Grizzly Adams Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Пољопривреда је бизнис као и сваки други. Према томе, промиче нам исто оно што нам промиче и за све остале гране привреде. Регулације, царине, субвенције, протекције и остале државне зезанције... Нисам експерт и немам баш информације осим онога што сам начуо од рођака, али ми се чини да држава и даље покушава да одржи уситњена, мала пољопривредна домаћинства која су неефикасна и непрофитабилна. Постоји изгледа неко опште прихваћено мишљење како је то "добро" - а то ништа не ваља. feeble, Човек Жоја and Плутон је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Nije nigde milina. Ovi sa sela beže u grad misleći da će da se uvale u neku administraciju gde pare same kaplju. Ovi iz gradova što maštaju o životu na selu ne kapiraju da to nije piknik i uživancija na svežem vazduhu već težak rad i stalno ulaganje. Da li je lakse u gradu? Da li je lakse provoditi najmanje 2 sata u saobracaju plus 8 sati rada pred nekim ekranom ili gde god? Ja sam vidjao advokate koji istrcavaju iz tramvaja kad dodje kontrola... Na selu ti je barem podmirena hrana sto je najmanje 50 % troska zivota u Srbiji. Al ako imas 3 hektara onda ce se valjda naci i za sturju i internet xD LogosAgape је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Пољопривреда је бизнис као и сваки други. Према томе, промиче нам исто оно што нам промиче и за све остале гране привреде. Регулације, царине, субвенције, протекције и остале државне зезанције... Нисам експерт и немам баш информације осим онога што сам начуо од рођака, али ми се чини да држава и даље покушава да одржи уситњена, мала пољопривредна домаћинства која су неефикасна и непрофитабилна. Постоји изгледа неко опште прихваћено мишљење како је то "добро" - а то ништа не ваља. Управо тако. Довољно је упоредити регулације холандског и српског тржишта и видети да, гле чуда, Срби нису стока која неће да ради, већ им је једноставно неисплативо да се баве пољопривредом кад ће неки партијаш или страна фирма да добије земљу, опрему, машине итд. много јефтиније и на све то субвенције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 али ми се чини да држава и даље покушава да одржи уситњена, мала пољопривредна домаћинства која су неефикасна и непрофитабилна Ne znam bas za ovo. Kod mene u selu je jedan veliki poljoprivrednik koji ima stotine hektara. A znamo i da su Matijevic, Kostic i ostali pokupovali zemlje i imaju velike povrsine za obradu. Drzava mislim da ovo ne moze i ne zeli da kontrolise, zato ce se i ukrupnjavati posto ovi veliki samo kupuju zemlju. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Ne znam bas za ovo. Kod mene u selu je jedan veliki poljoprivrednik koji ima stotine hektara. A znamo i da su Matijevic, Kostic i ostali pokupovali zemlje i imaju velike povrsine za obradu. Drzava mislim da ovo ne moze i ne zeli da kontrolise, zato ce se i ukrupnjavati posto ovi veliki samo kupuju zemlju. Мислим да их одржавају субвенцијама и привилегијама. А свакако треба да се укрупни, али на слободном тржишту - да конкуренција изабере победника који најбоље ради, а не министри и њихови побратими. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Da li je lakse u gradu? Da li je lakse provoditi najmanje 2 sata u saobracaju plus 8 sati rada pred nekim ekranom ili gde god? Ja sam vidjao advokate koji istrcavaju iz tramvaja kad dodje kontrola... Na selu ti je barem podmirena hrana sto je najmanje 50 % troska zivota u Srbiji. Al ako imas 3 hektara onda ce se valjda naci i za sturju i internet xD Da nije lakše u gradu ne bi selo opustošilo tako olako. "Oni" nisu na vlasti već jako dugo, ko je hteo da se vrati, mogao je. Nije samo do "onih" ili "ovih", jednostavno je gradski život lakši. U gradu radno vreme traje osam sati, na selu ceo dan. U gradu postoje vikendi, na selu ne verujem. U gradu se skloniš kad je +40, ko te pita na selu kad je žetva, setva, kosidba, berba koliko je stepeni. Da je lakše, ne bi zamrlo. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Ne znam bas za ovo. Kod mene u selu je jedan veliki poljoprivrednik koji ima stotine hektara. A znamo i da su Matijevic, Kostic i ostali pokupovali zemlje i imaju velike povrsine za obradu. Drzava mislim da ovo ne moze i ne zeli da kontrolise, zato ce se i ukrupnjavati posto ovi veliki samo kupuju zemlju. Pusti Matijevica i Kostica. Skoro svako od nas moze da kupi hektar u Banatu za 2000 evra. Zasto da ne? Pazi ako proda garsonjeru-golubarnik u Beogradu moze da kupi 10 hektara i kucicu. Sa 10 hektara je veleposednik. I to nije dovoljno za hranu, stuju, internet i gorivo? (gorivo je bitno samo ako ima decu da ih vozi u skolu xD) Ovo sve sa radnicima koje unajmi da rade zemlju .... nego za sad mi se cini da je glavna teza - "Srbi nece da rade" sto automatski resava ovu dilemu ako je istina.... LogosAgape је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Није бре пољопривреда само земља... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Није бре пољопривреда само земља... Nije, ljudi ne vide širu sliku. Gledaju na selo kao piknik, beg od gradske vreve i gužve. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Da nije lakše u gradu ne bi selo opustošilo tako olako. "Oni" nisu na vlasti već jako dugo, ko je hteo da se vrati, mogao je. Nije samo do "onih" ili "ovih", jednostavno je gradski život lakši. U gradu radno vreme traje osam sati, na selu ceo dan. U gradu postoje vikendi, na selu ne verujem. U gradu se skloniš kad je +40, ko te pita na selu kad je žetva, setva, kosidba, berba koliko je stepeni. Da je lakše, ne bi zamrlo. Nije valjana teza..... 40 stepeni ? - ljudi idu u Azerbejdzan da rade na toliko stepini na gradjevini, Ceo dan radno vreme? Preduzetnici u gradu rade ceo dan i raspadaju se od stresa a na selu ne mozes ni da hoces da radis toliko zbog godisnjih doba i raspona dana i noci. ono sto je najgore na selu je da nemas devojku/zenu. I to je otprilike to. Realno nema usamljenih zena na selu proveri statistike xD Ako postoji bracni ili vanbracni par koji zeli da proda svoj golubarnik -garsonjeru u BG-u i kupi 3 hektara i kucicu u Banatu, sta ih sprecava da opstanu ekonomski? LogosAgape је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Nije, ljudi ne vide širu sliku. Gledaju na selo kao piknik, beg od gradske vreve i gužve. Bog je stvorio prvi vrt a Kain je stvorio prvi grad xD od ove bozanske istine razvijamo diskusiju i trazimo prakticna resenja xD LogosAgape је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Ako postoji bracni ili vanbracni par koji zeli da proda svoj golubarnik -garsonjeru u BG-u i kupi 3 hektara i kucicu u Banatu, sta ih sprecava da opstanu ekonomski? Zašto misliš da ljudi u Bg-u žive u golubarnicima i garsonjerama? Čemu više ta ogorčenost na Bg, aman?! Šta ih sprečava? Možda nije ekonomija, već mentalni sklop, način života na koji su navikli, blizina škole ako nameravaju da imaju decu, infrastruktura, koliko će morati da ulažu do prvog roda...milion stvari. Izvini na napadnosti-gde ti živiš? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Bog je stvorio prvi vrt a Kain je stvorio prvi grad xD od ove bozanske istine razvijamo diskusiju i trazimo prakticna resenja xD Ma 100%, selo super, grad fuj Jel si ti uopšte iskusio seoski život ili ti je samo dosadio gradski prevoz pa hoćeš malo na svež vazduh? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Пре практичних решења треба прво избацити из главе неке заблуде које су код нас много раширене... А то је најтеже. Пре свега мислим на ту неку митологију која се направила око пољопривреде, како је то "најважнија привредна" грана, коју треба по сваку цену "чувати и бранити", па да мора да се "протекционише и субвенционише" и тако даље. То је бре исто као и производња чачкалица - неко уложи паре, покрене бизнис, па успе или не успе. Ако не успе, продаје машине неком другом који ће покушати да уради боље. Нема никакве филозофије. Juanito, -Владимир-, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 10, 2016 Пријави Подели Написано Март 10, 2016 Пре практичних решења треба прво избацити из главе неке заблуде које су код нас много раширене... А то је најтеже. Пре свега мислим на ту неку митологију која се направила око пољопривреде, како је то "најважнија привредна" грана, коју треба по сваку цену "чувати и бранити", па да мора да се "протекционише и субвенционише" и тако даље. То је бре исто као и производња чачкалица - неко уложи паре, покрене бизнис, па успе или не успе. Ако не успе, продаје машине неком другом који ће покушати да уради боље. Нема никакве филозофије. Ovde se ljudi emotivno vezuju za takve priče. Svima puna usta ljubavi prema selu, niko ne želi da ode tamo. Everybody talks about it, nobody really wants it Grizzly Adams and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука