Jump to content

Ezoterija

Оцени ову тему

Стефан

Препоручена порука

Ево шта сам усликао пре пар дана у центру града.

http://img34.imageshack.us/img34/5085/slika137j.jpg

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...

Zanima me mišljenje ljudi koji imaju iskustva sa ezoterijom.Neko je proučavao,pokušao nešto da primjeni?Vjernik sam i vrlo sam skeptična prema svemu što je van hrišćanstva.Prijateljica,isto tako vjernik(pravoslavka)je počela da čita meni sumnjivu literaturu(Antony de Mello,Don Miguel Ruiz,Lazarev itd)pored toga čita Oshoa,spominje nekakve andjeoske brojeve,ide na yogu i isuviše je "srećna",i nekako previše sebična u toj svojoj sreći,što dosad nije bio slučaj,bila je saosjećajna.Ne znam šta da mislim o svemu tome pa molim hladne glave da kažu nešto,možda sam samo skeptik.

Подели на овим сајтовима

Zanima me mišljenje ljudi koji imaju iskustva sa ezoterijom.Neko je proučavao,pokušao nešto da primjeni?Vjernik sam i vrlo sam skeptična prema svemu što je van hrišćanstva.Prijateljica,isto tako vjernik(pravoslavka)je počela da čita meni sumnjivu literaturu(Antony de Mello,Don Miguel Ruiz,Lazarev itd)pored toga čita Oshoa,spominje nekakve andjeoske brojeve,ide na yogu i isuviše je "srećna",i nekako previše sebična u toj svojoj sreći,što dosad nije bio slučaj,bila je saosjećajna.Ne znam šta da mislim o svemu tome pa molim hladne glave da kažu nešto,možda sam samo skeptik.

Sta podrazumevas pod ezoterijom? Ezoterija samo znaci introspkecija. Dakle bavljenje duhovnim/psiholoskim pitanjima iz prvog lica nekog coveka. Dakle pokusaj sistematizacije teorije i prakse mentalnih fenomena coveka. Dok kad se takva pitanja razmatraju uopsteno van coveka u nekom kosmoloskom ili teoloskom smislu to je egzoterno. Iz toga sledi da ezoterije ima i u hriscanstvu u asketskim ogledima monaha i svih koji su dokumentovali ozbiljno bavljenje duhovnim tehnikama unutar hriscanstva.

Подели на овим сајтовима

Mislila sam na ezoteriju van hrišćanstva.Na učenja koja isključuju hrišćanstvo.

Stav Crkve je da je to opštenje sa palim anđelima ili ti demonima koliko sam ja upoznat.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Sta podrazumevas pod ezoterijom? Ezoterija samo znaci introspkecija. Dakle bavljenje duhovnim/psiholoskim pitanjima iz prvog lica nekog coveka. Dakle pokusaj sistematizacije teorije i prakse mentalnih fenomena coveka. Dok kad se takva pitanja razmatraju uopsteno van coveka u nekom kosmoloskom ili teoloskom smislu to je egzoterno. Iz toga sledi da ezoterije ima i u hriscanstvu u asketskim ogledima monaha i svih koji su dokumentovali ozbiljno bavljenje duhovnim tehnikama unutar hriscanstva.

Ово је једна веома добра дефиниција.

АЛИ брате сви знамо да данас захваљујући таблоидном новинарству езотерија једино значи окултизам + којешта из магије.

Подели на овим сајтовима

Mislila sam na ezoteriju van hrišćanstva.Na učenja koja isključuju hrišćanstvo.

Па психологија ти је настала из Кабале.

Духова искуства поседују све религије, и разне секте и мистични покрети.

Наравно и православни имају своју мистику.

Но код нас је главна фора бити нормалан, обичан, пристојан, скроман, честит, једном речју Хришћанин.

Подели на овим сајтовима

Ne znam šta da mislim o svemu tome

Прво да то што чита разне књиге и иде на јогу није ништа опасно и да јој од тога неће ништа бити. Данас људи у кризама и стањима очаја  воле да посежу за свим и свачим како би били срећни, не могу наћи посао, проблеми у браку, проблеми са здрављем и онда на нету чим укуцаш: како бити срећан, изађу разни гуруи и life coach-ови са саветима. Е сад једино ако се уплете у неку баш баш опасну секту која не знам тражи да сечеш вене, то треба зауставити, али овакве ствари нису толико опасне. 

Значи да је вероватно то, ако има неких проблема у животу, под стресом је, могуће да због тога иде тамо, ти је сама познајеш. А можда је само радознала, ја сам волео астрологију да чачкам као млађи јер ми деловало занимљиво и ништа друго. 

Подели на овим сајтовима

Прво да то што чита разне књиге и иде на јогу није ништа опасно и да јој од тога неће ништа бити.

Хм, па не знам сад баш. Знао сам лика који је јогирао годинама па после ишо код попа да ишћерује демоне из њега.

Јога као физичка вежба ајд некако али јога као физичка вежба + мантре то већ није безопасно.

Подели на овим сајтовима

Па психологија ти је настала из Кабале.

Духова искуства поседују све религије, и разне секте и мистични покрети.

Наравно и православни имају своју мистику.

Но код нас је главна фора бити нормалан, обичан, пристојан, скроман, честит, једном речју Хришћанин.

Nisam znao da je psihologija nastala iz Kabale.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Прво да то што чита разне књиге и иде на јогу није ништа опасно и да јој од тога неће ништа бити. Данас људи у кризама и стањима очаја воле да посежу за свим и свачим како би били срећни, не могу наћи посао, проблеми у браку, проблеми са здрављем и онда на нету чим укуцаш: како бити срећан, изађу разни гуруи и life coach-ови са саветима. Е сад једино ако се уплете у неку баш баш опасну секту која не знам тражи да сечеш вене, то треба зауставити, али овакве ствари нису толико опасне.

Значи да је вероватно то, ако има неких проблема у животу, под стресом је, могуће да због тога иде тамо, ти је сама познајеш. А можда је само радознала, ја сам волео астрологију да чачкам као млађи јер ми деловало занимљиво и ништа друго.

Ona u svakom slučaju jeste radoznala.Možda je to jedini problem,samo mislim da je previše ponesena time i bojim se da ne lupi glavom o zid.I nije mi jasno da se neko ko je vijernik kao ona bavi time.Kao da hrišćanstvo nije dovoljno dobar put??

Подели на овим сајтовима

sumnjivu literaturu(Antony de Mello,Don Miguel Ruiz,Lazarev itd)pored toga čita Oshoa,ide na yogu i isuviše je "srećna"

Ne bih da me neko smatra trolom niti da navucem bes sirokih narodnih forumskih masa,(neki vec znaju neki ne) ali ja veoma rado citam Antoni de Mela, Oshoa i idem na Jogu vec 6 godina i srecna sam. 

Pored toga, citam i dela Vladike Nikolaja Velimirovica, Oca Tadeja i mnoge druge ( nego su mi ovi omiljeni pa sam ih navela) Pevam u crkvenom horu, odlazim redovno na liturgije, postim, pricescujem se i ispovedam. Jogu ne smatram sektom vec fizickom relaksacijom koja je za ovo vreme koliko je praktikujem meni donela samo dobrobit u psihofizickom smislu. Mislim da je to sve do samog coveka i do toga kako on gleda na sve to. Meni su knjige Oshoa i Antoni de Mela kao i Vladike Nikolaja samo pomogle u razvijanju duhovnosti. Pronasla sam neku nit koja povezuje sve to i furam tako jer mi je tako lepo. Ne kazem da to tako " treba" samo kazem moje iskustvo. Prastajte  :)))

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Хм, па не знам сад баш. Знао сам лика који је јогирао годинама па после ишо код попа да ишћерује демоне из њега.

Јога као физичка вежба ајд некако али јога као физичка вежба + мантре то већ није безопасно.

Само једног лика од толико људи што јогирају у свету. Не знам како тачно демони могу ући у човека, али да је то од јоге тешко. 

Ona u svakom slučaju jeste radoznala.Možda je to jedini problem,samo mislim da je previše ponesena time i bojim se da ne lupi glavom o zid.I nije mi jasno da se neko ko je vijernik kao ona bavi time.Kao da hrišćanstvo nije dovoljno dobar put??

Можда не познаје довољно исто, не зна све његове чари. Има много таквих људи, а неке друге секте привидно дају ''боља решења'' за неке проблеме. 

Али вероватно је радозналост, можда јој досади убрзо. Осим ако баш не заглиби у неку секту која је оно воимјаоца. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...