Gresni rab Boziji Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 On 29. 5. 2016. at 22:30, Бранко Тапушковић рече Пракса која је код нас у Митрополији Црногорско- приморској је следећа: не избацује се јектенија за оглашене , само је мало измијењена. Наиме, умјесто "вјерни, помолимо се за оглашене", узима се почетак јектеније оглађених од 3-5 недеље Поста, која гласи " помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење", тако да почињемо са " вјерни, помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење" и даље све редом осим "оглашени главе своје Господу приклоните" не читајући молитву оглашених, него само возглас. По мени, ово је веома добро решење. Expand Ko vam dao za pravo da to tako proizvoljno radite? U kojoj Pravoslavnoj crkvi jos tako rade? jeste li to od nekoga videli ili ste izmislili sami? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 On 29. 5. 2016. at 19:31, poelbuster рече Како би било када би уместо да избацимо молитве убацили оглашене? Мени се баш свиђа пуна припрата оглашених и покајника Овако, нит се спремамо да постанемо део Цркве нит се кајемо кад треба да се кајемо. Сви су лаос и сви су праведници, а уствари уместо цариника све фарисеј до фарисеја! Како да будемо део Цркве, ако се нисмо научили вери? Како да се покајемо кад никог није брига што се нико не каје. Expand Видиш, и у овој лудачкој ситуацији није све тако црно. Јер, ти си један од оних који се пита, који је заинтересован... Дакле, има живота. А и фарисеји треба да постоје... Хвала Богу што ја нисам фарисеј! Наравно да треба да кукамо и захтевамо као Калимеро! Али, Бог је устројио овај свет. Можда му се мало отео контроли... Наравно да то не знамо... Остаје нам да живимо наше животе и да Му се радујемо сваког часа! Иако нам нико, баш нико, не може ништа гарантовати. Зато сам ја хај-бај... Крштавао бих стално мале и маторе без да ове друге превише испитујем. Као што су причешћивали малу децу, која нису стекла употребу разума. Јер је битна та физичка веза. Све ово друго је надградња и остављено на дискрецију Бога и особе коју има пред собом. Зато не треба занемарити ни катихизацију јер је она некима неопходна. Да не кажем већини. Да имају некакве напутке. Само се не треба апсолутизовати нужност или непотребност катихизације. Боље је да је има, то је у принципу, али је и горе ако је она погрешна. Зато је ваљда Бог овако хаотично устројио свет. Али имати молитве за непостојећу категорију људи, то ми је бесмислено. poelbuster је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Мај 29, 2016 Пријави Подели Написано Мај 29, 2016 On 29. 5. 2016. at 18:20, R2D2 рече О. Зоране, има оних који говоре да то не треба дирати јер се ми тада молимо за све катиумене на свету. Искрено, мени је то бесмислено, јер прозбе то не говоре већ се обраћају оглашенима у конкретној заједници која се ту окупила. Грешим ли? Expand Ја не разумем како је могуће да има хришћана који и поред Павлове забране да се моли на марсовским језицима држе магије... Јер, литургија је вечера. Идеш и једеш тамо. Каже се: Молим те, додај ми сланик. Ти велиш: Да, ево ти, али ми не пружаш сланик. После ти кажем: Хоћеш ли маслаца? Ти: Да, ја ти га пружим, али га не једеш. Молитва је увек конкретна. Није магија. Зато нема бацања чини на неког. Неће Бог да пусти да неки ђаволи по некој "молитви" неке будале или врачаре да науде особи. Наше Амин је увек одговор. Узмите и једите, и ти велиш: Амин (хоћу), а не једеш?! Колико неко треба да буде луд па да мисли да је Бог мање особа од њега? Зашто се молимо на литургији за добар ваздух? Зашто за путнике? Да ли се то односи на неки апстрактни ваздух или апстрактне путнике, заробљенике, на упокојење ктитора цркве који ТУ почивају, добро оних који певају... оних који добро творе ТОЈ цркви. Мени је драг Жељко Бебек, али ја се молим за оног појца који је са мном на литургији! Павле рече да радије каже 1 реч са разумом него гомилу. И то је ово о чему говоримо. А тај проблем, после 2.000 година је још жив! Јер је то везано за психу и наш однос према Богу. Побожност је проблем. Неко то види кроз обредност. Неко не. Ја припадам тој другој групи. Исус вели да се не молимо гомилајући речи... Тако чине незнабошци. Павле рече да се стално молимо. Нема никакве супротности. Није Павле Антихрист. Јер, сетимо се приче Исусове о жени која је нон-стоп досађивала судији. И била је због досаде услишена. Али није дошла да куца на врата и каже: Оглашеном требају панталоне. Судија би је питао да ли јој је добро... Павле да је стално имао Исусову молитву, приликом писања посланице римљанима рекао би: Сачекајте, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног, сада, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног, ћу да наставим, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног, јер ви, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног, заслужујете, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног, да Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног... Молити се у Духу и Истини значи молити се Богу са поверењем и обраћајући му се као особи, као Оцу. Замисли да идем да венчам особе а ја читам молитве за опело! Неки, после развода, би и могли да кажу како сам добро урадио. Али не верујем да бих из цркве изашао непребијен. -Владимир-, Драгана Милошевић and poelbuster је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Мај 30, 2016 Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 On 29. 5. 2016. at 16:11, RYLAH рече Значи, отприлике сума свега је да то нема потребе више да постоји, али прво треа образовати људе ко су уопште оглашени, шта је смисао постојања тог јектенија, а онда полако, уз отвореност и договор са литургијским људима то укинути као нешто непотребно, да се не би давало простора смутљивцима још више него што тренутно имају. Expand Štovani Rajlah, ne bih se složio sa navedenim čisto na ćelijskom nivou ... onako po osećaju. Najpre s toga što je ovo svetootačka ustanova koja u liturgijskom poretku i kontekstu pojmova ima svoje mesto makar ga mi i ne videli na prvu ruku. Možda je bar jedna osoba "oglašena" na službi; možda je svojom željom u pripremi za krštenje preko svog kuma, bake, duhovnika ili ne znam koga? Osim toga ta se jektenija proiznosi i zbog onih koji su iz nekih razloga pritisnuti savešću ili su pod epitimijama nepričešćivanja i sličnih crkvenih kazni. Najposle, više puta sam po raznim forumima izneo (lično) mišljenje da je ova ustanova, upravo suprotno, odviše neozbiljno shvaćena ...šta više, ko zna ko sve ne danas ne ulazi u oltar sa kamerama, snimaju "Tajne" u direktnom TV prenosu iako su One samo iz Liturgije vernih! Dakle tajna "iza zatvorenih vrata"! (Ko se usuđuje da te tajne obelodanjuje javno premda je dao reč da "neće odati tajnu neprijateljima..." pa onda ko zna koga pušta u oltar?) Te tajne gleda i Kurta i Murta ...i šta će mučenici, rugaju se i podsmevaju nečemu što je moj, tvoj i svih nas odavde veliki biser. Ali manje više ta tainstvena stvar "liturgije oglašenih" (to nije samo jedna jektenija već čitav organski deo Liturgije)... njen je smisao tek sazrevanjem razumljiv. Ono što je, po mom nekom ako i grešnom poimanju stvari, važno kod ovog Crkvenog "instrumenta" je ispred svega "šok terapija" samog vozglasa, slobodnije tumačenog kao: "izađite bre nepolje" (u smislu: "dobili ste mrvice sa stola a sad van"!?) Obično se na ponoćnim Litrgijama (kao plastičan primer) o Božiću ili Uskrsu sa svih strana Beograda sjate mnogi obezglavljeni nesrećnici (bar četvrtina možda nekrštenih) i gledaju tupo u dešavanja i okolne okupljene takvim pogledom kao da smo mi Marsovci u najmanju ruku! Uđu u bermudama (kad je o Uskrsu lepo veče) žvaću žvake, ..jednom su se dvoje vaćarili u Sabornoj Crkvi tamo desno kod onog velikog Raspeća (oznojeni u odmakloj fazi tog čina). Nisam puritanac; razumevam dosta toga ...ali ovo je nešto "ispod crte"; neke granične vrednosti! Uzdržao sam se iako mi se fitilj nešto skratio u poslednje vreme ...ali upravo zbog takvog oblika svesti i postoji rečenica "izlazi napolje prijatelju, ovo dalje nije za tebe"! Možemo li zamisliti taj šok kad te izbace ispred Vrata Carstva ...a ti i ne znaš što!? Nije li to bol i zagonetka u takvoj duši!? Šok terapija!? Svaka je duša Hristolika; emocije su slične s tom razlikom što ih neko kritički razumeva a neko je afektivan. Kad duša oseti da je iz nekih razloga izbačena napolje ...nije li to za nju, negde u dubokoj podsvesti, stres i šok! Možda ovo zvuči banalno ali ni najmanje nije (bar ja tako mislim) ...i smatram da je, baš naprotiv, nužno da sveštenici u datom tenutku izbace napolje nekog ko ispunjava uslove "oglašenog"! Kako inače čoveka pijanog od iluzija da dozoveš pameti nego šamarom!? Pa te šamare, u nekoj drugoj formi, ali po duhovnoj suštini iste i ništa manje važne, deli i naš Ava Zoki Rimski kad stvari naziva pravim imenima; kad osvetljava pomrčine po naci-ostrašćenim dušama - nema razlike od vozglasa "Oglašeni, izađite ..." Da vidim koja to duša neće da se smrzne kada se vrata budu zatvorila jednom za svagda ...a ova ustanova ima za cilj upravo to ...da osetiš predukus kako je kad se desi da te izbace; da gledaš nemoćno u vrata večnosti koja su se zatvorila... i da o svemu malo razmisliš dok ima vremena!? Velepozdrav Мина Иванова је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 @Gresni rab Boziji Какви су ти ово коментари "укидаш, мењаш..."? Лепо сам тражио у теми да одговоре дају они који се овим баве, који служе Литурију а не они који појма немају о чему се говори. Како онда ово исто нема у Грчкој Цркви? On 29. 5. 2016. at 22:30, Бранко Тапушковић рече Пракса која је код нас у Митрополији Црногорско- приморској је следећа: не избацује се јектенија за оглашене , само је мало измијењена. Наиме, умјесто "вјерни, помолимо се за оглашене", узима се почетак јектеније оглађених од 3-5 недеље Поста, која гласи " помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење", тако да почињемо са " вјерни, помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење" и даље све редом осим "оглашени главе своје Господу приклоните" не читајући молитву оглашених, него само возглас. По мени, ово је веома добро решење. Expand Ово ми се допада, има много више смисла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Презвитер Дарко Јелић Написано Мај 30, 2016 Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 Mišljenja sam da to ne treba menjati. Realno ta jektenija sv.Liturgiju produzuje za nekih 5 minuta. Fundulis i Šmeman osuđuju tu praksu. I negde mi je mozda problem što to posmatramo sa sadašnjeg gledišta. Moguće je da će neko u budućnosti pokrenuti pitanje ponovnog uvođenja katihumena. Onda će se naći neki "tradicionalisti" koji će se buniti zbog ponovnog uvođenja jektenije koja "nikad" tu nije bila. Бранко Тапушковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Мај 30, 2016 Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 On 30. 5. 2016. at 6:56, R2D2 рече @Gresni rab Boziji Какви су ти ово коментари "укидаш, мењаш..."? Лепо сам тражио у теми да одговоре дају они који се овим баве, који служе Литурију а не они који појма немају о чему се говори. Како онда ово исто нема у Грчкој Цркви? Ово ми се допада, има много више смисла. Expand Nesmem mnogo da polemisem pod cenzurom sam, inace bi opleo samo tako ... Samo cu da ti kazem nemoj mnogo se pravis naivan, znas ti sta sam mislio vrlo dobro i znas da sam u pravu... Malo je licemerno da me pitas Kakvo "ukidanje, menjanje" A sam se pitas zasto nam je potrebna jektenija za oglasene i dali je treba "uzimati" vidim da ti smeta da bi voleo da je izbace iz svete liturgije... Kao sto vidis javio se covek iz mitropolije Crnogorske kaze "mi smo promenili tako i tako" Sta ti sad nije jasno covek je sam prznao da menjaju reci molitve, a Grci su i kalendar promenili nece neku tamo molitvu da izbace, nemoj da se lazemo, sve sto sam rekao istina je, netreba ukidati molitvu za oglasene jer uvek ima nekrstenih koji se pripremaju za krstenje zbog kojih ta molitva i postoji... A Otac Zoca bi je ukino na keca samo da se on pita, sam je to priznao u porukama.... I kao posle ti me pitas "sta ti to znaci?!" Pa eto znaci da vas ima koji bi ukinuli i izmenili delove liturgije nebi trepnuli, to mi se nesvidja, volim da sve bude po propisima kako je po tradiciji i kako smo nasledili od predaka da predamo buducim generacijama ... Jel to greh? jel to lose? To je moje misljenje i smatram da je ispravno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Мај 30, 2016 Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 По мени је Литургија оглашених беспотребна, али јектенија за оглашене може да буде, треба се помолити за оне који су прихватили Истину. Колико ми се чини, Грци немају Литургију оглашених. И овај што је грешан, нека мало проучи Литургију и како је све то настало и како се развијало, па нека се јави, а не да се позива на "старе". orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 @Gresni rab Boziji Ма твој је проблем шта ти мислиш о томе шта сам ја хтео итд... Твој је проблем што Литургију гледаш као магију а не као догађај. Објасни ми онда, кад већ желиш са мном да полемишеш, зашто у гручкој пракси нема ове јектеније? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бранко Тапушковић Написано Мај 30, 2016 Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 Даклем, овако! Они који се спремају за Свето Просвећење или Крштење су уствари-оглашени. Синоним. Е сад, идемо даље. Познато је да текст Свете Литургије у првим временима Хришћанства уопште није био униформисан и јединствен, већ су поједини Епископи својим претпостављеним достављали текст на коме служе на одобрење, да се тако мало војнички изразим. Формулација јектеније за оглашене је мало измијењена управо из разлога СВЕОБУХВАТНОСТИ оних који се било гдје припремају за Крштење, исто као што се у Великој јектенији молимо за путнике, болеснике, страдалнике итд. који, логично је нијесу присутни у датом моменту на служби. Осим тога, приликом Литургијског Крштења, у склопу Свете Литургије ( чин Крштења у Требнику то недвосмислено показује да се раније крштавало у склопу Свете Литургије), због саме Свете Тајне Крштења се , да кажем, прескаче јектенија за оглашене из простог разклога што је тај до тада оглашени постао КРШТЕН. Отуда се на тој Литургији умјесто Свјати Боже пјева Јелици во Христа крестистесја. Надам се брате у Христу, Грешни раб Божији , да сам мало појаснио ствари. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 30, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 30, 2016 On 30. 5. 2016. at 20:44, Бранко Тапушковић рече Надам се брате у Христу, Грешни раб Божији , да сам мало појаснио ствари. Expand Искрено, сумњам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 On 30. 5. 2016. at 20:44, Бранко Тапушковић рече Даклем, овако! Они који се спремају за Свето Просвећење или Крштење су уствари-оглашени. Синоним. Е сад, идемо даље. Познато је да текст Свете Литургије у првим временима Хришћанства уопште није био униформисан и јединствен, већ су поједини Епископи својим претпостављеним достављали текст на коме служе на одобрење, да се тако мало војнички изразим. Формулација јектеније за оглашене је мало измијењена управо из разлога СВЕОБУХВАТНОСТИ оних који се било гдје припремају за Крштење, исто као што се у Великој јектенији молимо за путнике, болеснике, страдалнике итд. који, логично је нијесу присутни у датом моменту на служби. Осим тога, приликом Литургијског Крштења, у склопу Свете Литургије ( чин Крштења у Требнику то недвосмислено показује да се раније крштавало у склопу Свете Литургије), због саме Свете Тајне Крштења се , да кажем, прескаче јектенија за оглашене из простог разклога што је тај до тада оглашени постао КРШТЕН. Отуда се на тој Литургији умјесто Свјати Боже пјева Јелици во Христа крестистесја. Надам се брате у Христу, Грешни раб Божији , да сам мало појаснио ствари. Expand Ako je tako blagoslovio nas dragi Mitropolit Amfilohije da sluzite, onda verujem da je to dobro, sigurno zna bolje od svih nas ipak je on doktor i strucnjak za te stvari...bitno je da je niste ukinuli ko sto bi pojedinci neki ovde hteli.. Бранко Тапушковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 On 30. 5. 2016. at 19:58, verum est in beer рече По мени је Литургија оглашених беспотребна, али јектенија за оглашене може да буде, треба се помолити за оне који су прихватили Истину. Колико ми се чини, Грци немају Литургију оглашених. И овај што је грешан, нека мало проучи Литургију и како је све то настало и како се развијало, па нека се јави, а не да се позива на "старе". Expand Sreca pa se Pivce nista nepita inace ostadosmo bez pola liturgije. Bas me zanima kako bi liturgija izgledala bez malog vhoda,kondaka, tropara, apostola i citanja Svetog Jevandjelja koji su sastavni deo "liturgije za oglasene" koju bi on kako kaze ukinuo. A tek nesmem da pomislim kako bi verni narod reagovao na to... To bi licilo na neke sektaske obnovljenicke i raskolnicke crkve koje sve zajedno otpadose od Svete Pravoslavne crkve samo zato jer su u svojim redovima imali takve pametnjakiviće koji bi nesto da ukidaju... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 On 30. 5. 2016. at 20:02, R2D2 рече @Gresni rab Boziji Ма твој је проблем шта ти мислиш о томе шта сам ја хтео итд... Твој је проблем што Литургију гледаш као магију а не као догађај. Објасни ми онда, кад већ желиш са мном да полемишеш, зашто у гручкој пракси нема ове јектеније? Expand Sto gledas Grke, oni su u svojim redovima imali reformatore koji su nepromisljenim potezima doveli crkvu do raskola a narod medjusobno pozavadili... Sada imaju dve crkve dva kalendara i liturgiju sa raznim promenama... Pa jel nam to treba,svadje i raskoli? Da li takvi treba da nam budu uzor? Da li na takve treba da se ugledamo i ukinemo jekteniju za oglasene? A sto da se naprimer ne ugledamo na Rusku pravoslavnu crkvu ? Sto ne odes u Majku Rusiju pa kazes svesteniku da nije potrebno da se sluzi Jektenija za oglasene jer ti smatras da nema vise oglasenih? Bas me zanima sta bi ti rekao... Umesto da se ugledamo na Svete Oce, svetionike vere, koji su bili puni mudrosti i ljubavi prema Bogu,kojima nije smetala jektenija za oglasene i koji su uvek bili protiv reformi u crkvi, ti bi voleo da se ugledamo na "Grke" za koje kazes da je nemaju i koji su svojim potezima doveli svoju crkvu do raskola i sukoba... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 31, 2016 Пријави Подели Написано Мај 31, 2016 On 31. 5. 2016. at 14:43, Gresni rab Boziji рече Sto ne odes u Majku Rusiju Expand Аууу који си ти Краљ! Без нациЈоналне прдаљке не може ни литургичко питање да прође... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука