Jovan mi je ime Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Pravoslavlje proslavlja nedelju kao Dan Gospodnji,kao prvi dan novostvaranja,Novog Adama tj preobražaj čitavog čovečanstva u Hristu njegovim vaskrsenjem.Subota je samo senka kao i čitav zakon. Нови Адам је Исус Христос, а не недеља. Чему толико везивање за дан! Сенка будућих ствари је оно што је имало жртвоприносни карактер. Тај закон је стављен ван ковчега завјета, а десет заповијести, Аронова палица и мана у ковчег завјета који је још у откривењу назван и ковчег свједочанства. Дакле, двије ствари: завјет и свједочанство. Ја не би баш олако схватио двије камене плоче, поготово, опет наглашавам, сам Бог их је написао, није дао човјеку да их пише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Koji deo Novog Zaveta je pisan na jevrejskom? Матеј, посланица јеврејима и откривење. Не знам да ли је још нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 @@посна плазма, У кући имамо два радника. Често нас натерају да им оперемо радно одело недељом. Немам проблем да радим ако предходно одем на Литургију. Неко узме црквени календар, види болдовано црно слово и одустаје од физ. рада. Мислим, будалаштине из неког народног веровања. Kaludjerovic Sreten and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Нови Адам је Исус Христос, а не недеља. Чему толико везивање за дан! Сенка будућих ствари је оно што је имало жртвоприносни карактер. Тај закон је стављен ван ковчега завјета, а десет заповијести, Аронова палица и мана у ковчег завјета који је још у откривењу назван и ковчег свједочанства. Дакле, двије ствари: завјет и свједочанство. Ја не би баш олако схватио двије камене плоче, поготово, опет наглашавам, сам Бог их је написао, није дао човјеку да их пише. Gde sam ja rekao da je nedelja Novi Adam?Zašto Avram,Isak i Jakov nisu slavili shabat ako je on po tebi toliko važan?Zašto Bog kaže da će da ga vine u zaborav u proročanstvima? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Мислим, будалаштине из неког народног веровања. Samo nas malo zaplasite tim verovanjima i mi cemo ..."mic po mic" ... da postanemo i lenji i sujeverni . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Znam da radim nedeljom, svake nedelje ucim, raspravljam se sa majkom kad krene price: ne valja se peci lebac nedeljom, ne valja se prati odeca nedeljom, ne valja se igla uzeti u ruke nedeljom, tako da nikom nece nista biti ako bude radio nedeljom. Nije to nikakav greh, rad nije greh. Nedeljom treba otici na Liturgiju, zbog toga postoji Nedelja kad dan secanja na Vaskrsenje. Sve ostalo su ljudske fantazije i neki tabui ne smes ovo ne smes ono. Naravno ima tu i odmora od rada, ali to se moze bilo koji dan. Nedelja kao jedan dan je uveden samo da se ljudi barem jednom u sedmici posvete Bogu, to je neki minimum, da se barem jednom pomole ako ne mogu 6 dana zbog rmbacenja kad nemaju kad. Zbog toga postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 На св. Јеремију не ради - апиће те змија. На св. Илију - пукнуће те гром. Ау, а што се Огњена Марија срди кад радиш, куку. Deja Vu, JESSY and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Kolko ima tih praznika za neđeljanje svemi se javlja da je Bog neki crnogorac ocamu ... Deja Vu, Рапсоди, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 На св. Јеремију не ради - апиће те змија. На св. Илију - пукнуће те гром. Ау, а што се Огњена Марија срди кад радиш, куку. Ima i na sv. Prokopiju valjda ne smes da kopas i radis u njivi. Nesto tako, nisam pametan oko toga jer ne pratim. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 А Вратолома тј. Вартоломеј.. ) Арсенија, не плашимо никога,него покушавамо да вас ослободимо комплекса и бапских прича. Ево, мени данас мајка забранила да радим. Цео дан се вртим залудна, не знам шта ћу са собом. JESSY and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 @@Suncokret54, Mogla sam naravno da radim, ali je trebalo snishoditi slabijima. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Gde sam ja rekao da je nedelja Novi Adam?Zašto Avram,Isak i Jakov nisu slavili shabat ako je on po tebi toliko važan?Zašto Bog kaže da će da ga vine u zaborav u proročanstvima? Шабат значи одмор. Дат је у стварању неба и земље. Како каже Господ Исус Христос: Није човјек створен суботе ради, него субота човјека ради. Прије Мојсија народ није ни био упознат са законом, па онда нису ни знали. А Бог им је објавио шабат кад су били у пустињи први пут. Шабат је дат као некакав храм у времену, вријеме посебно посвећено и благословено. "И благослови Бог седми дан и посвети га". Тачно је да је Бог рекао да ће укинути светковине њихове, али не само то, него ће потрти и смокве и њиве, другим ријечима, због њиховог идолопоклонства, силна војска ће доћи и одвести их у ропство гдје неће више моћи имати празнике, а земљу њихову ће они узети, што се и десило кад је цар Вавилонски дошао. То се обистинило још у старом завјету. Треба бити пажљив у тумачењу и не вадити из контекста ријеч по ријеч. Е сад, шабат у новом завјету и питање недеље, то отвара широку дискусију и опет треба сагледавати историјски контекст. Тај незалазни дан, о коме говори и апостол Павле у посланици Јеврејима, а циља на одмор у Христу Исусу од гријеха. Ако тако схватимо четврту заповијест онда никаквог разлога нема поново се враћати у круг времена и посвећивати неки други дан од онога који је једном посвећен и благословен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Нужда закон мења. Jovan mi je ime and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 ... нарочито, велика нужда... :good2: ) нужда као потреба , морање. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 У Новом Завету је субота словила за празник. Сва исцељења су се дешавала баш у суботу. Господ је дирнуо у фарисеје тј. законике, и назива их лицемерима. Љубав је изнад закона. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука