obi-wan Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Све што се завршава на шкиња, рекох већ чиста КАКОФОНИЈА. Пара уши, изазива смех......... ... poboljsava probavu... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Rapsodija, ovo o cemu ti pricas je zezanje cisto i para mozak. Lingvistima to pogotovo para dusu jer nisu proveli godine ucenja i truda da bi tamo dosla neka nepoznata zena i odlucivala po kljucu - svidja mi se i ne svidja mi se, para mi usi ne para mi usi. Pricamo valjda uz salu ali i malo ozbiljnije, argumentovano...dakle daj neki svoj predlog, nemoj biti kritizer prosti. Ma ne mogu lingvisti da se bave jezikom po principu "seci usi, krpi d..pe". Nije jezik tumorozni pacijent pa da ga samo secira kako ko stigne. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 ... poboljsava probavu... Мени иначе сви орагани раде као подмазани чим постах форумски члан и уђох у овај братски клан...... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Све што се завршава на шкиња, рекох већ чиста КАКОФОНИЈА. Пара уши, изазива смех......... Sluškinja? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Sluškinja? служити -> служкиња -> слушкиња психоложити -> психоложкиња -> психолошкиња Психолошкиња је жена која ложи душу. sqny, Paradoksologija, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 служити -> служкиња -> слушкиња психоложити -> психоложкиња -> психолошкиња Психолошкиња је жена која ложи душу. Sluga - sluškinja Psiholog - psihološkinja Ja već desetak godna radim u okruženju punom psihološkinja i meni je ta reč totalno deo uobičajenog rečnika. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Sluga - sluškinja Psiholog - psihološkinja Ja već desetak godna radim u okruženju punom psihološkinja i meni je ta reč totalno deo uobičajenog rečnika. И даље не ваља, женски облик је изведен из мушког. То је очигледна родна хијерархија у којој је жена ниже. Мора нешто још неутралније - заједнички корен, а посебни наставци за два рода. Рецимо, да узмемо саму реч психологија као корен и да занимања назовемо психологијанац и психологијанка? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Душовидарка? Плутон, Juanito and зеленизуб је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Јел чуо неко онај виц кад иду два мрава феминисткиње? Плутон and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Душовидарка? То је психијатарка (психијатрица). Ова је душесловка. зеленизуб and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Kada ukinemo sluškinje i robinje, neće nam trebati sociološkinje; ako nije kuvarica i sekretarica, nije ni advokatica; ako ne koristimo kasirka i servirka, nemojmo ni ministarka i profesorka. Doslednost. Srpski jezik poznaje razlikovanje po rodu imenica koje označavaju zanimanje. Ili ukinuti sve (ona je kuvar, ona je čistač, on je medicinska sestra) ili koristiti odgovarajući oblik. Uostalom, nisam primetila neko spaljivanje na lomači onih kojima se ne sviđa advokatica, sociološkinja, ministarka. Meni se sviđa pa koristim. I tako zovem žene kojima se takođe sviđa. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Doslednost. Srpski jezik poznaje razlikovanje po rodu imenica koje označavaju zanimanje. Ili ukinuti sve (ona je kuvar, ona je čistač, on je medicinska sestra) ili koristiti odgovarajući oblik. Kakva isljucivost... tako govore sve diktature - ili/ili... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Sluškinja? Ја сам слуга моје мале братанице. Ја сам служавка моје мале братанице. Сасвим лепо се може употребити именица мушког рода слуга. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Мислим да код -лошкиња није проблем због самог звучања (у смислу редоследа гласова у речи), него због необичне граматике свих тих именица изведених из Х-логос и Х-логиа. Чудни су и мушки облици и придеви. На пример, ако имамо именицу стихија, придев је стихијски. Али придев од психологија није психологијски, већ психолошки. Међутим, психолошки је нешто што се односи на психологе, на пример психолошко удружење. Као што је математички оно што се односи на математику, а математичарски оно што се односи на математичаре. Психолошкиња ми звучи као математичкиња. Не могу још увек да објасним шта ми тачно ту шкрипи, али нешто је јако чудно. Goku and зеленизуб је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Kakva isljucivost... tako govore sve diktature - ili/ili... Da sam kojim slučajem npisala "Ili prihvati ono što se meni sviđa ili se spremi da te spalim na lomači" pa da i ima smisla to što si napisao... Napisala sam da je dosledno ili jedno ili drugo. Ne kažem ti da moraš da budeš dosledan ili... Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука