Jump to content

Предлог за пријем Косова у УНЕСКО уврштен у дневни ред

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mislim, da vise nista ne moze da se spreci.

Definitivno, da sav danasnji svet na ovoj zemaljskoj kugli prisustvuje ukidanju vladavine prava i vracaju se u prvobitni majmunski oblik, gde postoji samo vladavina sile.

Veliki su pojeli male i sad ostaje, dovoljno vremena da izglodju sebe iznutra i istrule kao sto je i sila, koja jih je obuzela i nadvladala.

Vise ne postoje lokalni problemi, vec samo i iskljucivo globalni.

Znam ja sve to, no, mislim se, da li bi mogli da napravimo neku prezentaciju sa svim fotografijama (period 1999-2004) i pustimo svuda, pa i hakujemo ako treba? Cisto da se vidi koliko su glupi i za sta glasaju. Msm, borimo se mi i protiv nasilja (pogotovu medju omladinom), pa ipak na ND gledamo satroskupstinare kako se tuku...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

@@Жељко,

Изгубљено одавно, ово је сад само процес легализације...само још грађевинску дозволу да добију.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Највероватније ће га предати Шкипима.

Српско културно наслеђе на Косову и Метохији бојим се да ће бити изгубљено заувек.

Nije izgubljeno dokle god postoji u svesti srpskog naroda.Ničija nije gorela doveka pa neće ni njihova.Kosovo smo ratom izgubili i samo ratom ga možemo povratiti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Највероватније ће га предати Шкипима.

Српско културно наслеђе на Косову и Метохији бојим се да ће бити изгубљено заувек.

О томе се требало размишљати много раније. Сада, шта је ту је, остаје нам ипак нада да ће се ипак изнаћи неко решење да до тога не дође.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Има ли сада реалне шансе за подјелом Косова, тј. да Србија добије натраг бар пола? Нешто што је у своје вријеме нуђено Милошевићу, а он категорички одбио... Он је имао велике грешке у одсудним тренуцима гледано генерално на распад Југославије и српско питање унутар тога, али конкретно за Косово, оно што он није дао ни великом силом (онаквим ужасним бомбардовањем) ови бескичмењаци предадоше милом, олако, без увртања руке...

Подели на овим сајтовима

Да ли знате да на Метохији има места на које српска нога није крочила од седамдесетих година прошлог века?

А.М.

Подели на овим сајтовима

Бог да помене покојног оца Милоша Бугарина који ми је почетком 90-их говорио како је писао Артемију и другим владикама с којима је био школски да треба све светиње Косова и Метохије заштити УНЕСК-ом као културну и духовну српску баштину.

Подели на овим сајтовима

Да ли знате да на Метохији има места на које српска нога није крочила од седамдесетих година прошлог века?

Pa>?

Evo ja nisam xy godina zasao iza svoje kuce iako je ogradjeno dvoriste,pa jel to znaci da to treba da mi neko uzme?

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Бог да помене покојног оца Милоша Бугарина који ми је почетком 90-их говорио како је писао Артемију и другим владикама с којима је био школски да треба све светиње Косова и Метохије заштити УНЕСК-ом као културну и духовну српску баштину.

Well, ocigledno to nista ne znaci, jer nije u pitanju samo licemerje, nego... Ne znam rec za to.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Evo ja nisam xy godina zasao iza svoje kuce iako je ogradjeno dvoriste,pa jel to znaci da to treba da mi neko uzme?

Па...ништа...само ти седи у својој кући... :)...двориште ти одавно комшије користе, нашли рупу на огради... :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

Nenad%20Popovic%20i%20Kiril.jpg Писмо Ненада Поповића Патријарху Кирилу

Ваша Светости,

Уважени господине Кирил,

Српски православни народ који је, после два етничка чишћења у 20. веку, још преостао на своме историјском тлу, у завичају свог националног и верског идентитета, на просторима где се, пре више од миленијума, рађала и расла српска држава под влашћу свете лозе Немањића – на одувек српском Косову и Метохији – од агресије НАТО-пакта на Србију, 1999. године, живи у истинском концентрационом логору.

Цео српски народ, а поготово онај његов најхрабрији и најпостојанији део, потомци оних који су створили моћну српску средњевековну државу, са срцем на Косову и Метохији, данас, у Вама лично, Ваша Светости, и у великом и братском руском народу, види једину наду за спас.

За спас своје прошлости, своје садашњости и своје будућности.

Наша заједничка историја је показала, да чак и онда када се чинило да је све изгубљено, вера у Бога може да нас спасе и одржи на окупу. Када је Руској цркви било најтеже, после Октобарске револуције, Српска православна црква и српски народ били су уз православну руску браћу. Управо на позив патријарха српског Димитрија, „Руска привремена виша загранична управа“, на челу са митрополитом кијевским Антонијем Храповицким, прешла је 1921. године из Константинопоља на српско тло. Патријарх Димитрије уступио јој је део Патријаршијског двора у Сремским Карловцима. Многи руски свештеници и монаси примљени су у српску црквену службу. Овим чином братског српског народа и Српске православне цркве, у тешком историјском раздобљу за нашу руску браћу, омогућено је да континуитет постојања Руске православне цркве никада не буде прекинут.

Прогнана руска браћа, свештеници, духовници и праведници нису остављени на цедилу, већ су нашли загрљај и уточиште у својој другој домовини, Србији. Одржавала их је вера у коначну, Божју победу.

Исто као што данас, Ваша светости, српски народ у Србији и на Косову и Метохији, одржава вера у Божју правду и вера у Русију. Вера да ћемо се, уз помоћ Русије, одупрети намери појединих сила да Србији одузму не само део њене територије, већ и њен идентитет, њено духовно и културно наслеђе и њено право на памћење.

Поједине западне земље желе да Косово и Метохију, душу и срце Србије, ван сваке редовне процедуре, приме у чланство у УНЕСКО. Ако се то догоди, Србији ће бити одузето оно највредније и најсветије што има, а то је наслеђе свете српске лозе Немањића које је доказ постојања српске државе и наше Српске православне цркве још од времена средњег века. На том наслеђу, и на светосавско косовском завету, почива наш целокупан идентитет као народа. Уласком Косова у УНЕСКО српском народу се на бруталан начин одузима, и слободно можемо да кажемо – краде, његов идентитет. А народ без идентитета је народ без будућности.

На Косову и, посебно, Метохији која је била и остала један велики метох Српске православне цркве, евидентирано је више од хиљаду и по споменика српског културног наслеђа, због чега је Косово и Метохија увек третирано као колевка Србије и духовно средиште Срба.

Четири велике православне српске светиње на Косову и Метохији чине данас део Унесковог светског културног наслеђа. То су: величанствени манастир Високи Дечани, саграђен средином 14. века, за време владавине српског краља Стефана Првовенчаног, манастири Пећке патријаршије, Црква Свете Богородице Љевишке у Призрену и манастир Грачаница.

Од уласка НАТО-снага на Косово и Метохију, 141 српски православни објекат је или потпуно уништен или оштећен, и то у доба мира који је гарантован Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација! Систематски је уништено, према подацима ОЕБС-а, најмање 392 православна гробља на Косову и Метохији.

Српски народ је свестан да нема већег пријатеља од Русије. Зато Вас молимо у име целокупног српског народа да искористите свој ауторитет као верски поглавар Русије и лидер читавог православног света, да учините све што је у Вашој моћи да заштитите духовно и историјско наслеђе Српске православне цркве на Косову и Метохији и спречите пријем лажне државе Косово у УНЕСКО.

У супротном, српска православна и сакрална баштина биће предата на старање истим оним вандалима који су је уништавали у Мартовском погрому на Косову и Метохији, 2004. године. По истој матрици као што су, недавно, терористи Исламске државе уништили Тријумфалну капију у древном граду Палмири у Сирији, тако су 2004. године терористи на Косову уништили Храм Богородице Љевишке у Призрену. Обе ове светиње налазе се под заштитом УНЕСКО, али то им није помогло да буду заштићене од уништавања које су спровели исламски фундаменталисти и терористи.

Ваша светости,

Молимо Вас да учините све што је у Вашој моћи да помогнете да историја, духовност и имовина Српске православне цркве на Косову и Метохији не падне у руке терориста.

Са најдубљим поштовањем и захвалношћу,

др Ненад Поповић 

Председник СНП

Anquilla non capit muscas!!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...