Кратос Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Pa eto gore smo pominjali kompresovanog Zeljka, koji je po mom primjeru bio manji od kocke secera, a po oblacicevom navodu bio bi manji od molekula kad bi se isisao sav vakum izmelju subatmoskih cestica. Tako je valjda i sa tamnom materijom. Evo jedna slicica, iako je tamna materija nevidljiva na ovoj dolje slici je oznacena tamno plavom bojom na osnovu nekakavih efekata koji s daju osmotriti u toj zoni. Ne znam kakve veze ovo ima sa onim što sam ja pitao.Ako je tamna materija koja želi da dezintegriše svemir imao skoro 96 % kako onda svemir u ovakvom obliku uopšte uspeva da postoji? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ne znam kakve veze ovo ima sa onim što sam ja pitao.Ako je tamna materija koja želi da dezintegriše svemir imao skoro 96 % kako onda svemir u ovakvom obliku uopšte uspeva da postoji? Ma nije problem sto postoji, nego dokle ce tako. Tu na scenu stupaju modeli sirenja svemira koji za sad predvidjaju da ce svemir zauvek da se siri dok se kompletno ceo ne raspadne. Tako da ti je pitanje pogresno. Umesto sto pitas zasto postoji, bolje pitaj zasto nije odrziv? Ali najvaznije pitanje na koje niko nema odgovor je: "Zasto svemir u svom sirenju- ubrzava?" E to je nesto sto niko nema pojma da prokljuvi trenutno... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Значи сви сте? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Kako otkud? Pa to i nije neka nepoznanica. Fizika i kvantna fizika nam tacno govore kako je rani svemir izgledao. Zakoni koji su tada vladali su isti oni koji i danas vladaju samo su se malko drugacije manifestovali u takvim ekstremnim uslovima. Osim toga mi taj svemir i dan danas registrujemo kao pozadinsko zracenje. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cosmic_background_radiation Opet te pitam otkud znaš da su vladali isti zakoni?Nemamo pojma šta je izvor tog zračenja.Možda je nešto sasvim drugo iz nekog dalekog kutka svemira. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ma nije problem sto postoji, nego dokle ce tako. Tu na scenu stupaju modeli sirenja svemira koji za sad predvidjaju da ce svemir zauvek da se siri dok se kompletno ceo ne raspadne. Tako da ti je pitanje pogresno. Umesto sto pitas zasto postoji, bolje pitaj zasto nije odrziv? Ali najvaznije pitanje na koje niko nema odgovor je: "Zasto svemir u svom sirenju- ubrzava?" E to je nesto sto niko nema pojma da prokljuvi trenutno... Ja ne pitam zašto pitam kako s obzirom da većinski procenat svemira teži da dezintegriše postojeću strukturu galaksija i nama poznate materije. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ja ne pitam zašto pitam kako s obzirom da većinski procenat svemira teži da dezintegriše postojeću strukturu galaksija i nama poznate materije. Pa ja ti kazem da se to upravo desava pred nasim ocima. Nesto gura svemir sve brze i brze u sirenje dok ne umre totalno. Svemir je trenutno u procesu unistavanja. Zapravo je u tom procesu od kad je nastao. Samo treba da probas da predocis velicinu svemira i vreme koje ga opisuje a koje je svojim velicinama izvan naseg intuitivnog saznanja. To je kao da si organizam kome je zivotni vek 1 milisekunda i koji se nalazi u sred eksplozije granate. Iz njegovog ugla granata stoji u savrseno mirnom stanju vrlo laganog sirenja i on se pita kako je moguce da se ova granata ne unisti? A onda dodje drugi isti organizam i kaze "nas vek je kratak, da mozemo da sagledamo granatu duzi vremenski period videli bi da je ona eksplodirala i trenutno se nalazi u fazi unistenja koju mi ne mozemo da sagledamo zbog kratkog zivota" пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Opet te pitam otkud znaš da su vladali isti zakoni?Nemamo pojma šta je izvor tog zračenja.Možda je nešto sasvim drugo iz nekog dalekog kutka svemira. https://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Opet te pitam otkud znaš da su vladali isti zakoni?Nemamo pojma šta je izvor tog zračenja.Možda je nešto sasvim drugo iz nekog dalekog kutka svemira. Imamo pojma itekako sta je izvor zracenja. Imas sve na linku u postu koji si citirao. Postoji nekoliko vrsta pozadinskog zracenja, infracrveno, x- zracenje... I za svako se zna sta mu je izvor i kad je otprilike nastalo пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ja nisam naucnik. Moje informacije o ovim stvarima uglavnom dolaze iz popularne literature i medija stoga ne mogu da garantujem da sam i ja to bas najbolje razumeo. Samo volim da mislim da kolko tolko imam pojma o tome. Poenta je, ne verujte mi nista. Ni meni ni justinu ni Juanu (pogotovo Juanu пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 https://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor Opet spekulacija. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Opet spekulacija. Спекулација је и да је ово што цитирам написао Кратос, а не неко ко му је хаковао налог. Или можда неки админ. Но ипак прихватам да је написао Кратос, док се не покаже супротно, и верујем да се већина људи слаже да је то рационално. Е тако ти је некако и са физиком, само што треба да се учи пар година да би се то разумело до нивоа на коме је очигледно као и ово са Кратосом. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Ne znam kakve veze ovo ima sa onim što sam ja pitao.Ako je tamna materija koja želi da dezintegriše svemir imao skoro 96 % kako onda svemir u ovakvom obliku uopšte uspeva da postoji? Бркаш тамну материју и тамну енергију. Тамна материја је интегрални део свих теорија у космологији. Теорија која се учи у школама о настанку и развоју свемира, која се популарно зове 'Биг бенг', се и формално зове 'Λ Cold Dark Matter'. Ово 'cold' се односи на то да се честице т. материје у почетку после Праска нису кретале брзинама блиским брзини светлости (за разлику од другог предложеног модела који се, нормално, звао 'hot dark matter' и који је одбачен јер се не уклапа у оно што знамо о почетку свемира), тако да су могле да учествују у формирању првих структура у свемиру. Без тамне материје не би било галаксија нити било каквих структура у свемиру (ovo Λ испред је ламбда, космолошка константа која утиче на ширење свемира). Проблем са њом је што до сада њено постојање није експериментално потврђено. Постоје два главна кандидата за то шта у ствари чини тамну материју: први су честице које се називају WIMP (weakly interacting massive particle), које би у ствари био неки нови облик материје на који електромагнетна сила уопште не утиче (па зато и не можемо да га детектујемо телескопима), већ само гравитација. Друго предложено решење је нешто под именом MACHO (massive compact astrophysical halo object). Ово би била нека тела састављена од стандардне, нама познате материје, али која из неког разлога страшно слабо интерагују путем електромагнетне силе, па не можемо да их детектујемо (акроними су игра речи, пошто Амери обожавају скраћенице. Wimp = слабић, мекушац. Macho = мачо! ). Шта је у питању, још увек се не зна. Али чињеница је да тамна материја постоји и она чини неких 23 % видљивог свемира. Тамна енергија је већ потпуно друга ствар. Нико у ствари и нема појма шта је то, откривена је пре непуних 20 година (тамна материја је откривена тамо још 30-их година), а што је најгоре чини убедљиво највећи део свемира, неких 70%. Претпоставља се да има неке везе са енергијом вакуума коју смо већ овде спомињали. Не зна се ни да ли је уопште постојала током историје свемира или се појавила у неко (по астрономским мерилима) скорије време. И ту постоје засада две теорије: прва је да је то у ствари она ламбда што сам је поменуо горе, космолошка константа. Ако би то био случај, онда би била константна током историје свемира. Други модел је нешто што се зове quintessence, ово би било неко нама потпуно непознато квантно поље које се мења током времена и тиме утиче на ширење свемира. Ово што си поменуо о дезинтегрисању свемира је тзв. фантомска енергија; то је идеја да је густина тамне енергије толика да се ширење свемира ескпоненцијално убрзава и да ће у једном тренутку довести до уништења свих структура у свемиру, па на крају и до раздвајања атома у планетама, звездама, људима (ако постојимо још тада уопште ). По тренутним резултатима, не прети нам такав сценарио, ал' никад се не зна... Углавном, ово друго је много већа мистерија од овог првог. Кратос and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 АЛИ ме занима да чујем шта имате да кажете јер сте очигледно у току. Pa sta da ti kazemo osim onog sto je poznato i sto se iznosi: gravitacioni talasi su talasanje samog prostora za razliku od ostalih talasa koji se prostiru upravo kroz taj prostor tipa morski, zvucni, elektromagnetni itd. A da li je taj prostor supstancijalan kao materija, meni je to besmislena ideja, mada moguce je da isti zavisi od materije i da ga ona odredjuje kao sto Justin spomenu. Tako kao sto svemriski brod skrece putanju kada prolazi blizu Zemlje jer ga privlaci gravitacija tj. masa Zemlje iskrivljuje prostor pa njegova pravolinijska putanja deluje kao da se krivi, a zapravo se ne krivi nego je uvek pravolinijska samo sto nama izgleda kriva jer je prostor takav. Isto tako svemirski brod skrece putanju kada ga u svemirskoj nedodjiji i vukojebini pogodi gravitacioni talas kao krivljenje prostora uzrokovanog sudarom dva velika objekta. Kako, pa uzmi stavi ruke u vodu i pljesni (sudari dlanove) i stvorices talase, isto se i ovde desava, tako da je analogija sa vodom dobra, samo sto se ti pitas jel onda prostor supstancijalan kao voda, jel ima cestice zvane prostoroni. To ne znam ni da li se to ikad neko i pitao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Теорија која се учи у школама о настанку и развоју свемира, која се популарно зове 'Биг бенг', се и формално зове 'Λ Cold Dark Matter'. Ел се то стварно учи у школама? Ја се не сећам да је уопште споменуто икада. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 14, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2016 Pa sta da ti kazemo osim onog sto je poznato i sto se iznosi: gravitacioni talasi su talasanje samog prostora za razliku od ostalih talasa koji se prostiru upravo kroz taj prostor tipa morski, zvucni, elektromagnetni itd. A da li je taj prostor supstancijalan kao materija, meni je to besmislena ideja, mada moguce je da isti zavisi od materije i da ga ona odredjuje kao sto Justin spomenu. Tako kao sto svemriski brod skrece putanju kada prolazi blizu Zemlje jer ga privlaci gravitacija tj. masa Zemlje iskrivljuje prostor pa njegova pravolinijska putanja deluje kao da se krivi, a zapravo se ne krivi nego je uvek pravolinijska samo sto nama izgleda kriva jer je prostor takav. Isto tako svemirski brod skrece putanju kada ga u svemirskoj nedodjiji i vukojebini pogodi gravitacioni talas kao krivljenje prostora uzrokovanog sudarom dva velika objekta. Kako, pa uzmi stavi ruke u vodu i pljesni (sudari dlanove) i stvorices talase, isto se i ovde desava, tako da je analogija sa vodom dobra, samo sto se ti pitas jel onda prostor supstancijalan kao voda, jel ima cestice zvane prostoroni. To ne znam ni da li se to ikad neko i pitao e pa brate ako bi postojali prosotoroni onda sigurno postoje i vremeroni koji hemijski reaguju sa ovim prvima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука