Иван ♪♫ Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Шта мислите, како је данас код нас најбоље штедети новац? Да ли мислите да евро има икакву будућност, и треба ли га мењати у нешто друго? Ја сам баталио евро и почео да купујем франке. Али не знам колико ми је то паметно. А и немам не знам какву уштеђевину да се много секирам, више ме секира недостатак исте. А то што имам хтео сам да пребацим у злато, али не може да се нађе по нормалним ценама. Златари не желе да продају ломљено злато, само могу да се нађу дукати, који достижу и до 200% цене злата. Или, ако је већ толико несигурно, контам да пробам да купујем ствари које не губе вредност, шта год то било, на памет ми прво пада аудио опрема, затим apple-ови производи, и шта знам, немам појма. Осигурање, можда? Шта ви мислите о штедњи код нас? Каква је ваша стратегија? ines је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Sto se tice stednje, imam jedno pravilo koje se trudim da ispostujem kad god mogu. Trecinu novca koji dobijem, odvojim na stranu za " Daj Boze " u principu nisam neki trosadzija i ne treba mi puno....kupujem ono sto mi je neophodno, a novac stedim za putovanja. ( jer mi je i to neophodno ) na taj nacin mogu da ustedim, sve mi je jedno koja valuta je u pitanju, jer i onako taj novac potrosim a gubitak ili dobitak na kursu eura ili dinara je neznatan. U zlatu je dobro da se stedi, jer cena zlata ne varira mnogo i ne cesto. Najbolje je kupovati dukate, ali ne u zlatarama jer kako kazes cene su previsoke. Najbolje je kupovati zlato " kao lomljeno" tj iz druge ruke, onda mu je cena niska. Skoro sam naisla na jedan sjajan nacin stednje, doduse dolari su bili u pitanju.... ali je odlican nacin stednje, mi mozemo tako sa eurima. Recimo stednja za godinu dana, odnosno 52 nedelje, gde svake nedelje ostavljas na stranu onoliko eura u kojoj se nedelji nalazis. Prve jedan, druge dva, trece tri i tako dalje, na kraju 52 nedelje imas oko 1700 eura, znaci na kraju godine 1700e stednje. To cu da probam sad kad odem u Minhen. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Kako štedim ? Podižem novac sa računa ciljano, tačno onoliko koliko treba ( za račune), odokativno za hranu. Za neplanirane troškove - nemam kinte. Efekti ovakve štednje - natezanje od meseca do meseca, ali svakako bolje nego nekontrolisano pražnjenje novčanika "jer su pare u njemu, šta fali da se malo prčne ..." Ado,sviđa mi se ovo što si navela,mogla bih da probam, naravno,ne sa dinarima. Иван ♪♫ and Adelaida је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Mnogo je dobra stvar...u pocetku je lako, kasnije kako odmicu nedelje, postaje pravi izazov Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Мој принцип је умереност. Не трошим ни превише, ни премало и некако се увек нађе за оно што ми је најпотребније. Чашћавам себе редовно неким ситницама, нисам циција. Умем да частим и друге и да оставим бакшиш. И увек се некако нађе, капирам да Бог воли ту моју особину. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Како штедети новац у Србији? Веома веома интересантно питање Сматрам да штедња у Србији углавном значи одвајање себи од уста. Пак, шачици оних који имају уштеђевину или могу да одвоје од својих примања, не бих саветовао штедњу у класичном смислу. Ми смо држава у развоју и притом, да би дошло до напретка, новац се мора пуштати у систем. Јер профит се може добити само ако се новац обрће, ако стоји у сламарици нема ништа од тога. Стога је добро куповати некретнине или улагати у свој бизнис. Ономе коме се не жури, поред тога што је оставио једну количину новца за црне дане, препоручио бих куповину земље и садњу ораха. Након почетних улагања, ораси не захтевају много рада око њих, а доста су отпорни на болести и временске услове. Њима је потребно дуго да почну да дају значајне количине плода. Међутим, након петнестак-двадесетак година, када достигну пун раст, од њих се може веома лепо зарађивати. Ако заиста загусти може се продати као орашар и он онда има вишеструку вредност од земље која је купљена. И наравно, ако не дође до такве потребе, ораси могу остати као лепо наследство деци, унуцима... Овим начином, не само што се уштедело и новац умножио него се и подстиче економија. Што се конвенционалних метода тиче, злато није лоша ствар, за сребро нисам сигуран, а дијаманти су веома лоша идеја. Неки наводе да је куповина бит коина такође веома уносна идеја, међутим нисам довољно кадар да о томе дискутујем. Али што се више светских компанија укључи у тај вид размене новца, што се и очекује, доћи ће опет до великог бума Аудио опрема, технологија, алат... Хм... буде ли се прочуло да си добро опремљен постоји ризик да можеш бити опљачкан, на жалости ма доста таквих случајева :/ Све у свему, сматрам да има начина да се уштеди, треба се одлучити за систем који ти највише одговара и одиграти дискретно и паметно. Срећно! Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 А то што имам хтео сам да пребацим у злато, али не може да се нађе по нормалним ценама. Можеш да купиш сребро, оно је доста јефтиније и доста је подцењено тренутно. На пример овако нешто: http://goldsilver.com/buy-online/american-silver-eagle-1oz-random-year/ Само као референца, не знам да ли они испоручују преко океана и да ли би се то исплатило... Генерално, питање "како сачувати уштеђевину" зависи од пуно ствари - колико пара имаш, колико зарађујеш, колико трошиш, за какву ситуацију се спремаш, на који период... Другачије штедиш ако желиш да купиш ауто следеће године или ако желиш да сачуваш нешто за старе дане, или ако желиш да се осигураш од могућих глобалних финансијских криза и неприлика. Ronald је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Да додам само - у шта год да ставиш (тј. "уложиш") паре мораш да будеш веома психолошки отпоран на "флуктуације" јер цене тих ствари стално осцилују. На пример, купиш кило сребра, сутра му цена паде 10% и просечан човек се ту одма` избезуми... Фора је у томе да кад се одлучиш да новац "претвориш" у нешто (што мислим генерално да је добра идеја, ал` је то велика тема...) онда треба да потпуно игноришеш те осцилације. Никако и ни у ком случају се не треба успаничити па одмах продати јер "цена пада". Веома добра књига на ту тему, ко `оће да чита: http://www.amazon.com/The-Intelligent-Investor-Definitive-Investing/dp/0060555661 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука