Jump to content

Učenje o Bogu kao lični odnos prema Bogu

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 98
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Jasno je da muslimani veruju u Samca, - u Boga koji je Sam. Za njih je toliko nedokučivo poimanje Boga da su Ga sveli na objekat - ili osobu - koji mora da bude Sam. Ako im spomeneš da postoji druga ličnost (od Svete Trojice) odmah se pojavljuje prostor i vreme oko toga Boga Samca i tu Drugu ličnost odvajaju od Njega, te prema tome, imaju iluziju da su u pitanju greške o dva - ili tri - Boga.

To pokazuje da muslimani imaju veštačku argumentaciju da je Alah nedokučiv i sveveliki. Spuštaju Ga, ipak, na taj nivo da Mu stvaraju prostor i vreme oko Njega posmatrajući Druga lica Božanstva kao tragediju politeizma.

Trebalo bi imati više dijaloga sa muslimanima u tome pravcu pokazujući im da Boga možemo istinski posmatrati kao nedokučivog u Njegovoj veličini, u kojoj nema prostora i vremena, odnosno, u Kome (Bogu) nema karakteristika kao kod stvorenih bića.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Trebalo bi imati više dijaloga sa muslimanima u tome pravcu pokazujući im da Boga možemo istinski posmatrati kao nedokučivog u Njegovoj veličini, u kojoj nema prostora i vremena, odnosno, u Kome (Bogu) nema karakteristika kao kod stvorenih bića.

ili ovako.... kad su se Pera ili Djoka rodili pre njih je postojala ljudska priroda...tako da oni čine samo deo te ljudske prirode...kroz radjanje ljudi,ljudska se priroda podelila i ne možemo ni za jednog čoveka reći da je on nosilac celovite ili celokupne ljudske prirode... ovo je razlog zbog koga smrt jedne ličnosti ne izaziva smrt svih ostalih ljudi... zato je svaki pojedinac u stvari individua... jedan i mnoštvo se kod ljudi ne poklapaju... ovo i predstavlja poteškoću za većinu da kad pričaju o Bogu izgovore JEDAN I TROJICA i da misle na istog Boga istovremeno... Ali...ako pogledamo Boga,kod njega nema ovakvih poteškoća kao kod ljudi...on nema početka i nema kraj... prostor i vreme ne ulaze u sastav Njegovog postojanja...tako da tri ličnosti trojice ne učestvuju u predpostojanju svoje prirode nego se sa njom poklapaju.Mnoštvo u Bogu ne sadrži deljenje Njegove prirode kao kod ljudi...zato je i nemoguće da u Bogu jedna od tri ličnosti postoji odvojeno...znači...jedno ne samo da ne isključuje mnoštvo već neophodno ZAHTEVA mnoštvo od samog početka da bi moglo postojati...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

a mislim da ovdje svaka rijec i svaki red ovog pasusa je kontradiktoran sam sebi. Pa mozete li ljudi dragi(da vas Uzviseni Allah uputi iskreno vam zelim) da minimalno barem citate ono sto sami pisete.

Interesantno je na ovome forumu uvijek nanovo dozivjeti nove teorije nove definicije po istom pitaju i cak od iste osobe.I zalosno ujedno koliko i sami ne razumijete to sto vjerujete.

Valjda se neko dosjetio da bi ljudima bilo lakse vjerovati u Boga koji ne voli samocu pa si stvara sugovornika i druga jer smo mi ljudi takvi, po prirodi drustvena bica.A sto se vec granbici sa blasfemijom ili je vec blasfemija pridajete mu jos uz to i patoloske ljudkse osobine - u primjeru samog trojstva gdje bi Bog trebao da je jedna osoba koja istovremeno u sebi sadrzi dvije druge sa kojima se druzi i razgovara. Ne volim ni da pisem ove rijeci kako samo lose zvuce

Смешно је али и жалосно критике ове врсте чути од "тебе",веруј ми! Упозоравао сам те али не вреди.Пошто дрско и бесрамно на другога рефлектујеш своју више него очигледну интелектуалну инфериорност и талентовану неспособност схватања онога што би иоле теолошки учен човек требао да зна после једно хиљаду објашњења,пошто ништа конкретно не кажеш,већ нас малтретираш понављањем истог и још се притом изругујеш нашој вери приписујући јој "патолошке људске рефлексије",бришем ти овај и од сада сваки други пост оваквог карактера,а онда,ако се ово настави и можда још нешто природа, ускоро следи једно велико "ћао"!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Jasno je da muslimani veruju u Samca, - u Boga koji je Sam. Za njih je toliko nedokučivo poimanje Boga da su Ga sveli na objekat - ili osobu - koji mora da bude Sam. Ako im spomeneš da postoji druga ličnost (od Svete Trojice) odmah se pojavljuje prostor i vreme oko toga Boga Samca i tu Drugu ličnost odvajaju od Njega, te prema tome, imaju iluziju da su u pitanju greške o dva - ili tri - Boga.

To pokazuje da muslimani imaju veštačku argumentaciju da je Alah nedokučiv i sveveliki. Spuštaju Ga, ipak, na taj nivo da Mu stvaraju prostor i vreme oko Njega posmatrajući Druga lica Božanstva kao tragediju politeizma.

Pozdravljam te opet ,Milane!

Dijeliš lekcije o pravopisu a nisi se udostojio niti jednom da otpozdraviš...šta je mjerilo ljudstva? Pravopis ili uvažavanje,poštovanje(makar iz etike)?

Mislim da sam ti već jednom pojasnio da mi vjerujemo u Boga,Stvoritelja nebesa i Zemlje i sveg viđenog i neviđenog. Moj Bog zna kad u gori list padne i koliko atoma (i sitnije od toga) vode proteče u Nijagarinim vodopadima. To je samo nešto od primjera i za pametne dovoljno jedan...

Moj Gospodar se zaklinje vremenom i kaže:

"Tako mi vremena – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju, i koji jedni drugima strpljivost preporučuju.''   (Kur'an, 103:1-3)

Dakle,govorimo o Bogu koji je Jedan,Živi,Vječni;Koji ne umire i kojeg ne savladava ni drijemež niti san.

Kad tražimo,tražimo od Boga. Kad se molimo,molimo se Bogu...

citat Milan: "Trebalo bi imati više dijaloga sa muslimanima u tome pravcu pokazujući im da Boga možemo istinski posmatrati kao nedokučivog u Njegovoj veličini, u kojoj nema prostora i vremena, odnosno, u Kome (Bogu) nema karakteristika kao kod stvorenih bića."kraj citata

Ovo podvučeno i jeste Bog o kome govorim.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Opet se nadgornjavamo. Kao prvo, nisam hteo ništa da ,,otpozdravljam'' na način ,,čisto radi formalnosti''. Takve stvari izbegavam prema svakome. Upravo je to za mene ljudsko ponašanje (to izbegavanje pozdravčića), odnosno iskreno ponašanje. Jer, ima vremena kada ćemo iskreno pokazati da smo primetili nečiju pažnju, a ne samo formalnim znacima koji nažalost izgledaju kao jedini primer međuljudskog odnosa. Dakle, dopusti da kad se ustroji neka prilika svoju zahvalnost pokažem. Zar ti nije bilo dovoljno do sada što sam ti na svaku reč prema meni odgovorio i nadopunio svojim mišljenjem?

Dalje, opet govorite o nekim stvorenjima u kontekstu sveznajućeg Boga. Naravno da sve to znamo. Imamo i mi vrapce koji ne padaju bez volje Oca nebeskog. Rekli smo već da ovakav način razgovora neće imati ploda, jer to je opet ono nadgornjavanje i nametanje citatâ. Tema je započeta sa napomenom da se to izbegne, a naročito je moderator objasnio da to ponekad izgleda plitkoumno.

Što se tiče tvoga ponovnoga citiranja Kurana o pominjanju ,,vremena'' u nekakvom nejasnom kontestu, to je opet onaj vid nadgornjavanja koji u ovom slučaju nije ništa pokazao, jer u tom citatu nema teoloških osnova već misticizma. Mi nismo spremni da se uživljavamo u ono što je vaše i nemojte očekivati da vas podržavamo u tim pokušajima.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Jasno je da muslimani veruju u Samca, - u Boga koji je Sam. Za njih je toliko nedokučivo poimanje Boga da su Ga sveli na objekat - ili osobu - koji mora da bude Sam.

Nadgornjavanje ili retorički performans?

Šta li je taj pojam dubokoumnosti ili plitkoumnosti?

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ja stojim iza svojih reči. Ako si mislio da si na te moje reči odgovorio jednim citatom iz Kurana, u kome se pojam ,,vremena'' pominje izvan bilo kakvog konteksta onoga što sam ja rekao, onda je to stvarno nenormalan naš dijalog.

Taj pojam vremena (i prostora) naveo sam kao određenu i definisanu kategoriju koja se pojašnjava u argumentima o Bogu, ako hoćeš kazaću - u teologiji, bogoslovlju. Znaš li šta je problem? Problem je u tome što muslimani nemaju teologiju. Ja zaista nemam nikakvo loše mišljenje o vama lično, niti imam loše namere, ali sasvim stojim iza svojih reči ma koliko vam one bile teške.

Podnosite te argumente ili nemojte da imamo dijalog. Ali nemojte da dajete odgovore kojima neprirodno, dakle, veštački, hoćete da učestvujete u teološkom dijalogu. Prosto je. Vi nemate teologiju. Imate slepu poslušnost onome što se ne može objasniti razumnom čoveku.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ja stojim iza svojih reči. Ako si mislio da si na te moje reči odgovorio jednim citatom iz Kurana, u kome se pojam ,,vremena'' pominje izvan bilo kakvog konteksta onoga što sam ja rekao, onda je to stvarno nenormalan naš dijalog.

Taj pojam vremena (i prostora) naveo sam kao određenu i definisanu kategoriju koja se pojašnjava u argumentima o Bogu, ako hoćeš kazaću - u teologiji, bogoslovlju. Znaš li šta je problem? Problem je u tome što muslimani nemaju teologiju. Ja zaista nemam nikakvo loše mišljenje o vama lično, niti imam loše namere, ali sasvim stojim iza svojih reči ma koliko vam one bile teške.

Podnosite te argumente ili nemojte da imamo dijalog. Ali nemojte da dajete odgovore kojima neprirodno, dakle, veštački, hoćete da učestvujete u teološkom dijalogu. Prosto je. Vi nemate teologiju. Imate slepu poslušnost onome što se ne može objasniti razumnom čoveku.

Imamo slijepu poslušnost čemu? Vaš stav i odgovor kazuje dovoljno o Vašim namjerama. Ne moramo mi ovdje raditi u svilenim rukavicama,a kad čovjek iznese neke citate iz Knjige koju slijedite automatski hoćete da ga izbrišete i da mu zatvorite usta. Ako ste primijetili ,moja malenkost ne nastupa tako,a niti se oholim što se iz Vašeg stava i odnosa ne bi mogao proizvesti sličan dojam.

Oholost nije osobina vjernika. Nemojte misliti da neznam koje je Vaše rezonovanje po pitanju moje vjere i nemojte misliti da ne mogu trpjeti Vaše "argumente". Davno sam oguglao na takve ispade,a zamotavanje i umotavanje netrpeljivosti u neke fine izraze i "argumente" ne doprinosi bilo kojoj vrsti dijaloga.

Po principu reciprociteta da se nešto podnosi,onda treba i druga strana biti spremna na podnošenje.

To što Vi mislite o nama je meni "prosto k`o pasulj",ali kao što je za Vas Allah fiktivno biće za mene je van svake pameti da je čovjek bog. Tu dakle ispada da se teologija ne bi trebala zvati nauka o Bogu,nego nauka o čovjeku...

U svakom slučaju ,opet napominjem, ovaj vid komunikacije me učini još boljim čovjekom i da imam razumijevanje za sve ljude,svakojakih ubjeđenja i viđenja svijeta;a ujedno me još više učvršćuje u ovome u čemu jesam.

Meni je dovoljan Allah,a divan li je On Zaštitnik...

Подели на овим сајтовима

Bog se otkriva kao iskustvo koje je lišeno sumnje.Ovde raspravljate ne o iskustvu već o znanju koje mošemo imati o Bogu srazmerno otkrivenju koje nam Bog daje.Živo iskustvo Boga i  lični odnos sa njim ostvaruje zajednicu koja spasava.Znanje ne spasava nikoga.Muslimani imaju iskustvo Boga.Teologija je iskustvo a ne filozofiranje pretočeno u reči.Ko ima Boga  netreba mu teologija, on  jednostavno zrači jer ima Boga, a slepci to nazivaju teologijom.
Подели на овим сајтовима

Po tebi bi onda trebalo svete Oce ostaviti u prošlost istorije i postati musliman. Da li uopšte znaš koliko su napora uložili Oci da bi mi danas mogli da ubiramo plodove koji su nepobedivo oružje istinite vere? I ko je tebe uopšte postavio ovde da misionariš?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Po tebi bi onda trebalo svete Oce ostaviti u prošlost istorije i postati musliman. Da li uoopšte znaš koliko su napora uložili Oci da bi mi danas mogli da ubiramo plodove koji su nepobedivo oružje istinite vere? I ko je tebe uopšte postavio ovde da misionariš?

Ne razumijem ti ovo zadnje pitanje. Pojasni. A,možeš me malo i edukovati o svetim Ocima.

Подели на овим сајтовима

Oslonac,

nisi mi odgovorio, zašto Bog mora da bude Samac? Moram nešto da ti kažem sasvim otvoreno. Hrišćani smatraju đavola za samca, istinitoga samca - samodovoljnoga i samoživoga samca. Takva slika o Bogu za nas je nezamisliva.

Bog za nas nije egoista i samoljubac. Kako uopšte može postojati ljubav u onom pravom smislu reči, ako ne postoji neko ,,drugi'' pored tebe? Što se tiče Boga, njegova ljubav je u tome što ne samo da ima večno Druga lica pored Sebe, već ta Lica postoje - u bukvalnom smislu reči - u samome Bogu Ocu, a takođe i te Druge ličnosti imaju Boga Oca u Sebi.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...