Аурор Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Чим неко може да бира, лепо може да отера у три лепе све оне који би да га третирају као роба, али прво мора да има такву опцију као реалну. Парадоксално, управо ти закони о "заштити радника" имају ефекат смањења пословних опција и просперитета генерално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 @@GeniusAtWork, пази следећу ситуацију...колегиница и ја имамо "право на г.о.", што подразумева, да она иде на годишњи, а да је ја за то време мењам без икакве надокнаде??? ја не пристајем на такве услове, или ако већ пристајем хоћу да ми се плати (што послодавцу не пада на памет), моја колегиница пристаје... када не би пристала (и по цену отказа) и сваки следећи радник када не би пристао, послодавац не би могао да се понаша тако...значи има и наше кривице као радника. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 када не би пристала (и по цену отказа) и сваки следећи радник када не би пристао Их сад... То је немогуће и помало неетички. Све је ствар договора, али ако се неком не допадају услови, у крајњој линији, може да нађе и друго радно место. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Их сад... То је немогуће. па нажалост јесте немогуће...а могло би бити "где су двоје или троје сабрани..." очекујемо од државе да нам регулише односе а сами не чинимо ни оно што можемо. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 очекујемо од државе да нам регулише односе а сами не чинимо ни оно што можемо. Па сами треба да се договорите. Без уцене и присиле... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Па сами треба да се договорите. Без уцене и присиле... па управо ти причам о немогућности договора, јер је у народу просто страх већи од жеље за променом ствари, а то послодавци максимално користе. Комуњарски менталитет и васпитање је дубоко укорењен овде, од онога "битно је да имаш сталан посао у државној фирми, здравствено и пензионо" дошли смо до "битно је да ти имаш било какав посао, па макар радио 325 сати недељно,( без плате наравно)" Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 па управо ти причам о немогућности договора, јер је у народу просто страх већи од жеље за променом ствари, а то послодавци максимално користе. Па мислим на договор са послодавцем, не да се договоре људи да уцене њега за нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Ovakve i slicne mere za "zastitu" radnika idu direktno na nasu (radnicku) stetu. To vazi i za uspesne i za neuspesne zemlje! I samo ne razumem kako se radnici stalno "pecaju" na iste podvale koje nam vlast servira "za nase dobro" iako svaki dan gledaju kakve to rezultate daje u praksi! I samo da znate, to nije samo slucaj u Srbiji nego i sa ove strane okeana...Neverovatno Аурор and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Их сад... То је немогуће и помало неетички. Све је ствар договора, али ако се неком не допадају услови, у крајњој линији, може да нађе и друго радно место. Ovakve i slicne mere za "zastitu" radnika idu direktno na nasu (radnicku) stetu. To vazi i za uspesne i za neuspesne zemlje! I samo ne razumem kako se radnici stalno "pecaju" na iste podvale koje nam vlast servira "za nase dobro" iako svaki dan gledaju kakve to rezultate daje u praksi! I samo da znate, to nije samo slucaj u Srbiji nego i sa ove strane okeana...Neverovatno @@Grizzly Adams, Ljudi, da vam kažem moj utisak, bez ljutnje, meni ovakva priča već počinje da deluje kao teška ideologija, bez ikakvog interesovanja za realnost. Evo, svi na temi su rekli da sam dan nedelja, nije bitan, ali da je bitan minimalan odmor. Meni je interesantno da ste svi vi, što tako slepo zastupate ove stavove, dobro obezbeđeni, ne znam jedino za Borealisa (ako hoćeš napiši kakvo je stanje kod tebe). Evo, ja za sebe da kažem da mi je manje više ok, pošto se bavim programiranjem, i mogu da postavljam uslove, jer ljudi mog profila ima malo, ali sam savršeno svestan situacije kod nas. Ljudi pokušavaju da kažu da kod nas najčešće nema izbora, i da je u takvim uslovima potrebno zaštititi život i zdravlje ljudi, propisanim minimalnim odmorom, koje poslodavac mora da poštuje. Dakle niko ne traži neku krajnost, već minimum. Od toga niko neće propasti. A vi kao da u svemu vidite upravo krajnost, najgori komunizam i raspad. Uostalom, čak i ako nas mimoiđe neki investitor, zato što ne radimo 12h dnevno, e, pa ako je, i ne treba mi. Treba poslodavcu, znam, al meni lično ne treba. Nađe se i onaj koji ne traži, ili kome ne treba, da mu radiš 12h dnevno. Želim i ja da vidim malo Sunca. Evo, uslučaju odmora, ja govorim, ne iz neke teorije, već iz sopstvenog iskustva, meni su ti dani odmora toliko dragoceni, da ne mogu da vam opišem, stvarno mi trebaju, jer uzmem tako nekad dan kad mi treba, kad se ne osećam dobro. I to niko ne komentariše, već samo: ,,To je loše za privredu! To je loše za privredu! To je loše za privredu! Uništiće nas! Propast!" na repeat! Hoćete da otvorimo temu o potrebi zakonom propisanog minimalnog odmora, pa da raspravljamo koliko je to korisno ili ne, a ne ovde da se vatamo za nedelju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Па мислим на договор са послодавцем, не да се договоре људи да уцене њега за нешто. Јадни послодавци, сви их уцењују! Иван ♪♫ and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Ovakve i slicne mere za "zastitu" radnika idu direktno na nasu (radnicku) stetu. Kako kad sve ostaje isto jer ces i dalje raditi 6 dana u sedmici kao sto si i dosad, samo ce neradni dan skoro svima biti nedelja? Razlika je samo sto ova inicijativa dolazi od konzervativaca koji smatraju da ce to poboljsati duhovno stanje nacije i oziveti porodica i tradicionalne vrednosti itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Kako kad sve ostaje isto jer ces i dalje raditi 6 dana u sedmici kao sto si i dosad, samo ce neradni dan skoro svima biti nedelja? ''Имаш 4 дана слободна... Скинућу ти 6.000 од плате.'' "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Само да разјасним нешто, за сваки случај, пошто сам живео и тренутно живим на том фамозном западу. Добровољни радохолизам није уопште ”западна” ствар, већ пре свега америчка. Европљанима је годишњи одмор светиња, имају га у изобиљу и максимално га користе. И да то, то што Амери раде без престанка и немају одмор их не чини уопште продуктивнијим од Европљана, нити је то разлог присуства инвеститора. Амерички начин је да се у систем убаци много људи и новца и да сви раде без престанка, без неког строго одређеног плана и организације и онда на крају из тога по закону великих бројева увек нешто испадне. Европски начин је да се систематски и организовано ради од 9 до 17 (укључујући паузу за ручак), од понедељка до петка, а ван тог времена их ни мотком не можеш утерати у канцеларије. Продавнице и угоститељски објекти овде у Холандији раде недељом од 12 до 18 (то је различито од земље до земље, а негде и од града до града), али остали послови не. Европски систем је ван сваке сумње далеко, далеко, здравији за појединце, људи више путују, више времена посвећују себи, пријатељима и породици, мање лекова узимају итд. Само што, да будемо искрени, захтева и далеко већу дисциплинованост. Ми јужњаци смо мало ”спонтатнији”, па није увек лако организовати се. Рецимо, Шпанцима пауза за ручак траје три сата, па онда раде до касније. Што да не, ако ће се тако лепше осећати? Мени лично није толико важно колико дуго радим, већ да имам флексибилност где, када и како да радим. Ако не могу сад, вечерас ћу и ако не могу овде, идем у кафану, па ћу ту урадити. Или у стриптиз клуб, као Фајнман. Agaton Vuzman, -Владимир-, Иван ♪♫ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 Бога ми, ја сам се изборила себи за нерадну недељу. И то сам рекла дословце; по цијену отказа. Није да нећу да радим, просто не могу. Не могу ни физички, ни психички издржати сваки дан да радим по 10 сати. И ето, то је прихватио мој послодавац. Срећа па мој посао није од "виталног значаја" за друштво тачније, неће свијет или фирма пропасти ако један дан не радим. Међутим, да радим у неком маркету и ако бих и покушала да кажем да не могу радити и недељом, мислим да бих добила отказ у року од милисекунде (случај моје пријатељице која недељом није могла наћи никога да јој чува дијете док је она на послу). Џуманџи and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 21, 2016 Пријави Подели Написано Март 21, 2016 ''Имаш 4 дана слободна... Скинућу ти 6.000 од плате.'' Moze, nije neka steta 6 soma, a i taman za ta 4 dana u mesecu zaradim na drugom mestu minimum 2x vise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука