Jump to content

Pronaći veru = izgubiti prijatelje?

Оцени ову тему

32 члановâ је гласало

1. 1. Da li ste izgubili stare prijatelje kada ste našli veru? Koliko, kako, zašto?

• Nisam više mogao da podnesem njihovo ponašanje/razgovore
      3
    • Nisu mogli da prihvate moju veru
      0
    • Prirodno smo se udaljili zbog različitih interesovanja
      5
    • Duhovnik/neko drugi mi je rekao da ih se klonim
      2
    • Sa nekima se još družim, samo imam i nove prijatelje
      9
    • Sa svim starim prijateljima se još uvek družim i to nikad nije bio problem
      13
    • Sasvim drugačija situacija (objasni)
      5

Препоручена порука

-"еј нећемо да зовемо горана на роштиљ...он пости" ,

-"али мени не смета шта ћете ви јести,могу и рибу да ставим на роштиљ",

- знамо брате али глупо нам"

- "матори не рачунај горана за недељу ујутру,иде у цркву",

-" добро,доћи ћу одмах после литургије,сат,два ништа не мења",

- "шта ћеш ти са нама у граду кад не пијеш",

- "нема везе,алкохол није предуслов за провод већ добро расположење,зар не?уосталом,мени вера нити било ко забрањује да пијем,једноставно не подносим алкохол

...банални примери и то у ситуацији када ником никад не проповедам ни слово о вери,у изузетним ситуацијама објасним нешто једноставно из веронауке...али ето "чуло се" да идем у цркву и крај...са друге стране дружење са људима у вери је предивно...треба бити мудар и "балансирати",бити једнако добар према свима,ови први ће из тог понашања можда извући неку корисну поуку,ови други ће се охрабрити да наставе истим путем...дефинитивно,вера није разлог за добијање/губитак пријатеља већ...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 76
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

- "нема везе,алкохол није предуслов за провод већ добро расположење,зар не?уосталом,мени вера нити било ко забрањује да пијем,једноставно не подносим алкохол

...банални примери и то у ситуацији када ником никад не проповедам ни слово о вери,у изузетним ситуацијама објасним нешто једноставно из веронауке...али ето "чуло се" да идем у цркву и крај...са друге стране дружење са људима у вери је предивно...треба бити мудар и "балансирати",бити једнако добар према свима,ови први ће из тог понашања можда извући неку корисну поуку,ови други ће се охрабрити да наставе истим путем...дефинитивно,вера није разлог за добијање/губитак пријатеља већ...

Uopšte ne zvuče kao prijatelji.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ne mogu dati dva Amin-a....zato ovako računaj još jedan :)

Подели на овим сајтовима

Kako u anketi pise da objasnim " sasvim drugaciju situaciju"  :D  Evo objasnjenja. Ljudi sa kojima sam se nekad druzila, nestali su iz mog zivota u trenutku kada sam odlucila da promenim nesto. Prvo sam promenila broj telefona. Niciji kontakt nisam ostavila, nisam znala ni broj telefona svojih roditelja  :smeh1:  Tek onda sam pocela da trazim veru u sebi. Sa tim su dosli neki novi ljudi, cije brojeve imam sada u telefonu, i nekolicina starih koji su dosli da zvone na moja vrata da me pitaju sta mi je.... :)))

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Ni zbog cega mi nije zao. Uvek kada su pojedini odlazili iz mog zivota, dolazili su neki mnogo bolji. Mozda te druge nikad ne bih upoznala da prvi nisu ostavili slobodna mesta i vreme. Hvala Bogu za sve.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

ako ništa drugo, sreća je to što ti kažu u lice

ne znam koja si generacija, ali u mojoj se govori potajno iza leđa i tiho ignoriše

Подели на овим сајтовима

Koliko je zaista često iskustvo koje opisuje VSB? Koliko ima među vama onih koji su u neofitskoj fazi prestali da se druže sa prijateljima koji nisu bili vernici?

Ako je to vaše iskustvo, da li je to bio vaš izbor (smetali su vam stavovi prijatelja) ili njihov (smetali su im vaši stavovi)? Ili rezultat saveta duhovnika ili nekog drugog autoriteta?

Neofitske godine su moje zapravo najaktivnije godine u hrišćanstvu, i ako ništa, nadam se da će mi se one najviše kotirati na skali našeg ontološkog sadržaja kojem težimo...Jer zaista, kad se sjetim smjelosti kojom sam nakon nedeljnih liturgija kontemplirao ovaj posrnuli svijet bez izlaza, strogosti u askezi/postu, ispovjedništva u familiji (koje je bilo usmjereno na iskorjenjivanje tradicionalno-nacionalnog paganizma), skeniranje i vrlo revnosno odbacivanje lakomislenih poduhvata mojih drugara. kojima su vikend izlasci, žurke, plažni barovi bili izazovi puni ushićenja i pokušaja popunjavanja praznine naše inače napukle postojanosti... Sa druge strane - miomir, oganj, požrtvovanost, nada, vjera, ljubav, kadionica, liturgija, vozglas...sve to odjekuje u mom biću...Ja i drugari, veliki bezdan između nas - jezivo, frekvencije nam se ne poklapaju, ne razumijemo se, ostajem sam, padam u pokušaju da prevalim taj bezdan, ne mogu da se vratim, bezdan je sve dublji, ta bezbrižnost neofitske faze mi je nestala sa vidika, nedostaje mi...  :((

Подели на овим сајтовима

Код мене ситуацја што се тиче пријатеља се није променила. Сви знају да сам верник и разлоге зашто сам то постао, јер ништа не кријем и немам разлога за то. Не оптерућујем своје пријатеље о вери и однос са њима је непромењен. Једноставно, Неле је остао Неле.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Nisam nikad izgubio prijatelje zbog vere, doduse nisam nesto ni imao puno prijatelja koliko sam imao i imam poznanika - ljude koje svaki dan vidjam kad izadjem van kuce, na faksu i tome slicno ali sa kojima nemam neki prisni  odnos. Prisni naravno ne znaci pederski odnos. 

Da li bih napustio prijatelje zbog vere, nikad! Koji ce mi vera bez prijatelja, ako cu nekog da napustim samo zato sto se ne slaze sa mojim stavovima i nije vernik, onda kakav sam ja hriscanin? Hriscanstvo je religija prijateljstva i to prijateljstva sa svim ljudima, znaci i onima koji nisu kao mi pa cak i ljudima koje nikako ne gotivimo. 

Ovo nije nikakva osuda onih koji su napustili prijatelje radi vere, da neko ne pomisli. 

Druga situacija, da li je mene neko napustio jer sam postao vernik. Nije nikad. Doduse ja sam od malih nogu vernik tako me majka naucila, a i sredina je takva da nije nista cudno. Mada svoju veru uopste ne prikazujem u smislu da sedim sa ljudima i krenem da ih davim teoloskim temama. Ljude cak i ne misle da sam neki vernik, niti ostavljam utisak da jesam. Jedan normalan i fin pristup imam prema svima i nesto se puno ne razlikujem od drugih.

Подели на овим сајтовима

Нисам изгубио пријатеље док сам био у вери. Ти грешници су били далеко смиренији од мене, те су ме толерисали док се нисам унормалио.

Подели на овим сајтовима

a sta bi, te ostavi veru brate Juane ? :)

Писао сам негде више пута, стварно ми се не понавља. Под ”бити у вери” мислим на ”црквеност”, не на веру уопште. :)

Подели на овим сајтовима

Iskrena da budem , nije mi mnogo stalo do toga sta drugi misle o meni , vec do onoga kakva sam ja ustvari . Uvek imamo priliku da naucimo nesto od zivota ... Prijatelje ne mogu da promenim , oni su sastavni deo mog zivota takvi kakvi su...Ne menjam ja nih , ne menjaju oni mene ... Ja se prilagodjavam , oni nikad i ne pomisljaju na to . Zivot nas je spojio kao 2 naizgled nespojive krajnosti ... Takve su okolnosti ... Razlika je neverovatna na svakom planu ... Ali takav je zivot ... Ponekad me samo zaboli glava ... Odem u crkvu i pola sata gledam u jednu tacku , nisam u stanju da mislim . Gde ide ovaj svet ?

:351780:

Подели на овим сајтовима

Писао сам негде више пута, стварно ми се не понавља. Под ”бити у вери” мислим на ”црквеност”, не на веру уопште. :)

Sad veruješ samo u ono što nam u loži nalože. :D

Подели на овим сајтовима

vidjeh da si tamo negdje na zapadu, vi zapadnjaci bi latinski trebalo dobro da razumijete: extra ecclesiam nulla salus  :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...