Jump to content

Зоран Ђуровић: Ћага за исповедника

Оцени ову тему

Препоручена порука

А шта је са онима који не могући остварити контакт са жељеним објектом сами себе задовољавају подстичући помисли о дјелу које имају за циљ? Зар сама жеља за остварењем нечега таквог и пребивање у таквим помислима не спада у домен гријеха па чак ако се и не спроведе у дјело? Зато је ваљда и речено "са жељом". Помисли саме нису гријех ако се не упустимо у неко активно бављење њима и на крају их не претворимо у жељу. По мом мишљењу, ако желимо да учинимо нешто небогоугодно значи да смо већ закорачили у сферу гријеха. Можда мањег по тежини, али такође опасног по духовно стање човјека.

Небогоугодно дело је избећи маструбацију по сваку цену. Имали бисмо много мање талибана и разноразних јеретика да су упражњавали мастурбацију, или дркање, како то каже прост народ. Већ сам поменуо у једном другом тексту да Библија не осуђује мастурбирање. Остало је да завршим још 2-3 наставка око тог питања. У најжешћој аскетској литератури сам нашао да препоручују мастурбирање, али без уношења. Но, писаћу тек опширније о томе и са свим неопходним референцама.   

Подели на овим сајтовима

• Одговори 128
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мастурбацију сам поменуо успут. Мада није згорег да се посебно обради и та тема. Суштина мога предходног питања је била у томе, да ли небогоугодна жеља, изражена кроз активно потицање помисли и дуготрајно пребивање у њима, чак и без дјела које би јој усљедило, улази у домен гријеха?

Подели на овим сајтовима

Мастурбацију сам поменуо успут. Мада није згорег да се посебно обради и та тема. Суштина мога предходног питања је била у томе, да ли небогоугодна жеља, изражена кроз активно потицање помисли и дуготрајно пребивање у њима, чак и без дјела које би јој усљедило, улази у домен гријеха?

Не знам, пријатељу, морао бих на исповести да те чујем. За то треба исповест. Јер је то област дискреције духовника и духовног стања оног који се исповеда. Нема општег рецепта.  

Подели на овим сајтовима

Не морамо чекати чак до моје исповјести :) . Ово интересује многе форумаше али се снебивају да поставе питање. Ево, преузимам ту незахвалну улогу. Ако човјек, замишљајући интимни однос са другом особом, потиче у себи жељу за остварењем истог али то никада не спроведе у дјело, улази ли таквим дјеловањем (жељењем) у сферу гријеха?

Подели на овим сајтовима

Небогоугодно дело је избећи маструбацију по сваку цену. Имали бисмо много мање талибана и разноразних јеретика да су упражњавали мастурбацију, или дркање, како то каже прост народ. Већ сам поменуо у једном другом тексту да Библија не осуђује мастурбирање. Остало је да завршим још 2-3 наставка око тог питања. У најжешћој аскетској литератури сам нашао да препоручују мастурбирање, али без уношења. Но, писаћу тек опширније о томе и са свим неопходним референцама.   

Аво, тај текст обавезно да објавите!!!!!!

Подели на овим сајтовима

12:smeha:  12:smeha:  12:smeha: Ма, претерали су га калуђери. Мислили су да нико осим њих неће научити грчки... Ја имам цео досије тих погрешних превода, али неам времена и све да потанко образложим. Иначе, тај превод не читам, само га цитирам :))) Чак кад би ми неко дао грчки текст, ја бих одмах могао да га преведем као Синод. Упознао сам им душу... 

Нови Завет ( превод Комисије Светог архијерејског синода ) има благослов блаженопочившег Патријарха Павла.

Нешто не верујем да би Патријарх дао благослов за како и сам каже Књизи истине и живота - препуној погрешних превода.

Јел си, о. Зоране, сигуран да си, баш онако, добро научио грчки ?

Подели на овим сајтовима

Не морамо чекати чак до моје исповјести :) . Ово интересује многе форумаше али се снебивају да поставе питање. Ево, преузимам ту незахвалну улогу. Ако човјек, замишљајући интимни однос са другом особом, потиче у себи жељу за остварењем истог али то никада не спроведе у дјело, улази ли таквим дјеловањем (жељењем) у сферу гријеха?

Нисам сигуран да сам те разумео. Остаје начелно то правило да мора на исповести да се разреши. 

Замишљење секса са неким, ако је то Хилари Клинтон или Артемијева пријатељица, Медлин Олбрајт, је вапујући грех ка Небу и опростив само на смртној постељи. То само Веља Илић може да уради и да му се не урачуна у грех. Такође, тешко је да се оствари и ако неко замишља познавање Мерилин Монро, јер је она умрла одавно. Као и Моана Поци... Видимо, дакле, из ових примера, да је ово област не греха него психопатологије. Исто је и са онима који замишљају туђе жене. То је нездраво а и грех.

Адолесцент, заљубљен у неку девојку, 3 пута дневно мастурбира замишљајући је, је у греху јер нема храбрости да јој приђе. Боље да је облежи него да фантазира. Јер из тог секса може да настане брак, а и он ће се ослободити својих опсесивних мисли.

Младићу је и боље да мастурбира него да уђе у везу где ће да повреди неку другу особу. Ја сам одобравао предбрачне особе (дискреционо право) онима за које сам видео да их може одвести у брак. Никоме нисам благосиљао  секс ради секса. Сасвим је јасно из ових неколико примера колико је материја компликована и да нема јединоспасавајућег правила. Мастурбација не подлеже канонском санкционисању, али може да уђе у област психозе што је још опасније од греха. Јер за грех се покајеш и буде ти опроштено, али кроз погрешан живот се лоше избаждариш и онда да се доведеш у нормалу, године требају.       

Подели на овим сајтовима

Нови Завет ( превод Комисије Светог архијерејског синода ) има благослов блаженопочившег Патријарха Павла.

Нешто не верујем да би Патријарх дао благослов за како и сам каже Књизи истине и живота - препуној погрешних превода.

Јел си, о. Зоране, сигуран да си, баш онако, добро научио грчки ?

Питање ти је погрешно. Јер за свако моје приговарање синодском преводу има граматичко образложење. Данас имаш све на интернету у ком облику се јављају гр речи. Чак би ти било довољно да научиш само гр синтаксу без морфологије да би укапирао о чему је реч. А моја маленкост није могла да докторира на Августинијануму без грчког и латинског (успут сам положио и старосиријски, изборни премет).

Нема магије. Благослов овог или оног. Ово је наука, да не кажем баналне ствари. Ту нема: Помози, Боже!

Моја маленкост је исправљала преводе најреномиранијих италијанских преводилаца са грчког, као што сам исправљао и латинске текстове за Августина, на сајту где су окачена сва његова дела на латинском. Имам и захвална писма директора сајта и позив да им сигнализирам и друге грешке... Ово имам у приватној преписци, сачувано, а за гр текстове сам публиковао у мојој тези. И моје је решење прихваћено... иако сам православан, а ови били католици.    

Подели на овим сајтовима

Питање ти је погрешно. Јер за свако моје приговарање синодском преводу има граматичко образложење. Данас имаш све на интернету у ком облику се јављају гр речи. Чак би ти било довољно да научиш само гр синтаксу без морфологије да би укапирао о чему је реч. А моја маленкост није могла да докторира на Августинијануму без грчког и латинског (успут сам положио и старосиријски, изборни премет).

Нема магије. Благослов овог или оног. Ово је наука, да не кажем баналне ствари. Ту нема: Помози, Боже!

Моја маленкост је исправљала преводе најреномиранијих италијанских преводилаца са грчког, као што сам исправљао и латинске текстове за Августина, на сајту где су окачена сва његова дела на латинском. Имам и захвална писма директора сајта и позив да им сигнализирам и друге грешке... Ово имам у приватној преписци, сачувано, а за гр текстове сам публиковао у мојој тези. И моје је решење прихваћено... иако сам православан, а ови били католици.    

Моје је да ти верујем или не - грчки не знам , а и са српским имам проблем - но , на страну све твоје заслуге за све твоје преводе са свих језика овога света - више верујем Патријарху и његовом знању грчког језика а вала и схватању Светих списа - Светог писма Старога и Новога завета.

Да предпоставимо да си, ипак, ти у праву - да ли , по теби, блаженопочивши Патријарх Павле из незнања или намере није извршио корекцију превода ? 

Подели на овим сајтовима

Моје је да ти верујем или не - грчки не знам , а и са српским имам проблем - но , на стану све твоје заслуге за све твоје преводе са свих језика овога света - више верујем Патријарху и његовом знању грчког језика а вала и схватању Светих списа - Светог писма Старога и Новога завета.

Да предпоставимо да си, ипак, ти у праву - да ли , по теби, блаженопочивши Патријарх Павле из незнања или намере није извршио корекцију превода ? 

Нема потребе да грешиш душу. Очигледно не познајеш ову материју. Синодски превод је настао у време Германа. Прво издање 1984. После се дорађивало и чак за време Павла. Ако су га мењали, очигледно нешто није штимало. Ја сам већ напоменуо у неком од коментара и на другом месту, да проблем није у познавању грчког. Него у интерпретацији, односно манипулацији текста. И то је и Павле благосиљао. "Да се народ не би збуњивао". Као папа Јн Павле Други кад је забранио перверзативе африканцима и ови масовно се заразише сидом. Ја не доводим у питање морални интегритет папе и патријарха, али су обојица донели много штете својим моралисањем. Павле је био уз то и осредњи теолог, јако ригидан у својим размишљањима. Он једноставно није био дорасао овим изазовима.    

Подели на овим сајтовима

Нема потребе да грешиш душу. Очигледно не познајеш ову материју. Синодски превод је настао у време Германа. Прво издање 1984. После се дорађивало и чак за време Павла. Ако су га мењали, очигледно нешто није штимало. Ја сам већ напоменуо у неком од коментара и на другом месту, да проблем није у познавању грчког. Него у интерпретацији, односно манипулацији текста. И то је и Павле благосиљао. "Да се народ не би збуњивао". Као папа Јн Павле Други кад је забранио перверзативе африканцима и ови масовно се заразише сидом. Ја не доводим у питање морални интегритет папе и патријарха, али су обојица донели много штете својим моралисањем. Павле је био уз то и осредњи теолог, јако ригидан у својим размишљањима. Он једноставно није био дорасао овим изазовима.    

Куку, аво, где сте смели овако нешто да кажете? :smeh1:  :smeh1:  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Куку, аво, где сте смели овако нешто да кажете? :smeh1:  :smeh1:  :smeh1:

Па ја се повео за Павловим примером, ако је мени најнедостојнијем то допуштено... Он рече: Ја казах и спасих душу своју! :D 

Ако зло рекох, нека ме поуче, а не опауче; ако добро, нека ми дају неки динар...

Подели на овим сајтовима

Нисам ни рекао да познајем материју - довољна ми је чињеница да је блаженопочивши Патријарх Павле учествовао у превођењу Новога завета.

Ниси ти први свештеник на овоме форуму који је прерастао Патријарха - било је овде пре тебе и духовних аристократа који су онако зналачки подстицали некрштене да се причешћују. 

Колико могу да приметим ни теби таквог знања - не мањка.

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран да сам те разумео. Остаје начелно то правило да мора на исповести да се разреши.

Замишљење секса са неким, ако је то Хилари Клинтон или Артемијева пријатељица, Медлин Олбрајт, је вапујући грех ка Небу и опростив само на смртној постељи. То само Веља Илић може да уради и да му се не урачуна у грех. Такође, тешко је да се оствари и ако неко замишља познавање Мерилин Монро, јер је она умрла одавно. Као и Моана Поци... Видимо, дакле, из ових примера, да је ово област не греха него психопатологије. Исто је и са онима који замишљају туђе жене. То је нездраво а и грех.

Адолесцент, заљубљен у неку девојку, 3 пута дневно мастурбира замишљајући је, је у греху јер нема храбрости да јој приђе. Боље да је облежи него да фантазира. Јер из тог секса може да настане брак, а и он ће се ослободити својих опсесивних мисли.

Младићу је и боље да мастурбира него да уђе у везу где ће да повреди неку другу особу. Ја сам одобравао предбрачне особе (дискреционо право) онима за које сам видео да их може одвести у брак. Никоме нисам благосиљао секс ради секса. Сасвим је јасно из ових неколико примера колико је материја компликована и да нема јединоспасавајућег правила. Мастурбација не подлеже канонском санкционисању, али може да уђе у област психозе што је још опасније од греха. Јер за грех се покајеш и буде ти опроштено, али кроз погрешан живот се лоше избаждариш и онда да се доведеш у нормалу, године требају.

Разумјели смо се. Пуно је јасније када овако изложите свој став.

Подели на овим сајтовима

Нисам ни рекао да познајем материју - довољна ми је чињеница да је блаженопочивши Патријарх Павле учествовао у превођењу Новога завета.

Ниси ти први свештеник на овоме форуму који је прерастао Патријарха - било је овде пре тебе и духовних аристократа који су онако зналачки подстицали некрштене да се причешћују. 

Колико могу да приметим ни теби таквог знања - не мањка.

Не лупај. Нико овде не говори о институцији патријарха или духовном животу, него о егзактним стварима. Те форе које продајеш могу само у сектама да живе.

И немој да ме безобразно олајаваш. Да се извинеш овде, јер никад и нигде нисам рекао да се некрштени причести. Пошто си ти побожан и сав у молитвама светих отаца, а и смирен и духован за разлику од мене, реци ми где сам то конкретно рекао. Знам ја да се нећеш извинути. Јер те је отац лажи надахнуо да овако нешто избљунеш. Да је по људском, ти би и признао као човек. А све ово говорим ради других да се не примају на тај адски отров. Сладуњав, милозвучан и заводљив. Али у себи нема истине. Само си један у галерији овде изложених ликова који су се представили у овчијој кожи.    

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...