Observer Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Eto i mene to interesuje, posto se "radi" ikona moje krsne slave. 0442_feel I interesuje me da li bi trebalo ikonu ostaviti u crkvi neko vreme ili ne i zasto. Ovo sam nameravao da pitam svog protu kad dodje vreme za to, no nije na odmet cuti i vase obrazlozenje, umete vi to dobro. 1405_love "Који верује у мене, жив биће и неће видети смрти вавек" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Mene ova tema vrlo zbunjuje i uznemirava. Ako osvecenje Krsta, Ikona, Bogosluzbenih sasuda nije u skladu sa pravoslavnom verom (po recima sv.Atanasija Paroskog), zbog cega se ono vrsi u Pravoslavnoj Crkvi. Pitao sam za to mog mesnog popa, ali je on izbegao da mi odgovori. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Богородица са пророцима bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Владимирска bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Елецка bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Елеуса Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наца Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наца Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 DMK је реаговао/ла на ово 1 СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Molim strucnjake da mi razrese nedoumicu da li je obred osvecenja ikona u skladu sa pravoslavnom verom, ako se, koliko je meni poznato, ikone osvecuju likom Gospoda ili svetitelja i njihovim imenima? Isto vazi i za Casni Krst. Ja sam laik pa ću laički i da odgovorim. Ja ništa ne osvećujem ukoliko je kupljeno u Crkvi. Međutim, moj muž je u nekoj knjižari kupio ikonu Bogorodice Trojeručice i nju je moj sveštenik osveštao (na moj zahtev). Takođe, po meni krst koji je kupljen u zlatari nema nikakav značaj. Krst (iako imam zlatni) kupujem u Crkvi tako da imam dva- jedan u boji zlata i jedan drveni. Uz krst nosim oko vrata i medaljon svetog Jovana koji je moja krsna slava i Koji mi je mnogo puta u životu pomogao. Zato uz krst obavezno nosim i medaljon svetog Jovana oko vrata. Da sam ga kupila na nekom buvljaku (što nikako ne činim), sigurno bih ga osveštala, ali pošto je Crkva za mene sveto mesto, sve što kupim tamo, sveto je i rado to nosim. Isto je i sa ikonama u kući. Sve su kupljene u Crkvi osim one koju sam već pomenula, ali nju sam osveštala. Ove ostale, smatram, nema potrebe osveštavati. Ne znam da li pravilno rasuđujem. Ako ne, molim da me neko ispravi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 1, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 1, 2011 0110_hahaha :291291291: greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
evagrij Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Ево шта каже владика стобиски Давид у његовом тексту о Коливарима Коливарите сметаат дека иконите не треба да се осветуваат со посебна молитва на свештеник како што обично се прави. Овој став го основаат на фактот дека воколку VII - от Вселенски собор востановил дека поклонувајќи се на иконата се однесуваме на нејзиниот прототип, тогаш не постои причина за посебна молитва којашто би била поважна од автентичноста на VII - от Вселенски собор. Коливарите сметаат дека молитвата за осветување влегла во Молитвеникот во XVI - от век и дека е од „папски“ происход. Тие, исто така, велат дека една икона не треба да се смета за посвета од друга, ниту, пак, на едната да се надеваме повеќе отколку на другата. http://uspenie.kolivart.com/kolivari/9 Али треба имати у виду, да у то време иконописање је било својеврсна аскетска дисциплина (обавезан пост и непрекидна молитва), а данас чак и некрштени људи баве се са израдом икона. На Светој Гори и код руских старовераца не постоји чин освећења иконе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Tverska :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Shuja :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Shuja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Април 1, 2011 Пријави Подели Написано Април 1, 2011 Odigitrija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука