Dragi Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Није проблем. Јеси ли ишао у ратове деведесетих, пошто си Србин и пошто радо идеш у војнике? Svako vodi rat na svoj način i gde ga je Bog naredio. Ja sam tad imao petnaest godina kad je izbio rat. Trebaju li deca da vode ratove za svoje roditelje? Obrnuto, jesi li ti bio u ratu u 1940-ima da smeš da kažeš ko je bio u pravu a ko ne? Ako ne smeš pošto nisi bio u ratu, onda i nacistima priznaješ pravo. Ako smeš iako nisi bio u ratu, zašto meni osporuješ što za sebe uzimaš za prirodno? Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 40 minutes ago, Adelaida рече Ponose, naravno, i Nemci se " ne stide " svoje proslosti.... jos decu u osnovnoj skoli vode na ekskurzije u konc logore...da bih dobila drzavljanstvo moram da poznajem nemacku istoriju bolje i od samih nemaca...( Cisto da znam s kim imam posla ) A cega se ti stidis u belom svetu? Stidim se bezobraznih, nekulturnih Srba, koji sami u svojoj slobodi biraju da budu bezobrazni i nekulturni. Kontra pitanje: Šta vaspitaš tvoju decu, da budu Đoković, ili Petković? Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 hour ago, zuti car рече Sto se globalizma tice , to nepostoji nigde , to je farsa koja pada posle dva piva blo gde ,ljudi su rasisti i fasiti po prirodi , takvo je fabricko podesavanje ...И зато се против исте треба борити немилосрдно, до последњег атома сопства. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 42 minutes ago, Dragi рече Svako vodi rat na svoj način i gde ga je Bog naredio. Ja sam tad imao petnaest godina kad je izbio rat. Trebaju li deca da vode ratove za svoje roditelje? Obrnuto, jesi li ti bio u ratu u 1940-ima da smeš da kažeš ko je bio u pravu a ko ne? Ako ne smeš pošto nisi bio u ratu, onda i nacistima priznaješ pravo. Ako smeš iako nisi bio u ratu, zašto meni osporuješ što za sebe uzimaš za prirodno? Ако си почетком деведесетих имао 15 година, то значи да си 1999. године, кад је директно нападнута Србија, имао и више него довољно година да се бориш оружјем. Значи, опет добијамо хушкање и ратну реторику од некога ко сам тако не ради и не размишља. Не кажем, људи могу да се мењају, али сети се само тог тренутка кад си одлучио да не одеш у рат, а имао си сасвим довољно година. Е, тако ће да размишља сваки клинац ког би сад да палиш да је рат нешто најузвишеније и да Србин радо треба да иде у војнике и да се опуштено хвата за гуше са суседима. Ја бих, ако може, да будемо мало паметнији. Хватали смо се за гуше са суседима ( са свим суседима сем са Румунима, нек је на част и њима и нама), па ајде сад мало нек се негде другде људи усрећују на тај начин, а ми ако нас пусте у миру да радимо и стварамо нешто ново. И ако нађемо снаге, да се поново повежемо, али не онако глупо као некад, на нивоу неке вештачке творевине, него на људском нивоу, и да направимо везе које су много дубље и трајније. Што не значи да будемо будале и не правимо се да не видимо неке забрињавајуће ствари код појединих комшија, али значи да пробамо да будемо паметни, макар и кад су они будале, па колико буде могуће да очувамо то мало мира што имамо. Јест да звучи као утпоија на Балкану, ал је по мени свакако већи и узвишенији циљ од "шта има везе ако се похватамо за гуше са суседима, хватали смо се толико пута!". То је размишљање пијаног сељака испред сеоске продавнице који се подједнако добро разуме у фудбал и у геополитику, није размишљање којим би неко ко би озбиљно да разговара о било чему требало да се заноси. Драшко and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 3 minutes ago, RYLAH рече Хватали смо се за гуше са суседима За промену би било добро, а и за цео регион корисније, да се мало похватамо са суседкама. Justin Waters, Драшко, Adelaida and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Управо сада, Juan рече За пормену би било добро да се мало пхватамо са суседкама. Да смо само били паметни кад је требало... Драшко and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Скоро неко постави видео с оним Хрватицама које саме кажу да је у Београду све ненкако снажније, крупније, енергичније... Зашто не искористити тај потенцијал. Ignjatije, Justin Waters, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 minute ago, Juan рече Скоро неко постави видео с оним Хрватицама које саме кажу да је у Београду све ненкако снажније, крупније, енергичније... Зашто не искористити тај потенцијал. Зато што, нажалост, у политици не одлучују младе напаљене Хрватице и подједнако напаљене младе Србенде, него зли дедаци, што ономад рече Ђоле Б., онако дубоко сецирајући нашу реалност... Juanito, Драшко, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 hour ago, Dragi рече Šta vaspitaš tvoju decu, da budu Đoković, ili Petković? Ne poznajem gospodu. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Ако си почетком деведесетих имао 15 година, то значи да си 1999. године, кад је директно нападнута Србија, имао и више него довољно година да се бориш оружјем. Значи, опет добијамо хушкање и ратну реторику од некога ко сам тако не ради и не размишља. Не кажем, људи могу да се мењају, али сети се само тог тренутка кад си одлучио да не одеш у рат, а имао си сасвим довољно година. Е, тако ће да размишља сваки клинац ког би сад да палиш да је рат нешто најузвишеније и да Србин радо треба да иде у војнике и да се опуштено хвата за гуше са суседима. Ја бих, ако може, да будемо мало паметнији. Хватали смо се за гуше са суседима ( са свим суседима сем са Румунима, нек је на част и њима и нама), па ајде сад мало нек се негде другде људи усрећују на тај начин, а ми ако нас пусте у миру да радимо и стварамо нешто ново. И ако нађемо снаге, да се поново повежемо, али не онако глупо као некад, на нивоу неке вештачке творевине, него на људском нивоу, и да направимо везе које су много дубље и трајније. Што не значи да будемо будале и не правимо се да не видимо неке забрињавајуће ствари код појединих комшија, али значи да пробамо да будемо паметни, макар и кад су они будале, па колико буде могуће да очувамо то мало мира што имамо. Јест да звучи као утпоија на Балкану, ал је по мени свакако већи и узвишенији циљ од "шта има везе ако се похватамо за гуше са суседима, хватали смо се толико пута!". То је размишљање пијаног сељака испред сеоске продавнице који се подједнако добро разуме у фудбал и у геополитику, није размишљање којим би неко ко би озбиљно да разговара о било чему требало да се заноси. Moj rat je uvek demokratski rat, moj otpor je uvek demokratski otpor. Ne tražim ništa od drugih što ja nisam voljan i spreman da dajem. Nigde nijednom nisam pozivao ili napisao: Uzmite pušku i pucajte. Zato što znam da bi i ja proklinjao Srbiju i sve živo da mi metak raznese stomak na sve strane. Ovo vi izlažete, da svaki trud, svako angažovanje za Srbiju znači rat. Ali ovo onda važi ako se trudimo i angažujemo za bilo koju stvar u životu, za život, zdravlje, porodicu, ljubav, posao, radnička prava.. Ako si Hrišćanin, to je razlog za rat - eda ne budi Hrišćanin. Ista logika. Danas nećeš da braniš Srbiju. Sutra daeš navali da Srbe prisili na Islam. Ili Kuran ili živu glavu, daj jedno ili drugo... Šta bi ti onda radio, ti veliki Pravoslavac? Sve u Islam? Tek bi posle kao novopečeni Musliman išao u rat, u džihad. I to dobrovoljno, jerbo bi te slomili kao Pravoslavca što se nisi hteo braniti, pa da bi ovo savladao u duši, radikalizovao i fanatizovao bi se kao Musliman. Ili bi čekao da ja prvo siđem iz Beča da bi ti uzeo pušku i branio sebe i druge Hrišćane od terora ISIL? Suprotno kako smem da ti postavim ovako pitanje, zar ne... Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 2 minutes ago, Dragi рече Danas nećeš da braniš Srbiju. Sutra daeš navali da Srbe prisili na Islam. Ili Kuran ili živu glavu, daj jedno ili drugo... Šta bi ti onda radio, ti veliki Pravoslavac? Sve u Islam? Tek bi posle kao novopečeni Musliman išao u rat, u džihad. I to dobrovoljno, jerbo bi te slomili kao Pravoslavca što se nisi hteo braniti, pa da bi ovo savladao u duši, radikalizovao i fanatizovao bi se kao Musliman. Ili bi čekao da ja prvo siđem iz Beča da bi ti uzeo pušku i branio sebe i druge Hrišćane od terora ISIL? Suprotno kako smem da ti postavim ovako pitanje, zar ne... На првом месту, ти не знаш шта бих ја радио, нити сам ја причао о ономе шта бих ја радио у тој ситуацији. Друго, нема потребе да будеш безобразан у разговору. Не очекујем ништа од тебе из Беча. Само очекујем да не идеш по форумима и палиш децу како "Србин радо иде у војнике" или да "суседи су небитни, сто пута смо се са њима хватали за гуше, можемо и опет", јер сам апсолутно сигуран да се ти из Беча не би ни макао. Евентуално ако би послао који пакет хуманитарне помоћи и после о томе трубио на сва звона како си велики патриота и хуманитарац, или ставио заставу Србије на своју профилну слику на Фејсу, али и то само ако знаш да ти неко не би замерио због тога. Дакле, очекујем само да оно што примењујеш на себе кажеш другима да примењују, ништа мање или више од тога од тебе не очекујем. Очекујем једино од народа овде да буде паметан. Онако како у скоријој историји често није био. И да избегне конфронтацију. Као што сам рекао, једном кад те неко нападне, сва се правила мењају, али ти се потруди да до тога не дође. Макар немој да му даш повод да те нападне, и немој да запостављаш развијање својих одбрамбених могућности, да не би помислио да ће да те нападне без губитака. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 54 minutes ago, RYLAH рече На првом месту, ти не знаш шта бих ја радио, нити сам ја причао о ономе шта бих ја радио у тој ситуацији. Друго, нема потребе да будеш безобразан у разговору. Не очекујем ништа од тебе из Беча. Само очекујем да не идеш по форумима и палиш децу како "Србин радо иде у војнике" или да "суседи су небитни, сто пута смо се са њима хватали за гуше, можемо и опет", јер сам апсолутно сигуран да се ти из Беча не би ни макао. Евентуално ако би послао који пакет хуманитарне помоћи и после о томе трубио на сва звона како си велики патриота и хуманитарац, или ставио заставу Србије на своју профилну слику на Фејсу, али и то само ако знаш да ти неко не би замерио због тога. Дакле, очекујем само да оно што примењујеш на себе кажеш другима да примењују, ништа мање или више од тога од тебе не очекујем. Очекујем једино од народа овде да буде паметан. Онако како у скоријој историји често није био. И да избегне конфронтацију. Као што сам рекао, једном кад те неко нападне, сва се правила мењају, али ти се потруди да до тога не дође. Макар немој да му даш повод да те нападне, и немој да запостављаш развијање својих одбрамбених могућности, да не би помислио да ће да те нападне без губитака. A nisi li ti počeo mene da diskredituješ rečima šta li ja hoću iz Beča itd.? Hoćemo da se delimo gde ko živi? Ne znam gde živiš, da'l u Beogradu.. Ako si, pak, u Beogradu, imaš li ti pravo da "savetuješ" Srbima izvan Beograda, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu? Šta je tebe briga ako sutra možda cela centralna Srbija i pola Vojvodine glasa za Šešelja? Ti si u Beogradu, glasaj ti za tvoje u tvom gradu, a oni ako glasaju za Šešelja, pusti ih, njihova je sloboda. I ovako možemo da se delimo do mile volje. Vidim da si otvorio temu o austrijsko-švajcarskoj eparhiji. Šta tebe to zanima, jeli je tvoja eparhija..? Ali pretpostavljam da smatraš da je ono od važnosti za celu Crkvu i ne samo za austrijsko-švajcarsku eparhiju. Sad smo svi jedno, nezavisno da li smo u Beču ili u Beogradu? I nije tačno da ne napadaju Srbe. Ne napadaju Srbe u tvom srbijanskom gradu, Beogradu, ne znam gde si. Ne napadaju ih ni ovde kod mene. Ali napadaju ih na druga mesta. Manje fizički za sad. Ali psihički, kulturno, politički, ekonomski. Kako ovo da razumem? Dok ne napadaju tebe u tvom gradu, ostale Srbe mogu slobodno da napadaju? Ovako je i nastala ova diskusija, što su ovde neki izjavili da sudbina Srba u Bosni nije od važnosti za današnju Srbiju, nezavisno šta se Srbima u Bosni bude desilo. Pa je krenuo dalje da i sama Srbija ne mora da postoji, jer znate, stigla su nova vremena, Srbija nije više važna... a i patrijarh Irinej je onako "svoj", i šta se uopšte on meša! Barem nisam sam. Šteta što patrijarha nema na forumu Ali plašim se da bi i on dobio crveni karton. A da li šaljem care-pakete - možda, možda ne. Ti znaš? Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 12 minutes ago, Dragi рече A nisi li ti počeo mene da diskredituješ rečima šta li ja hoću iz Beča itd.? Ниједном речју. Нешто си погрешно прочитао. Никад и никоме на форуму ко живи у иностранству нисам спочитавао то што се и даље брине за земљу у којој је рођен. То чак сматрам и позитивом. Оно што не сматрам позитивом и против чега сам јесте да неко ко је запалио кад је овде кренуло густо, као што су поједини урадили, сад пали млађе генерације да они треба да ратују. 15 minutes ago, Dragi рече Ovako je i nastala ova diskusija, što su ovde neki izjavili da sudbina Srba u Bosni nije od važnosti za današnju Srbiju, nezavisno šta se Srbima u Bosni bude desilo. Pa je krenuo dalje da i sama Srbija ne mora da postoji, jer znate, stigla su nova vremena, Srbija nije više važna... a i patrijarh Irinej je onako "svoj", i šta se uopšte on meša! Опет си погрешно прочитао. Ја ово нигде на теми нисам видео. Уопште, учитаваш саговорницима ставове које они нису изрекли, а притом си неретко и безобразан. Justin Waters and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Ако некога занима, овдје је јучерашњи, добар интервју, са новинаром Браниславом Божићем, редовним дописником "НИН"-а из Бања Луке, који говори о суботњим дешавањима у највећем граду Републике Српске. Пошто интервју траје четрдесетак минута сумњам да ће ико погледати, али ево укратко - он сматра да су ови митинзи само почетак кризе у РС, о изборима који слиједе, о бесмислу Додикових прозивки свакога и свачега за издајника и неминовности његовог пада, о Давутоглуовом говору на отварању Ферхадије, о томе како су медији у Србији претјеривали са степеном драматичности ових догађаја, уз то критикује Вучића који се непозван представља као вођа свих Срба, те говори о беспотребним подјелама по овом питању, а које су се јавиле не само међу људима који су чланови различитих партија, него и међу пријатељима, браћом и сл. На почетку каже да му се и не допада што га баш сад интервјуишу јер нема ништа лијепо да каже (што ме одмах подсјетило на ону Диланову ствар "Wicked messenger", у којој Дилан каже "Ако не можеш донијети добре вијести, онда немој никакве"). Тако да читав интервју протиче у песимистичном тону, а то све јер је сасвим реалан, барем тако каже на самом крају интервјуа. Ето, а ако би неко да погледа, нека не чита ово што сам раније написао. Плутон је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука