Jump to content

Како је настао Сунчев систем?

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

@Jorge Lopez

Творац теорије Великог Праска је верујући човек (римокатолички свештеник и научник Жорж Ламатр).

https://www.pouke.org/forum/index.php?PHPSESSID=6908842d3c33268d402cc691f0e6edf1&topic=506.75

Како је он могао да верује у Христа, а истовремено да се бави науком и да дође до теорије Великог праска?

Како је могуће да сам православни хришћанин, а верујем у теорију Великог праска, а да немам конфликта у себи?

Могуће је, јер је то научна теорија која је производ логике и искуства, а вера је дар Божији, откривење.

Те две ствари треба разграничити.  Наша вера се не може објаснити логиком.

Узалудан је посао чепркати по научним теоријама и њиховим прихватањем или побијањем доказивати нашу веру.

Наша вера не зависи од научних теорија.

Поновићу:НАША ВЕРА НЕ ЗАВИСИ ОД НАУЧНИХ ТЕОРИЈА.

Још једном:НАША ВЕРА НЕ ЗАВИСИ ОД НАУЧНИХ ТЕОРИЈА!

НАША ВЕРА НЕ ЗАВИСИ ОД НАУЧНИХ ТЕОРИЈА!!!

Само ако се слажемо са тим можемо да наставимо причу о научним темама.

Слажете ли се?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 254
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

???? ?? ???? ????????? ??? ????? ?? ??????? ??? ?? ??? ?? ????? ??? ????? ?????  ?? ??????? ?????? ?????????  ???? ????????? ?????????  dada

jes vala chudno je shto se kunete u neshto shto ne postoji. kako je nastao taj vash bog i zashto je stvorio nash sistem, shto nije stvorio neki drugi nego bash nash i ko je stvorio boga?

????, ??? ?????? ?????????? ???? ? ????? ??????? ?????. ??? ??? ???? ???????, ?? ?? ????????? ????, ?? ?? ? ????????. ?? ?? ??? ???? ?????? ?? ?????? ??? ??? ???????. ??? ?? ???? ???? ???????, ???? ??? ???? ?? ??? ???. ???????? 

? ??? ?? ??????, ?? ?? ????? ?? ???? ??? ????? ?? ?? ??????? ?????????, ? ?? ??????????? ??? ?? ????? ??? ??????? ????????? ?????, ???? ?????

?, ???? ?? ???????? ? ????? ???? ??????: ????? ?? ??? ??????? ????. ? ???? ?? ????? ?? ???????????. ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ???? ???? ?????? ???? ????.

eto hvala na komplimentu Ivane. Neka sam ja djak prvak, ne stidim se toga. Ali kao shto znash sve mora da ima svog tvorca pa i taj vas bog. nepostoji nishta shto je apsolutno, osim ako se ne zna pravi odgovor pa se onda vadi ta karta. nije ono perpetum mobile 0110_hahaha

Ne znam jer sam ogranichenog znanja kao i svaki chovek. Mozda vanzemaljci imaju bolju teoriju ako su o tome uopshte razmishljali i ako mi dozivimo da ih upoznamo i da uspemo da iskomuniciramo sa njima :)

ha, kao shto sam i mislio, samo se krijesh i.stojkovicu iza toga  0110_hahaha

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

..................

ha, kao shto sam i mislio, samo se krijesh i.stojkovicu iza toga  dada

.....................

???? ???? ?? ?? ? ?????, ??? ??????? ?? ?? ?????, ?? ????? ????? ?? ????, ??? ??? ? ?? ? ???? ?????, ??? ???

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

..................

ha, kao shto sam i mislio, samo se krijesh i.stojkovicu iza toga  ;)

.....................

???? ???? ?? ?? ? ?????, ??? ??????? ?? ?? ?????, ?? ????? ????? ?? ????, ??? ??? ? ?? ? ???? ?????, ??? ???

upravo o tome sam prichao na samom pochetku teme. Kada se nema odgovora krije se iza boga i ni pod kojom tachno ne zelimo da istezemo nashe mozdane vijuge koje izmuru svakog dana, pa na kraju dobijemo alchajmerovu bolest, pa zaboravimo i kako se zovemo.

Promena, chudna stvar ;)

pokushaj jednom, iznenadicesh se  ;)

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

...........

upravo o tome sam prichao na samom pochetku teme. Kada se nema odgovora krije se iza boga i ni pod kojom tachno ne zelimo da istezemo nashe mozdane vijuge koje izmuru svakog dana, pa na kraju dobijemo alchajmerovu bolest, pa zaboravimo i kako se zovemo.

................

????? ??????? ?? ??? ???? ??? ??????? ?? ?? ???? ????????, ??? ?? ?? ???? ????? ??????????? ?????? ???????, ????? ??? ?? ????????, ????????, ?? ?? ?? ???????????. ??? ?? ???? ???????? ???????? ?????? ??? ?????????? ?????? ??????? ?? ???????????? ???????, ??????? ?? ??????, ??? ? ??????? ?? ??????? ???????? ???? ???? ?? ?????? ????? ??? ?????????? ?????? ?????????.

..................................

Promena, chudna stvar ;)

??????? ?? ??? ?????? ?????? ????? ? 27 ?????? ??????, ? ?? ??? ????? ?????????, ?? ?? ?????? ? ????? ??? ?????? ???????, ?? ???? ?????????? ???? ?? ?? ???????? ??????? ???? ?? ?? ?? ??????? ?????? ???????.....

?? ??? ?? ?? ?????? ???, ?? ?? ???, ????? ???? ??? ?????, ?????

Promena, chudna stvar ;)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

hvala na pozivu ali moram da odbijem.

nashao sam se na istoku, pronashao svoje unutrashnje ja, i mnogo mi je lepo  ;)

ali ako je i tebi lepo, josh bolje, svi sretni i zadovoljni

Подели на овим сајтовима

@Jorge Lopez

?????? ??????? ??????? ?????? ?? ???????? ????? (????????????? ????????? ? ??????? ???? ??????).

https://www.pouke.org/forum/index.php?PHPSESSID=6908842d3c33268d402cc691f0e6edf1&topic=506.75

???? ?? ?? ????? ?? ?????? ? ??????, ? ??????????? ?? ?? ???? ?????? ? ?? ???? ?? ??????? ??????? ???????

???? ?? ?????? ?? ??? ??????????? ?????????, ? ??????? ? ??????? ??????? ??????, ? ?? ????? ????????? ? ?????

?????? ??, ??? ?? ?? ?????? ??????? ???? ?? ???????? ?????? ? ????????, ? ???? ?? ??? ??????, ?????????.

?? ??? ?????? ????? ????????????.  ???? ???? ?? ?? ???? ????????? ???????.

???????? ?? ????? ???????? ?? ??????? ????????? ? ??????? ??????????? ??? ????????? ?????????? ???? ????.

???? ???? ?? ?????? ?? ??????? ???????.

????????:???? ???? ?? ?????? ?? ??????? ???????.

??? ??????:???? ???? ?? ?????? ?? ??????? ???????!

???? ???? ?? ?????? ?? ??????? ???????!!!

???? ??? ?? ??????? ?? ??? ?????? ?? ????????? ????? ? ??????? ??????.

??????? ?? ???

?? ??????? ?? ?? ?? ??????. ???? ???? ?? ?????? ?? ??????? ???????, ??? ???? ?? ?? ?? ???? ???? ????? ???? ??????, ??? ?? ?????? ????????? ?? ?? ?? ??? ??????????? ??????? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ??????? ??? ????? ? ????????, ?????? ??? ?? ??? ?? ???? ??????? ?? ???????? ????????? ?????. ???? ?? ? ????, ???? ????? ?? ?? ?????????. ???? ?? ???? ?????? ?????? ?????? ? ???????? ????????? ??? ???? ???? ???????? ????, ??? ???? ?? ??????, ?? ?? ??? ??????? ?????????? ???? ???????, ?????????? ?????? ???? ? ??????????? ? ????? ????, ??? ??? ?? ????? ?? ????????? ?????, ? ???? ???? ?? ???????????? ?? ????, ?? ?? ???? ???????? ???????? ? ??????? ???????? ???? ?? ????????? ?????? ? ???????? ??? ??? ?? ??????????, ?? ????????? ????? ?? ????. ??? ??? ?????? ?????: "???? ??? ???? ???? ?????????, ? ?? ????????". ??? ?? ?? ??????? ???? ??? ??????. ???? ??? ? ??, ???? ?? ???????? ????????? ?????? ?????????? ????????? ??????????. ?????? ??? ???????? ?? ?? ??????? ?? ???????? ?? ???????, ???????? ??????? ????????? ?? ????????? ??????? ?? ??????? ?????? ???????? ??? ??????? ? ???????? ???????? ????. ????????? ?? ?? ?? ??????? ??????? ?????? ???????? ???? ?????????? ? ??????? ?????, ??? ????? ?? ?? ? ?????? ?? ???? ???? ???? ????? ????? ????????? ???? ?? ? ???????. ?????? ?? ??????? ??????? ?????? ????????? ?? ???? ?????? "Big Beng", ?????? ???? ??? ??????? ???????? ??????? ?????? ??? ???? ????, ????????? ?? ?? ??? ???????? ? ?????????? ?? "?????? ???" ???????? ???????? ?? ?? ???? ??????????? ?? ?????? ???? ????? ????? ?????? ?????? ?????????? ???? 747, ?????? ??? ?? ?? ??????? ?????? ?? ??????? ?????? ?????????. ??? ?? ?? ??????? ??????, ?? ??? ????? ????????????? ???????? ??????? ???? ????? ????????? ?????, ?? ?? ?? ?????? ?????. ????? ?? ???????? ? ??????, ? ?????? ???? ?? ????? ?????. ?????? ?? ???? ? ??????? ?????? ?? ????????? ???? ???? ??? ?? ??? ????????? ??? ?? ?? ???? ??????? ??? ?? ???? ??????? ???????????, ????? ?? ???? ????? ????????????? ?????? ???? ?? ?????? ???? ?? ??? ????? ? ?????????????? ?????. ?? ?????? ??? ?? ????? ????????? ? ??????? ???????? ????????? ?? ????????????? ???????????, ????? ?? ????? ? ?????????????? ???????  ?????????? ??? ???? ???????? ??????? ?????????? ?? ??????? ?????????. ???, ?? ????? ?? ???????? ?????? ???? ????? ???????? ?????? ?? ??????? ??????????, ???? ????? ???? ?? ????????, ?? ?? ??????? ????????? ????????? ?? ????????????, ?? ?? ??????? ?????? ?????? ?????, ????? ?? ? ????????? ?? ???? ???????????... ;)

??????? ?? ?????? ??? ???? ????? ?? ?? ????? ? ??????????? ???????? ? ???????? ??????. ????? ? ??????????? ???? ????? ?? ??? ????? ?? ?????, ?? ???? ? ?????????. ????? ?? ??????? ?? ????? ???????. ??? ?? ?????? ??? ????????? ???????? ? ????????????? ??????????, ??? ???????????? ???? ?? ?? ????? ???? ??? ???????????? ??????????? ????? ??????. ????? ?? ?? ???? ?? ??? ??????? ? ???????? ?????? ???? ????? ?? ????????, ? ?? ?? ??? ????????? ?????? ? ??????? ?????? ? ??????????. ?????????? ??? ?? ????? ????? ?? ????? ????? ?????. ????? ?? ?? ?????? ??????? ???????????? ??????. ?? ?? ????? ???????? ?????? ???? ?? ???? ???? ? ???? ??? ???????? ???? ?? ???? ?? ?????? ????? ???????. ??? ??? ?????? ????? ????? ??? ???? ??????????? ?? ????? ? ???? ??? ???? ?? ?? ?????? ? ??????????, ???? ?????? ??????? ???? ??? ???? ?? ??????? ??? ????? ?????????? ?? ?????????, ????? ????????? ?? ? ?????? ??????? ??? ?????? ????? ?? ????? ? ?????? ?? ? ??????? ????? ?????????. ?? ??? ??? ?????? ???? ?????? ??????? ???? ??? ???? ? ???? ?????????? ??????? ?????? ?????. ??? ?? ?? ?????? ????? ??? ?? ?????? ????? ? ?????? ????? ???????? ??? ?? ?? ????? ? ??????? ????? ?????? ?? ?? ??????? ?? ??????? ??? ?? ??? ???? ?? ???? ????. ? ??? ????? ?????? ???? ?????? ??????? ???? ?? ????? ????????? ?????? ???????? ?????? ?? ??????? ?????, ?? ????? ?? ???? ?? ????, ?? ????? ?? ????? ?? ?????, ?? ????? ?? ?????, ?? ?????? ?? ??????. ?? ??? ????? ? ?????? ???????? ???? ?????? ??????? ???? ?? ????? ????????? ???? ???? ????? ???? ?? ??????? ???????? ????? ?? ?? ??????? ???? ?? ?? ????? ????????? ? ??????? ??????? ? ???????? ????.  ???? ?? ?????? ???? ?? ?? ???? ?????, ? ?????? ??????? ?????. ?????? ??? ???? ?? ?? ?????? ???????, ? ??? ????? ??????. ?? ???? ?? ??? ????? ? ?????, ? ???? ?? ??? ?????????, ???? ?? ??????????? ?? ???? ????????? ???????? ???? ????, ?? ???????? ???? ??.??????? ? ?? ????? ??????? ?? ???????? ????? ????. ?? ?????? ???? ??????? ? ???????? ??????? ??????? ??????? ? ?????????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

hvala na pozivu ali moram da odbijem.

??? ?? ????, ??? ?? ????? ?? ?? ????, ???? ?? ??????? ?????, ?? ?? ?????? ???????? ? ????, ???????????, ? ? ?????????? ?? ???????? ?????, ? ???? ?? ???????? ????? ?????, ??? ???????.....?? ?????? ????????, ???????? ?????? ?????, ? ????? ?? ??? ?? ???? ???? ?????? ???? ????????.. ;)

nashao sam se na istoku, pronashao svoje unutrashnje ja, i mnogo mi je lepo  dada

??? ?? ?? ???? ??????, ??????? ?? ?? ??? ? ???? ???? ?????, ??? ?? ????? ????????, ?? ?? ??????? ?????????. ??? ???? ????? ? ??? ???? ????, ????? ??? ?? ??????? ????? ???? ? ???? ??????...

................

ali ako je i tebi lepo, josh bolje, svi sretni i zadovoljni

??? ?? ????? ???????????, ??????????........?????????? ??????...

;) ;) ;)

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

ovaj dijalog me zaista podseća na neke dokumentarce diskaverija...kad pričaju o SVIM ostalim religijama...pričaju iz ugla tih religija...kad pričaju o hrišćanstvu..pričaju iz SVOG ugla...tako da vins lepo stavi sebe za merilo svega i to po ko zna koji put i tako je sve 0110_hahaha..... sad on meni kaže da me nije ništa pitao i da sam ja reko svoje na mnogim temama.... na šta ja kažem vinsu da se ja javljam iznenada i bez najaveeeeeeeeeee

Постављена слика

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

???????, ??? ?? ???? ?? ??? ????????. ???????, ?????? ?????? ???? ???? ?? ??????????, ?????????, ???? ?? ?????? ???? ?? ?? `???????????`, ? ?? ????? ?? ??? ?? ??.????????, ???? ???? ?? `??? ?????`, ????? ?? ? ????? ?? ??? ??????? ?????? ????????, ?? ???????, ??? ? ?? ?? ???? ?????? ?????? ????????, ??????? ?? ??????? ??????. ?? ??? ???? ???????:

?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????.

????????: ?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????.

??? ??????:?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????!

?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????!!!

???? ???? ???? ????, ? ??????? ?? ??????? ??? ????, ????? ? ???? ?? ?? ?? ???? ???? ?????? ?? ?????? ?????????, ???? ?? 100 ????????? ???????( ???? ??????, ???? ???? ???????, ?? ????? ????????). ???? ?? ? ?????? ??? ?????????.

Подели на овим сајтовима

@Jorge Lopez

:smiley:

Моја вера не зависи од научих теорија.

Не би требало ничија вера да зависи од научних теорија. Наука и вера нису супротстављене, само су лажна вера и лажна наука у сукобу. (Владика Николај)

Оно што си написао о Великом праску није тачно, и то поготово не би требало мешати са вером.

Зашто? На то питање се надовезују мисли св. Августина:

"Često i nevernik zna nešto o zemlji, o nebesima, i drugim elementima ovog sveta, o kretanju i orbitama zvezda, o njihovoj veličini i položaju, o predviđanju pomračenja sunca ili meseca, ciklusima godina i godišnjih doba, o vrstama životinja, biljaka, kamenja, i tako dalje, i ovo znanje on drži sigurnim na osnovu iskustva. Sramotna je i opasna stvar za nevernika da čuje Hrišcanina kako, dajući navodno objašnjenje Svetog Pisma, priča besmislice o tim temama; i mi vernici treba da preduzmemo sve potrebne mere da predupredimo takvu situaciju, u kojoj neverni mogu da ukažu na ogromno neznanje Hrišcanina i da mu se smeju sa prezirom.

Nije ovde važno što je ta neobrazovana individua ismejana, već to što će ljudi van naše verske porodice misliti da su naši sveti oci mislili to što ta individua misli, i tako će pisci našeg Pisma biti odbačeni kao neznalice, što izaziva veliki gubitak onih na čijem spasenju radimo. Ako ljudi vide Hrišcanina kako greši u polju koje oni dobro poznaju, i čuju kako on insistira na svojoj glupoj interpretaciji našeg Pisma, kako će oni onda poverovati tom istom Pismu kada im ono govori o uskrsnuću mrtvih, nadi za večni život, i carstvu nebeskom, kada im je pokazano da je to Pismo puno laži o stvarima koje su oni sami naučili kroz iskustvo i svetlost razuma?"

(То о Великом праску тврдим не као лаик, већ као физичар.)

Подели на овим сајтовима

• Гости

eto hvala na komplimentu Ivane. Neka sam ja djak prvak, ne stidim se toga. Ali kao shto znash sve mora da ima svog tvorca pa i taj vas bog.

????, ????????, ?? ???? ???????????? ?? ??????? ?????????( ?????????), ? ?? ???? ???????? ??????? ?????????? ??? ??????????, ??? ????? ????? ???? ?? ???? ???????????. ?????????, ???? ?? ????? ??????????? ???? ???? ????? ?????, ???????? ???????? ???? ?? ???????? ???? ??????? ?? ???????, ? ???????? ?????? ?????( ?? ?????? ?????). ?? ?? ????????? ???? ????.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Винс, нема ништа лоше кад сам рекао ђак првак. Нема љутиш другар  joooj

И ја сам ђак првак за многа животна питања.

Еј, а и волео бих да сам опет дете, па први разред, па школа згодна, лечи лењос' и самоћу... joooj

Подели на овим сајтовима

???????, ??? ?? ???? ?? ??? ????????. ???????, ?????? ?????? ???? ???? ?? ??????????, ?????????, ???? ?? ?????? ???? ?? ?? `???????????`, ? ?? ????? ?? ??? ?? ??.????????, ???? ???? ?? `??? ?????`, ????? ?? ? ????? ?? ??? ??????? ?????? ????????, ?? ???????, ??? ? ?? ?? ???? ?????? ?????? ????????, ??????? ?? ??????? ??????. ?? ??? ???? ???????:

?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????.

????????: ?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????.

??? ??????:?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????!

?????? ???? ?????? ?? ??????? ???????!!!

???? ???? ???? ????, ? ??????? ?? ??????? ??? ????, ????? ? ???? ?? ?? ?? ???? ???? ?????? ?? ?????? ?????????, ???? ?? 100 ????????? ???????( ???? ??????, ???? ???? ???????, ?? ????? ????????). ???? ?? ? ?????? ??? ?????????.

?? ???, ???? ????? ?? ???? ??? ????? ?? ?????? ?????? ???????. ?? ???????? ??? ????? ?? ???????.

???, ??????? ?? ????? ???? ????? ?? ?? ?????? ???????? ???? ?!?

????? ?? ?? ?? ???? ?????? ??????? ?? ????? ?? ??? ?????? ?? ???????. ?????? ????? ???? ?? ????, ? ???? ??? ? ???? ?????? ?? ??? "????? ????????? ????" ?? ???????. ????? ??????, ?? ?? ?? ???? ????? ???? ?? ??? ????? ?????? ??? ????????, ??? ?? ???? ???, ??? ? ??????, ?? ??? ???????? ??????????? ????, ?? ?? ?? "??????" ?? ???? ?? ???? ??? ??? ? ??? ???????? ? ?????, ??? ???? ? ?????? ????, ?? ?? ???????? ??? ???? ?????? ???? ? ???????????? ???? ???????? ????? ??????, ?? ?? ?? ??? ????? "????? ?? ????", ?? ?? ??? ??? ??? ????????, ? ???? ?? ??????? ?????.(?????????), ???? ?? ?? ??? ?????? ???? ??? ???? ?? ??????? ????? ?????? ???????? ????? ?? ????? ??? ???? ????? ?????. ????? ???????? ???? ?????? ????????? ???? ?????? ????????, ??? ???? ????? ??????????? ?????????? ?? ???? ??????? ???. ?? ?? ??? ??? ????? ???? ?????? ????. ??? ?? ?? ??? ???? ??? ???? ???? ?? ??? ???? ???? ??????

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...