коЖељ њацИ Написано Октобар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 25, 2015 Kad smo kod toga, placa li crkva porez negde? U zap. Evropi, skandinavskim zemljama, igde? Колико знам не. Али рецимо у Аустрији држава плаћа Цркви од свих плата се издваја 1% за издржавање Цркава и верских заједница. Тако ми се чини да и СПЦ добија неку кинту од Аустријске државе. Наши вероучитељи су тамо на буџету државе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Октобар 25, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2015 Е, управо то, @@Жељко, @МилошБГ, , извињавам се што одговарам овако ђутуре. И самој Цркви би одговарало да плаћа порез, али нека јој се прво врати СВА имовина, да се правно преиспита баш тих 70 година штете због немогућности прихода из тих извора, без приче о застарелости јер Црква није неки Петар или Марко па кад му одузму земљу, дају му посао у фабрици па опет нема празан ход и да се види шта СПЦ по истим тим критеријумима треба да добија од државе, то јест из буџета, на име свог културолошког и националног значаја јер се ради о "предузећу" које овде постоји 1000 година и које је у великој мери значајно што држава и нација уопште постоје, односно има малтене конститутивни значај. Или нека се, брате, определе за који модел се залажу, грчки где Црква добија средства из буџета и опорезује се, или амерички где цркве не добијају ништа, али су ослобођене од пореза. И од прогањања. Зато сам и поставио питање, шта треба да буде предмет опорезивања. Ако то треба да буду новоизграђени објекти за становање свештеника, ту порез и није нека велика ставка, тачније безначајна је и у смисли да тај новац држави ишта помаже или Цркви штети. Али ако неком лудаку падне на памет да опорезује храмове и манастире, земљиште и шуме - изволи 1. врати имовину, 2. исплати штету, 3. дај средства за одржавање објеката од примарног културног и националног значаја. Хоћеш да опорезујеш крштења и сахране или црквене чланарине? Изволи, уложи новац да се направи систем који ће бити могуће опорезовати, јер је овакво стање директна последица твог прогањања. Зато ми и та прича око опорезивања делује испразно и демагошки. На страну и то што овде није само у питању СПЦ већ јединствени фронт свих традиционалних верских заједница у Србији и ту коначно може да нам помогне позивање на угроженост мањинских права. Лако је тим Мићуновићима и Стефановићима да пљују по СПЦ, али чик нека кажу да у Новом Пазару муслиманима треба укинути веронауку у школама. Нека кажу да у мађарским селима треба укинути веронауку. Нека осипају дрвље и камење кад год се муфтија београдски или санџачки појаве у јавности. Хоће, али мало сутра... и то треба искористити. Не лукаво, него мудро. И зато ова прича подсећа на својевремено дизање панике око тога да ће Немачка испред ЕУ тражити да се Фолксдојчерима (Немцима из Србије) омогући повратак и врати одузета имовина. Пуцањ у празно и паника без разлога, јер враћање њима њихове имовине повлачи немачку исплату ратне одштете Србији која је вишеструко драгоценија. Као да би Србија пропала да добије за држављане 100.000 Немаца и милијарде са каматама које вреде више него наша цела држава у тренутном стању... Исто је и са овим опорезивањем - да би се створила ситуација да је могуће опорезовати, Црква је на многоструко већем добитку са све урачунатим порезима. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 25, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2015 Морамо и тебе да ангажујемо као православног атеисту( Тако се Мило Ђукановић изјашњавао неко време) Čuo sam o "pravoslavnim rodnovjercima" na Ukrajini ali o "pravoslavnim ateistima" još nisam. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 26, 2015 Čuo sam o "pravoslavnim rodnovjercima" na Ukrajini ali o "pravoslavnim ateistima" još nisam. Па ти си Коштуница?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука