JESSY Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Neloliko reči o veri i vernicima...Osećam da danas mnogo više nego pre, ljudi se okreću Bogu ili možda samo tako izgleda.Odlaze u crkvu, obilaze manastire, poste....Ne shvatite me pogrešno, protiv toga nemam ništa jedino što me plaši i čini tužnom je, da li oni sve to rade iz licemerja zato što sebe žele prikazati kao velike vernike, koji poštuju zakone Božije ili stvarno to jesu.Naravno ne bih o ovome pisala da je sve više dobrih, a sve manje loših ljudi već nažalost obrnuto i bojim se da se mnogi kriju iza vere,što me vredja kao vernika.Pod, kriju iza vere, smatram da kradu, lažu, gaze po drugima i nakon toga odlaze u crkvu, ali ne da bi se pokjajli već da bi bili vidjeni u njihovom novom činu Velikih vernika.Njihovo takvo ponašanje potvrdjuje samo jednu stvar, da zaista ni najosnovnije ponašanje vernika ne poštuju ili ne znaju.Naravno da mnogi od nas to već znaju. http://m.365danazamentalnozdravlje.org/index.php/blog/114-neloliko-rei-o-veri-i-vernicima ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 И моји најближи се чуде што се ја не секирам када сам остао без посла.Када би људи знали шта је заправо вера. То заправо не знам ни ја, јер сам ја заправо бивши атеиста који се стицајем драматичних околности учи вери и ништа више од тога. И оно мало вере које имам у себи је допринело да на ствари које су ми се десиле гледам са више оптимизма. Окружен сам атеистима који немају разумевање за веру, али ја сматрам да је то воља Божија јер је то начин еда најбоље се научим смирењу. На муци се познају јунаци. Зар не? JESSY, Аурор, advokatribaric and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
advokatribaric Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Небитно је. Згодне су Него, ви литургијски хришћани ( који поштујете правила и заиста водите свој живот по неким црквеним правилима ) разумите како то изгледа са друге стране - када неко не пости редовно ( или никако ), када неко ријетко иде у цркву, када се неко не моли и сл., укратко када неко не зна шта је и како изгледа када се води регуларан вјерујући живот. Тој особи је онда редован пост, често одлажење у цркву и сл. несхватљиво. Није то никаква нова западњачка либерално-атеистичка појава, него је то одувијек тако било. Наш народ већином не живи по-литургијски, нити је живио. Ритуали и обичаји простог народа су се углавном исцрпљивали у неким обичајним формалностима ( попут славе или неког вашара за великог свеца ). Е сад замислите човјека који није литургијски хришћанин, а притом је одрастао у граду гдје има још мање народних и вјерских обичаја, и како другачије да реагује када се сусретне са таквим изразом вјере. У томе и јесте разлика безбожника и верујућег...Послато са Vodafone Smart Tab III 10 уз помоћ Тапатока Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Najcudniji su ti dusebriznici koji te zovu na N.G. u fazonu "ne znas sta propustas ", a to rade samo zato sto znaju da neces da ides , a bas tada treba da kazes - Vazi. Sto da ne ! ... Samo da vidis kako ce da ti objasne da uopste i nema mesta za tece . Jednom kad sam bila na rucku , pozvali su me da prespavam i ja pristanem iz inata , sto me uopste zovu kad nemaju krevet viska ... To sam namerno uradila , necu da glumim i posle , naravno da ne valjam ja ... Secam se i kad su me pozvali na izlet , a u autu vec 5 coveka , namerno sam pitala - Pa necu valjda ja u gepek ... Ja takve ljude brzo "otpisem" , u smislu da ih izbegavam , a onda nisi dobar , a ja sam zla , pa ne marim . Ludilo . -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 u vreme pre dvadesetak godina mene je holivud učio religioznim temama, danas je slična priča, što mediji serviraju proguta se sa sve fensi ili retro etiketom... predrasude se forsiraju zarad skretanja pažnje... ...našu molitvu ne mora svako da zna... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 У томе и јесте разлика безбожника и верујућег... Не бих се сложио. Вјера не значи нужно и одласке у цркву, пост и сл. Те ствари потпадају под појам религиозности. Вјера није исто што и религиозност, али је пожељно бити како вјерник тако и религиозан. Имаш религиозне атеисте, на примјер, који попут каквих апостола шире своја безбожна и противбожја учења, стално говорећи о атеизму. Они нису вјерујући, али неки од њих свакако се религиозно баве атеизмом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Мислиш, откад знамо за себе, пошто смо ипак одрасли у комунизму . Наш народ јесте живео литургијски, постила је већина, недељом се ишло на литургије и то није било ништа необично . На пример, на Овчару је некад било 1000 монаха а сад дај Боже да их има 30ак , дешавало се да по 2,3 брата из исте куће оду у манастир и то није био никакав скандал . Видиш на пример код Исидоре Секулић која је писала између два рата колико је народ био више окренут вери . Ово што сад имамо је само наслеђе комунизма . Ако је народ био толико окренут вери, зашто је онда прихватио комунизам и постао безбожан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Ако је народ био толико окренут вери, зашто је онда прихватио комунизам и постао безбожан? Zato što je i Hristos bio komunista.Zajednička imovina,deljenje na ravne časti bez obzira kad neko došao u polje... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Имаш религиозне атеисте, на примјер, који попут каквих апостола шире своја безбожна и противбожја учења, стално говорећи о атеизму. Они нису вјерујући, али неки од њих свакако се религиозно баве атеизмом.Religiozni ateisti bi mozda bili neki eticki budisti koji meditiraju... Ovo sto ti pominjes, po meni je na nekoj ideolosko politickoj bazi, i ne bi ga postovecivao sa religioznoscu. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Ово што сад имамо је само наслеђе комунизма .Jednim delom mozda, ali ja bi rekao mnogo vise posledica sveopsteg sekularizma, jer slicno stanje postoji i u zemljama koje komunizam nikad nisu imale. Crkva jeste retro for good or bad. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Religiozni ateisti bi mozda bili neki eticki budisti koji meditiraju... Ovo sto ti pominjes, po meni je na nekoj ideolosko politickoj bazi, i ne bi ga postovecivao sa religioznoscu. И идеолози и политичари такође могу се "религиозно бавити" невјерским темама ( тј. стално се бавити истим стварима, без замора ). Но, знам да је сама употреба израза "религиозност" у овом смислу спорна, па да не форсирам даље. Битно ми је да се може схватити шта сам хтјео рећи. Религиозност означава обављање нечега уз највећу посвећеност, стално и изнова. Бити вјерник означава само чињеницу да неко у нешто вјерује. Потпуно су различити појмови. sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Jednim delom mozda, ali ja bi rekao mnogo vise posledica sveopsteg sekularizma, jer slicno stanje postoji i u zemljama koje komunizam nikad nisu imale. Crkva jeste retro for good or bad. Црква је сада постала нешто изван редовног тока ствари, аутсајдер. Како вријеме пролази, све је очигледније да се Црква мора реформисати у неком погледу, да се мора прилагодити савременом свијету. Ако се не прилагоди, "ретро" ће јој постати мана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука