Гости Guest Написано Јануар 25, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 О Светом владики Николају Жичком је исписано небројено много страница. Такође, велики број његових писаних радова је сачуван и радо читан. Мишљења о њима су различита, што и није неразумљиво када се у виду има ширина и дубина владикине мисли. Ипак, добронамерно и истинито се од злонамерног и неистинитог лако распознаје. У књизи Павела Тихомирова О крсту Светог владике Николаја нашу пажњу је привукла једна несвакидашња епизода из владикиног живота. Место радње је неименована Црква у којој је владика служио Свету Литургију. О времену када се одиграо догађај о коме је реч из поменуте књиге сазнајемо да је у питању било време поста. Прецизнија временска одредница је тренутак пред Свето Причешће. Обраћање речитог проповедника било је кратко и јасно: "Нека достојни за причешће приступе десно, а они који нису лево" (Павел Тихомиров, О Крсту Светог Владике Николаја, Света Русија, Београд, 2010, 58). Можемо само претпоставити колико су сви присутни били изненађени и збуњени овим питањем. Резултат је био следећи: од неколико стотина људи, само четворо је стало на десну страну. Сви остали су заузели места са леве стране. Овде бисмо могли да се зауставимо претпостављајући да су у наставку причешћени само они који су стали са десне стране. Међутим, није било тако. Даровити и мудрошћу Господњом задојени владика је још једном показао своју духоносну непредвидивост. Његове речи које су уследиле биле су: "Ето тако, сада нека грешници приђу чаши са Пречистим Телом и Крвљу, а праведници нека не прилазе. Они су ионако безгрешни. Шта ће им Причешће?" (наведено дело, 59).Ово је несвакидашње решење за логику гордог ума и сопственог самоистицања. На проверу је овде било постављено срце човеково: да ли је смирено или гордо. Ипак, владикино решење не би требало да нас чуди уколико се сетимо Господњих речи: "Не требају здрави лекара него болесни" (Мт 9, 12). Прича о митару и фарисеју (Лк 18, 10-14) нас упућује на исти пут. Тај пут није пут занемаривања подвига и одбацивања побожности, већ пут сазнања да ма колико се трудили да живимо хришћански Бога никада не можемо постати достојни. Причешће Телом и Крвљу Христовом није награда за високе домете у моралности, већ дар којим се лечимо од свих немоћи. Овде нема места за осуђивање брата, већ је то простор за сузе над сопственом ништавношћу. Коначни одговор ко ће бити на десној, а ко на левој страни, донеће Царство Небеско (Мт 25, 31-46).СвештеникАлександар Р. Јевтићпарох у Шљивовици Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Svestenik Alekrandar P. Jevtic , paroh u Sljivovici . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Filipov i Sarin tata Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Нисам баш гледао детаљније форуме али ово ми изгледа као прикладно место да поставим питање за које верујем да га поставља много нас и себи самима и свештеницима: колико често и када приступити? Јели обавезно исповедање (или ако сматрамо да постоји разлог)? Јели обавезан пост бар неко време пре причешћа? Господе Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме грешног... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 А могло је да се деси и да се појаве збуњени верници који не знају на коју страну да стану па не стану ни на једну, или да грешком стану на леву или десну а да мисле сасвим супротно. Опасни су ови православни експерименти. Много је јаснија веберовска етика. И онда после кажу Вучић ваки наки! Јелена011, Драгана Милошевић and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Нисам баш гледао детаљније форуме али ово ми изгледа као прикладно место да поставим питање за које верујем да га поставља много нас и себи самима и свештеницима: колико често и када приступити? Јели обавезно исповедање (или ако сматрамо да постоји разлог)? Јели обавезан пост бар неко време пре причешћа? Имаш милион тема на та питања на овом форуму. Пошто мене мрзи да тражим линкове верујем да ће се наћи један марљив форумаш или уредник који ће те упутити на неке од тих тема. У сваком случају марљивост је једна од битних хришћанских особина. Нарочито истакнута у протестантизму. И онда после кажу Вучић ваки наки! Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Zaista, zaista, sv.ava Justin dobro rece da nije bilo veceg posle sv.Save do li licnosti sv.Nikolaja Zickog. amin. Arsenija and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Ima i ona priča kada je bila ogromna gužva za neki praznik, tadašnja praksa je bila da se narod ispoveda pre pričešća. Zbog gužve nisu ispovedali, vladika je one koji prilaze čaši pitao : "Jesi grešan", ljudi kažu da jesu pa se pričeste. Neka beogradska gospodja mu rekla da nije, kaže nije ubila, lagala i sl, na šta joj je vladika rekao : " Gospodjo, odstupite, ovo je samo za grešne ". коЖељ њацИ , Данче*, Јелена011 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 " Gospodjo, odstupite, ovo je samo za grešne ". A sta ako si stvarno gresan ? Pricesce ce da ti bude na osudu ... Ima da te unisti ... Mi smo uvek gresni , ali ne mozemo uvek da se pricestimo ... Zar ne ? -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 i ovo sam nacuo za vl.Nikolaja i njegovog sluzenja u Engleskoj, samo ne znam ima li vjerodostojnih svjedocenja...izguglah i naidjoh na neku staru temu: https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=8463.0 Arsenija and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Имаш милион тема на та питања на овом форуму. Пошто мене мрзи да тражим линкове верујем да ће се наћи један марљив форумаш или уредник који ће те упутити на неке од тих тема. У сваком случају марљивост је једна од битних хришћанских особина. Нарочито истакнута у протестантизму. И онда после кажу Вучић ваки наки! хвала ти што пребацујеш лопту Од милион тема, ваљда ћу ископат једну коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 A sta ako si stvarno gresan ? Pricesce ce da ti bude na osudu ... Ima da te unisti ... Mi smo uvek gresni , ali ne mozemo uvek da se pricestimo ... Zar ne ? А ко то није стварно али стваааарнооо грешан?! Не може да се причести само онај ко је одлучен од причешћа или свештеничком епитимијом или искључењем из цркве или некрштењаци. Нема других стваааарноо "грешнијих" само ови које сам набројао. Мислим ми смо ствааарнооо народ који уме добро да се натрипује. После нам крив премијер и сви кажу ваки је наки је! Јефимија Крунић, Драгана Милошевић and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 https://www.pouke.org/forum/topic/9085-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B5/ https://www.pouke.org/forum/topic/3734-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8/ мислим да су довољне ове две за почетак коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 Нестварно грешан и леп ки уписан! Плутон and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 А ко то није стварно али стваааарнооо грешан?! Не може да се причести само онај ко је одлучен од причешћа или свештеничком епитимијом или искључењем из цркве или некрштењаци. Нема других стваааарноо грешнијих само ови које сам набројао. Мислим ми смо ствааарнооо народ који уме добро да се натрипује. После нам крив премијер и сви кажу ваки је наки је! Сећам се једног догађаја који ми је остао урезан у памћење: Беше петак, одем на акатист. Имала сам обичај да свратим до попадије, уколико стигнем раније да не стојим шаба у празној црквици. Елем, затекнем куму њихову која се спремала за Тајне. Почеше да лупају у звоно, устасмо нас две да пођемо; али попадија : - Седи, кумо, да причамо. - Па, ја ... - Их, ко је па достојан. п.с. некад прилазимо само због осећања и спознања недостојности. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 25, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2016 А ко то није стварно али стваааарнооо грешан?! Не може да се причести само онај ко је одлучен од причешћа или свештеничком епитимијом или искључењем из цркве или некрштењаци. Нема других стваааарноо "грешнијих" само ови које сам набројао. Мислим ми смо ствааарнооо народ који уме добро да се натрипује. После нам крив премијер и сви кажу ваки је наки је! Nije nam kriv premijer , on i sam kaza da treba da se ugledamo na protestanske zemlje , krivi smo mi . Zeljko , mozda ti formalno nisi gresan , ali sustinski jesi . I onda ti se ne pricescuje . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука