Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Priznaces mnogo je velika razlika u odnosu na vas sto tvrdite da se niko nije bunio do prekjuce kad je voda usla u svetinju pa su se onda pojavili neki sektasi da bi kroz konto te vode pljuvali SPC i pravili sektu,a do tada su cutali i pritom su jos namerno stavljali ikone u svetinju da bi one bile potopljene i da bi slike bile efektnije,Gospode Boze.

"Ми" тврдимо да никог није било брига док нису кренула превирања по СПЦ. Онда су разне интересне групације кренуле да користе многе ствари да праве даљу смутњу. Тако је, до 2012. године, дакле, двадесет година откако је почело са градњом бране, нико се није бунио.

Monah nemonah Antonije je bio monah na Kosmetu,kad je proteran,nije otisao nigde drugde do u svetinju u kojoj je odgajan i odakle je.On je rodjen u okolini manastira Valjevska Gracanica i tu je jos kao dete dolazio.

Није ни монах ни немонах, јер није део СПЦ. Није Антоније, него Драган. Није протеран са КиМ, него га је напустио. 

Јел могуће да ни он, тако везан за тај манастир, није сконтао да ће ту да буде брана, па су му се 2012. године очи нагло отвориле?

Или је опет неко брану спустио са неба 2012. године, па је и Драган тек тад сконтао шта ће бити са светињом "у којој је одгајан и одакле је"? Јер ако је неко није спустио са неба, онда ни Драгана није било брига све док није напустио манастир.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

"Ми" тврдимо да никог није било брига док нису кренула превирања по СПЦ. Онда су разне интересне групације кренуле да користе многе ствари да праве даљу смутњу. Тако је, до 2012. године, дакле, двадесет година откако је почело са градњом бране, нико се није бунио.

Није ни монах ни немонах, јер није део СПЦ. Није Антоније, него Драган. Није протеран са КиМ, него га је напустио. 

Јел могуће да ни он, тако везан за тај манастир, није сконтао да ће ту да буде брана, па су му се 2012. године очи нагло отвориле?

Или је опет неко брану спустио са неба 2012. године, па је и Драган тек тад сконтао шта ће бити са светињом "у којој је одгајан и одакле је"? Јер ако је неко није спустио са неба, онда ни Драгана није било брига све док није напустио манастир.

Protesti su krenuli pre 8,9 godina.

Brana je za tvoju informaciju pocela da se gradi 1998 a ne kako ti kazes 1992(20 godina pre 2012),ali je nekoliko puta prekidano,pa je tek mozda pre 10tak godina krenulo sa ozbiljnim radovima gde je brana dobila svoje obrise i na kraju izgradjena. Znam jer cesto tuda prolazim kad idem u selo svoje majke.

Pazi,ako u nesto cvrsto verujem u ispravnost mojih stavova to je prica oko potapanja svetinje i koliko god lagali,izvrtali istinu,pricali gluposti,izmisljali...toliko cu ja puta da se vracam na istinu,na cinjenice i na stvarnost. Ok nerviram se,gubim zivce,nije dobro za mene,ali da dozvolim da izvrcete istinu od onog lika koji je rekao da je laz da je manastir star 5,6 vekova (a u 3 knjige pod izdavastvom SPC to pise),do toga da su protesti krenuli prekjuce,do toga da je neko uneo ikone kad je crkva potopljena,do toga da svetinju brane zlotvori i sektasi,necu zaista.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Pazi,ako u nesto cvrsto verujem u ispravnost mojih stavova to je prica oko potapanja svetinje i koliko god lagali,izvrtali istinu,pricali gluposti,izmisljali...

Слажем се. И ја сам рекао још на почетку да сам против потапања светиње. И да је то онда морало да буде урађено другачије. И да је садашњи Владика, ако ништа друго, могао и морао да проведе литију кроз Ваљево или да шаље свештенике тамо да служе, да би се макар видело колико је Црква против тога, иако сада ништа не може да се уради.

Уговор је потписан још 1993. године, дакле пре 24 године, када су мислили да манастир може да се пребаци на другу локацију, и сад ту нема враћања. Али су могли и морали да покажу да се не слажу са тим, једном када се видело да манастир не може бити премештен на другу локацију,онако како је раније предвиђено. Што се тиче надгробних плоча, оне макар као споменици културе могу бити премештене (нешто као што у Грачаници имаш оних неколико старих надгробних споменика у дворишту непосредно око манастира).

Али сам алергичан на ове покварене манипулације које не служе ничему другоме него да унесу додатну смутњу у СПЦ и да додатно секташе.

Ту не мислим да ти манипулишеш, ти имаш свој став и дискутујеш са мном о томе, али се из авиона види колико овим поквареним људима није стало ни до светиње ни до народа, него само дођу као лешинари да искористе сваку прилику да додатно секташе и праве нове и нове поделе у народу и у Цркви. И ту не мислим само на Драгана, ту се видело најмање пет или шест тих фаца које шетају по епархијама да праве проблеме.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Слажем се. И ја сам рекао још на почетку да сам против потапања светиње. И да је то онда морало да буде урађено другачије. И да је садашњи Владика, ако ништа друго, могао и морао да проведе литију кроз Ваљево или да шаље свештенике тамо да служе, да би се макар видело колико је Црква против тога, иако сада ништа не може да се уради.

Уговор је потписан још 1993. године, дакле пре 24 године, када су мислили да манастир може да се пребаци на другу локацију, и сад ту нема враћања. Али су могли и морали да покажу да се не слажу са тим, једном када се видело да манастир не може бити премештен на другу локацију,онако како је раније предвиђено. Што се тиче надгробних плоча, оне макар као споменици културе могу бити премештене (нешто као што у Грачаници имаш оних неколико старих надгробних споменика у дворишту непосредно око манастира).

Али сам алергичан на ове покварене манипулације које не служе ничему другоме него да унесу додатну смутњу у СПЦ и да додатно секташе.

Ту не мислим да ти манипулишеш, ти имаш свој став и дискутујеш са мном о томе, али се из авиона види колико овим поквареним људима није стало ни до светиње ни до народа, него само дођу као лешинари да искористе сваку прилику да додатно секташе и праве нове и нове поделе у народу и у Цркви. И ту не мислим само на Драгана, ту се видело најмање пет или шест тих фаца које шетају по епархијама да праве проблеме.

A ti si siguran da se neko nije pobunio 1993 kad je potpisan ugovor? Ja to zaista ne znam,ali sam siguran da ni ti ne znas,pritom je uopste pitanje da li je tada obelodanjeno javnosti siroj namera.

Mnogo kasnije je objavljeno da se manastir ne moze premestiti i da ce biti potopljen . I to pre nekoliko godina ne tako davno,do tad se verovalo da ce manastir premestiti nesto iznad vestackog jezera po obecanju,ali su onda rukovodioci odlucili da to ne moze.

Sadasnji vladika Milutin je do prosle nedelje slao svestenike da sluze na molbu monaha nemonaha Antonija i ostalih branitelja svetinje.Ovu liturgiju na klipu sluzi svestenik valjevske eparhije. Pre par meseci je i vladika Milutin sa svestenicima i jeromonasima sluzio liturgiju u manastiru.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Pazi razumem ja,smutna su vremena imas velike protivnike pravoslavlja i crkve i unutar i izvan SPC.

Medjutim,imam veliko postovanje za monaha nemonaha Antonija,zato sto je par puta zaista pokazao da nije ni na jednoj strani osim onoj za koju on licno misli da je ispravna.

I to ne samo ova prica oko branjenja potapanja svetinje,nego svasta jos nesto.

Covek stao izmedju kordona i mladih ljudi obasut i pendrecima i kamenjem pa je sprecio krvoprolice,dok su drugi pisali komforno saopstenja i objavljivali po sajtovima on je na delu ucinio nesto.Na ustrb svoje bezbednosti svog tela sprecio je nasilje.

Puno puta je hapsen,prebijan od strane policije i drzave. Pred jedan protest su dosli ljudi u kapuljacama i usli u masu i uhapsili ga i odveli da ljudi nisu znali nekoliko sati ni ko ga je odveo ni gde je odveden.

Nije se priklonio Artemijevim sledbenicima iako je stradao i izopsten iz crkve upravo zbog podrske u datom trenutku tadasnjem vladici Artemiju.

Covek se sa tolikim zarom posvetio odbrani svog manastira,molio,kumio sve zive od vladika do predsednika i drugih ljudi da se to ne cini,isao na noge,jurcao.

Dakle ja u njemu vidim pozrtvovanje i stradanje...secam se jednog zimskog dana pre par godina kad je drzao protest protiv potapanja Gracanice njega na odvratnom vremenu sa pocepanom mantijom,otvorenim cipelama,starim ko zna koliko,iscepanim...ali ponosnim. Skromnost i zavet siromastva,za razliku od mnogih drugih u odvratnim najnovijim audijima. Ne vidim da je igde vodio ljude izvan crkve osim u svoju Gracanicu,nije izmisljao cinove,nije sam sebe postavljao za ne znam sta,u vreme kad vladika nije blagoslovio svestenika da ide da sluzi liturgiju,liturgija nije sluzena,sa narodom je posecivao manastir citao akatiste i druge stvari koje mogu obicni mirjani da rade,nije postavljao sebe za svestenika,nije pokusavao nista mimo SPC.

Ja ne znam sta ce sutra postati on,da li ce se negde prikloniti,da li ce mozda zaista postati protivnik crkve,ali znam da je sad po ovome sto vidim covek kome ja skidam kapu.

A sutra ako bude nesto sto nije dobro,prvi cu doci i reci-ne valja.

Подели на овим сајтовима

Ljudi, skrenuli smo sa teme. Ovde nije problem samo Antonije, koji uzgred više nije pod epitimijom, ako se ne varam (čuo sam, uz goradu, da se pričešćuje u SPC). Problem brane Rovni daleko je širi, i ne može se svesti na grupu zilotski orijentisanih vernika, ma koliko god oni bili sui generis. Nemojte podlegati kampanji valjevskog SPS, koji preko svoga glasila VAmedia spinuje celu situaciju....

Подели на овим сајтовима

Evo prvi pokazatelji i rezultati vestackog jezera i brane Rovni.

Sto neko napisa Valjevci,pili ste iz ruke i sa reke,a sada cekajte da se normalizuje kvalitet vode.

Usled nepovoljnih vremenskih uslova, voda sa izvorišta seoskih vodovoda “Kukalj” i “Prskavac” se zamutila. Kako na navedenim vodovodima nema postupka prečišćavanja i prerade vode, to se voda ne preporučuje za piće, već da je korisnici na seoskom području koriste isključivo kao tehničku. Stručne službe JKP ”Vodovod Valjevo” obilaze teren i vrše stalnu kontrolu kvaliteta vode. Po normalizovanju stanja u kvalitetu vode, potrošači će blagovremeno biti obavešteni.

Подели на овим сајтовима

Evo jedne emisije od pre 5,6 godina o kojoj sam pricao,sa mestanima koji ni tad nisu verovali da ce se potopiti celo mesto i rejon.

Подели на овим сајтовима

od unosenja ikona u poplavljenu crkvu...( to je bas previse bilo istinito ili ne, vec podpada pod psihopatologiju)
 @@МилошБГ, Ako vec izvlacis delove recenica koje sam postavila, uradi to valjano, ili nemoj uopste. :mahmah:

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Овима који су против Цркве , само је потребно да се нађе нашто око чега се направи смутња и свађа, да се неупућени у вјери поколебају, а они који би нешто хтјели помоћи одврате од те намјере.

Ко се сјећа прије неку годину је била прича око неких свештеника који служе по "старом" , писале се петиције, позивало на њихову одбрану...

Ко се од ревнитеља данас зна гдје су ти људи, шта раде ? Сад им нису потребни, јер су медијски истрошени.

Ко ово покреће и ко то све финансира, Бог зна, јер је тешко окупити људе из разних крајева, да оставе своје породице, послове и да за нешто агитују ?

То се видило после многих протеста да постоји покретач, активисти, који су обучени и плаћени и маса којом се управља.

А што се бриге за обнову храмова тиче, у околини има стара црква, која прокишњава и начета је влагом, па је свештеник пошто је видио да нема ништа од молби које је упућивао државним органима, ни оних које је говорио у цркви, па је пошао од куће до куће да тражи прилог.

Прву помоћ је добио тек у 27-ој кући, у претходним је добио изговор или обећање.

Подели на овим сајтовима

Sreća da se pod ovim hramom nije otkrila glavna zlatna žila,

nalazište izuzetno krupnih i vrijednih dijamanata ili nekakva nafta.

Ili se nedaj Bože jednog dana to pronadje, na to je onda bolje ni ne pomislit.

To bi tek bilo vidjet tog složnog i jednoglasnog glasanja o "demoliciji objekta"

koji smeta prioritetnom narodnom interesu, rješeno bi to bilo za samo par dana.

hram-sveti-sava-den-storsta.jpg

Подели на овим сајтовима

Гледам ову слику потопљеног манастира па размишљам како су они мислили да изведу ону варијанту делимичног пуњења језера ( до коте не знам који број) да би се сачувао и манастир. Овде испада да је црква доста ниско и да је прво потопљена. Мислим, колики би био ниво воде а да се манастир не потопи ? Као да је та опција била само празна прича.

Подели на овим сајтовима

Гледам ову слику потопљеног манастира па размишљам како су они мислили да изведу ону варијанту делимичног пуњења језера ( до коте не знам који број) да би се сачувао и манастир. Овде испада да је црква доста ниско и да је прво потопљена. Мислим, колики би био ниво воде а да се манастир не потопи ? Као да је та опција била само празна прича.

nije prvo potopljena,brana je pustena pre nekoliko meseci

Подели на овим сајтовима

Naša draga članica foruma iz Slovačke mi je poslala ovaj link s VK

sa molbom da ga publikujem na odgovarajućoj temi što rado činim:

VIDEO:

http://vk.com/id276471128?z=video276471128_456239024%2F7dd3db0154a5faaf53%2Fpl_wall_276471128

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...