Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Да тако сам и ја закључио, мало ме заинтригирала расправа око еволуције, и овакво схватање искључује могућност да је човек прво еволуцијом доспео у обличје човека а да је човек постао тек кад му је Дах удахнут, тј. човек чим је постао жива душа он је био човек није могао бити човеколики мајмун јер сваком телу одговара једна душа и обрнуто то је неизбежан закључак посматрања човека искључиво као психосоматског бића.

Раније ми је била блиска теорија св. Теофана Затворника да се душа пројављује кроз: мисли, осећања и вољу чини ми се тако, а дух: потреба за Богом, страх Божији и савест. Али сад ми је ближа мисао да све то подпада под појам душе тј. да дух не постоји као посебан део личности већ он само представља раније помент Животни Дах који оживотворава човека.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Ево једно специјално питање за поштованог теолога господина Александра Милојкова:

********************************************************************************************************************

Помаже Бог,

Читав живот сам се трудила и трудим да увијек будем својој дјеци на помоћи у свему,више ослушкујем,него ли дијелим савјете,а такође и у школовању,чији су до сад резултати врхунски,слава Богу,тако да сам увијек живјела,како се каже,али не онако претенциозно,наметљиво,не,онако како они желе да буде,а сваки који се труди жели најбоље,дакле за све њихове писмене радове,радовала се њиховим успјесима,туговала за све што пролазе и тек неки дан сазнадох кад ми син рече да је мајчинска молитва чудо,а рече ми:“Знао сам мајко да ме твоја молитва Господу прати,рука је ишла као сама да пише,писао сам и то на страном језику о мом најљепшем тренутку у животу,кад си ти оздравила и кад сам видио мој Тврдош,о коме сам само сањао и заволио га свим срцем и душом!"

Како дивно рекоше Свети Оци да Бог пошто "не може" да буде на сваком мјесту и уз сваког човјека,али Он је зато створио мајку!

Док сам се молила Св.Василију тада неко је закуцао на прозор,ја се окренем и видим три птице,необичне,које никад нисам видјела до тада,одлетјеше и као да ми нешто рекоше.

Шта Ви мислите о свему томе,да нам мало више о томе кажете,јер овај сајт и јесте понајвише сајт за православне и душекорисне поуке вјерујућим,а и оним који тек крећу на пут вјере?

На здравље Вам и на спасење Божићни пост,као и свеколике Милости Бога Живога,нека је у изобиљу Вама и Вашим ближњим.

Амин,Боже дај!

ESS_PasteBitmap010620.png

Подели на овим сајтовима

Иначе Ангелус, нваљда вам је јасно да је Аца Милојков теолог, није пророк па да погађа зашто су три птичице скокнуле на ваш прозор,,,,зашто би скокнуле, ко зна можда је било мало мрвица од хљеба и оне дошле да чалабрцну нешто.

На ово питање ће те најбоље ви сами себи одговорити. Мада је јасно да ви већ имате "одговор", само би да чујете потврду од неког још да су те три птичице некакав знак да вам је Бог послао поруку типа као: Света Тројица, уз вас сам.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Аух, од таквих се ствари треба склањати. То је пут у обману, у пропаст. Тражити виђења и желети да се та виђења потврде од стране других, радовати се "јављањима", сматрати да је то јављање "то и то", нешто много велико и много свето, је ништа друго него знак прелести.

Но, то су уобичајене препреке у вери, а посебно на њеном почетку. Зато Свети Оци саветују вежбању у врлини која је почетак и темељ сбих будућих врлина - смирењу и смиреноумљу. Бог се ту тражи и са Њим се тако почиње, а не са "виђењима".

Подели на овим сајтовима

Клоните се виђења, не тражите виђења, бежите од њих - општи је савет свих Светих Отаца.

Подели на овим сајтовима

Благодарим обојици и господину Милојкову и члану Justinijanu.

Искрено очекивах сличан одговор,али благодарим за вријеме и труд,размишљање и пажњу,нека слава Богу.

Господин Милојков показао је једну непристрасност ни чему,како се каже,него ли Ријечи и Поуци Божијој,за разлику од Вас Justinijan,који сте као неки топ испалили,види се држите нешто друго у својој души,у неким моментима у заиста лијепој и поучној причи,која велича Име Божије,али заборависте да како каже Свети Отац Јустин да сваком човјеку треба полако прилазити,као на голубијим ножицама,да нам ријечи буду благе,а докази јаки,П.Павле...

Но и ја да вама кажем да ови ови торњеви на нашим храмовима ујутро и у вече и свакога дана ,нас позивају да се просветимо енергијама Божијим и да се не синергишемо и не разлажемо,него полажемо у себе оно што се вјеронауком зове и оно што се покајањем зове.Човјек као лик лика Божијега,као лик Прволика ,односно лик од Прволика ,увијек иде одређеним путем.И тај његов пут некада није пут Божији,него управо супротан ,ђаволски и демонски пут.И тај га пут срамоти и одваја од Бога.Тако да скреће човјек са тога пута јер га зову околне ствари коју су гријех и које воде у гријех.И тада човјек пада и отпада од Бога и нема за њега свјетлости Божије све до оног тренутка докле он не осјети да постоји свјетлост Божија.Бог је љубав ,поручује нам св.Јован Богослов.И свети Јован Богослов је многима био чудан и несхватљив јер је стално позивао на љубав.Стално је говорио својим ученицима на Патмосу:Дјецо,волите се!И они се тада побунише да он само једну заповијест Божију пропагира ,а друге он не признаје и он им рече:Љубав је пуноћа свега и она је изнад свих заповијести.И ко буде љубио Бога и свога ближњега –све је заповијести испунио.Управо је то граница коју данас треба да зна сав свијет и сав доминион(слободни човјек)и који треба да зна сва васиона ,а то је да без комуникације једних са другима и да без комуникације једних према другима не може бити истинске љубави и истинског јеванђелског живота.

А како је говорио наш блаженопочивши Патијарх Павле,да је Црква лађа у којој се спасавамо, али ми не знамо да ли ће и када Бог за ту лађу привезати неки чамац да се и други спасавају.Полако,свако је овдје добровољно,па имајте и на уму да је теологија и због народа,да будете и ви који знате ту науку и опрактиковано Јеванђеље и својим животима,мислима и дјелима,јер Живот у Христу је највећа благодат за сву творевину!

"Прије него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и

иди мојим путем!...Прођи улице, брда и долине!...Осјети бол и

срећу!....Прођи године кроз које ја пролазим, падни преко сваког

камена, који се мени нашао на путу! Устани увијек поновно и иди истим

путем, као што и ја радим...И тек онда можеш судити.!"

То је велика истина преко које многи људе прелазе и заборављају је.

Живјели драга браћо и у сваком случају хвала и слава Богу за све.

Ufimskaya.jpg

Подели на овим сајтовима

Angelus, колико је мени познато Justinijan je joш увијек надимак који није регистрован на форуму. Моја маленкост је Јустинијан, није Justinijan.

И уопште ми није јасно због чега на теми на коме се постављају питања, иначе и на свим осталим темама, пишете дугачке постове, у беседном стилу, сваку завршену неком сликом или иконом?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Аух, од таквих се ствари треба склањати. То је пут у обману, у пропаст. Тражити виђења и желети да се та виђења потврде од стране других, радовати се "јављањима", сматрати да је то јављање "то и то", нешто много велико и много свето, је ништа друго него знак прелести.

Но, то су уобичајене препреке у вери, а посебно на њеном почетку. Зато Свети Оци саветују вежбању у врлини која је почетак и темељ сбих будућих врлина - смирењу и смиреноумљу. Бог се ту тражи и са Њим се тако почиње, а не са "виђењима".

Вјерујте ми, уз дужно поштовање,ја никад овако нешто не бих написала Вама и кад бих овако "интересантно" све кратко видјела и духовним видом и брзоплетости злог расуђивања,а и да сам  видјела и запажала као Ви,а питање је гласило на име госп.Александра,а Ви одговарате,јесте ли можда Ви њему доживотни адвокат,гласноговорник или шта,човјече ја никад овако према Вама не би поступила,а како каже наш тврдошки духовни цвијет Владика др Атанасије „….јер је циљ постојања пуноћа бића, личног живота и радовање томе бићу и животу, у љубави је и у слободи. 

Част свакоме вересије никоме,тако кажу код нас,ми смо ето и глупи Босанци,а и још уз то и сиромашни,па извините за напомену двије коју сте сами тражили.

Да будемо сви ми мали у највећем Господу велики и дивни.

Амин,Боже дај!

3.jpg

Подели на овим сајтовима

Angelus, колико је мени познато Justinijan je joш увијек надимак који није регистрован на форуму. Моја маленкост је Јустинијан, није Justinijan.

И уопште ми није јасно због чега на теми на коме се постављају питања, иначе и на свим осталим темама, пишете дугачке постове, у беседном стилу, сваку завршену неком сликом или иконом?

Извињавам се нисам правилно написала Ваше име,али знам и то да свачије писање овдје,како му је дато на посту има право за фонт слова,слику,икону,итд.све у нормали,наравно сажето,концизно,а ако се Вама не свиђа,мој начин,шта ја ту могу и мени се код Вас што-шта не свиђа,па шта,немам појма ни ко сте,нити ме занима,погледајте друге писаније,моја свака има своју поруку,врло писмена,поткријепљена и теолошким и другим значајним стварима,не псујем,Боже сачувај,а то да Вама нешто није јасно знајте да има безброј ствари у животу које нису најјасније,јер човјек и Бог су највеће двије тајне свијета,а Господ када је дошао на свијет чудио се само вјери и невјери.

Поздрав пријатељу,попусти мене мало,јима паметнијих ствари овдје,а не знам да ти ни постојиш,ето колико ме интересујеш.

Напиши шта год хоћеш што ти савјест заповиједа,баш ме брига.

А ето овај мој пост прије, теби оде Милојкову,извини,човјече!

Ма све је уреду људи,ево снијег пада,радујте се,пустите тешке теме,први дан поста,а овај Јустинијан осуђује. sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Не могу да нађем тему у којој се Александру постављају питања. Могу ли овде да питам?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Не знам ни ја где беше... Можеш и овде да питаш, што да не. Ако нађу тему нека модератори пребаце постове.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...