feeble Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Може, може само као деминутив...... Ако ћемо да тепамо женскињама, психолозима и педагозима, можемо да кажемо психологице , педагогице Ако ћемо и даље од деминутива / неке нове форме умањеница / можемо рећи псилошкињичице .......... Znaci i doktorica ili glumica su deminutivi? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Не баш. Бар што се тиче људи из мојих кругова, већина се буни искључиво због ових -лошкиња. Прича да прихватамо женске називе само ”нижих” занимања тешко да може да прође јер никад нисам чуо да се неко буни због физичарки и математичарки. Проблем са социолошкињама и психолошкињама је двојак. Прво, те речи заиста звуче грозно у српском језику. Нешто у мозгу заболи кад их слушам и изговарам, неурони нису повезани на начин да могу да парсирају те облике. Други проблем је у неку руку метапроблем. Људе нервира то што многе од тих ”психолошкиња” и ”социолошкиња” не раде ништа друго осим смишљања како њихова занимања треба да се зову. Kazem ja, svima se javi Kandicka u glavi Hajde ti si covek od pesme tj rime... Kako bi ih ti zvao? Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Znaci i doktorica ili glumica su deminutivi? Све што се завршава на шкиња, рекох већ чиста КАКОФОНИЈА. Пара уши, изазива смех......... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Не баш. Бар што се тиче људи из мојих кругова, већина се буни искључиво због ових -лошкиња. Прича да прихватамо женске називе само ”нижих” занимања тешко да може да прође јер никад нисам чуо да се неко буни због физичарки и математичарки. Проблем са социолошкињама и психолошкињама је двојак. Прво, те речи заиста звуче грозно у српском језику. Нешто у мозгу заболи кад их слушам и изговарам, неурони нису повезани на начин да могу да парсирају те облике. Други проблем је у неку руку метапроблем. Људе нервира то што многе од тих ”психолошкиња” и ”социолошкиња” не раде ништа друго осим смишљања како њихова занимања треба да се зову. Не знам да ли си ироничан, саркастичан ..........но небитно, ја ти лупих лајк .......... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Све што се завршава на шкиња, рекох већ чиста КАКОФОНИЈА. Пара уши, изазива смех......... Rapsodija, ovo o cemu ti pricas je zezanje cisto i para mozak. Lingvistima to pogotovo para dusu jer nisu proveli godine ucenja i truda da bi tamo dosla neka nepoznata zena i odlucivala po kljucu - svidja mi se i ne svidja mi se, para mi usi ne para mi usi. Pricamo valjda uz salu ali i malo ozbiljnije, argumentovano...dakle daj neki svoj predlog, nemoj biti kritizer prosti. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Hajde ti si covek od pesme tj rime... Kako bi ih ti zvao? Користим мушке облике и употребљам остале језичке конструкције (у зависности од контекста) да бих избегао двосмисленост. На пример: ”Она је психолог.” ”Био сам код психолога и саветовала ме је да...” Као и у енглеском, у осталом, где је ван контекста немогуће разазнати да ли се ради о мушкарцу или жени. Када бих дизајнирао језик, неки србо-есперанто, увео бих чланове који би се мењали по родовима, а именице не бих уопште мењао по роду. Мислим да је то најекономичније решење и најлакше за учење. Мали офтопик, још увек нисам сигуран да ли је ”бољи” језик са падежима и флексибилним редом речи или без падежа, али са јасно одређеним редом речи да би се избегла вишесмисленост. Justin Waters and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Rapsodija, ovo o cemu ti pricas je zezanje cisto i para mozak. Lingvistima to pogotovo para dusu jer nisu proveli godine ucenja i truda da bi tamo dosla neka nepoznata zena i odlucivala po kljucu - svidja mi se i ne svidja mi se, para mi usi ne para mi usi. Pricamo valjda uz salu ali i malo ozbiljnije, argumentovano...dakle daj neki svoj predlog, nemoj biti kritizer prosti. Све је то политика и нема везе за лингвистиком ................ Боље мозак него уши .............. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Nedavno sam prvi put cula izraz - "salterusa" ... Ta rec mi se ne dopada ... Lepse zvuci - sluzbenica ... odnosno sluzbenik . Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Nedavno sam prvi put cula izraz - "salterusa" ... Ta rec mi se ne dopada ... Lepse zvuci - sluzbenica ... odnosno sluzbenik . Мени најлепше звучи уједуша ............ Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Све је то политика и нема везе за лингвистиком ................ Боље мозак него уши .............. Nije politikaaaa (uzdah iz dubine duse) Meni bi bilo super ovo sto Juan kaze ali kad nam vec jezik nije takav. Mene u sustini nervira to sto za neke imenice je kao u redu da budu u zenskom rodu zanimanja i na to se ne buni niko, a za neke svi skoce... Ne svidja se ni meni psiholoskinja, ja prva tako ne bih sebe nazvala, ali prosto para usi sto to mnogima vise psihicki smeta. Hajmo da postoji jedno pravilo za sve pa kako god da je, ono ni po babu ni po stricevima. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Meni sve to zvuči kao neki ološi i još sad da se naglase da su ženskog roda pa onda ološkinje. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 i odlucivala po kljucu - svidja mi se i ne svidja mi se, para mi usi ne para mi usi. Али то је врло важно. Од најранијег детињства наш мозак учи граматику језика. И граматику осталих ствари, јер и решавање проблема (нпр. прављење зграде од лего коцкица) је такође употреба формалног језика са формалном граматиком. Претпостављам да се наши неурони повезују тако да мозак научи да парсира одређене граматике (након парсирања долази семантичка анализа, али то је небитно за наш случај). Када до мозга стигне звучни талас за кога није изграђен парсер, мислим да неурони покушавају да сажваћу то што су добили и пребаце га у облик кога могу да се парсирају (попут препроцесора), што изазива нелагоду и несвиђање код многих људи (укључујући и мене). Лингвисти би при формализовању језика морали да узму у обзир тај когнитивни аспект. Али као што се биологија често своди на класификацију, тако се и лингвистика често своди на ад-хок прављење речника. Зато сам на оној другој теми питао да ли се код нас на филолошком уопште изучава Ноам Чомски и теорије које су дошле после њега? Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Ne znam zaista, to o cemu ti pricas prevazilazi moje poznavanje jezika a i interesovanja. Slazem se da je stvar i te naslusanosti, i toga da prosto upijamo jos od preverbalnog perioda, slusajuci roditelje i bliske osobe dok jos nismo progovorili. Posle tokom zivota kako ucimo i nas i tudje jezike nesto nam prosto para usi nesto jok... Ali neku ozbiljniju analizu toga nemam pojma. Al ti vec pricas naucnicki, i to je ok. Mnogi ljudi idu logikom kolaca kojem moras da seces krajeve. Znas taj vic, kad pita muz zenu - aman zeno zasto kad zamesis kolac iseces krajeve i tako stavis u pleh...ne znam dragi tako sam naucila od mame. Pita on tastu, ona isto, tako je naucila od mame...dodje on do babe ono polumrtve al zive...i dobije odgovor: "a pa kad sam pocinjala da pravim takve kolace bio mi mali pleh pa sam morala da secem da bi stao". Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Mene samo nervira kad neko kaže čovek i žena. Ovo škinja još i za diskusiju, ali najveća mi je uvreda čovek i žena, ili kad neko pogreši pol, pa kaže nije čovek, već žena. To je tako uvredljivo, užas. Muškarac je čovek, a žena je posebna kategorija, uhhhhhh!!! Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Mene samo nervira kad neko kaže čovek i žena. Ovo škinja još i za diskusiju, ali najveća mi je uvreda čovek i žena, ili kad neko pogreši pol, pa kaže nije čovek, već žena. To je tako uvredljivo, užas. Muškarac je čovek, a žena je posebna kategorija, uhhhhhh!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука