Jump to content

Патријарх Иринеј у Нишу: Сви смо дужни да дигнемо глас у заштити КиМ, а ако дође до силе морамо учинити све да то вратимо – милом или силом

Оцени ову тему

Препоручена порука

НИШ - Српски патриjарх Иринеj рекао jе данас у Нишу да смо сви дужни да дигнемо глас у заштити Kосова и Mетохиjе и да "ако дође до силе, морамо учинити све да милом или силом то вратимо".

"Надам се да нећемо бити у прилици да на таj начин то бранимо, већ да ће свест и савест оних коjи одлучуjу о нашоj судбини проговорити на начин како треба да говори jедна пробуђена и чиста људска савест", рекао jе Иринеj новинарима поводом почетка заседања Унеска.

Сада jе реч о томе да нам узму светиње и да их прогласе светињама Kосова.

Иринеj jе, приликом посете нишкоj епархиjи, рекао да се на Kосову и Mетохиjи налазе наше светиње, "то jе наша историjа, наша култура, почетак свега онога великог и траjног у нашоj историjи, нашоj култури."

"Mи то ни у ком случаjу не можемо дозволити ни себи, ни другима, да Kосово и Mетохиjа не буду народа коме припада од како се зна за Kосово и Mетохиjу и српски народ", казао jе Иринеj.

Oн jе казао да српске светиње треба сада поверити народу коjи jе читавим веменом своjе историjе палио наше светиње и да то не смемо дозволити.

Иринеj jе подсетио да се на Kосову и Mетохиjи налази резиденциjа српских патриjарха (Пећка патриjаршиjа), као и наjвеће светиње наше историjе и културе.

http://www.nspm.rs/hronika/patrijarh-irinej-u-nisu-svi-smo-duzni-da-dignemo-glas-u-zastiti-kim-a-ako-dodje-do-silem-moramo-uciniti-sve-da-to-vratimo-–-milom-ili-silom.html

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

• Одговори 142
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ма да,срби одавно нису ратовали, па се зажелели, једва чекамо... :starece:

Не,хвала...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

A el istina da je Patrijarh Irinej odlikova Ordenom Svetog Save norveškog ambasadora koji se svojevremeno zalagao za oslobađanje Ramuša Haradinaja iz Haga i slao čak i pismo tribunalu da ga oslobode?Negde sam video tu vest danas ako zna neko nešto više o tome.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Одличан тренутак, браћа Руси су направили диверзију у Сирији, НАТО сигурно не очекује напад са Балкана!  :icon_pvo:

Подели на овим сајтовима

Слушао сам малопре тај део изјаве у Дневнику и мислим да се паријарх недовољно јасно изразио, мој је утисак да је хтео да каже да треба бранити оно што је наше на КиМ (манастире итд) милом или силом ако буду нападнути.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Naš Nikola Knežević na ovu temu za RTV:

Komentarišući Irinejevu izjavu o Kosovu, Knežević je ocenio da je patrijarh sebi dozvolio da bude suviše emotivan, imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalaze srpske crkve na Kosovu.

"To je jedini način na koji bih mogao da objasnim takvu izjavu, jer u drugom slučaju i nju bih isto smatrao šokantnom, jer njegove reči imaju težinu i mogu da imaju posledice", dodao je on.

Prema njegovim rečima, verski velikodostojnik nikada ne bi smeo da poziva na upotrebu sile. "Svetinje se ne mogu vratiti silom i ta politika je iza nas, jer su njene posledice bile katastrofalne. Njegova svetost bi morala da uzme u obzir težinu koje njegove reči imaju i reči poput 'rat' i 'sila' ne smeju da budu deo njegovog vokabulara", kazao je telog Nikola Knežević.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A el istina da je Patrijarh Irinej odlikova Ordenom Svetog Save norveškog ambasadora koji se svojevremeno zalagao za oslobađanje Ramuša Haradinaja iz Haga i slao čak i pismo tribunalu da ga oslobode?Negde sam video tu vest danas ako zna neko nešto više o tome.

VELIKI SKANDAL SPC: Patrijarh Irinej odlikovao lobistu Ramuša Haradinaja! (FOTO)

•  
  •  

SPC u manastiru Visoki Dečani odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Ordenom Svetog Save prvog reda, iako je 

Foto: Fejsbuk / arhimandrit.sava, AP/Tanjug

Ordenom Svetog Save prvog reda patrijarh srpski Irinej u Dečanima odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea, i to za doprinos u zalaganju da Kraljevina Norveška podrži izgradnju prizrenskog konaka u manastiru.

Kvale je u svojstvu privatnog lica pre tri godine pozvao Haški tribunal da pusti na slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja protiv koga je bila podignuta optužnica za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.

Verski analitičar Mirko Đorđević za Telegraf kaže da nije jasno po kojim kriterijumima SPC dodeljuje priznanja i dodaje da ona non-stop “tu i tamo nekog okiti, a niko ne zna zbog čega“.

– Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se orden dodeljuje, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Neka SPC kaže za koju cifru se dobija koji orden – kaže Đorđević, i ocenjuje da se time crkvena ordenja kompromituju i da se šalje loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika.

Подели на овим сајтовима

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2091976/Patrijarh+Irinej%3A+Du%C5%BEni+smo+da+dignemo+glas+u+za%C5%A1titu+KiM.html

Ја не знам како се може ово тумачити осим не баш најсрећније срочее изјаве.

Зашто би хтео да каже да КиМ треба вратити милом или силом, "ако дође до силе и сила буде узела"  када је до силе већ дошло пре 16 година, сила све време траје и силом нам је дефакто одузето КиМ? Једино има смисла да је хтео да каже да треба бранити милом или силом манастире уколико их силом неко присвоји и узме под своју контролу, што је сасвим легитиман став.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...