Jump to content

Вашари и панађури у току поста?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Многа места на дан црквених празика кад је пост , на пример на Благовести, праве се вашари и панађури, лудило, пљескавице од кучетине, печење певаљке...

Одакле то? Зашто баш на празник када је пост?

Подели на овим сајтовима

Многа места на дан црквених празика кад је пост , на пример на Благовести, праве се вашари и панађури, лудило, пљескавице од кучетине, печење певаљке...

Комунистичко наслеђе . Намерно су се организовале разне кобасицијаде, чваркијаде итд. за време поста, да би се што боље уништиле хришћанске вредности. 

Подели на овим сајтовима

Зато што празник значи празновање, славље, прослава. А сви сви знамо шта за људе широм планете значи прослав(ља)а(ње). То је социолошки, нема везе ни са каквим постом.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ne volim te vasare ala Baja Mali Knindza praseci tip, ali Srbija je sekularna drzava, nije li? Ko praznuje Blagovesti ne ide na te vasare, ne? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Има једна интересантна опсервација митрополита Порфирија коју сам одавно негде видео/чуо/прочитао везано за хришћанске ''празнике". Каже владика да му се чини, мада није 100% проверавао (па ни ја), да је српски језик један од ретких који тај дан именује "празнином":празни-к. Нисам се етимолошки тиме бавио, али је овако занимљиво.

Слово образовалось как суффиксное производное от старославянского праздьнъ, «праздничный». Буквальное значение — «день, не занятый делами, свободный от работы»[4].

https://ru.wikipedia.org/wiki/Праздник

Подели на овим сајтовима

... пљескавице од кучетине, печење певаљке...

Ове пљескавице од кучетине ми нису занимљиве, али печене певаљке...  :kolcecb3hb8:  :uraaaaaa:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...