Jump to content

Јектенија за оглашене - да или не?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Замолио бих богослове и литургичаре да се придруже дискусији.

Да ли је потребно (неопходно) узимати ову јекетинију и ако свештеник зна да у тој литургијској заједници која се сабрала нема оглашених?=

Заправо, постоје ли уопште оглашени код нас? МИслим да је погрешно рећи да су оглашени некрштени јер би оглашени били они који се припремају за крштење.

Ако таквих нема, има ли смисла узимати ову јектенију?

Овде је и једно предавање на ову тему, па може да буде добро за основу дискусије

Текст:

Оглашени, помолите се Господу.

народ:Господи помилуј

Вјерни, помолимо се за оглашене.

Да их Господ помилује.

Да их научи ријечи истине.

Да им открије Јеванђеље правде.

Да их присаједини својој светој, саборној и апостолској Цркви.

Спаси, помилуј, заштити и сачувај их, Боже, благодаћу својом.

Оглашени, главе своје Господу приклоните.

народ:Тебје Господи

свештеник:Да и они с нама славе пречасно и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек и у вијекове вијекова.

народ:Амин.

ђакон:Ви који сте оглашени изиђите, оглашени изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених да не остане, а ви који сте вјерни: опет и опет у миру Господу се помолимо.

Литургија верних

Сада, када су из храма изашли Оглашени (Катихумени), тј. они који се спремају за св. Тајну Крштења и још је нису примили, почиње други дио св. Литургије: Литургија верних.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 29. 5. 2016. at 15:34, R2D2 рече
Замолио бих богослове и литургичаре да се придруже дискусији.

Да ли је потребно (неопходно) узимати ову јекетинију и ако свештеник зна да у тој литургијској заједници која се сабрала нема оглашених?=

Заправо, постоје ли уопште оглашени код нас? МИслим да је погрешно рећи да су оглашени некрштени јер би оглашени били они који се припремају за крштење.

Ако таквих нема, има ли смисла узимати ову јектенију?

Овде је и једно предавање на ову тему, па може да буде добро за основу дискусије

Текст:

Оглашени, помолите се Господу.

Вјерни, помолимо се за оглашене.

Да их Господ помилује.

Да их научи ријечи истине.

Да им открије Јеванђеље правде.

Да их присаједини својој светој, саборној и апостолској Цркви.

Спаси, помилуј, заштити и сачувај их, Боже, благодаћу својом.

Оглашени, главе своје Господу приклоните.

народ:Тебје Господи

свештеник:Да и они с нама славе пречасно и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек и у вијекове вијекова.

народ:Амин.

ђакон:Ви који сте оглашени изиђите, оглашени изиђите; ви који сте оглашени, изиђите; нико од оглашених да не остане, а ви који сте вјерни: опет и опет у миру Господу се помолимо.

Литургија верних

Сада, када су из храма изашли Оглашени (Катихумени), тј. они који се спремају за св. Тајну Крштења и још је нису примили, почиње други дио св. Литургије: Литургија верних.

No

Послато са GT-I9505 уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

За цео свој живот сам упознао само једног човека који се за крштење припремао. И то се није припремао код свештеника, него нешто на своју руку. Он је заиста стајао на Литургији, и излазио из Цркве када је било јектеније за оглашене. 

Код нас се у потпуности изгубила припрема за крштење, па не видим смисао јектенија за оглашене. Штавише, сад свако може да оде на Итнернет, Литургије се преносе преко телевизије, па не може да има ни онај смисао да потенцијални нови правосвлавац види Литургију до краја и да то ишчекује, јер то данас може да види на сваком кораку.

Са друге стране, људи појма немају, чак ни редовни литургијски хришћани, ко су оглашени. Сто пута сам видео кад крене "оглашени, главе своје Господу приклоните" да пола људи савија главе јер не знају ко су оглашени. Што проказује неке много дубље проблеме код литургијских хришћана у Србаља, ал ајд сад да не скрећемо са теме.

Са треће стране, кад би се то одједном укинуло, опет би кренуле разне будале да роваре како се приближавамо католицима, како су наше владике масони који крше вековне темеље свега и оће да од људи направе сатанисте који гледају Лејди Гагу. 

Значи, отприлике сума свега је да то нема потребе више да постоји, али прво треа образовати људе ко су уопште оглашени, шта је смисао постојања тог јектенија, а онда полако, уз отвореност и договор са литургијским људима то укинути као нешто непотребно, да се не би давало простора смутљивцима још више него што тренутно имају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja lično nemam znanja o liturgici i izvinjavam se što upadam na raspravu, jer je naglašeno da treba da bude stručna. Cijela ta podjela na 'novotarce' i 'starotarce' je nešto što je dosta važnije i tragičnije a jektenija oglašenih, dveri, glasno il'tiho čitanje, su samo sadržaji (izgovori). Igrom slučaja živjela sam i živim maltene uporedo u dve-tri eparhije, gdje su i starotarci i novotarci, i meni je kao laiku, na svakoj liturgiji divno. Konkretno, nisam znala da se ne odnosi na nekrštene sve već bukvalno na oglašene za krštenje samo, i ja sam na svakoj toj liturgiji gdje se to spominje taj dio iskoristila da se pomolim za svoje nekrštene prijatelje i njihovu djecu, tako da mi to vrijeme nije izgubljeno. Isto tako sam mislila da je to jedna kolektivna molitva za nekrštene (ili već katihumene) u cijeloj vaseljeni, ne samo u konkretnoj eparhiji.. Čini mi se da se ima smisla moliti da se da se svi, ili bilo koji, bilo gdje, nekršteni krste, kao što se liturgijom i molimo za vaseljenu...

Tako da smatram da su mir i sloga u crkvi bitniji od tih formalnih pitanja... kad bi moglo da dođe do saglasja negdje na vrhu, na saboru, oko svih tih formalnih pitanja, pa da svi onda to poštuju, to bi bilo najbolje. Jer dok se mi gložimo i dijelimo, bivši Artemije rovari i pravi svoje katakombe kod osvjedočenih starotaraca tj. anti-ekumenista, kao što je recimo +Jefrem... Bože, da nam je da vladike se zatvore i poste Hristov i post vladike Nikolaja klečeći na koljenima moleći dok sve raspre ne riješe... i samo tako klećeći da se svađaju dok se ne isvađaju, ali sve da riješe.. i naši i diljem pravoslavlja. 

Подели на овим сајтовима

Прво да разјаснимо појам оглашени. Јел може?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Грци немају молитву за оглађене, јер ту институцију не поседују. Наиме, оглашени су они који су као одрасли долазили "на часове" да би се обавестили о вери којој приступају. С краја 4. века, а негде и раније, нарочито у афричкој цркви, почињу да се крштавају новорођена деца. А њих немаш чему да поучаваш.

Катихуменат се задржао у католика и обавезан је за одрасле (код православних је углавном стихијска ствар). У цркви где нема оглашених (катихумена), молитва за њих је бесмислена. То је отприлике као да имам проблем са гангреном ноге и молим Бога да ме зуб не боли, а који ме и не боли. Дакле, избацити те молитве. Оне су остале у књигама и после ће други знати за ту институцију да је постојала и обновити је ако се направе неки други услови.   

Подели на овим сајтовима

U nas Srba ima nekrstenih i te kako. Znaju oni da dodju na Liturgiju, bez ikakvog predznanja. Pa da vidis cirkusa kad pridju sa vernima Casi ili da uzmu naforu.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Гости

О. Зоране, има оних који говоре да то не треба дирати јер се ми тада молимо за све катиумене на свету. 

Искрено, мени је то бесмислено, јер прозбе то не говоре већ се обраћају оглашенима у конкретној заједници која се ту окупила. 

Грешим ли?

Подели на овим сајтовима

Да. Иако тренутно можда немају практичног смисла, али треба да нас подсете на неопходност постојања припреме за крштење (на катихумене, на оглашене).

Подели на овим сајтовима

On 29. 5. 2016. at 19:31, poelbuster рече

Како би било када би уместо да избацимо молитве убацили оглашене?

Мени се баш свиђа пуна припрата оглашених и покајника :)

Овако, нит се спремамо да постанемо део Цркве нит се кајемо кад треба да се кајемо. Сви су лаос и сви су праведници, а уствари уместо цариника све фарисеј до фарисеја!

Како да будемо део Цркве, ако се нисмо научили вери?

Како да се покајемо кад никог није брига што се нико не каје.

Expand  

То је сигуран пут да се нико не крштава и нико не исповеда.

Времена су се много променилц у односу на она кад су те праксе постојале. Насилно враћање нечега што више не постоји је талибанштина.

Поред тога што би много људи одвратило од црквеног живота, који је и овако у кризи.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Cista glupost je reci da vise nepostoje oglaseni, pogotovo kad smo preko noci od komunizma presli na socijalizam, a danas furamo kao neku demokratiju i kao posledicu imamo gomilu nekrstenih ljudi...

Prvo da navedem realan primer evo moj brat od tetke ima 26 godina nije jos krsten roditelji su mu bili komunisti i nisu ga krstili... Sve nesto planira, oce, al nikako da ga realizuje,  on se priprema za krstenje i za njega vazi to pravilo da mora da izadje znaci nije da nema vise oglasenih..

Pa onda znam jednog kolegu koji nije krsten i on sve isto planira a nikako da to obavi, a svi su od pravoslavnih roditelja i planiraju da se krste u nasoj veri,  zato nemoj da lupaju ljudi da nema oglasenih mislite samo na sebe, vi ste se krstili i sad prosipate pricu kao sta ce nam "jektenija za oglasene" dzaba slusamo tu molitvu nema vise nekrstenih itd... 7896634

Drugo, zasto bi ukidali i menjali liturgiju?

Nije mi jasno zasto ljudi u danasnje vreme imaju tu bolesnu potrebu da izbacuju neke molitve iz svete Liturgije ako je to vekovima bilo tako...

Jednom prilikom sam primetio da je pop izbacio molitvu pred pricesce okrenut prema narodu i tu se pravdaju da je vec jednom u oltaru izgovorio itd...

Sta to treba novotarcima  da menjaju najsvetije u Hristovoj crkvi? Otkud ta bolesna potreba da se nesto sto je predivno i savrseno menja i koriguje?

Blazenopocivsi patrijarh Pavle nas je ucio da kako smo primili tako treba i da predamo, ali dzaba ko da je govorio drvecu a ne ljudima...

Moje misljenje; nebi ja tu nista dirao nije mudro ni pametno...

Neka je netrazi leba...:)

Подели на овим сајтовима

Пракса која је код нас у Митрополији Црногорско- приморској је следећа: не избацује се јектенија за оглашене , само је мало измијењена. Наиме, умјесто "вјерни, помолимо се за оглашене", узима се почетак јектеније оглађених од 3-5 недеље Поста, која гласи " помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење", тако да почињемо са " вјерни, помолимо се за оне који се спремају за Свето Просвећење" и даље све редом осим "оглашени главе своје Господу приклоните" не читајући молитву оглашених, него само возглас. По мени, ово је веома добро решење.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...