Дејан Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Niko nema pravo da vas odvoji od Hrista , naročito ne iz razloga što niste venčani u Crkvi. Ovo je nečuveno i neprihvatljivo. Pa treba da se žalite, ne znam, pišite pismo, idite lično Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Blagoslovljana braco i sestre molim za pomoc. Naime ja sam Srpkinja krstena u pravoslavnoj crkvi udala sam se za coveka koi je Katolicke vero ispovesti.Ja koja postuje kako svoju tako i tudju veru imam pitanje.Da li bi uvredila svoju veru ako bih se vencala u katolickoj crkvi ili da li bi moj muz na neki nacin uvredio svoju veru ako bih se vencali u pravoslavnoj crkvu?U nasoj kuci praznujemo praznike i po julijanskom i po gligorijanskom kalendaru.Da li je to ispravno?Nase verovanje je da je bog jedan koja god vera da je u pitanju. Hvala u napred braco i sestre Bog vas blagoslovio Овде код нас у католичкој цркви неће да венчају парове различите вере па се обично венчају у православној. Неко је горе навео да је то регулисано црквеним правилима. Колико ја знам пише се молба надлежном епископу и тражи се благослов. По брачним правилима регулисаним уставом у неколико тачака : Супружник друге вере не сме ометати брачног друга у извршавању својих обавеза према цркви и исто тако мора дати обећање да ће се деца из тог брака крстити у православниј цркви ако се у њој венчају, вероватно је тако и у католичкој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Ево и правила: V МЕШОВИТИ БРАК § 115 Брак између православног лица и лица друге вероисповести може се склопити само под овим условима: 1) лице друге вероисповести мора пре ступања у брак потписати писмену изјаву пред надлежним парохом православног лица, у присутности два сведока, да неће свога будућег брачног друга православне вере одвраћати од православног исповедања вере, ни покушавати да га ма којим начином наведе да пређе у другу веру; да неће сметати православном лицу у вршењу његових верских дужности и чувању православних црквених обреда и обичаја; 2) лице друге вероисповести мора се пред надлежним парохом и два сведока, писменом изјавом, нарочито обавезати да ће своју децу из тога брака крштавати и васпитавати у православној вери; 3) православно лице, које жели ступити у брак с лицем друге вероисповести, има пред надлежним парохом свечано обећати да ће стално, лепим начином, настојати да свога будућег друга приволи православној вери; 4) брак православног лица са лицем друге вероисповести мора се склопити у православном храму, од православног свештеника и по православном обреду. Изјаву неправославног лица, означену у тачкама првој и другој овога параграфа, потписују и присутни сведоци пред надлежним парохом. § 116 Православно лице не може склопити брак са оним лицем чији је брак био разведен због његова отпадништва од православне вере (§ 107). § 117 Надлежни парох неће извршити склапање мешовитог брака пре него што се савесно не увери да лице друге вероисповести пружа довољно јемства да ће све обавезе из § 115 тачно испуњавати. На основу извештаја надлежног пароха да овако јемство за склапање мешовитог брака постоји, брак се може склопити само ако надлежни Архијереј за то да разрешење и благослов. § 118 По извршеном склапању брака има надлежни парох стално водити нарочиту бригу о верском и моралном владању брачних другова из мешовитог брака, старати се да се све обавезе из § 115 тачно испуњавају и, чим примети ма какво пренебрегавање ових обавеза, предузети мере да се спречи њихово изигравање, а, по потреби, покренути против кривог лица и поступак за црквену кривицу. § 119 За мешовити брак, склопљен у православној Цркви на подручју Српске православне Патријаршије, или међу држављанима Југославије, меродавни су искључиво прописи ових Правила. § 120 Деца из мешовитог брака, склопљеног у православној Цркви (§ 115 т. 2), могу се крстити само у православној вери. § 121 Деца из мешовитог брака, ма брак био склопљен и од верских претставника друге вероисповести, морају се крстити у православној вери, ако је један од родитеља православне вере. Противан уговор родитеља о крштењу деце нема никакве важности за православну Цркву. § 122 Ако једно брачно лице из мешовитог брака припада православној вери, надлежни су за решавање питања о ваљаности, поништењу или разводу тога брака искључиво павославни Црквени судови, по својим прописима. Одлуке православне Црквене власти меродавне су за оба брачна лица из мешовитог брака. § 123 Ако је мешовити брак, у којем је једно лице православно, био склопљен од претставника друге вероисповести, а друго лице неће да пређе у православну веру, има се такав мешовити брак, по тражењу православног брачног лица, његова заступника по закону или по службеној дужности, поништити због брачне сметње из § 13 т. 8. Ако лице друге вероисповести, чији брак је по ставу првом овога параграфа био поништен, касније пређе у православну веру и споразумно са својим брачним другом одлучи да успостави брачну везу, извршиће се међу овим лицима ново склапање брака по општим прописима за склапање брака у православној Цркви. Maja Mlakic and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Niko nema pravo da vas odvoji od Hrista , naročito ne iz razloga što niste venčani u Crkvi. Ovo je nečuveno i neprihvatljivo. Pa treba da se žalite, ne znam, pišite pismo, idite lično Ma to je sada sve tempi pasati. Nego me je stvarno uzasno pogodilo da me covek proziva na Uskrsnju nedelju kada je crkva puna i pita me da lis am vencana u crkvi. Jos me je zesce nesto drugo pogodilo. U mojoj i uzoj i siroj porodici uvek su deca krstevana i to odmah posle rodjenja, svejedno da li je bio komunizam ili socvijalizam monarhija, demokratija. Moja je tetka pevala u crkvenom horu, a ja sam bila jedina devijcica u siroj familiji pa nisam kao dete, ali ni kasnije kao devojcica, gimnazjalka izbijala iz crkve, a crkva je bila prazna. I onda dolazi episkop ( mislim da je iz okoline Krusevca) u moj Zajecar , inace jako pametan i drag covek i pocinje da zavodi neki red. Nisam uopste ogorcena, ali je to bilo jako, jako neprijatno. Moj nik nema veze sa njegovim imenom, Justin Popovic je tu presudan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Čudime me da je vladika Justin timočki tako postupio, veoma sam iznenadjen. O njemu nisam imao takvu sliku... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Čudime me da je vladika Justin timočki tako postupio, veoma sam iznenadjen. O njemu nisam imao takvu sliku... Ma on je bre meni jako OK lik, danas to sve vise ne igra nikakvu ulogu, ali je meni bilo dovoljan jedan blam. Inace o nasem Justinu mi znamo nesto sto vi ne znate i mi, napredni kosmpoliti i globalisti mu skidamo kapu za njegovu hrabrost. Nervira nas kada slavu slavi u kafani i potzva nekakve komuniste i preletache, ali i crkva mora sa narodom i novim vetrovima koji duvaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 A ja, baksuz, stvarno odem ( neki utorak, jer je ovo o cemu pricam bila Uskrsnja nedelja) u crkvene prostorije i besno kazem da mi daju ispisnicu iz crkve Imalo je kod ateista, cini mi se, neko "odkrstavanje" ili sta slicno ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Imalo je kod ateista, cini mi se, neko "odkrstavanje" ili sta slicno ... Smejes se ko lud na brasno. Naravno da postoji izazak iz crkve i naravno da ti crkva daje neki dokument. U Nemackoj, Austriji, Svedskoj ( mozda jos negde,ali nije vazno) ljudi izlaze iz crkve jer ne zele da placaju crkveni porez a da bi se oslobidli poreza moraju porsekoj upravi da prezentiraju dokument da ih je crkva ispisala iz spiska vernika. Mislim, meni je nekada i blesavo da uopste s tobom i razmenjujem misli. Tebi su smajliji zakon, smejes se kao budala a i ne znas cemu se smejes. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Čudime me da je vladika Justin timočki tako postupio, veoma sam iznenadjen. O njemu nisam imao takvu sliku... Justin je Artemijev ucenik, a Artemije je tjerao ljude od putira upravo sa ovim izgovorom da ko nije vjencan u Crkvi ne smje da se pricesti. Sad mozda mu se nesto zadrzalo od toga sto ga je Artemije ucio naopako. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Све зависи како се тумачи. Ето, мени једном једна познаница рече сва поносна како је она страшно здрава. На моје зачуђено ЈЕЛ???, она ми објасни како је била у неком манастиру и игуман се спремио да им чита свима молитву за здравље. Одједном је њју и само њу питао да ли је венчана у цркви. Када му је рекла да није, рекао јој је да се издвоји и седне на клупу. Тако, каже ми она, страшно сам здрава, само мени није требала молитва за здравље.... Лидија Миленковић, Натан, Таша and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Smejes se ko lud na brasno. Naravno da postoji izazak iz crkve i naravno da ti crkva daje neki dokument. U Nemackoj, Austriji, Svedskoj ( mozda jos negde,ali nije vazno) ljudi izlaze iz crkve jer ne zele da placaju crkveni porez a da bi se oslobidli poreza moraju porsekoj upravi da prezentiraju dokument da ih je crkva ispisala iz spiska vernika. Mislim, meni je nekada i blesavo da uopste s tobom i razmenjujem misli. Tebi su smajliji zakon, smejes se kao budala a i ne znas cemu se smejes. Sta se bre ljutis .... Koja si ti nadzak baba .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Čudime me da je vladika Justin timočki tako postupio, veoma sam iznenadjen. O njemu nisam imao takvu sliku... Moze li neko ko nije vencan u Crkvi a zivi u braku da se pricesti? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Moze li neko ko nije vencan u Crkvi a zivi u braku da se pricesti? Ne vidim razlog zašto ne bi mogao. Zašto bi se neko venčavao u crkvi ako mu je supružnik ateista ili musliman? Sam obred venčanja je nešto novije u crkvi, i samo smo svedoci da većina ljudi koji su venčani u crkvi u crkvu i ne idu, niti se pričešćuju a Crkveni brak je jedino moguć u Liturgiji , to jest u zajednici sa Hristom tako što se i muž i žena sjedinjuju sa Hristom u tajni pričešća. Do sada sam tri puta prisustvovao liturgijskim venčanjima i to mi je jedini validan čin venčanja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Crkveni brak je jedino moguć u Liturgiji , to jest u zajednici sa Hristom tako što se i muž i žena sjedinjuju sa Hristom u tajni pričešća. Do sada sam tri puta prisustvovao liturgijskim venčanjima i to mi je jedini validan čin venčanja Sad meni ovo nije jasno :.mislise. Da li se ovde misli na prisustvovanje mladenaca celoj liturgiji pa venčanje ako sam dobro razumela? Na venčanjima obično posle liturgije utrče svatovi na 15min u crkvu da se obavi venčanje ili se svadba zakaže uveče isto tako na 15min? :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Sad meni ovo nije jasno :.mislise. Da li se ovde misli na prisustvovanje mladenaca celoj liturgiji pa venčanje ako sam dobro razumela? Na venčanjima obično posle liturgije utrče svatovi na 15min u crkvu da se obavi venčanje ili se svadba zakaže uveče isto tako na 15min? Misli se na to da su mladenci Hrišćani , koji su uvek prisutni u Liturgiji, da im je ceo život liturgija Dakle da nisu ljudi koji veru doživljavaju kao tradicijsko nasledje, već kao smisao života Данче*, @RADA, Maja Mlakic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука