Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Прва икона у мојој кући, поред славске, је руска икона Мајке Божије која се зове ''Прибављеније ума'' или

''Увећање памети'' и донела је у моју кућу многа добра, пре свега духовна ... greengrin

pribavljenijeuma.jpgПрибавленије ума dada

Ово је, наравно, оригинал, а ја, наравно, имам копију...

0110_hahaha

Приметила сам ову несвакидашњу икону Пресвете и баш сам хтела да те питам за њу.Где си је купила?

У твојој парохојској цркви или негде на страни. Предивна је и некако ме тера на размишљање о свему.

Али заиста... greengrin

Подели на овим сајтовима

Прва икона у мојој кући, поред славске, је руска икона Мајке Божије која се зове ''Прибављеније ума'' или

''Увећање памети'' и донела је у моју кућу многа добра, пре свега духовна ... 0442_feel

pribavljenijeuma.jpgПрибавленије ума ;)

Ово је, наравно, оригинал, а ја, наравно, имам копију...

slava3

Приметила сам ову несвакидашњу икону Пресвете и баш сам хтела да те питам за њу.Где си је купила?

У твојој парохојској цркви или негде на страни. Предивна је и некако ме тера на размишљање о свему.

Али заиста... 0442_feel

Ikonu je ikonopisao moj prijatelj ikonopisac, na lipovoj dasci, vizantijskom tehnikom, jajcanom temperom i pozlatom.

Ja sam narucila tu ikonu jer me je privukao naziv ikone ''Uvecanje pameti''...

To sam razumela tako kao da ce mi molitva Presvetoj, pred tom njenom ikonom, doneti bolje rasudjivanje u pogledu vere i pomoci mojoj porodici da se priblizi Bogu i Crkvi, da ce moju decu usmeriti na put zapovesti Bozijih i pomoci mi da istrajem u nosenju krsta ispred svoje porodice, na putu prema Gospodu...

Verujte mi, tako je i bilo.

I danas se ispod te ikone osecam kao onaj mrav iz price MRAV NA PUTU U JERUSALIM... winter

Ikona je ruska i prikazuje Presvetu Bogorodicu sa Isusom na nebeskim vratima, okruzenu heruvimima i serafimima, kako nas ceka...

U knjizici o cudotvornim ikonama Presvete Bogorodice pise:

Pred ovom ikonom se cita usrdna molitva za sticanje blagodati, za bolje razumevanje Svetog Pisma, pre ucenja, za isceljenje od umnih bolesti, za razvoj intelekta kod dece, za ozarenje uma i srca...

Molitva pred cudotvornom ikonom ''OZARENJE UMA''

O, Presveta Djevo, Ti Nevesto Boga Oca i Matero Bozanskog Sina Njegovog Isusa Hrista, Ti Carice andjela i Spasenje ljudi, Razobliciteljko gresnika i Karateljko bogoodstupnika, pomiluj i nas koji smo ti tesko sagresili,

jer nismo ispunili zavete krstenja i zavete monastva i mnogo drugo koje smo  obecali izvrsiti.

Kada je Duh Sveti odstupio od cara Saula tada su ga bolest i uninije napali i mrak ocajanja i neradosno stanje duse ga mucili.

Sada smo se i mi, zbog grehova nasih, lisili blagodati Duha Svetoga i sada pritiskaju nase srce razne zalosti, muke, bolesti, mrznja, zlo, neprijateljstvo, osvetoljubivost, zluradost i ostali gresi.

Nemajuci radost i utehu, prizivamo Te Mati Boga nasega Isusa Hrista da umolis Sina Tvoga i Boga nasega da nam oprosti sva nasa sagresenja i posalje nam Duha Utesitelja, kao sto ga je On poslao na apostole, da uteseni i prosveceni Njime, pojemo Tebi zahvalnu pesmu:

RADUJ SE, PRESVETA BOGORODICE, KOJA NAM UVECAVAS RAZUM,  SPASENJA RADI.

Amin. zru ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...