Баба Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Муслимани најбрже растућа популација Европе, атеиста све мање Муслимани најбрже растућа популација Европе, атеиста све мањеРезултати извештаја кога је приредио амерички Центар за истраживање глобалног хриршћанства на тему “Хриршћанство у глобалном контексту, 1970-2020”, показују да се слика Европе знатно мењала претходне четири деценије током чега су муслимани постали најбрже растућа популација тог континента, док се проценат хриршћана није знатно мењао. У наведеном извештају изнесени су детаљи о хришћанском, верском и друштвеном контексту у свакој од од 21 регије у свету уз промене које су се десиле или ће се десити у периоду од 1970. до 2020. године. Посебна пажња је посвећена Европи као регији у којој су се током претходне деценије десиле велике миграције, ратови као и пад комунистичких режима. Према резултатима извештаја, у периоду од 1970. до 2020. године у свету су у области религијског живота приметне врло значајне промене. Један од најзанимљивијих података је чињеница да је у свету 2010. године било више верника него 1970. године и такав тренд ће се наставити и до 2020. године. Тако се, нпр., 1970. године око 82 посто светске популације изјашњавало верницима, а 2010. године тај број порастао је на 88 посто, док се до 2020. очекује пораст верника у свету на 90 посто. - 1970. године у свету је забележен пораст агностика и атеиста којих је у то време у свету било око 19,2 посто, чему су највише допринели повећана секуларизација, посебно у Европи, као и комунизам у Европи и Кини. Али се после пада Совјетског савеза 1991. године велики број неверника вратио вери, наведено је у извештају. У извештају је наведено да две светске религије, хришћанство и ислам, доминирају у области верских демографија уз нагласак да ће исти тренд бити настављен и у будућности. - Због високе стопе природног прираштаја код муслимана у прошлости, велики број муслиманске омладине сада су у годинама када оснивају породице што узрокује значајан демографски моментум међу припадницима те религије. Међу хришћанима је та стопа разнолика, док је у опадању у Европи, а у Африци бележи пораст, поменуто је у извештају. Например, у Европи је 1970. године било 655 милиона хришћана и чинили су 75 посто европске популације, док је тај број 1910. године износио 94,5 посто. Такође, на тлу Европе 2010. године је било 78.6 посто хришћана док се очекује да ће их 2020. године бити 744 милиона, односно 78 посто. Према томе број хришћана се у претходних 40 година није знатно мењао. С друге стране, муслимани су 1970. године чинили 2,7 посто европског становништва, док се очекује да ће 2020. године чинити 5,9 посто становника Европе, понајвише због повећаних имиграција и више стопе природног прираштаја у доносу на припаднике других конфесија. То је уједно и највећи процентуални пораст једне религијске скупине на тлу Европе у претходних 40 година. Према наведеном истраживању, број атеиста ће са 8,2 посто из 1970. године пасти на 2,1 посто до 2020., што је један од највећих падова у броју припадника једне демографске групе током претходне деценије. Такође, број агностика ће се задржати на 13,1 посто као што је износио и 1970. године. Према истом извештају, број хришћанских верника посебно опада у јужној Европи где су 1970. године чинили 87,7 посто, а 2010. 82,4 посто становника, док се 2020. године очекује да ће у том делу Европе чинити 81,7 посто од укупне популације. Посматрано на глобалном нивоу, 1970. године у свету је било 1,228 милијарди хришћана што је 33,2 посто укупне светске популације, 2010. године их је било око 2,262 милијарди, односно 32,8 посто, док се 2020. године очекује број од 2,550 милијарди што је 33,3 посто укупне светске популације. Према истом истраживању, 1970. године у свету је било око 577 милиона муслимана, те су чинили 15,6 посто светске популације, 2010. године око 1,552 милијарде што је чинило 22,5 посто становника, док се очекује раст на 1,827 милијарди што је 23,9 посто укупне светске популације, те уједно и највећи раст бројности једне популације у свету. Број агностика ће са 14,7 посто из 1970. године пасти на 8,9 посто у 2020. години, док ће број будиста забележити раст са 6,4 посто из 1970. године на 7,1 посто 2020. године. Посматрано на глобалном нивоу, атеиста је 1970. године било 165 милиона, односно 4,5 посто светске популације, 2010. године око 136,5 милиона што је два посто, док се очекује да ће их 2020. године бити 136,6 милиона или 1,8 посто укупне светске популације. Према наведеном истраживању, атеисти су у односу на остале верске и друштвене групе забележили највећи пад на глобалном нивоу у броју својих припадника током претходних 40 година. (Ецономy.рс, 31. јул 2013.) Извор: economy.rs Dragi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Kažu legendarni američki "hrišćanski instituti"... Broj ateista raste u razvijenom svetu. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Ne bih bas rekao da broj ateista opada. Naprotiv raste, i to u razvijenim zemljama najvise. Nazalost broj hriscana opada. Broj ateista raste najvise na racun hriscanstva, tj tamo gdje je nekad bilo dominantno hriscanstvo, sve je vise ateista. Broj muslimana raste, sto zbog emigracije, sto zbog viskog narastaja u emigrantskim zemljama. Ove cinjenice pribojavaju se i tvrdokorni ateisti. Na facebook stranici Ateisti Srbije, vodila se rasprava jednom o ovome, i neki od najznacajnih likova tamo izrazili su zabrinutost povodom ove cinjenice. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 To i jeste zabrinjavajuća činjenica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Sa ovih mapa. Najsnaznije pravoslavlje je u Rumuniji, najsnazniji islam u Turskoj naravno, i najsazniji katolicizam Poljska, Italija, Portugal i Irska podjednako, najsnazniji Ateizam u Svedskoj, Britaniji, Njemackoj i Francuskoj. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Muslimani zauzimaju poziciju hrišćana koji su se svojom letargičnošću, fanatičnošću u međusobnom opljuvavanju, koje - ipak , ruku na srce malko jenjava ali i dalje ostaje, svojom nevezanošću za svakodnevni život smučili ljudima i postali neinteresantni. Svedočenje Hristove snage u našim životima nikoga ne može da privuče jer ljudi ne prepoznaju Hrista u nama. Jako vidljiva odvojenost visokog klera, posebno, a potom i nićeg od vernika stvara sliku da je Crkva samo zemaljska institucija, često okrenuta onima koji je sačinjavaju. Iako ne želim da budem oštar ipak, recimo, one rasprave o luksuzu, besnim kolima, zlatu i srebru, petljanju u svakodnevnu politiku bez vidika o strategiji već često sa slikom da se želi da postigne nešto u zemaljskom carstvu, odbija ljude vekovima a sada dolazi polako na naplatu. Moramo da se ujedinimo u svim našim različitostima, svakako na ispravnim osnovama, ali bez cepidlačenja kojoj su teolozi skloni iz političkih razloga a ne iz teoloških, inače ćemo biti odgovorni pred Bogom. I da dodam nešto za nas ovde. Izašla je 9-ta knjiga popisa iz 2011 vezana za versku orijentaciju. Veoma 0interesantnih podataka tu ima...recimo za nas katolike - čisto da se shvati da nisu svi katolici Hrvati: Broj katolika u Srbiji je oko (ako se uzme u obzir da je metodologija anketiranja često bila obeshrabrujuća što se tiče izjašnjavanja po nacionalnoj i verskoj pripadnosti - pa ipak, mislim da bi broj bio manje više isti) 356957, Broj Hrvata u Srbiji je 57900, a broj mađara 253899 Broj onih kojima je hrvatski maternji jezik je 19223 Što će reći ugrubo: Najviše katolika u Srbiji je Mađara, ako bi uzeli da su svi Mađari katolici (što nije slučaj ali orgoman procenat jeste) dobijamo da je ostalih katolika u Srbiji između 103058 - 160.000 Ako bi uzeli da su se svi Hrvati izjasnili tako na popisu, i da su svi Hrvati katolici, što nije slučaj, Ostalih katolika bi bilo između 45.000 do 100.000, tzo će reći da je procenat Hrvata u ukupnoj populaciji katolika između 56 - 36% Te je stoga jasno da je identifikacija katolika u Srbiji sa Hrvatima i Hrvatstvom promašena i pogrešna slika. Situacija je interesantnija po onome kako su se ljudi izjasnili o maternjem jeziku. Ako uzmemo u obzir da verovatno nisu svi upisali da im je maternji hrvatski, a i da oni koji su upisali da jeste nisu svi katolici, dobijamo da je broj katolika kojima je hrvatski maternji jezik u KC u Srbiji između 12-16% . Dakle, ogromnoj većini je jezik na kome komuniciraju Srpski, iako ova većina Katolika u Srbiji nisu Srbi, Pa ipak, KC gorovi Srpski, nažalost, još ne u liturgiji i službenim dokumentima, ali ovaj popis nam je dao još jednu osnovu da se izborimo i za to pravo da KC u Srbiji progovori jezikom zemlje u kojoj jeste i kojoj pripadamo rođenjem, precima, kulturom i jezikom. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Ja razumem na neki način ateiste ali Muslimane ne da mogu da tuku žene. U Americi nedao ti Boga da tamo praktuješ ekstremni Islam koji se praktikuje u Iranu i sličnome. Policija će ubiti Boga u tebi ako prebiješ ženu u Americi. Kako mogu žene uopšte da pređu na Islam i poveruju kako je to jedina istina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Kako mogu žene uopšte da pređu na Islam i poveruju kako je to jedina istina? Зато што немају контакта са Православним Хришћанством, него највише са протестантима. Са друге стране исламска пропаганда је толико јака да је можда најјача од свих религија. Не могу пронаћи ни један такст или клип на интернету о Исусу, Хришћанству, Светој Тројици..., поготово на Јутубу, а да ми не изађу неколико исламских. Пропаганда им је веоме, веееееоооома лукава и опасна. Пуна лажи и превара али добро упакована. Чувајмо се да нас ко не превари. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Зато што немају контакта са Православним Хришћанством, него највише са протестантима. Са друге стране исламска пропаганда је толико јака да је можда најјача од свих религија. Не могу пронаћи ни један такст или клип на интернету о Исусу, Хришћанству, Светој Тројици..., поготово на Јутубу, а да ми не изађу неколико исламских. Пропаганда им је веоме, веееееоооома лукава и опасна. Пуна лажи и превара али добро упакована. Чувајмо се да нас ко не превари. E pa ja se nedam prevariti što bi Žika Pavlović rekao mene moj insekt nikad ne vara. Islamska propaganda je sam po sebi fake, neki Muslimani su čak prodavali lažni Kuran. Skoro sam video kako je jedan Poturica sa naših prostora primio Islam preko mobilnog stvarno je smešno, za razliku od primanja Islam Pravoslavlje se prima na pravi način krštenjem u crkvi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dona Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Mislim da je to samo sejanje panike. Oni koji dodju solo u razvijene zemlje, mahom se vencavaju za druge vere. I onda se tu gubi. Rel. Identitet. Zato isto mislim da nema toliko ateista koliko neopredeljenih.normalno bi po svim verama tvoj partner trebao da primi Bas tvoju veru! Fanatika ima u svim religijama. Npr. Ja Sam znala tipa iz afrike koji nije imao valjda preca posla nego pokrstavao muslimane! Ma da vidis ti su bili veci katolici od pape! svi imaju 100 nekih grana i podgranaka i svako mrzi neistomisljenike u zavisnosti sta je. Da vidite kako postupaju bogate arapske zemlje sa sa sirotinjom iz filipina Pakistana...ne privrevenom radu....tuga bozija. Da cujete te ljude dusa bi vam plakala. À ko u ime "alaha" im pomazu. Za mene hriscanku je jednak mujo 's filipina i 's.arabije. À za nas hriscane mislim da smo ograniceni jer nismo ujedinjeni! Nego svako misli da njegovo g.... Lepse smrdi. Da se narodski izrazim. Statistike su jedno zivot je sasvim drugo! Svega Sam se nagledala i naslusala.... À sto se zena tice. Eh. Druga tema. Da su bar samo muslimani! Svaka bi ih se klonila. ...tuku ih primitivci koji ne umeju da se izartikulisu i komuniciraju.....À islamski yutube ne moram da citam/slusam. Mogu jedino da ga reklamiraju na wc papir. I oni i bilo ko drugi. Drzim svog hrista iako Sam najcrnji gresnik.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леонтјев Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Најсмешније ми је кад се атеисти хвале како их највише има у развијеним земљама... Сами признају да су продукт лагодног живота, удобности, утилитаристичке цивилизације... ,,Постоји само једна урођена заблуда, а то је заблуда да ми постојимо зато да бисмо били срећни.'' - А. Шопенхауер Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikolajj Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Треба те знати да у животу постоји 2 врсте атеиста... 1 они који не верују, 2. и они који верују ал на свој начин у бога, питаш јел верујеш у бога? Да јел идеш у цркву? не онда у глави имаш милион знак питања... е тај статус нема на мапи... ма амери свашта кажу.. покушавају да владају светом да би се показали најбољи а суштина се дешава сасвим супротном... пре или касније моћ се скрати. Оно што је вече то касније буде мање Оно што мање касније буде вече “Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 31, 2013 Пријави Подели Написано Јул 31, 2013 Најсмешније ми је кад се атеисти хвале како их највише има у развијеним земљама... Сами признају да су продукт лагодног живота, удобности, утилитаристичке цивилизације... Pre ce biti prosvetljenja i obrazovanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2015 Da li su se i koliko muslimani integrisali u evropsku kulturu? Da li Evropljani treba da strahuju od muslimana? Da li ce muslimani za 50-100 godina postati znacajan faktor u Evropi (danas ih ima oko 6% u EU, a predvidja se da ce ih biti oko 30% 2100 mozda i ranije zavisi od ovih imigracija)? Da li treba strahovati od imigranata? Da li je gradjansko drustvo ugrozeno (moj profesor politikologije religije bi rekao da jeste i da je to propao koncept)? Sta mislite? Ajd ako mozete malo vise podatke a malo manje kafanskih nagadjanja i prica. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2015 Samo molim da se popravi naslov, Unija je greskom velikim slovima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука