Eniz Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Da li dijalog kršćana sa muslimanima ima smisao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Pitanje nije teško ali zahtjeva kompleksan odgovor? Nekada pitanje ima dva odgovora! Prvi odgovor je ima! Drugi odgovor je nema! Kada ima smisla? 1) kada se sugovornici međusobno uvažavaju 2)kada sugovornici se međusobno prihvate sa njihovim različitostima. 3)Kada se ulazi u dijalog bez predrasuda! 4)kada se iskreno ulazi sa namjerom da se nešto sazna a ne da se nameće svoj stav! 5)Kada se stav dokazuje dokazom iz knjige koju druga strana prihvata ili iz izvora zakonodavstva te strane! 6)Kada se po dogovoru završava razgovor a ne kada jedna strana odluči da zatvori temu! 7)Kada se sasluša suprotna strana i ako se nesloži prva to obrazloži na kulturan naćin, i život ide dalje! 8) Kada se ne nameće svoj stav neosnovanim dokazima koji nisu izvor zakonodavstva druge strane! 9)Kada želiš upoznati vjeru svoga komšije da bi ga znao poštovati! Počinje pozdravom a završava pozdravom! E TADA IMA SMISLA! Kada nema smisla? 1)Kada sugovornici jedan ili oba se neuvažavaju pa jedan smatra sebe gore a drugi je ispod njega! 2)Kada se sugovornici jedan ili oba ne prihvate sa različitostima! 3)kada se u dijalog ulazi sa predrasudama! 4)Kada je čovjek neiskrenih namjera u dijalogu i pokušava diskreditovanja druge strane! 5)Kada se stav nameće arogancijom ne silom dokaza! 6)Kada suprotna strana koja se nesloži, se naziva pogrdnim imenima! 7)Kada se zatvara tema bez ikavih najava i to svojevoljno i rastaje se bez pozdrava! 8)Kada će razgovor prouzrokovati mržnju a ne poštivanje! 9)Kada osjetiš u srcu tjeskobu a ne ljubav i želju za dijalogom! 10)Kada pogrešiš prema nekome a ne izvineš mu se zbog toga! 11)Kada se neiskreno ulazi u dijalog! Razmislimo svaki od nas uvaženi intelektualci, dali ovaj dijalog ima smisla? Odgovor leži u samim nama! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 U svakom slučaju dijalog ljudi na ovim prostorima bi trebao biti iskren,bez spletki. Smatram da se treba opušteno diskutovati bez ikakvih predrasuda,jer samo tako možemo doći do razumijevanja jedni drugih... Predrasude su nešto zbog čega se dolazi u konfrotacije,a čovjek kada nešto ne poznaje,zazire od toga i smatra isto za opasnost. Iskreno i otvoreno se može,ali sve ovisi o nama samima. Čovjek koji pokušava mijenjati druge daleko je od toga da će nešto uspjeti. Ko želi promjene ka dobru sebe pokreće u tom smjeru... Veoma bitno je da čovjek čovjeka razumije a da se ne ponaša oholo ukoliko ga i ne razumije...a da u sebi traži oprost i način da ga razumije. Uskogrudost i prezir nisu temelji za izgradnju svjetlije budućnosti,a širokogrudost,uvažavanje,poštivanje,tolerancija,stvaranje uslova za bolji životni standard i očuvanje životne okoline su temelji na kojima počiva jedno sigurno i sretno društvo. Vjerujem da ćemo svi zajedno doprinijeti da stvorimo uslove navedenog sretnijeg života. Cilj ovog dijaloga treba i da bude taj a ne da neko nekoga diskredituje i omalovažava po bilo kom osnovu. Zbog ovog cilja ljepšeg i uljudnijeg života i okruženja sam i ušao na ovaj forum, a Bog mi je svjedok da je to istina. Dakle,samo opušteno i s razumijevanjem, uzajamnim... "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Свакако да има смисла из разлога што смо дужни да боље разумијемо оне који не мисле као ми,а пошто су они који не мисле као ми поистовијећени са неким учењем или се поистовјећују ми смо дужни да изучавамо и то са чиме се поистовјећују. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Има смисла све док обе стране поштују личност другог и не намећу своју веру ономе прекопута себе. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 U svakom slučaju dijalog ljudi na ovim prostorima bi trebao biti iskren,bez spletki. Smatram da se treba opušteno diskutovati bez ikakvih predrasuda,jer samo tako možemo doći do razumijevanja jedni drugih... Predrasude su nešto zbog čega se dolazi u konfrotacije,a čovjek kada nešto ne poznaje,zazire od toga i smatra isto za opasnost. Iskreno i otvoreno se može,ali sve ovisi o nama samima. Čovjek koji pokušava mijenjati druge daleko je od toga da će nešto uspjeti. Ko želi promjene ka dobru sebe pokreće u tom smjeru... Veoma bitno je da čovjek čovjeka razumije a da se ne ponaša oholo ukoliko ga i ne razumije...a da u sebi traži oprost i način da ga razumije. Uskogrudost i prezir nisu temelji za izgradnju svjetlije budućnosti,a širokogrudost,uvažavanje,poštivanje,tolerancija,stvaranje uslova za bolji životni standard i očuvanje životne okoline su temelji na kojima počiva jedno sigurno i sretno društvo. Vjerujem da ćemo svi zajedno doprinijeti da stvorimo uslove navedenog sretnijeg života. Cilj ovog dijaloga treba i da bude taj a ne da neko nekoga diskredituje i omalovažava po bilo kom osnovu. Zbog ovog cilja ljepšeg i uljudnijeg života i okruženja sam i ušao na ovaj forum, a Bog mi je svjedok da je to istina. Dakle,samo opušteno i s razumijevanjem, uzajamnim... Замолио бих те да не постављаш у различитим топицима идентичне постове...довољан је један. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Има смисла све док обе стране поштују личност другог и не намећу своју веру ономе прекопута себе. Potpis. t1253 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 U svakom slučaju dijalog ljudi na ovim prostorima bi trebao biti iskren,bez spletki. Smatram da se treba opušteno diskutovati bez ikakvih predrasuda,jer samo tako možemo doći do razumijevanja jedni drugih... Predrasude su nešto zbog čega se dolazi u konfrotacije,a čovjek kada nešto ne poznaje,zazire od toga i smatra isto za opasnost. Iskreno i otvoreno se može,ali sve ovisi o nama samima. Čovjek koji pokušava mijenjati druge daleko je od toga da će nešto uspjeti. Ko želi promjene ka dobru sebe pokreće u tom smjeru... Veoma bitno je da čovjek čovjeka razumije a da se ne ponaša oholo ukoliko ga i ne razumije...a da u sebi traži oprost i način da ga razumije. Uskogrudost i prezir nisu temelji za izgradnju svjetlije budućnosti,a širokogrudost,uvažavanje,poštivanje,tolerancija,stvaranje uslova za bolji životni standard i očuvanje životne okoline su temelji na kojima počiva jedno sigurno i sretno društvo. Vjerujem da ćemo svi zajedno doprinijeti da stvorimo uslove navedenog sretnijeg života. Cilj ovog dijaloga treba i da bude taj a ne da neko nekoga diskredituje i omalovažava po bilo kom osnovu. Zbog ovog cilja ljepšeg i uljudnijeg života i okruženja sam i ušao na ovaj forum, a Bog mi je svjedok da je to istina. Dakle,samo opušteno i s razumijevanjem, uzajamnim... Замолио бих те да не постављаш у различитим топицима идентичне постове...довољан је један. Znači ,razumljiv je? "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Само ти немој постављати дупле постове,важи? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Само ти немој постављати дупле постове,важи? Ma sve važi...kako da ne . Ako me ne želiš uopšte ovdje i to ću ispoštovati. Nisam ja agresor. To nije u mojim genima i krvi. Mislim da sam to na više mjesta i pokazao. Ono što sam govorio o razumijevanju i toleranciji i stvaranju uslova za bolji standard i koegzistenciju nisu priče za vjetar,nego za istomišljenike. I,mi smo(narodi na ovim prostorima) ti koji trebaju da stvaraju takve uslove. Neće niko za nas uraditi naš posao. Stranci samo zgrću debele pare za protektorate i likuju što imaju ovaca za šišanje. Što se tiče posta,prvo sam ga bio tamo napisao,ali sam smatrao da više dolikuje ovoj temi...btw, na onom topiku je već i izbrisan... P.S. Mislio sam da ćeš nešto reći i u vezi sa ovom temom. Tvoje mišljenje cijenim i imalo bi svoju snagu u ovom trenutku... "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 30, 2010 Пријави Подели Написано Март 30, 2010 Немам ништа против тебе нити против разговара,зато форум и постоји...само сам и рекао да не пишеш дупле постове јер се то не практикује на форумима,а на већини је то забрањено...ништа више. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 31, 2010 Пријави Подели Написано Март 31, 2010 Што се тиче веровања у Бога, између хришћана и муслимана у крајњој линији долази се до потпуне супротности. Остаје само питање, ко ће таквим дијалогом да се бави. Православна вера се у потпуно истој ствари (као са муслиманима) разликује од римокатоличке вере. Зато и постојимо као две супротне религије. Али, са римокатолицима можемо разговарати на решавању проблема. Са муслиманима нема ни у назнакама некакве могућности усклађивања. Одговор на питање ове теме јесте да ,,нема смисла'', када је реч о теолошком дијалогу, а има смисла када је реч о међуљудским односима. Постоји могућност да једна страна тражи теолошки дијалог ради доказивања истинитости своје вере са планом да се други преобрати. То је легитимно, односно свако има одређену слободу, зато имамо овде учествовање муслимана, али у неким границама такви поступци треба да имају неку норму. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 31, 2010 Пријави Подели Написано Март 31, 2010 Па има смисла ако се постави на здраве основе. Пре свега потребно је боље познавање "друге стране" и отвореност. Ево, на пример, једног муслимана који сасвим отворено говори о својој вери: http://www.memritv.org/clip/en/2388.htm ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука