karadjordje Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Зики рулз pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 ... Brate (kako god se zoveš) oslonac, moram ti nešto pojasniti. Ova tema je započeta sa namerom da govorimo o našem ličnom doživljavanju Boga, a ne da kritikujemo druga mišljenja. Zato se izvinjavam ako sam nekoga uvredio od vas muslimana. Ali treba da znaš, da sam bio isprovociran bratom (kako god da se zove) selkobom, koji je na prvoj stranici ove teme posle moje poruke i mojega ispovedanja o odnosu prema Bogu, izneo kritike o nekakvom ,,trojstvu''. Mi hrišćani ipak ne verujemo u trojstvo već u Trojicu. (Trojstvo nisu ličnosti). Kada se takva kritika i takvo, da kažem, spopadanje sa vaše strane nastavilo, ja sam tek na petoj stranici ove teme postavio pitanje, kao kontra pitanje, kakav je vaš odnos sa Bogom Samcem. Nisam imao nameru da vas isprovociram; već da se posvetim sopstvenim iskrenim argumentima. Vi ste imali priliku, imate i dalje, da iznesete vaše argumente o vašim sopstvenim iskustvima prema Bogu, ali se ipak pojavila kritika jednih prema drugima. Opet se izvinjavam što sam vam postavio onakva pitanja, ali treba da znate da je to prirodni sled okolnosti kada vi sami započnete dijalog kojim kritikujete teologiju hrišćanstva. Treba nekada i sami da se suočite sa direktnim pitanjima. Nas hrišćane nije sramota da govorimo o Trojici ili zajednici, kao o večnome i prevečnome i pre svake vidljive i nevidljive tvorevine Bogu, ali tako bi trebalo i vi da odgovorno stojite iza vaših stavova o prevečnome Alahu Samcu. Ime mi je Mufid. Slažem se s tobom. Istog sam mišljenja da čovjek treba predstaviti svoju vjeru,a ne atakovati na temelje tuđe,jer to ne vodi dijalogu ,nego svađi i preziru. S ciljem da prezentujem svoju vjeru, u najboljem svjetlu, sam i došao na vaš pravoslavni forum. Iako sam svjestan predrasuda i poimanja islama iz ugla hrišćana. Lično nemam nikakvih animoziteta prema bilo kome,a sigurno da će dolaziti do komparacija dviju vjera,ali i to treba shvatiti kao jednostavno iznošenje istine i onog što čovjek lično misli. Ne treba se baš ni zakukuljiti i uskogrudo ponašati,jer tu i nailazi neshvatanje i razdor. Ono što čovjek ne poznaje, najviše i najlakše definiše kao potencijalnu opasnost i neprijateljstvo. Iz tog razloga je dijalog i potreban,a čovjek bez vjere je slika smrti. Ovdje ću još samo kratko dodati da Allah je arapska riječ i znači Bog,a malo je veća nauka ,oko toga zašto i kako je to, da svi muslimani širom planete Zemlje, na bilo kom jeziku da govore, upotrebljavaju ime Allah za Boga,Stvoritelja. U pitanju je to da je Kur`an objavljen na arapskom jeziku i inače ga svi učenjaci i proučavaju na tom jeziku,koji je specifičan i slikovit. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 26, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Muf kao muftija i id kao identifikacija. 0442_feel Zapamtio sam. :cheesy2: Nešto sam pomislio a ti mi odgovori. Da li je islam zasnovan na protivrečnosti hrišćanstvu i judaizmu? Na to me je i potsetilo kad si rekao ,,čovjek treba predstaviti svoju vjeru, a ne atakovati na temelje tuđe''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Muf kao muftija i id kao identifikacija. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smiley.gif Zapamtio sam. 1317_womens Nešto sam pomislio a ti mi odgovori. Da li je islam zasnovan na protivrečnosti hrišćanstvu i judaizmu? Na to me je i potsetilo kad si rekao ,,čovjek treba predstaviti svoju vjeru, a ne atakovati na temelje tuđe''. Moje znanje o historiji nije baš impozantno pa ne bih o historijatu vjera,ali ti mogu reći ( a možda si vidio i kroz odgovore drugih kada su opisivali Bibliju i Kur`an)ono čemu me vjera, između ostalog, uči to da je Kur`an, Božija objava, potvrdio sve Poslanike od početka Ademovog a.s. života pa do Muhammeda a.s. A,jedan od temelja vjere(imanski šart) je da onaj koji vjeruje ,vjeruje u sve knjige koje je Allah dželle-šanuhu poslao da su hakk (istinite) i tačne. U njima nema ni laži ni greške. Iako je On rekao da će kazniti i mučiti, rečeno je da je džaiz (moguće) da oprosti (učini afv), što zavisi od Njegove volje i uslova koje ljudi ne mogu razumjeti, ili znači, da će On oprostiti kaznu koju su muslimani zaradili. Allah dželle-šanuhu je u knjigama koje je poslao promijenio (učinio nesh) ili izgovor, ili značenje izvjesnih ajeta, ili oboje. Kur’ani kerim je poništio i ukinuo, i zamijenio, sve prethodno poslane knjige. U Kur’ani kerimu do kraja svijeta neće nikada biti greška, dodatak, nešto izostavljeno, ili da čak i tačka nedostaje, niti će ikada biti zaboravljen. Svo prošlo i buduće znanje je u Kur’ani kerimu. Ovo su neki od obrazloženja na tvoj upit,a znam da ti se kosi sa tvojim učenjem i poimanjem. Ali,istovremeno ne smatraj kao atak na tvoju vjeru(jer znam koja je poenta upita). Svako jednostavno ima pravo izbora,a Bog daje uputu onome kome On hoće. Musliman mora ispunjavati sljedeće obaveze: Islamskih šarta ima pet, i to: 1. Izgovoriti kelime-i-šehadet (EŠHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH, VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU); 2. Klanjati pet dnevnih namaza; 3. Postiti mjesec ramazan; 4. Davati zekat; 5. Obaviti hadž.(onaj ko je u mogućnosti) Imanski šarti ili islamsko vjerovanje glase: 1. Amentu billahi (ja vjerujem u Boga); 2. Ve melaiketihi (vjerujem u Božije meleke); 3. Ve kutubihi (vjerujem u Božije Knjige); 4. Ve rusulihi (vjerujem u Božije poslanike); 5. Vel-jevmil-ahiri (vjerujem u Sudnji dan); 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju). "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju).Jel to znači da je sve unapred određeno? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju).Jel to znači da je sve unapred određeno? Da! Ali,to ne znači da se trebamo prepustiti i sjesti na kamen pored puta. Znanje je moć! Djelovanje i rad također. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju).Jel to znači da je sve unapred određeno? Da! Ali,to ne znači da se trebamo prepustiti i sjesti na kamen pored puta. Znanje je moć! Djelovanje i rad također. Pa,ako je sve unapred određeno,onda se mi izgleda ništa ne pitamo.Gde je tu naša sloboda da sami odlučujemo?Čim je nešto već određeno kako će biti,onda se ne može govoriti o slobodi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju).Jel to znači da je sve unapred određeno? Da! Ali,to ne znači da se trebamo prepustiti i sjesti na kamen pored puta. Znanje je moć! Djelovanje i rad također. Pa,ako je sve unapred određeno,onda se mi izgleda ništa ne pitamo.Gde je tu naša sloboda da sami odlučujemo?Čim je nešto već određeno kako će biti,onda se ne može govoriti o slobodi. Jednostavan odgovor... Jesi li slobodan? Jesi! Odlučuješ li sam? Odlučuješ! Kako razmišljaš,kako živiš,tvoja stvar... Šta ćeš učiniti i šta je za tebe ispravno a šta nije...?????veliko??????? Ako ćemo ići u dubinu filozofije postavljaćemo pitanja o nerođenoj djeci koja su zamrla u maternicama, invalidima,retardima, nesretnicima ,žrtvama itd.itsl. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 6. Ve bil-kaderi hajrihi ve šerrihi minellahi teala (vjerujem da sve što se događa, da se zbiva po Božijem određenju).Jel to znači da je sve unapred određeno? Da! Ali,to ne znači da se trebamo prepustiti i sjesti na kamen pored puta. Znanje je moć! Djelovanje i rad također. Pa,ako je sve unapred određeno,onda se mi izgleda ništa ne pitamo.Gde je tu naša sloboda da sami odlučujemo?Čim je nešto već određeno kako će biti,onda se ne može govoriti o slobodi. Islamsko vjerovanje uz vjeru u Allaha swt zahtijeva kao nuznost i vjerovanje u Njegovu odredbu(el-kada`) i Njegovo predodredjenje (el-kader). Bozanskom znanju je sve poznato i prije nego sto se ono desi.Sve sto se desi na zemlji i u svemiru svi dogadjaji kroz istoriju i kroz tok vremena sve je registrovano kod Allaha swt u Knjizi.On sve stvari obuhvata svojim znanjem prije nego nastanu.Uzviseni Allah je zapisao kretanje zvijezda i vasiona isto kao sto je zapisao i sapat duse drugoj dusi Kuran 50 16. Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. Kuran 10 61. Što god ti važno činio, i što god iz Kur’ana kazivao, i kakav god vi posao radili, Mi nad vama bdijemo dok god se time zanimate. Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj. Ta jasna Knjiga je Knjiga koja je nama u islamskom vjerovanju poznata pod imenom El-kadau ve-l-kaderu,Allahovo predodredjenje i Njegova odredba. Da li covjek moze slobodno odlucivati ili je lisen slobodne volje?Na ovo pitanje nije moguce dati odgovor kroz teoriju posto ni sam covjek nije stvorenje proste konstitucije.U svome zivotu kroz razlicita stanja biva izlozen ili podlijeze raznim uticajima u osjecanjima i razumijevanjima sto takodjer mijenja stepene njegove svijesti. Iz koje od ovih situacija zelis da ti govorim o slobodi covjekove volje? Ili mozda da ipak ustvrdimo da je covjek lisen slobodne volje. Za sva ova pitanja postoji opce mjerilo : Covjek posjeduje slobodnu volju u onoj oblasti svog djelovanja za koju ce biti odgovoran pred Allahom dzellesanuhu dok je lisen slobodne volje kod onih djela za koja nece polagati racun! Ovo prenosenje ljudske volje na sferu duznosti prema Uzvisenom Allahu je podloga na koju se oslanja srce muslimana. Allah swt je covjeku dao slobodnu volju a Njegovo znanje je prethodilo toj slobodnoj volji kod covjeka. Prije islama Arapi su imali idejni stav o pitanju sudbine i slobodne ljudske volje.Oni su bili fatalisti.Zagovarali su sudbinu.Posto je dosao islam izmijenio je njihov stav.Islam je odredio granicu slobodne volje i samostalnog odlucivanja kod covjeka.Prenosi se od Hasana el Basri da je rekao Allah je poslao Muhameda s.a.w.s arapima koji su vjerovali u predodredjenje i to da je covjek primoran, lisen slobodne volje.Pa su tako svoje grijehe pripisivali Bozijoj volji govoreci "Bog je (nek je samo On slavljen) htio to sto mi radimo.On nam je to propisao i naredio" A Svemoguci i Uzviseni je rekao Kuran 7 28. A kada urade neko ružno djelo, govore: "Zatekli smo pretke naše da to rade, a i Allah nam je to zapovjedio." Reci: "Allah ne zapovijeda da se rade ružna djela! Zašto o Allah ugovorite ono što ne znate?" Ovaj Ajet je dokazao trijumf islama o pitanju slobodne volje i samostalnog odlucivanja te se suprotstavio onima koi covjeka lisavaju slobodne volje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука