dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Свецарица Богомати са Исусом Григоријатска Богородица са Исусом, 18. век Богородица на трону, критска Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Дечанска из манастира Дохијар Ломница Ломница румунска Богородица са Исусом и св. Серафим Саровски Слава Господу и Пресветој Богородици Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Kikotisa Bogorodica na tronu Bogorodica na tronu Bogorodica na tronu, Aja Sofija, freska Bogorodica na tronu, sa prorocima Bogorodica na tronu Bogorodica na tronu http://http://img222.imageshack.us/img222/1956/bogorodicanatronu5.jpgBogorodica na tronu De;anska Deizis Presveta Bogorodice, spasi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 25, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 25, 2011 klapklap 0442_feel klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Gospod na tronu, makedonska Gospod na tronu Pantokrator Pantokrator Pantokrator Slava Tebi, Bože naš.Slava Tebi. prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Pantokrator Pantokrator Isus Hristos, detalj Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj nas grešne.Amin. 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Oko u trouglu je simbol pruzet iz starogrcke kulture, naslikan je u mnogim crkvama, na primer u oltarskoj apsidi stare Crkve sv.Trojice u jednom mestu u Banatu. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
roolle Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Масони користе боје у сликарству, треба избегавати боје. Користе речи Слобода, Једнакост, Братство - фуј! ...имају за симболе чекић са шестаром, те је против канона ово двоје употребљавати приликом градње сакралних објеката. итд. итд. ekstra Употребљавају свевидеће око и троугао? Па зар то није логичан начин приказивања Свете Тројице уз помоћ најелемнтарније геометрије? Веома је често представљање Арханђела Михаила са оком изнад. Константин је дао типичан пример. Постоје многи бројни примери, а скоро сваки иконостас га има. Добро можда је у Војводини и Београду ово правило, али према југу све мање. И зашто се бојати масонских симбола, зар су старији од хришћанства, или јудаизма? Ја немам дилему ко је од кога ту мазнуо! Ево још примера, по мени добрих и моћних. Наравно, треба бити опрезан - има ту свега: greengrin Odlicno brate, bas si to lepo objasnio..... Hristos voskrese, radosti moja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
roolle Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Веома је често представљање Арханђела Михаила са оком изнад. Константин је дао типичан пример. Да ли је овакво представљање Арх. Михаила, са вагом у руци, исправно? Неко ми каже да може на овај начин да се слика, а неко да не може. У нашој парохијској цркви из 17. века (у Војводини) Арх. Михаил је изображен овако. greengrin Pogledajte ikonostas u manastiru u Kovilju.... Hristos voskrese, radosti moja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Molim strucnjake da mi razrese nedoumicu da li je obred osvecenja ikona u skladu sa pravoslavnom verom, ako se, koliko je meni poznato, ikone osvecuju likom Gospoda ili svetitelja i njihovim imenima? Isto vazi i za Casni Krst. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Чин освећења икона се налази у Требнику и разликује се да ли је у питању икона Пресвете Тројице, Г.И. Христа, Пресвете Богородице или светитеља. Такође имају чинови освећења крста, различити по томе да ли је то крст који стоји у цркви, или на на цркви или се носи на прсима... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Кољивари са друге стране су строго против освећење икона, јер сматрају да је то дошло под утицај римокатолика и да сам натпис освећује икону. Када свети Кирил Солунски се препирао о свете иконе и часни крст, он каже да су свети оне иконе на који се налази натпис са име светитеља, који е изображен, а свети и часни крст освештава сама негова форма. Али, пошто је чин освештења икона се налази у наш требник, значи да је полезно да се икона освети. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Citao sam negde da su te molitve za osvecenje sv.Ikona unete u pravoslavne Molitvoslove iz cuvenog Molitvoslova mitropolita Petra Mogile, koji ih je preuzeo od rimokatolika. Sv. Atanasije Paroski i patrijarh Dositej Notaras su tvrdili da su te molitve ''jereticka izmisljotina'' -teske reci... Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Molim strucnjake da mi razrese nedoumicu da li je obred osvecenja ikona u skladu sa pravoslavnom verom, ako se, koliko je meni poznato, ikone osvecuju likom Gospoda ili svetitelja i njihovim imenima? Isto vazi i za Casni Krst. Да ли под овим освећењем подразумеваш и освећење животописа- фресака и икона на иконостасу од стране Епископа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Март 26, 2011 Пријави Подели Написано Март 26, 2011 Nisam siguran oce, zato sam i pitao za misljenje drugih. Mislim da ta problematika nije nebitna. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука