Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

"Zar nije trebalo od davnih vremena, najpre i odmah, još u početku, da su očišćene i ispravljene (knjige), da ih ne vide neuki sveštenici naši, i da greše nevoljno siroti, misleći da su to obrasci i predanja Katoličanske (=Saborne) Crkve? Takvo latinsko zlomišljenje jeste i osvećenje Diskosa i Putira i sveštenih i časnih Ikona, kako pokazuje svešteni Dositej Jerusalimski u knjizi o Patrijarsima Jerusalimskim: da je i jedno i drugo protivno odluci Svetog Vaseljenskog Sedmog Sabora. I da su to naročito, po sebi, novotarije i izmišljotine pape antihrista''.Reci sv.Atanasija Paroskog,-http://pravoslavlje.spc.rs/broj/982/tekst/poslanica-o-neumesnosti-dodatka-tropara-3-casa-u-liturgiji/print/lat

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

О икони Пресвете Богородице - Ублажи моје жалости

Ublazi.zalosti.moje.jpg

Икону "Ублажи моје жалости" пренијели су у Русију Козаци за вријеме цара Михаила Фјодоровича (1613 - 1645) и налазила се у Цркви Св.Николе на Пупишима у Садовницима. У овој цркви су се чували записи о многим чудима која су се догађала од чудотворне иконе, али је 1771 године пожар уништио све документе који то доказују. Предање је међутим, сачувало сјећање на једну чудесну појаву која се збила у другој половини 17-ог вијека преко ове чудотворне иконе. Нека жена високог поријекла која је живјела далеко од Москве, дуго времена је била прикована за постељу, патећи од тешке болести. Љекари се више нису надали у њено оздрављење и она је очекивала смртни час. У том тешком тренутку јавило се милосрђе Божије: у сну је угледала икону Мајке Божије са које се зачуо глас: "Нареди да те повезу у Москву. Тамо на Пупишеву, у храму Св. Николе налази се икона Мајке Божије са натписом: "Ублажи моје жалости", моли се пред њом и добићеш исцјељење". С дубоком вјером жена је кренула на за њу тежак пут, и по доласку у Москву пронашла поменути храм Светог Николе. Међутим, прегледавши сву цркву, жена није пронашла ону икону која јој се јавила у сну. Тада је она, дозвавши свештеника, одлучила да му исприча о виђењу и да замоли од њега савјет. Свештеник је наредио парохијанима да донесу са звоника све Богородичине иконе. Када је то било учињено, међу овешталим и прашњавим иконама, пронашли су Богородичину икону с натписом:"Ублажи моје жалости". Угледавши је болесница је повикала: "Она! она!"

Жена која није могла ни да помјери руку, на чуђење свих, прекрстила се, стала на ноге и без туђе помоћи, пришла икони. Кући се вратила потпуно здрава. Ово исцјељење се догодило 25. јануара (7. фебруара по новом календару), и зато је тога дана Црква установила да се празнује ова чудотворна икона. Копије иконе Мајке Божије, назване "Ублажи моје жалости", налазе се у многим храмовима Москве и других градова широм свијета.

Избавља од сваке врсте жалости, унинија, чамотиње, очајања.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ако Бог да и акатист ће се ускоро наћи на нашем форуму, који се иначе не може пронаћи на нету, на српском језику, или сам ја смотана, па не умијем да нађем  facenew22222222

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Купила сам књигу, па планирам да прекуцам.  facenew22222222

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

То је ова књига: AKATISTI-Presvetoj-Bogorodici_slika_M_451139.jpg

Рецезент Јеромонах Јован Јеленков, Протојереј Љубодраг Петровић, Протојереј  Вајо Јовић

Издао Образ Светачки.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...