Jump to content

Мићунова еклисиологија: Улога цркве је да сахрањује људе

Оцени ову тему

Препоручена порука

Једно глупо питање... Шта значи "опорезивање цркве"? У тексту буквално ништа не пише о томе, а стављено је у наслов... Која навлакуша. Претпостављам да у његовом програму пише?

Сви легални послови Цркве су, претпостављам, већ опорезовани. Да ли да плаћају порез за некретнину, па ако не плате да добију налог за рушење као кад су у питању приватне куће? Или да одузму храм Цркви и објекат продају на јавној лицитацији? Да се уведе порез на иконе, као порез на драгоцености? Или порез за крштења и славска освећења, али онда би за то требао да постоји јединствен ценовник и да се издаје фискални рачун?

Узгред, не зезам се, озбиљно питам шта је "опорезовање цркве"? :.mislise.

Подели на овим сајтовима

Узгред, не зезам се, озбиљно питам шта је "опорезовање цркве"?

Ja se plasim sto i vernici nasedaju na to, da ih Crkva globi i da je Crkva samo teret narodu. Jer kad bi imali one pare, koje ovakvi likovi daju (uh ne daju) Crkvi, onda bi narod procvetao i skakao po izgradjenim rajskim vrtovima, sada i ovde. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Опорезивање свих прихода које Црква остварује неким својим активностима, као и опорезивање некретнина, као што су храмови, цркве, манастири, парохијски домови, манастирске економије и слично.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Друга ствар, "враћање веронауке у цркве"... О чему такође ич не пише у тексту. О овоме би можда и саме верске заједнице могле да дају своје мишљење јер, будимо реални бар међу нама, враћање веронауке има и своје лоше стране јер је ученика много, а квалитетних вероучитеља мало. И направљен је тај хаос са "грађанским васпитањем" јер веронаука заиста треба да буде изборна, а није у реду да ђаци који иду на веронауку имају више обавезних часова.

Ја бих лично више волео да се веронаука врши тако да то чини квалитетан свештеник који уме са децом и да се организује само за ону децу која заиста желе то да слушају, а не зато што су принуђени да бирају између грађанског васпитања и веронауке. Ружно је када се часови о једној овако узвишеној ствари претворе у досадну причу предавача кога пола разреда не слуша него само чекају звоно...

Подели на овим сајтовима

Опорезивање свих прихода које Црква остварује неким својим активностима, као и опорезивање некретнина, као што су храмови, цркве, манастири, парохијски домови, манастирске економије и слично.

Ја не знам да ли је светогрђе ово што кажем, али зар на то не би и требао да се плати порез? Мислим, не сад неки дивљачки порез да се скида 40%, али неуређеност око "ценовника" изазива и тиху озлојеђеност и међу верницима. Нико нема ништа против да плати крштење, али заиста је бесмислено да се негде врши без накнаде, а негде се наплаћује врло различито.

Једино за опорезовање некретнина сматрам да је бесмислено, бар када су у питању храмови. Баш оно што сам написао, шта ако не плате порез, не може храм из 19. века да добије налог за рушење или да се продаје на лицитацији због неплаћеног пореза, или да га затвори пореско са оним жутим тракама... Парохијски домови, као стамбене зграде, би требало да се већ опорезују? А и то није неки велики износ...

Не знам.

Подели на овим сајтовима

Друга ствар, "враћање веронауке у цркве"... О чему такође ич не пише у тексту. О овоме би можда и саме верске заједнице могле да дају своје мишљење јер, будимо реални бар међу нама, враћање веронауке има и своје лоше стране јер је ученика много, а квалитетних вероучитеља мало.

Ne slazem se sa ovim oko veronauke, ja mislim da joj je mesto u skoli.

Drugo, ovo sto te cudi,, da postoji u naslovu a ne i u samom tekstu si dobro primetio. Jedan tihi i strpljivi rat protiv SPC se vodi i sa raketnim sistemima. Protivnici SPC skupljaju "argumentaciju", koja u njihovim glavama jos nije razjasnjena i nije dovoljno razorna da napravi vatrene rupe po SPC hramovima. Pa takvu municiju vuku kao rep za sobom i prave jednu malu pokretnu arhivu. Taj arsenal se spominje i kad nepazljivom svesteniku zazvoni mobilni telefon usred sluzbe a oni uzmu pa objasnjavaju da je to zbog poreza, veronauke, mesanja Crkve u politiku,gradnje hramova a ne decjeg obdanista i tako dalje i tako dalje.

Bez sale, to je pokretna vatrena arhiva, koju moraju da mantraju i ponavljaju po hiljadu puta, kako bi postala "istina"

Pisao sam vam vec o tome, kad je bilo rec o onom nesrecno sabahudinu iz Novog sada. Micun nije slucajno sada usao u proces, ocekujemo sada i druge "autoritete" .

Nije to ni tako bezazleno koliko se na prvi pogled cini. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Колико сам ја упућен, на неколико примера из прве руке (што не значи да се то може генерализовати), уопште није реч о досадној причи, напротив, часови су екстра занимљиви, клинци се сјајно проводе, разне игре су у питању (нарочито кад огране ждрака), кроз све то вероучитељи провуку причу и ти су вероучитељи једни од омиљенијих наставника у школи.

Наравно, зато сам се и оградио... На пример, ако су 20% наставника математике лоши, то не значи да математику треба избацити из школа, а наставе математике организовати на факултетима. Само сам хтео да кажем да часови веронауке у црквеним просторијама нису нужно неки смак света... У Симпсоновима нпр. кад недељом иду у цркву, иду породично, где одрасли слушају проповеди свештеника, а деца су у посебним просторијама где са њима причају они што раде са децом. Мени би нпр. сасвим океј идеја била да док траје литургија, неко држи предавања деци, да опуштено може читава породица да иде.

Подели на овим сајтовима

Ја не знам да ли је светогрђе ово што кажем, али зар на то не би и требао да се плати порез? Мислим, не сад неки дивљачки порез да се скида 40%, али неуређеност око "ценовника" изазива и тиху озлојеђеност и међу верницима. Нико нема ништа против да плати крштење, али заиста је бесмислено да се негде врши без накнаде, а негде се наплаћује врло различито.

Једино за опорезовање некретнина сматрам да је бесмислено, бар када су у питању храмови. Баш оно што сам написао, шта ако не плате порез, не може храм из 19. века да добије налог за рушење или да се продаје на лицитацији због неплаћеног пореза, или да га затвори пореско са оним жутим тракама... Парохијски домови, као стамбене зграде, би требало да се већ опорезују? А и то није неки велики износ...

Не знам.

Може. Нека прво врате сву црквену имовину.

Подели на овим сајтовима

Не знам.

Problem ovog pitanja i ovog odnosa drzave prema crkvi i oporezivanju jeste breme komunisticke otimacine crkvi,gde je crkvi otimano sve zivo,imanja,zemlje...

Neko je vec pricao tamo pre 10,15 godina kad je Boza Djelic rekao da ce oporezivati spc patrijarhu Pavlu na sta je on mirno rekao moze naravno,samo nam vratite bar imanje manastira Rakovica. I onda kad je Boza srecan video da mu je plan prosao otisao i rekao svojim savetnicima da srede to oko vracanja imanja manastiru Rakovica i da ce drzava napokon oporezivati SPC. Medjutim onda se zaslo u knjige i shvatili su da imanje manastira Rakovica otprilike je pola Banovog Brda,pola Vidikovca i naravno pola Rakovice i to ne neke njive nego mesta gde su danas izgradjene luksuzne zgrade i slicno. Naravno drzava je odustala od svoje prvobitne ideje.

Tako da ako drzava vrati oteto treba oporezivati.

• Волим 1

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Неопорезивање веских заједница је тековина начела слобода говора, из ког је касније проистекла и слобода вероисповести. На тај начин, држава се одрекла одређених својих овлашћења у фискалној области да би верским заједницама омогућила слободу од утицаја државе (или би макар требало да буде).

Код нас је ситуација још компликованија, јер је држава верским заједницама 70 година држава изворе огромних прихода које су имале пре комунизма. И држи и даље. И процес реституције који се спроводи враћа имовину, али не исплаћује накнаду за одузету имовину (камате, закупнина и сл.), коју је држава, односно цело наше друштво, користило 70 година. Стога, код нас би била још већа неправда да се опорезује Црква.

Е сад, са оним што причаш о ценовницима у цркви се апсолутно слажем, али то је већ ствар Цркве, свештеника и верника. Зашто то није ствар државе? ЗАто што у овој земљи имаш велики број католика, атеиста, муслимана... који су за државу грађани исто као и ти и ја.

Што се црквене јерархије тиче, могу да уведу јединствен ценовник, али у исто време са реформом ценовника морају да реформишу и примања свештеника. Да би реформисали примања свештеника, морају да уведу јединствен систем, на нивоу целе СПЦ, из ког ће се плате исплаћивати. ДА би увели такав систем на нивоу целе СПЦ, треба много логистике, треба цела једна зграда за толики број свештеника и других лица која су у цркви запослена, треба рачуноводство, посебан компјутерски програм, и још милијарду ствари.Ситуација се додатно компликује кад знамо да би овако нешто подразумевало и да вернике треба да натераш да уплаћују годишњи фиксан износ за све црквене услуге, што значи и да треба да измениш менталитет верника, који би ово схватио као још један намет, иако би се ово вероватно на крају ухватило јефтиније.

Питање је да ли наша Црква, заједно са нама свима као верницима, тренутно има капацитета за овакву једну свеобухватну реформу. И због мањка кадровског потенцијала којим располаже (овде мислим на квалитетан кадар), и због преоптерећености бројним унутрашњим проблемима који не би дозволили један овакав и оволики потрес.

Сад сам мало скренуо са теме, ал ето, кад си се већ и тога дохватио.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Jao sto me nervirate vise vi evropejci sa svojim raznoraznim NVO... To sve zapad finansira.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Jao sto me nervirate vise vi evropejci sa svojim raznoraznim NVO... To sve zapad finansira.

Морамо и тебе да ангажујемо као православног атеисту( Тако се Мило Ђукановић изјашњавао неко време)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...