Аурор Написано Мај 10, 2012 Пријави Подели Написано Мај 10, 2012 To bi bilo zanimljivo videti da napravimo eksperiment da svim anti intervencionistima damo malo da probaju nervni gas u kolicini u kojoj nece umreti samo da im krv udari na oci i nos, samo toliko. Pa da vidimo da li ce sasvim slucajno biti pametniji od tamosnjeg stanovnista ili ce mozda vikati NATO where are you? Ili da pitamo militantne islamiste zasto se redom udruzuju sa saveznicima protiv Al Kaide (oni su bar milion puta veci antizapadnjaci od tebe i mene zajedno)??? Pa kad nam kazu da oni smatraju da je Al Kaida ciji clanovi dekapotiraju devojcice jesu mngo vece zlo nego saveznicka intervencija onda naprosto moram oda se zapitamo kako ljudis sa ovih prostora sve bolje znaju od svih ljudi iz bilo kog kraja sveta???! Dobro, de, polako. Anti-zapadnjak nisam, iako su vecina anti-intervencionista. Tamosnje stanovnistvo ne opravdava intervenciju na svom tlu (u vecini zemalja preko 95% ljudi i misle da bi im bilo bolje da ovi odu). Pitaj ti onih 115 albanskih civila na Kosovu koji su bili u koloni kada im je pilot F-16 bacio cluster-bombe da li misle da su intervencije zlo i da li su opravdane. Al-Kaida je zlo, ali je i intervencija golemo zlo. A ne mozes relativizovati jedno drugim ("pitaj ljude koje terorise Al-Kaida da li je intervencija neophodna). Tako npr. kad je ubijen Bin Laden, u libanskim novinama je bio naslov "Poravnavanje racuna medju ubicama", which kinda sums it all up. - INSERT NOAM CHOMSKY QUOTE HERE - P.S. iskreno navijam za intervenciju u Siriji. U S. Koreji je tesko izvodivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 10, 2012 Пријави Подели Написано Мај 10, 2012 Ja ti kazem da pitamo vecinu da li im je bolje pre ili posle intervencije a ti sada kazes da pitmao Al Kaidu. Pa mislim sta reci nego lol. A tek sto neki postmoderni "filozofi" iz Pariza nalaze za shodno da pricaju o tome ko treba da ide a ko da ostane o tome tek ne vredi trositi reci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 10, 2012 Пријави Подели Написано Мај 10, 2012 Ja ti kazem da pitamo vecinu da li im je bolje pre ili posle intervencije a ti sada kazes da pitmao Al Kaidu. Pa mislim sta reci nego lol. ko bre kaze? wtf!? Si ti procitao sta sam uopste napisao? Iracanima je strava posle intervencije. Libija i Egipat su dobili najgore islamiste. U Avganistanu gradjanski rat. Kod nas materijalna steta $70mlrd Nije anti-zapadnjastvo biti kritican prema intervencijama. Manolis and nedeljko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 10, 2012 Пријави Подели Написано Мај 10, 2012 Ti kazes. Ja kazem da pitamo cc 2/3 stanovnistva Iraka koja je bila pod teskim terorom Sadam da li ima je bolje posle ili pre intervencije. Vrlo bi se inzenadio njihovom odgovorom i mozda razmislio o tome da ne znas bolje od njih ni sta se tamo desava ni sta im odgovara sto ironije li pripisujes Amerima da se time vode. - Avganistan? Al Kaidi ispresecani pacovski kanali, znatno smanjen uticaj i moc delovanja. Daleko od onoga sto bi trebalo da bude ali bolje to nego bunker manijaka sa teskim naoruzanjem. Al pazi kad to kontaju lokalni islamisticki militanti iz visegodisnjeg iskustva sa tim zlikovcima a ti ne kontas koji kao ni ja nisi antizapadnjak nego civilizovam, obrazovan i inteligentan covek. - Ja lepo rekao da kod nas intervencije nije opravdana a ti mi to opet ucistavas. Nije posteno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 10, 2012 Пријави Подели Написано Мај 10, 2012 Авокадо, уз дужно поштовање, ал' ово ти нема неког смисла. Оспоравати јавно изражавање политичких ставова некоме само зато што је тај неко аутеритет на неком неполитичком пољу је бесмислено. Јер то би онда, колико за митрополита, исто толико важило и за било ког, рецимо, умјетника. Бављење политичким питањима се не може свести на активно укључивање у политичке процесе као што су рецимо избори или какве друге страначке активности. С друге стране, ако је ок да у једној држави све могуће и немогуће ресоре воде љекари, не видим никакву стручну недовољност у томе да један теолог износи своје политичко мишљење. То са криво схваћеним ауторитетом може бити проблем у неким случајевима али то свакако није проблем онога који износи одређене ставове, већ онога који их слијепо прати. Hmmmm Kada bi neko iz crkve izneo stavove po pitanju pseudo hriscanstva u redovima dveri i obraza i javno se odrekao njihovog javnog sajedinjavanja sa crkvom, mnoge stvari bi dosle na svoje mesto Medjutim vi kazete da to nikako ne sme da se desi jer crkva ne bi smela da se upusta u takve stvari jer se crkva njima jednostavno ne bavi jer je POLITIKA NE ZANIMA... Ali sad ovde vam ne smeta politicka angazovanost jednog mitropolita... Da li je u pitanju puko licemerje crkvenih velikodostojnika ( i mnogih clanova foruma) ili je ipak poenta u tome da se u prvom slucaju crkvi itekako svidja trenutno stanje? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 o kakvom licemerju baljezgas ti, kakve veze ima jel politika ili ne ako Mitropolit upozorava na opasnost? jel ti robujes pojmovima ili se samo ponasas robotizovano? trebo bi da budes zahvalan kad te neko upozorava na opasnost... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 o kakvom licemerju baljezgas ti, kakve veze ima jel politika ili ne ako Mitropolit upozorava na opasnost? jel ti robujes pojmovima ili se samo ponasas robotizovano? trebo bi da budes zahvalan kad te neko upozorava na opasnost... Ja ne baljezgam nego govorim. Zamolio bih te da pijacnu retoriku cuvas za druge sagovornike. I ti od licemerja i pristrasnosti nisi u stanju da donosis razumne sudove o ovim stvarima te nastupas ostrasceno tako da bollje dvaput meri pre negoli iseces. Obraz predstavlja veliku opasnost po srbiju pa nesto nisam cuo da mitropolit izadje u javnost i kaze ljudima "pazite se, ovo nije hriscanstvo" a njima kaze "prestanite da radite stvari u ime crkve crkva sa time nema nikakve veze" A zasto je tako? Pametan si momak... ne moram da objasnjavam пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Hmmmm Kada bi neko iz crkve izneo stavove po pitanju pseudo hriscanstva u redovima dveri i obraza i javno se odrekao njihovog javnog sajedinjavanja sa crkvom, mnoge stvari bi dosle na svoje mesto Medjutim vi kazete da to nikako ne sme da se desi jer crkva ne bi smela da se upusta u takve stvari jer se crkva njima jednostavno ne bavi jer je POLITIKA NE ZANIMA... Ali sad ovde vam ne smeta politicka angazovanost jednog mitropolita... Da li je u pitanju puko licemerje crkvenih velikodostojnika ( i mnogih clanova foruma) ili je ipak poenta u tome da se u prvom slucaju crkvi itekako svidja trenutno stanje? Или си безобразан ил' ти је спао ланац, у сваком случају бламираш се са таквим коментарима. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Ono prethodno nema veza sa time o cemu sam ja pricao. Odbrambeni savez kazes?! A kad su se odbranili da nisu sasvim slucajno krenuli u ekspanziju. Osim ako ti ne mislis, koa i jos mnogi na forumu, da bas ni jedna internvencija protiv suverenih drzava ne mogu biti opravdane. Ako tako mislis onda nemam o cemu vise da pricamo. Или ниси схватио, или ниси желеода схватиш оно о чему сам писао. Савезници у другом светском рату су били одбрамбени савез. НАТО је све до скоро, и по својој доктрини и по свом деловању био искључиво одбрамебни савез. НАТО је данас савез који има формалну доктрину одбране, али је у суштини експанзионистички савез. Експанзионистичку политику тренутно није у стању да спроводи због мањка ресурса. Интервенције против држава су у појединим случајевима оправдане (в. интервенцију Вијетнама у Камбоџи), али су то толико ретки случајеви да сваки од њих представља опасан преседан, са могућим несагледивим последицама. И што се тиче међународног права и поретка, насталих после Другог св. рата, моје је мишљење да, колико год интервенција била оправдана у одређеном трернутку на тачно одређеном подручју, ствара несагледиве будуће последице по цело човечанство, јер познајем систем међународног права. Нисам овде причао о Митрополитовом говору, само сам искоментарисао због чега се Савезници из Другог рата не могу поредити са данашњим НАТО пактом, и поред тога што је већина земаља из НАТО уствари представљала земље Савезнице у Другом св. рату. А касније сам објаснио и због чега ни НАТО од пре деценију и по не може да се пореди са данашњим НАТО пактом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Pedja nema dogmatski autoritet i sledbenike koji ga slepo prate... ni promil... a licno sam mu vise puta u razlicitim raspravama rekao da nije kvalifikovan za odredjene tvrdnje, kao i on meni za neke moje tvrdnje... nema potrebe da fantaziras o nasem odnosu... Пеђа нема било какав ауторитет, као ни други из АС који имају простора да изнесу своје ставове, много више простора него што својом бројношћу заслужују. Једноставно, људи њихове ставове виде као глупости и одбацују их. Врло просто. А то око слепог праћења некога ти је небројено пута објашњено на овом форуму, тако да се све даље од тога своди на твоју неупућеност и предрасуде о устројству и функционисању Цркве. Niti me nervira, niti sam rekao (ili pomislio) da na ovaj nacin krsi nacelo sekularnosti... nema potrebe da mi imputiras takve gluposti... Па добро, у чему је онда поента уопште? Онда се своди на то да критикујеш чим се неко из Цркве огласи поводом било чега? Не разумем... Има право да прича, не нервира те, не крши начело секуларности... У чему је онда поента, осим што се евентуално не слажеш са садржајем његових изјава? Ако је ствар само у садржају, онда не би требало да упућујеш критике које се тичу права црквених великодостојника да износе и мишљења о темама које нису строго црквене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Пеђа нема било какав ауторитет, као ни други из АС који имају простора да изнесу своје ставове, много више простора него што својом бројношћу заслужују. Једноставно, људи њихове ставове виде као глупости и одбацују их. Врло просто. Bla, bla, truc... А то око слепог праћења некога ти је небројено пута објашњено на овом форуму, тако да се све даље од тога своди на твоју неупућеност и предрасуде о устројству и функционисању Цркве. Ako impliciras da smatram da SVI vernici slepo prate svog Episkopa, pogresno si me razumeo... ako ces da tvrdis da takvih nema uopste, tvrdnja je toliko naivna da je necu komentarisati... Па добро, у чему је онда поента уопште? Онда се своди на то да критикујеш чим се неко из Цркве огласи поводом било чега? Не разумем... Има право да прича, не нервира те, не крши начело секуларности... У чему је онда поента, осим што се евентуално не слажеш са садржајем његових изјава? Ако је ствар само у садржају, онда не би требало да упућујеш критике које се тичу права црквених великодостојника да износе и мишљења о темама које нису строго црквене. Mislim da sam prilicno jasno objasnio u cemu je poenta i naglasio da nije u tome sto mi se ne dopada sadrzaj. Ukratko: ima pravo to da prica kao i svaki gradjanin, ne krsi nacelo sekularnosti jer ono namece obaveze drzavi i predstavnicima drzave... smatram da koristi svoj verski (zasluzen) autoritet za stvari koje sa verom nemaju nikakve veze i da to nije dobro... Kao sto je Vaske lepo primetio, to jeste vise problem onih koji ga slepo prate, sa tim se potpuno slazem... samo mislim da i on ima odredjenu (moralnu) odgovornost... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Апсолутно се слажем са митрополитовом реченицом. Apis and pink panter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Jel stvarno niko ne vidi problem da mitroplit drzi besedu o politici vernicima nakon liturgije? Umesto da prica o duhovnosti i veri(sto i jeste predvidjeno da prica pri susretu sa vernicima), on to koristi da propagira svoje politicke ideje? I to je ok? Avocado and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Не, већ смо навикли на говоре о политици после Литургије. You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Jel stvarno niko ne vidi problem da mitroplit drzi besedu o politici vernicima nakon liturgije? Umesto da prica o duhovnosti i veri(sto i jeste predvidjeno da prica pri susretu sa vernicima), on to koristi da propagira svoje politicke ideje? I to je ok? Normalan i posten covek ne moze da vidi nista lose u tome sto mitropolit govori istinu o zlocinackoj organizaciji kakav je NATO pakt aman bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука