Zoran Đurović Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Ту сам те чеко, чисто да утврдимо да је филозофија водич код овог питања. Прво, ово испод је хула на филозофију! Паметном доста! Хвала што си одговорио, ја сам у страшној гужви... За Дејавуа одговара она латинска: Errare humanum est, perseverare autem diabolicum. Или срБска: Људи се не стиди, Бога се не плаши. Ја му запретио епитимијом, он ништа... Каква су времена дошла... Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Ту сам те чеко, чисто да утврдимо да је филозофија водич код овог питања. Прво, ово испод је хула на филозофију! Наука и science (као енглеска реч) није исто, science је много ужи појам. Рећи да теологија није наука није исто што и рећи да теологија није science. Потребно је одређено лингвистичко, филозофско и историјско знање како би се разумео развој ових појмова у различитим системима. Теологија (као и филозофија, историја итд.) јесу науке, али нису science. Ти (и многи други на форуму) одлично разликујете ове појмове, али онда из неког разлога за тезу да нпр. филозофија није наука износите аргументацију коју бисте изнели да објасните да није science. Потпуно погрешно, али ипак разумљиво јер већина образовног садржаја који нас интересује долази са енглеског говорног подручја (зато је овде битно језичко и филозофско знање). Да би се филозофија, теологија, историја итд. избациле из света наука, потребна је много револуционарнија аргументација. Реч science води порекло од латинске scientia што значи знање. Разлику о којој говоримо узрокује и то на који начин се разумева знање и, да не дође до забуне, та разлика није одређена границама политичког Истока и Запада. Тако Немци користе реч Wissenschaft која је сличнија нашој наука него енглеској science и када преводе science у том смислу, у ком се углавном схвата на енглеском говорном подручју, користе Naturwissenschaft (која се опет разликује од science, али је најадекватнија у поменутом контексту). Ово напомињем да не бих био схваћен како говорим да је на Истоку опстала нека „изворна наука“ и да је ту људи више цене него на Западу и сл., уопште није о томе реч. Studenti filozofije u Kragujevcu uce gotovo identicne stvari kao i studenti filozofije u Jokohami. Kod teologije ne postoji ta konzistentnost. Ne samo u medjureligijskim razlikama vec u unutar samih religija. Uzmi uporedo privatne casove teologije kod Djurovica, Amfilohija i Akakija i samo posmatraj u kakvom ces cudu da se nadjes... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Ja jako volim, da procitam Plutonovo misljenje. Zoran Đurović and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Studenti filozofije u Kragujevcu uce gotovo identicne stvari kao i studenti filozofije u Jokohami. Kod teologije ne postoji ta konzistentnost. Ne samo u medjureligijskim razlikama vec u unutar samih religija. Uzmi uporedo privatne casove teologije kod Djurovica, Amfilohija i Akakija i samo posmatraj u kakvom ces cudu da se nadjes... Neverovatno ali ti si ovo napisao jednom teologu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Neverovatno ali ti si ovo napisao jednom teologu. Tako je. Ako gresim, slobodan si da me ispravis :* пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Studenti filozofije u Kragujevcu uce gotovo identicne stvari kao i studenti filozofije u Jokohami. Kod teologije ne postoji ta konzistentnost. Ne samo u medjureligijskim razlikama vec u unutar samih religija. Uzmi uporedo privatne casove teologije kod Djurovica, Amfilohija i Akakija i samo posmatraj u kakvom ces cudu da se nadjes... Као да си рекао: Узми упоредо приватне часове филозофије код Аристотела, Паскала и Хегела. Постоји разлика и у самим филозофским правцима и мене нпр. то уопште не чуди када се бавим филозофијом нити ми је на крај памети да је одбацим као науку или да филозофско знање не посматрам као знање. Филозофија је систематски утемељена и зато филозофи који припадају различитим правцима могу међусобно да сарађују, да критикују једни друге итд. Тако и у теологији, Ава као православац без проблема може да расправља или да ради на нечему са католиком, протестантом итд. Немој да посматраш теологију кроз призму секташа попут Акакија који је теолог једнако као што је Мирољуб Петровић геолог. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Филозофија је систематски утемељена и зато филозофи који припадају различитим правцима могу међусобно да сарађују, да критикују једни друге итд. Koliko ja znam sistematsko utemeljenje je potreban ali ne i dovoljan uslov da bi nešto bila nauka. Čini mi se da je astrologija divan primer za to. Nego baš me zanima kako idealista i materijalista mogu međusobno da sarađuju (pod saradnjom ne mislim i na "svađu"). Astrologija i alhemija se smatraju pretečama danas ozbiljnim naukama ali same niti su bile niti će biti nauke. Možda će jednog dana i teologija "izroditi" neku novu nauku ili postojeće usmeriti novim pravcima ali sama nikada neće biti nauka. E sad ako je teologiju posmatramo kao filozofiju mislim da tu ima prođu. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Koliko ja znam sistematsko utemeljenje je potreban ali ne i dovoljan uslov da bi nešto bila nauka. Čini mi se da je astrologija divan primer za to. Nego baš me zanima kako idealista i materijalista mogu međusobno da sarađuju (pod saradnjom ne mislim i na "svađu"). Astrologija i alhemija se smatraju pretečama danas ozbiljnim naukama ali same niti su bile niti će biti nauke. Možda će jednog dana i teologija "izroditi" neku novu nauku ili postojeće usmeriti novim pravcima ali sama nikada neće biti nauka. E sad ako je teologiju posmatramo kao filozofiju mislim da tu ima prođu. Ствари су много јасније кад их не посматрамо само онако како нам се допада. Као што си реко (или рекла, не замери, не могу да се сетим да л' си мушко ил' женско ил' беше налог користе и муж и жена, знам да има нешто, ал' сам заборавио), астрологија и алхемија никад нису ни биле науке и уопште не разумем на основу чега поредиш теологију са њима у том смислу „претече науци“. Осим ако ниси редефинисао/ла појам науке па је то од данас нешто чему филозофија и теологија (можда и неке друге) не припадају. Мени је јасно да атеисти поричу научност теологији, ал' одбојност према филозофији уопште не разумем. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Ствари су много јасније кад их не посматрамо само онако како нам се допада. Као што си реко (или рекла, не замери, не могу да се сетим да л' си мушко ил' женско ил' беше налог користе и муж и жена, знам да има нешто, ал' сам заборавио), астрологија и алхемија никад нису ни биле науке и уопште не разумем на основу чега поредиш теологију са њима у том смислу „претече науци“. Осим ако ниси редефинисао/ла појам науке па је то од данас нешто чему филозофија и теологија (можда и неке друге) не припадају. Мени је јасно да атеисти поричу научност теологији, ал' одбојност према филозофији уопште не разумем. Pomešao si me sa nekim ali to nije ni važno. Astrolizi kažu: "Na osnovu čega ti porediš nas i ....." . Ja filozofiju ne smatram naukom. E da mi je samo znati gde ti pročita u mojo poruci odbojnost prema bilo čemu. Filozofiju smatram izuzetno korisnom. A taj doprinos proističe baš zato što nije nauka (po meni). Puštanjem mašti na volju i postavljanjem smelih hipoteza filozofija daje veliki podstrek nauci i ne mali broj puta je usmeravala njene tokove. Između filozofije i nauke postoji jaka sprega. A što se tiče odbojnosti ateista prema filozofiji, za to prvi put čujem (što ne znači da je nema). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Pomešao si me sa nekim ali to nije ni važno. Astrolizi kažu: "Na osnovu čega ti porediš nas i ....." . Физичари кажу: На основу чега ти поредиш нас и... Ваљда је нормално да питам, изнео си поређење, мене само интересује на чему се темељи то поређење теологије и астрологије/алхемије као претече наука. Ja filozofiju ne smatram naukom. То је у реду, битно је да се она посматра као наука на универзитетима, да се изучава, да се у библиотекама тих универзитета и научним базама које користе налазе радови из филозофије итд. Осим ако су за тебе наука и science исто, ал' ако је тако, ту је много већи проблем доказати да су ти појмови исти него уклонити филозофију из научне сфере. E da mi je samo znati gde ti pročita u mojo poruci odbojnost prema bilo čemu. Filozofiju smatram izuzetno korisnom. A taj doprinos proističe baš zato što nije nauka (po meni). Puštanjem mašti na volju i postavljanjem smelih hipoteza filozofija daje veliki podstrek nauci i ne mali broj puta je usmeravala njene tokove. Između filozofije i nauke postoji jaka sprega. A što se tiče odbojnosti ateista prema filozofiji, za to prvi put čujem (što ne znači da je nema). Нисам мислио на одбојност према филозофији већ на одбојност према њеном научном квалитету. Видео сам одбојност и према самој филозофији код неких од ових домаћих атеиста, на форуму или оних из АС. Мада, искрено, не бих то приписао њиховом атеизму, то је више ствар везана за народ пошто је у Срба „филозофирати“ иначе погрдан глагол па се користи у разне сврхе. Јефимија Крунић and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Физичари кажу: На основу чега ти поредиш нас и... Ваљда је нормално да питам, изнео си поређење, мене само интересује на чему се темељи то поређење теологије и астрологије/алхемије као претече наука. Samo sam rekao da teologija (koja nije i neće biti nauka) ima šansu da kao i astrologija/alhemija bude možda preteča neke nove nauke ili usmeri postojeće na nove puteve. To je jedino "poređenje". о је у реду, битно је да се она посматра као наука на универзитетима, да се изучава, да се у библиотекама тих универзитета и научним базама које користе налазе радови из филозофије итд. Осим ако за тебе наука и science нису исто, ал' ако је тако, ту је много већи проблем доказати да су ти појмови исти него уклонити филозофију из научне сфере. U pitanju je moja nepreciznost. Nekako kad kažem filozofija po automatizmu mislim na ontologiju, na krajnja pitanja. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Samo sam rekao da teologija (koja nije i neće biti nauka) ima šansu da kao i astrologija/alhemija bude možda preteča neke nove nauke ili usmeri postojeće na nove puteve. To je jedino "poređenje". Можеш ово подебљано да поновиш још 100 пута ако желиш, ништа се неће променити док не изложиш неку револуционарну аргументацију или редефинишеш појам науке. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Можеш ово подебљано да поновиш још 100 пута ако желиш, ништа се неће променити док не изложиш неку револуционарну аргументацију или редефинишеш појам науке. Da li je i ezoterija onda nauka? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Od koga se spasavaju? Od neistomisljenika&protivnika, ko i svi. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 10, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2015 Da li je i ezoterija onda nauka? Одакле сад па то? 'Си упао у неки окултизам? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука