БанеЛ Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 PS.ja se izvinjavam ako nisam dovoljno jasna bila ,nadam se da moze bar da se nazre moja namera,generalno su slikari polumutavi ljudi,valjda sto smo bolji sa linijom to smo gori sa slovima,pardonirajte na tome,namere su bile najbolje moguce ako je izvedba lose ispala ne zamerite pliz. Јасно сестро као дан! И подржавам! Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 [...] Ето, то је укратко сврха и пут овог форума, од настанка па до данас. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Јануар 11, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 @RYLAH тако је драги мој админе, само што ми фрустрирани, неостварени или људи са неким патологијама у жељи и тежњи за нечим бољим посежемо баш за друштвом где нам је доступно, па наивно да не кажем невино очекујемо можда превише, свакако сразмерно сопственом незнању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Ovaj forum-svrha i put. Znaci-> Svrha( cemu/kome sluzi)? Put ( od-do, gde pocinje i kako se zavrsava ) ? Ovaj forum je imao slavan pocetak , a onda je dobio stomacni virus . billy2014 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 И да, наравно да има доста фрустрираних, неостварених или људи са неким патологијама, a jeste, a mi ostali smo ko prolećno cveće fini, rascvetali i ostvareni u potpunosti, toliko da nikad nismo cinični, nikad ne ignorišemo, uvek odgovaramo kad nam se neko obrati, nismo ni sarkastični, volimo jedni druge, nismo sujetni али их је у Цркви далеко више, јер се на овом форуму такви врло брзо или изолују контролом писања или отерају бановањем, што у Цркви ретко када постоји као могућност. KATASTROFA! To je ponižavanje za te ljude. Izbacivačka politika nije hrišćanska politika. Uostalom, ako neko za drugog smatra da je ,,patogen", pa nek se seti da bolesni trebaju lekara, ako već pravimo hrišćansku zajednicu ovde, ili ćemo sve da poizbacujemo napolje i napravimo od zajednice samodovoljnu pustinju. Dugo sam na forumu i u Crkvi, i definitivno nema toliko destruktivnih ljudi. Neki su oterani banovanjem ili disciplinovanjem, jer su previše burno reagovali usled provokacija bezobrazlukom ,,smirenog" cinizma, koji uvek prolazi, dokle god ne diže prašinu. Neki su zaslužili kao otvoreno destruktivni, ali nisu svi. Takođe smatram da većina ovih koji su na odobravanju nisu to zaslužili - definitivno ne. Što je Arsenija kriva što se vama ne sviđa njeno pisanje, kad je ostali forumaši podržavaju. Pancakes isto, samo zato što je bio uporan u svojim političkim stavovima, ne znači da ga treba ućutkati, šta je on kriv što su se drugi primali i besneli, ono jest malo provocirao, al' nije prvi u tome. Anika isto, oštra je pa šta, gledaš svoja posla. Cilj i put foruma: zadnje što treba da ispadne od ovog foruma jeste sterilisana, pseudo-moderna zajednica istomišljenika. Smatram da treba dozvoliti više slobodnijeg pisanja, i najrazličitija mišljenja, i uložiti trud da tvrdoglavi nešto ipak čuju, bez ismevanja i cinizma, kako to često ispadne, već probati ukazati na zablude. Niko, ali niko, neće prihvatiti šta mu pričamo ako mu se obraćamo sa visine. ne znam, imam neki čudan osećaj, možda se i pokajem za ovo što sam napisao, ko zna, možda kad bi bila moja odgovornost, možda bih drugačije razmišljao, možda ih i treba sve pobanovati i mirna ti glava... al' eto, par misli na temu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Do čega brate? Do kakvog i kakvih zaključaka bi trebalo da dovede diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj internet mreži? Do toga da je učenje Crkve budalaština, da je dvomilenijumsko iskustvo Crkve jedna velika glupost? Da li diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj mreži treba da bude vašarska šatra sa golom pevaljkom, ovalom krmetine i gajbom piva dva-tri dana pred Božić, kad npr. neki ljudi pod mukom i bremenom života, željni utehe, u iščekivanju tog radosnog praznika dođu na ovaj pravoslavni forum želeći da pobegnu baš od te šatre i gungule i tog života koji ih okružuje a koji liči na jedan medijsko-politički rijaliti šou? Da li npr. diskusija na temi o preljubi i razvodu treba da dovede do siktanja povređenih ljudi jednih na druge, u ovom slučaju žena međusobno koje su opravdano uvređene i boli ih...da na temi na kojoj je jedna od njih iskreno i otvoreno sa svima podelila ono što je tišti i muči naiđeš na gomilu otrova? Jel to Hristos koga svedočimo, pa makar i ovako virtuelno? Da li je cilj ovog foruma da neke ljude za koje se vidi da su iskreno prišli Crkvi, a za koje je očigledno da su neofiti, "iskusni i u veri utvrđeni" forumaši, duhovne gromade, ismeju na pasja kola? Da li diskusije na forumu treba da dovedu do toga da se svaka negativna pojava u Crkvi kojih ima, i kojih je bilo, i kojih će uvek biti, proglašava apsolutnom istinom koja nam daje prostor za razne izgovore i večito pozivanje na "farisejstvo crkve kao institucije..." i slične priče...uvek jedno te isto, od teme do teme, od slučaja do slučaja, uvek ista priča i uvek jedni te isti ljudi koji svu svoju gorčinu i nezadovoljstvo istresu na takvoj temi.... A o postojećim klanovima kojih ima bar nekoliko, to da ne pričamo. Ovo su samo neke stvari koje su mi sad na brzinu pale na pamet, ima toga pregršt, al ko će se svega toga prisetiti... Šta je poenta? Poenta je u forumaškoj sebičnosti, samozadovoljavanju tipa "ovo je naš internet kutak sad ćemo da radimo ša mi hoćemo", gde se uopšte ni malo ne vodi računa o drugima. I pri tome niko nikog ne sluša niti se trudi da ga onako pošteno shvati. Forum je otišao u dve krajnosti, potpune krajnosti, koje savršeno jedna drugoj odgovaraju, i kompatibilne su, jer jedna drugu uzrokuju. Čista akcija-reakcija i začaran krug. I da li stvarno misliš da dvocifren % forumaša u toku a i nakon neke diskusije zastane i ozbiljno razmisli, da se suzdrži i uzdrži, da priđe priči sa smirenjem iz koje bi kako kažeš moglo nešto da se nauči? Ne, samo infantilni kapric, po svaku cenu isterati napolje ono što mi je na duši i fljusnuti na forum. A da li će i koga to zagaditi, to nije moja briga. A u tom kontekstu potpuno je nebitno da li se priča o M/Ž odnosima, seksu, politici, ideologijama,....Na stranu što takve teme preovladavaju, to čak nije ni bitno toliko. Bitno je šta preovladava u svemu tome, kojim tonom teče život tih tema, koji duh provejava kroz sve to. Znači brate lajk! Rekao si sve onako kako i ja mislim i bolje nego što sam ja umeo! Nisam baš vešt na rečima, nemam dara za to Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
billy2014 Написано Јануар 11, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2016 Do čega brate? Do kakvog i kakvih zaključaka bi trebalo da dovede diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj internet mreži? Do toga da je učenje Crkve budalaština, da je dvomilenijumsko iskustvo Crkve jedna velika glupost? Da li diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj mreži treba da bude vašarska šatra sa golom pevaljkom, ovalom krmetine i gajbom piva dva-tri dana pred Božić, kad npr. neki ljudi pod mukom i bremenom života, željni utehe, u iščekivanju tog radosnog praznika dođu na ovaj pravoslavni forum želeći da pobegnu baš od te šatre i gungule i tog života koji ih okružuje a koji liči na jedan medijsko-politički rijaliti šou? Da li npr. diskusija na temi o preljubi i razvodu treba da dovede do siktanja povređenih ljudi jednih na druge, u ovom slučaju žena međusobno koje su opravdano uvređene i boli ih...da na temi na kojoj je jedna od njih iskreno i otvoreno sa svima podelila ono što je tišti i muči naiđeš na gomilu otrova? Jel to Hristos koga svedočimo, pa makar i ovako virtuelno? Da li je cilj ovog foruma da neke ljude za koje se vidi da su iskreno prišli Crkvi, a za koje je očigledno da su neofiti, "iskusni i u veri utvrđeni" forumaši, duhovne gromade, ismeju na pasja kola? Da li diskusije na forumu treba da dovedu do toga da se svaka negativna pojava u Crkvi kojih ima, i kojih je bilo, i kojih će uvek biti, proglašava apsolutnom istinom koja nam daje prostor za razne izgovore i večito pozivanje na "farisejstvo crkve kao institucije..." i slične priče...uvek jedno te isto, od teme do teme, od slučaja do slučaja, uvek ista priča i uvek jedni te isti ljudi koji svu svoju gorčinu i nezadovoljstvo istresu na takvoj temi.... A o postojećim klanovima kojih ima bar nekoliko, to da ne pričamo. Ovo su samo neke stvari koje su mi sad na brzinu pale na pamet, ima toga pregršt, al ko će se svega toga prisetiti... Šta je poenta? Poenta je u forumaškoj sebičnosti, samozadovoljavanju tipa "ovo je naš internet kutak sad ćemo da radimo ša mi hoćemo", gde se uopšte ni malo ne vodi računa o drugima. I pri tome niko nikog ne sluša niti se trudi da ga onako pošteno shvati. Forum je otišao u dve krajnosti, potpune krajnosti, koje savršeno jedna drugoj odgovaraju, i kompatibilne su, jer jedna drugu uzrokuju. Čista akcija-reakcija i začaran krug. I da li stvarno misliš da dvocifren % forumaša u toku a i nakon neke diskusije zastane i ozbiljno razmisli, da se suzdrži i uzdrži, da priđe priči sa smirenjem iz koje bi kako kažeš moglo nešto da se nauči? Ne, samo infantilni kapric, po svaku cenu isterati napolje ono što mi je na duši i fljusnuti na forum. A da li će i koga to zagaditi, to nije moja briga. A u tom kontekstu potpuno je nebitno da li se priča o M/Ž odnosima, seksu, politici, ideologijama,....Na stranu što takve teme preovladavaju, to čak nije ni bitno toliko. Bitno je šta preovladava u svemu tome, kojim tonom teče život tih tema, koji duh provejava kroz sve to. Kapa do poda majstore, svaka ti cast, vec duze vremena razmisljam da napisem ovako nesto .... jos jednom svaka cast !!! Do toga da je učenje Crkve budalaština, da je dvomilenijumsko iskustvo Crkve jedna velika glupost? Na ovakav zakljucak ga usmjeravaju i clanovi administracije( ne svi) sto je veoma zalosno, mene zanima da li postoji neko visi od administracije kome se moze obratiti, reci, ka kakvom zakljucku vodi ovaj pravoslavni forum Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Koja bi trebala biti svrha foruma, meni to nikako nije jasno? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Do čega brate? Do kakvog i kakvih zaključaka bi trebalo da dovede diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj internet mreži? До онога за шта сам већ рекао да је довела, управо оваква каква је, а што ти или ниси ни прочитао или игноришеш. Овај форум, овакав какав је, са дискусијама какве јесу и какве су одувек биле, је унормалио и отрезнио велики број неофита, артемијеваца, заблуделих верника других врста, доста се атеиста крстило или вратило вери, доста људи је стекло нормалан и уравнотежен поглед на друге и/или другачије, склопљени су и црквени бракови између људи који су се упознали на овој мрежи, а о броју склопљених пријатељстава и да не причам. Не знам каква су ти уопште очекивања од Форума а да је више од овога што свакодневно постиже? Да ће да ствара свете људе? Да ће да промени свет? Шта је оно што овај форум није испунио, по твом мишљењу, а морао је? Do toga da je učenje Crkve budalaština, da je dvomilenijumsko iskustvo Crkve jedna velika glupost? Da li diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj mreži treba da bude vašarska šatra sa golom pevaljkom, ovalom krmetine i gajbom piva dva-tri dana pred Božić, kad npr. neki ljudi pod mukom i bremenom života, željni utehe, u iščekivanju tog radosnog praznika dođu na ovaj pravoslavni forum želeći da pobegnu baš od te šatre i gungule i tog života koji ih okružuje a koji liči na jedan medijsko-politički rijaliti šou? Da li npr. diskusija na temi o preljubi i razvodu treba da dovede do siktanja povređenih ljudi jednih na druge, u ovom slučaju žena međusobno koje su opravdano uvređene i boli ih...da na temi na kojoj je jedna od njih iskreno i otvoreno sa svima podelila ono što je tišti i muči naiđeš na gomilu otrova? Jel to Hristos koga svedočimo, pa makar i ovako virtuelno? Da li je cilj ovog foruma da neke ljude za koje se vidi da su iskreno prišli Crkvi, a za koje je očigledno da su neofiti, "iskusni i u veri utvrđeni" forumaši, duhovne gromade, ismeju na pasja kola? Da li diskusije na forumu treba da dovedu do toga da se svaka negativna pojava u Crkvi kojih ima, i kojih je bilo, i kojih će uvek biti, proglašava apsolutnom istinom koja nam daje prostor za razne izgovore i večito pozivanje na "farisejstvo crkve kao institucije..." i slične priče...uvek jedno te isto, od teme do teme, od slučaja do slučaja, uvek ista priča i uvek jedni te isti ljudi koji svu svoju gorčinu i nezadovoljstvo istresu na takvoj temi.... Ово је искључиво твоје виђење, које не произилази из било чега другог сем из тебе. Ја овај форум, заједно са свим дискусијама, не видим тако. Утврђен сам у вери и не смета ми претресање било које теме, јер немам секташки менталитет и нема забрањених тема за мене. Можда је за тебе довољно да се каже "То је тако и крај", за мене није било, и за многе није, и све сам преиспитивао, па и "двомиленијумско искуство Цркве". И понављам, овако је на форуму било отпочетка, па је довело до овога до чега је довело (о чему сам писао и горе и у претходном посту). Ако ми покажеш друго место на Интернету које има сличан скор, са приступом који ти очекујеш, а који не постоји ни у манастирима, био бих ти захвалан да ми га покажеш ("по плодовима њихвим познаћете их"). Можда постоје људи који су одавно превазишли ове теме за нас верску рају па би сад да од овога направе монашко састајалиште, а да притом нит су монаси нит мисле да постану монаси, нити уопште имају и монашки приступ и монашки начин живота, него би чисто да заводе ред и неке своје аршине, ал већини такав приступ, хвала Богу, не пада на памет. Другачији приступ значи да одбацујемо форумаше такве какви су, и да бисмо да моделујемо неке своје старосавне људе, совершене созерцателне христијане првијех временаго, какви никада нису постојали, какви не постоје ни данас нигде. Што значи да бисмо били лицемери, јер смо и ми сами далеко од тога. Први ја на таквом форуму, где некоме није дозвољено да буде оно што јесте, ако то што јесте не угрожава друге, не бих боравио. Црквени људи мисле и говоре о сексу, ма колико то некоме било на саблазан. И на исповести, и у разговору у ком траже поуку од свог духовника, и у разговору једни са другима. Црквени људи се и шале. И монаси се шале, и то много жешће и чешће од нас, јер би полудели у манастирима другачије. Црквени људи говоре и о политици, и о Ђоковићу, и о друштвеним темама. Црквени људи преиспитују своју веру. Ако је то све некоме саблазан, тај је или светац или најгори лицемер. Свецу би овакав форум био досадан јер је ово форум за мирјане и светац овде не би ни имао шта да научи, а за лицемере и њихова јадиковања ме баш брига. Шта очекујеш од овог форума? Ако мислиш да неких тема треба имати више, покрећи их, брате, слободно ти је, и заинтересуј друге да учествују на таквим темама. Остало што си рекао говори искључиво о теби и начину на који гледаш друге форумаше, па нећу да коментаришем. Šta je poenta? Poenta je u forumaškoj sebičnosti, samozadovoljavanju tipa "ovo je naš internet kutak sad ćemo da radimo ša mi hoćemo", gde se uopšte ni malo ne vodi računa o drugima. I pri tome niko nikog ne sluša niti se trudi da ga onako pošteno shvati. Forum je otišao u dve krajnosti, potpune krajnosti, koje savršeno jedna drugoj odgovaraju, i kompatibilne su, jer jedna drugu uzrokuju. Čista akcija-reakcija i začaran krug. I da li stvarno misliš da dvocifren % forumaša u toku a i nakon neke diskusije zastane i ozbiljno razmisli, da se suzdrži i uzdrži, da priđe priči sa smirenjem iz koje bi kako kažeš moglo nešto da se nauči? Ne, samo infantilni kapric, po svaku cenu isterati napolje ono što mi je na duši i fljusnuti na forum. A da li će i koga to zagaditi, to nije moja briga. A u tom kontekstu potpuno je nebitno da li se priča o M/Ž odnosima, seksu, politici, ideologijama,....Na stranu što takve teme preovladavaju, to čak nije ni bitno toliko. Bitno je šta preovladava u svemu tome, kojim tonom teče život tih tema, koji duh provejava kroz sve to. И тај дух, и ту себичност, видиш ти и још пар људи, који би да од форума направе нешто што не постоји. И кукање о пропасти форума, које траје откад сам ја на форуму, личи на кукање о пропасти света свако мало, па свет опет постоји и напредује. Исто као што форум, заједно са људима на форуму, постоји и напредује. Форум може да пропадне једино ако се усвоји тај приступ који ти и још пар људи заговарате, као што су многи форуми већ и пропали кад крену да "заводе ред", па сад евентуално постоје као базе података али без људи и живог разговора. Као што рекох, гледаш кроз неку своју визуру. Покажи ми место на Интернету са приступом за који се залажеш, а са истим или бољим резултатима, на целом Интернету, па онда да причамо колико је овај форум лош и колико је пропао. Драшко, Жика, Лазар Нешић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 a jeste, a mi ostali smo ko prolećno cveće fini, rascvetali i ostvareni u potpunosti, toliko da nikad nismo cinični, nikad ne ignorišemo, uvek odgovaramo kad nam se neko obrati, nismo ni sarkastični, volimo jedni druge, nismo sujetni Мислим да је ово пресудно. Али, на жалост, не можеш натерати некога да прича са тобом. И мени се десило доста пута да ме неко изигнорише, из овог или оног разлога, и то прихватам тако да видим да ли је код мене постојало нешто што је овог другог натерало да ме изигнорише. KATASTROFA! To je ponižavanje za te ljude. Izbacivačka politika nije hrišćanska politika. Uostalom, ako neko za drugog smatra da je ,,patogen", pa nek se seti da bolesni trebaju lekara, ako već pravimo hrišćansku zajednicu ovde, ili ćemo sve da poizbacujemo napolje i napravimo od zajednice samodovoljnu pustinju. И Црква, која је космички озбињна институција за разлику од форума, има институцију удаљења, одлучења, а на крају и искључења. Не разумем шта би овде? Да пустимо да пар људи малтретира све остале? И они које си поменуо нису на одобравању зато што се некоме нису виђали нечији ставови, него зато што су кршили правила форума. Драшко and Danijela је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 @RYLAH тако је драги мој админе, само што ми фрустрирани, неостварени или људи са неким патологијама у жељи и тежњи за нечим бољим посежемо баш за друштвом где нам је доступно, па наивно да не кажем невино очекујемо можда превише, свакако сразмерно сопственом незнању. Ништа те нисам разумео. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Али, на жалост, не можеш натерати некога да прича са тобом. pa ne teram, samo kazem da nije lepo eto meni smeta, necu da se pretvaram da sam iznad toga И Црква, која је космички озбињна институција за разлику од форума, има институцију удаљења, одлучења, а на крају и искључења. Не разумем шта би овде? Да пустимо да пар људи малтретира све остале? И они које си поменуо нису на одобравању зато што се некоме нису виђали нечији ставови, него зато што су кршили правила форума. Pa i ne kazem da treba pustiti svakoga da radi sta hoce, to nikako. Nego sam eto izneo neko svoje zapazanje, da nisu bas svi zasluzili udaljavanje, ali dobro pravo je i duznost admina da uredjujete forum kako misli da treba. Ajde i ovo da kazem pa da zavrsim svoju pricu o odobravanju, posto i mene smara ovakva prica pravo da ti kazem. Sto se Arsenije tice, rekao si da su razlozi: sto su joj neke poruke ,,š.", da ne ponavljam, ne svidja mi se, i nije uopste tacno u njenom slucaju, i sto vise osoba pise sa istog profila. Prvo nije uopste tacno u njenom slucaju, poprilicno sam siguran. A drugo, sto je vise ljudi pisalo sa istog naloga, uopste nije zabranjeno pravilnikom! I to nije cuvano kao tajna, vec je javno receno, sa sve imenima. Uostalom, vec odavno pise samo Arsenija, sto se vidi po pisanju. Samo kazem da meni to odobravanje deluje bas bezveze i ponizavajuce. Ili je neko sposoban normalno da komunicira ili nije. A ja verujem da je svako sposoban ako mu pristupimo na pravi nacin. Ne kazem da je sve lose. Ali nije ni lose ponekad ukazati na probleme, ili na nesto cime nisi zadovoljan. To ne znaci da u potpunosti otpisujes zajednicu, vec znaci da ti je na neki nacin stalo. Eto, i meni je dosadilo, dosta od mene Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Лепи је предњачио...са његовом паролом "Теолгија теолозима" Ovo je po mom misljenju veoma, veoma pogresno. Dar je tu i dat je da se deli. Zamisli da kazemo muzika muzicarima, slike slikarima, poezija pesnicima, kuvanje kuvarima, a ko nema diplomu za njega nema nista. I ovde poredjenje nije u smislu muziciranje, stvaranje muzike muzicarima, pa tako i bogoslovlje bogoslovima, ne, to ovde nije slucaj, vec je ovde slucaj skoro potpuno odsustvo smislene interakcije. Nadam se da necu preterati ako kazem, da ako se teolozi na ovaj nacin zatvore, kako su onda bogoslovi, time ce obesmisliti svoj poziv, i napraviti od sebe zatvorenu grupu filozofa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Do čega brate? Do kakvog i kakvih zaključaka bi trebalo da dovede diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj internet mreži? Do toga da je učenje Crkve budalaština, da je dvomilenijumsko iskustvo Crkve jedna velika glupost? Da li diskusija verujućih ljudi na pravoslavnoj mreži treba da bude vašarska šatra sa golom pevaljkom, ovalom krmetine i gajbom piva dva-tri dana pred Božić, kad npr. neki ljudi pod mukom i bremenom života, željni utehe, u iščekivanju tog radosnog praznika dođu na ovaj pravoslavni forum želeći da pobegnu baš od te šatre i gungule i tog života koji ih okružuje a koji liči na jedan medijsko-politički rijaliti šou? Da li npr. diskusija na temi o preljubi i razvodu treba da dovede do siktanja povređenih ljudi jednih na druge, u ovom slučaju žena međusobno koje su opravdano uvređene i boli ih...da na temi na kojoj je jedna od njih iskreno i otvoreno sa svima podelila ono što je tišti i muči naiđeš na gomilu otrova? Jel to Hristos koga svedočimo, pa makar i ovako virtuelno? Da li je cilj ovog foruma da neke ljude za koje se vidi da su iskreno prišli Crkvi, a za koje je očigledno da su neofiti, "iskusni i u veri utvrđeni" forumaši, duhovne gromade, ismeju na pasja kola? Da li diskusije na forumu treba da dovedu do toga da se svaka negativna pojava u Crkvi kojih ima, i kojih je bilo, i kojih će uvek biti, proglašava apsolutnom istinom koja nam daje prostor za razne izgovore i večito pozivanje na "farisejstvo crkve kao institucije..." i slične priče...uvek jedno te isto, od teme do teme, od slučaja do slučaja, uvek ista priča i uvek jedni te isti ljudi koji svu svoju gorčinu i nezadovoljstvo istresu na takvoj temi.... A o postojećim klanovima kojih ima bar nekoliko, to da ne pričamo. Ovo su samo neke stvari koje su mi sad na brzinu pale na pamet, ima toga pregršt, al ko će se svega toga prisetiti... Šta je poenta? Poenta je u forumaškoj sebičnosti, samozadovoljavanju tipa "ovo je naš internet kutak sad ćemo da radimo ša mi hoćemo", gde se uopšte ni malo ne vodi računa o drugima. I pri tome niko nikog ne sluša niti se trudi da ga onako pošteno shvati. Forum je otišao u dve krajnosti, potpune krajnosti, koje savršeno jedna drugoj odgovaraju, i kompatibilne su, jer jedna drugu uzrokuju. Čista akcija-reakcija i začaran krug. I da li stvarno misliš da dvocifren % forumaša u toku a i nakon neke diskusije zastane i ozbiljno razmisli, da se suzdrži i uzdrži, da priđe priči sa smirenjem iz koje bi kako kažeš moglo nešto da se nauči? Ne, samo infantilni kapric, po svaku cenu isterati napolje ono što mi je na duši i fljusnuti na forum. A da li će i koga to zagaditi, to nije moja briga. A u tom kontekstu potpuno je nebitno da li se priča o M/Ž odnosima, seksu, politici, ideologijama,....Na stranu što takve teme preovladavaju, to čak nije ni bitno toliko. Bitno je šta preovladava u svemu tome, kojim tonom teče život tih tema, koji duh provejava kroz sve to. Свако има свој угао Ти си поприлично нов овде и вероватно ниси учествовао на неким темама кад се и те како расправљало уз учешће теолога и чак свештеника о темама у вези Причешћа, исповести, поста, које су кључне и мени лично много расветлиле нека питања. Да не кажем како сам захваљујући једној дивној форумашици пронашао духовника и колико ми је то помогло. Форум је жива материја. Сви га формирамо по ономе што нас мучи, сврби, копка итд...нека је то и секс, политика МЖ односи, не треба ни једно од тога исмевати А оно друго што сам ти болдовао, извини али ти си и те како умео да скочиш и фркнеш и прснеш на неке теме и чланове. Тако да....ту смо негде Лазар Нешић, RYLAH, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Другачији приступ значи да одбацујемо форумаше такве какви су, и да бисмо да моделујемо неке своје старосавне људе, совершене созерцателне христијане првијех временаго, какви никада нису постојали, какви не постоје ни данас нигде. Што значи да бисмо били лицемери, јер смо и ми сами далеко од тога. Први ја на таквом форуму, где некоме није дозвољено да буде оно што јесте, ако то што јесте не угрожава друге, не бих боравио. Па зар не радите то? Друга ствар, о тим шкакљивим темам се не прича једну седмицу пред Божић или Васкрс. То не да је саблазан, него је срамота. У време кад би требало да буде максимална уздржаност и да се свако мало преиспита, они навале као блесави... billy2014 је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука