako egzistiraju, vrlo lako , ako mogu oni apolutno nemoralni, mogu i ovi patološki moralni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Millennium Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 On 5/29/2016 at 23:28, JESSY рече Читамо: «Ако неки брат има жену неверујућу и она се приволи да живи с њим, нека је не оставља. И ако нека жена има мужа неверујућег и он се приволи да живи с њом, нека га не оставља» (1 Кор. 7: 12-13). Потпуно је очигледно да, пошто је један члан овог савеза неверујући, није могло бити никакве речи о црквеном браку. Ovo mi nije baš najjasnije. Ispravite me ako grešim, ali crkveni brak nije moguć ukoliko supružnici nisu iste vere odnosno kršteni u istoj. Izuzetak je ako je jedno rimokatoličke a drugo pravoslavne vere. Šta se dešava ukoliko je recimo muškarac pravoslavac a žena muslimanka? Da li se ovde rečeno odnosi samo na nekoga ko nije vernik ili i na nekoga ko je druge vere? Znam za primer gde je naš momak dugo godina bio u vezi sa jevrejkom. I kada je došlo do braka, njeni su tražili da on pređe u Judaizam, on naravno nije hteo da se odrekne pravoslavlja a njoj njeni nisu dozvoljavali da napusti svoju veru. Na kraju su se rastali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 15 minutes ago, Millennium рече Šta se dešava ukoliko je recimo muškarac pravoslavac a žena muslimanka? nisam bas kompetentna da dajem takve odgovore, ali koliko znam iz prakse, danas je malo veca tolerancija... neki prihvataju tudju veru, ali naravno da ima i slucajeva kada brak ne moze da se ostvari ako nisu iste vere...tu veoma vaznu ulogu imaju roditelji.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 1, 2016 Пријави Подели Написано Јун 1, 2016 14 hours ago, Millennium рече Ovo mi nije baš najjasnije. Ispravite me ako grešim, ali crkveni brak nije moguć ukoliko supružnici nisu iste vere odnosno kršteni u istoj. Izuzetak je ako je jedno rimokatoličke a drugo pravoslavne vere. Šta se dešava ukoliko je recimo muškarac pravoslavac a žena muslimanka? Da li se ovde rečeno odnosi samo na nekoga ko nije vernik ili i na nekoga ko je druge vere? Znam za primer gde je naš momak dugo godina bio u vezi sa jevrejkom. I kada je došlo do braka, njeni su tražili da on pređe u Judaizam, on naravno nije hteo da se odrekne pravoslavlja a njoj njeni nisu dozvoljavali da napusti svoju veru. Na kraju su se rastali. Imamo negdje i teme o braku sa inovjernima, bar sa muslimanima, sigurno. Ap. Pavle je pisao to kad nije bilo ustanovljene prakse crkvenog braka tj. svete tajne braka; a svakako mnogo prije ustanovljenja crkvenih pravila konkretno SPC. Takve ljubavi i brakovi se dešavaju stalno, i potvrđuju besmislenost svih ljudskih podjela. Mislim da se oni ne vjenčavaju u crkvi, osim kad su katolici u pitanju, osim ako žena npr. ne pristane da primi pravoslavlje. Ili obratno. Караконџула је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јун 1, 2016 Пријави Подели Написано Јун 1, 2016 Оно што пише св. ап. Павле, односи се на оне који су били у брак пре него што су постали Хришќани. Они нису смели да остављају своје супружнике, јер су незнабошци. Ова се не односи на оне који су Хришќани, а хоќе да ступе у брак са оне који нису. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 3, 2016 Пријави Подели Написано Јун 3, 2016 Ljudi se mijenjaju, i ko može osporiti mogućnost da npr. neki ateista postane hristoljubiv uz svog supružnika - a strogo uzevši, crkveni brak ni s ateistom ne bi bio moguć, jer treba da ispovijeda vjeru i bude aktivan član crkve da vjenčanje ne bude samo obred, već da se završi i pristupom čaši. Razumijem da formalna prepreka stoji za vjenčanje npr. sa muslimanom. Međutim, život izmiče svakoj formi i pravilu, a čovjek je iznad subote, tj. pravila. Ti ljudi koji se usude da zavole nekog uz jako protivljenje okoline, pa uprkos i svojih uvjerenja, čine podvig svoje vrste. Tu zaljubljenost nije dovoljna, i bolje je sasijecati kontakt u korijenu, na šta ukazuje Muramasa. Kod nas u Bosni ima 'miješanih' brakova nakon našeg groznog rata i to je svojevrsna pobjeda ljudskosti, ljubavi i praštanja nad mržnjom i zlopamćenjem. Evo šta se dešava hrišćanima na Bliskom Istoku koji se usude da krše ova pravila. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука