Jump to content

За или против етнофилетизма

Оцени ову тему

Artois de Namur

Препоручена порука

Здравейте, братя и сестри в Христа! 
Казвам се Сабина и съм българка от морската столица на България - Варна. 
Една тема ме мъчи много тези дни и би ми било осбено интересно да споделите вие какво мислите по въпроса.
Става дума за етнофилетизма или за национализма на верска основа. Мислите ли, че това, че сме различна народност е основателна причина да се мразим или няма значение какви сме по национален идентитет, важното е, че сме Христови чеда и трябва да се обичаме заради Христос, който е над националностите и държавите? 
Ще се радвам да изкажете мнението си! 
Благодаря ви предварително за участието в тази дискусия! 

Поздрави най-сърдечни, 
Сабина 

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Етнофилетизам је осуђен од цркве и то је нама довољно. 

Две су крајности данашњих Хришћана. Једно је етнофилетизам, а друго је неосетљивост за свој народ. Ни једно ни друго није хришћанство.

Подели на овим сајтовима

Хвала, Jessy! Ясно, тази тема вече е обсъждана. Ще прочета какво мислят останалите съфорумци! :) 

Хвала, Жељко! Добре заварил! 

Подели на овим сајтовима

On 18. 11. 2015. at 22:23, Suncokret54 рече

... можеш укратко дефиницију, и шта је у њој Црква нашла за неподобно... мислим, можда нисам тај, а огласили ме, свакако не бих да сам ван Цркве...  :)

Цитат

pravilo Velikog

pomesnog sabora

"...U Hriscanskoj Crkvi, Zajednici koja je duhovna i

pozvana svojom Glavom i Osnivacem da ukljuci sve narode u jedno hriscansko

bratstvo, filetizam je tudj i sasvim nezamisliv. I, zaista, filetizam, tj.

FORMIRANJE POSEBNIH NACIONALNIH CRKAVA NA ISTOM MESTU,

koje primaju sve one od svoje rase (plemena), ali iskljucuju one drugih rasa

i kojima upravljaju samo oni od sopstvene rase, necuveno je i bez presedana,

premda je to ono cemu teze pristalice filetizma" [prevod sa engleskog].

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...
  On 16. 6. 2016. at 14:48, Жељко рече

Није сваки поп Христов

Expand  

Лепо реко Августин да Бог има многе које Црква нема и црква има многе које Бог нема. Ја бих рецимо волео да видим једног Циганина у нашој цркви за епископа. Не знам да ли и колико их има међ поповима. Ово зато што су бројни код нас и има их доста међу верницима.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 14:57, Ђоле Пролеће рече

Лепо реко Августин да Бог има многе које Црква нема и црква има многе које Бог нема. Ја бих рецимо волео да видим једног Циганина у нашој цркви за епископа. Не знам да ли и колико их има међ поповима. Ово зато што су бројни код нас и има их доста међу верницима.

Expand  

Артемити су своједобно тврдили да је владика Атанасије Циганин. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 15:04, Милан Ракић рече

Артемити су своједобно тврдили да је владика Атанасије Циганин. 

Expand  

У ком контексту? Јел као реакција и пљувачина што их је +Таса пеналио?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 15:11, Ђоле Пролеће рече

У ком контексту? Јел као реакција и пљувачина што их је +Таса пеналио?

Expand  

Па не знам. Нисам "испитивао" Тасу :))) 

Мислим ништа не мења напротив. 

Премда мислим да су разлог за то његове црте лица, препланулост и чињеница да је његово родно село отприлике 1/3 "попуњено" Ромима.

Па онда кад` ихе је "пеналио", а они отуд немоћни-јер гдеш се с` Тасом надгорњавати, а они онда да подиђу неком већинском ставу нашег друштва о Циганима, мантраше да је епископ Циганин....

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 15:19, Милан Ракић рече

подиђу неком већинском ставу нашег друштва о Циганима

Expand  

Ово је другосрбијанско смеће и АПСОЛУТНО ЈЕ НЕТАЧНО.

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 15:21, Ђоле Пролеће рече

Ово је другосрбијанско смеће и АПСОЛУТНО ЈЕ НЕТАЧНО.

Expand  

Нетачно у твом и мом крају. Бога ми у Београду је ТАЧНО. Из искуства знам јер су оба моја детета имала по једно Циганче у основној школи, која иначе важи за "елитну" и "резервисана" је за "сељаке". Мука ми је и сад кад се сетим неких ствари...

Подели на овим сајтовима

On 16. 6. 2016. at 15:08, Deja Vu рече

U cemu je onda razlika izmedju njega i popa sa srpskom, ruskom, bugarskom zastavom?

Expand  

Razlika je u tome što je ovaj otvoreno podržao veliku Albaniju i čestitao šiptarima nezavisno Kosovo

Ako je jednom vladiki dobro to što neko poruši na stotine manastira i pobije na hiljade pravoslavca onda ok

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...