Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поштовани Милоше,

Врло занимљиво!

Неколико ствари запада за око.

1. Похвална је твоја ревност да нам предочиш одговоре бившег монаха Антонија на нека од питања.
  2. Похвално је такође што је монах-немонах радо пристао да разговара о овом питањима.
  3. Занимљиво је да си одговоре поставио на све 3 теме о Грачаници. Тако да никоме од заинтересованих не промакну.
  4. Занимљиво је да си само на овој теми која је започета са мојим текстом о овом проблему написао следеће „многи одговори на ЗЛОНАМЕРНЕ приче“ (истицање моје) шаљући овај твој интервју.
  5. Похвално је што си то касније или изменио или обрисао.
  6. Занимљиво је да је међу питањима ипак остало питање „неки ЗЛОНАМЕРНИ су питали зашто се протест организује пред вечерњу...“ (истицање моје). Свима је јасно да се ово „злонамерни“ у оба случаја односи на мене. А то је јасно јер си „злонамерне“ у своме уводу поменуо једино на овој теми (што си касније ипак склонио) и што си у самом интервјуу поставио питање које се директно односи на мој текст и примедбе помињући „неке злонамерне“ који „се питају“. Такође ти си проценио да су нека питања била добронамерна насупрот овим злонамерним јер кажеш да си се трудио да свако питање поставиш „било злонамерно или добронамерно“. Мени не остаје ништа друго него да се дивим твојој мудрости, величини, и прозорљивости јер ти оно што је у човеку, и што је у његовом срцу и НАМЕРАМА (a propos злоНАМЕРНОСТИ) , прозиреш и судиш чак и не познајући тога човека. Ти тако чиниш и већа „чуда“ од неких врачара које барем потребују слику онога над киме врачају, а теби не треба ни слика да знадеш срца и намере. Свака част.
  7. Занимљиво је, такође да монах-немонах, потврђује моју тврдњу да су они оставили иконе да потону, насупрот твојим несувислим објашњењима. Он чак још више расветљава ову чињеницу наводећи да је он сам одговоран за то јер је то била његова одлука, јер каже „то је било на моју одговорност“. Још се пита шта би било да је црква живописана?! А ја се дивим логици његовог објашњења јер Црква није била живописана, и иконе су могле да се изнесу. Али су остављење ради „покајања“!! Дакле жртвоване су, не би ли се њима и оним сабласним призором њиховог потапања народ натерао на покајање. А зар ја не рекох у мом тексту да су жртвоване зарад нечијих циљева? То да ли ће оне бити чудотворне или неће, да ли ангео остаје да чува светињу, и слична „објашњења“ су сасвим нека друга прича.
  8. Занимљиво је такође његово објашњење о времену одржавања протеста који он и ти погрешно зовете „литија“. Каже он да се одржава суботом јер народ тада не ради. Не ради народ ни недељом па се не одржава у недељу. Не ради ни суботом раније од 4-5 сати па се не одржава у друго време него баш тада. А пошто оправдава своје поступке тиме што само пар минута ремете службу, онда не знамо што нису за тих пар минута померили своје шетње па да је не ремете ни секунда? Опет, и овде он говори све насупрот твојим несувислим објашњењима од раније.

И тако. Мени остаје овај интервју као свакако занимљив, и ја ти се искрено захваљујем на труду. Теби остаје задатак да прозреш, расудиш и осудиш ниво моје злонамерности. А кад то урадиш онда ћеш сигурно осетити потребу, у праведној (?) индигнацији, да ме опет назовеш лицемером, као што си већ чинио, на ползу и своју и моју, у борби за Истину.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

извињавам се. Послао сам поруку на погрешну тему. Требало је да иде на 

О некима савременим „борцима“ за светињу и Православље 

https://www.pouke.org/forum/topic/42653-%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%E2%80%9E%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0%E2%80%9C-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9A%D1%83-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0/page-7 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
07. Jul 2016. |14:40

MISTERIJA SRPSKE CRKVE: Niko ne može da uđe u ovu predivnu SVETINJU! (FOTO)

- Jedini odgovor koji smo mogli da dobijemo od sveštenika jeste da je ključ kod vladike Milutina i da on treba da odluči kada će crkva biti otvorena - pričaju meštani

Foto: Telegraf

Vladika valjevski Milutin navodno već duže vreme pod ključem drži novu bogomolju, izgrađenu u valjevskom selu Brezovice, gde bi vernici trebalo da se okupljaju nakon potapanja manastira Gračanica.

SABLASNO, NEMA VIŠE SRPSKE SVETINJE: Pogledajte snimak VALJEVSKE GRAČANICE POD VODOM! (VIDEO)

Iako je nova bogomolja izgrađena još pre sedam godina, do sada u njoj nije održana nijedna služba.

Bogomolja je još uvek je zaključana, tako da meštani sela Poćuta, Tubravić i Brezovice nemaju njoj pristup.

Reč je o novoj, lepoj crkvi na Bakića brdu u Brezovicama, ceo kompleks izgleda impozantno kakvih je malo u valjevskom kraju, ali ona jednostavno ne radi, a trava oko nje, pošto je niko ne održava, već dostiže i metar visine. Vrata su zaključana, nemamo mogućnost gde da odemo na službu.

Jedini odgovor koji smo mogli da dobijemo od sveštenika jeste da je ključ kod vladike Milutina i da on treba da odluči kada će crkva biti otvorena – pričaju meštani.

Nova crkva je izgrađena još 2009. godine o trošku JP „Kolubara“, koje je investitor gradnje brane i akumulacije “Rovni”. Čitav ikonostat pre potapanja manastira Gračanica je prenet u crkvu u Brezovicama, ali ona još uvek nije primila nijednog vernika.

- Po ugovoru mi smo bili dužni da sagradimo crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, česmu i hlebnu furunu. Pored toga izgradili smo letnjikovac, parking, postavili rasvetu i ogradu, što nije bilo ugovoreno.

Prošle godine smo iz Valjevske Gračanice preneli ikonostas, relikvije i ostali inventar predali crkvu u Brezovicama valjevskojeparhiji – objašnjava direktor “Kolubare” Miodrag Marković.

Zbog čega je crkva u Brezovicama još uvek pod ključem, nismo uspeli da saznamo od vladike valjevskog Milutina, jer nije odgovarao na telefonske pozive, a ni na dostupne brojeve eparhije u Valjevu se niko nije javljao.

(S.S.)

КОМЕНТАР: ПРЕОСВЕЋЕНИ Г. МИЛУТИН ВЈЕРОВАТНО ЧЕКА НА ОБЕЋАЊЕ Г. ПРЕМИЈЕРА ДА ЋЕ ДА СПАСЕ ВАЉЕВСКУ ГРАЧАНИЦУ ЧИМ МУ ТО "ПАТРИЈАРХ ОДОБРИ".

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...