Jump to content

Да ли постоји православна Библија, другачија од осталих?

Оцени ову тему

Ћирило

Препоручена порука

Šta je Zakon Božiji?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Šta je Zakon Božiji?

Ono isto što i u staroslovenskom i u srpskom, skup zapovijesti, zapovijedi Božijih. deset Božijih i 5 crkvenih, kod nas ih je 5.

http://www.molitvoslov.com/text264.htm

Подели на овим сајтовима

Кратосе, за конкретна питања се обрати свештеницама, нарочито онима укорењенима у традицији попут оца Љуба са Светосавља.орг којиј је  и овдашњи члан, њихово је да поучавају... Само опрез, и отац Љубо је можда проблематичан, он се хвали да је антонијевац (следоватељ митрополита Антонија Храповицког којем неки предбацују штошта: http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=839&Itemid=177).

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Ono isto što i u staroslovenskom i u srpskom, skup zapovijesti, zapovijedi Božijih. deset Božijih i 5 crkvenih, kod nas ih je 5.

http://www.molitvoslov.com/text264.htm

Neće biti.Isus kada govori o SZ deli ga na Zakon i Proroke.I Citira 5.Mojsijevu kada govori o njemu.

A On mu reče: Šta je napisano u zakonu? Kako čitaš?

27 A on odgovarajući reče: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjeg svog kao samog sebe.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Neće biti.Isus kada govori o SZ deli ih na Zakon i Proroke.I Citira 5.Mojsijevu kada govori o njemu.

A On mu reče: Šta je napisano u zakonu? Kako čitaš?

27 A on odgovarajući reče: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjeg svog kao samog sebe.

Da, to je šire značenje Zakona Božijeg koje ne isključuje uopšte to što sam napisao ja. Imao sam dojam da ti nije jasna riječ Zakon tj. Zakon Božiji, šta ona predstavlja. Ne budem sad tu pravit teološku disputaciju, pitao si me šta je Zakon Božiji i odgovorio sam ti, Deset zapovijesti nisu Zakon Božiji? Crkvene i Jevandjeljske zapovijesti ne smatraš zakonom Božijim?Prva. zapovijest Božija podrazumijeva to sve i ima se razumjet u hrišćanskom smislu ali to je na dalju i mnogo dužu priču i raspravu. Bespotrebno rječičkovanje, kao po običaju.

Подели на овим сајтовима

No, o tom je mogla pročitati odmah u prvom Psalmu u bilo kojoj toj Bibliji, pravoslavnoj,

katoličkoj ili prrotestantskoj, promaklo joj to valjda, svejedno se to na njoj ispunilo obilato.

"Blessed is the man...«Блажен муж» Vydubychi Choir St. Elias Church

Psalam 1, 1-4.6

Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,

ne staje na putu grešničkom

i ne sjeda u zbor podrugljivaca,

već uživa u Zakonu Gospodnjem,

o Zakonu njegovu misli dan i noć.

On je ko stablo zasađeno

pokraj vódâ tekućica

što u svoje vrijeme plod donosi;

lišće mu nikad ne vene

sve što radi dobrim urodi.

Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi!

Oni su ko pljeva što je vjetar raznosi.

Jer Gospodin zna put pravednih,

a propast će put opakih.

Псалам 1

Блажен је човек који није пошао на савет безбожних,
и на грешнички пут није стао,
и на катедру погубника није сео,
него је опредељен за Божји закон,
и његовим законом бавиће се дању и ноћу.

И биће он као дрво засађено
крај извора вода,
које ће свој плод дати у своје време,
и лист му неће отпасти;
а све што ради - успева.

Безбожници нису такви, не такви,
него су као плева коју ветар разноси са лица земље.
Зато се безбожници неће одржати на суду
ни грешници у савету праведних;
Јер Господ познаје праведнички пут,
а безбожнички пут води у пропаст.
  • Волим 1

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Na šta misli psalmopevac kada kaže ,,nego mu je omilio zakon i o njemu misli dan i noć,,?O kom zakonu misli dan i noć?I drugo šta je sa 4.zapovešću dekaloga?Shabat?Da li hrišćani treba da slave shabat kao dan odmora i sećanje na stvaranje sveta od strane Tvorca?Znam da Crkva razrešuje post subotom osim Velike Subote pred Hristovo vaskrsnuće.

Подели на овим сајтовима

Na šta misli psalmopevac kada kaže ,,nego mu je omilio zakon i o njemu misli dan i noć,,?O kom zakonu misli dan i noć?I drugo šta je sa 4.zapovešću dekaloga?Shabat?Da li hrišćani treba da slave shabat kao dan odmora i sećanje na stvaranje sveta od strane Tvorca?Znam da Crkva razrešuje post subotom osim Velike Subote pred Hristovo vaskrsnuće.

Već sam to napisao:

Prva. zapovijest Božija podrazumijeva to sve i ima se razumjet u hrišćanskom (jevandjeljskom) smislu ali to je na dalju i mnogo dužu priču i raspravu.

Подели на овим сајтовима

Кратосе, за конкретна питања се обрати свештеницама, нарочито онима укорењенима у традицији попут оца Љуба са Светосавља.орг којиј је  и овдашњи члан, њихово је да поучавају...

Подели на овим сајтовима

Нешто имаш овде: [www.verujem.org/pdf/tumacenje_psalama_atanasije_vasilije_jefimije.pdf]

Подели на овим сајтовима

Da, to je šire značenje Zakona Božijeg koje ne isključuje uopšte to što sam napisao ja. Imao sam dojam da ti nije jasna riječ Zakon tj. Zakon Božiji, šta ona predstavlja. Ne budem sad tu pravit teološku disputaciju, pitao si me šta je Zakon Božiji i odgovorio sam ti, Deset zapovijesti nisu Zakon božiji? Crkvene i Jevandjeljske zapovijesti ne smatraš zakonom Božijim?Prva. zapovijest Božija podrazumijeva to sve i ima se razumjet u hrišćanskom smislu ali to je na dalju i mnogo dužu priču i raspravu. Bespotrebno rječičkovanje, kao po običaju.

Ne.Nego mi je Hristos tu kontradiktoran.Kaže s jedne strane nisam došao da ukinem zakon i da nijedna titla neće nestati a s druge menja taj isti zakon.Čuli ste kako je kazano starima a ja vam kažem itd....u Bibliji se pominje i Hristov Zakon,Apostol Pavle kaže da je u njegovom zakonu,koji se istovremeno naziva i carski zakon:

Ako, dakle, zakon carski izvršujete po pismu: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite; (Jakovljeva 2:8)

Подели на овим сајтовима

Evo na primer tumačenje Svetog Atanasija Velikog:

Него је у закону Господњем воља његова, и у закону Његовом поучава се дан и ноћ. У закону, наравно - ангелском. Изражава и неослабљену ревност, јер се у Закону Божијем не треба поучавати немарно нити тако, што ће се понекад поучавати а понекад неће, него свагда и непрестано треба бити привезан за речи Божије. То је изразио рекавши: дан и ноћ. Прекрасна је и награда за добро дело, будући да се онај, ко упражњава изучавање Закона Божијег, напаја његовим потоцима. И Христос је Своје учење назвао водом, рекавши: Ко је жедан нека дође Мени и пије (Јн. 7; 37). Онај, који се поучава у Закону, уподобљен је дрвету засађеном крај извора вода, које свагда цвета и обилује правовременим плодовима. Иако ће плодове свог труда донети у будућности, подвижници врлине се још овде, као неким лишћем, осењују добром надом, и тежину труда прикривају душевним наслађивањем. Такав преуспева у свему што ради, јер не чини ништа противно Закону Божијем и своју вољу саображава вољи Божијој. И Псалмопојац је због тога, забранивши најпре сво видове порока и показавши савршенство божанствених закона, додао: Све што ради преуспеће.

Подели на овим сајтовима

Šta je Zakon Božiji?

Inače taj pojam Zakon Božiji koji se pominje u Davidovim Psalmima je dosta uopšteniji i širi i terminološki ne koreposnduje sa pojmom Zakon TORA respektivno Proroci NEVI’IM koji su striktno terminološko poimenovanje cijelih zbirki knjiga Starog zavjeta ili Starog zakona kako se to ovdje kaže. .

Подели на овим сајтовима

Ne.Nego mi je Hristos tu kontradiktoran.Kaže s jedne strane nisam došao da ukinem zakon i da nijedna titla neće nestati a s druge menja taj isti zakon.Čuli ste kako je kazano starima a ja vam kažem itd....u Bibliji se pominje i Hristov Zakon,Apostol Pavle kaže da je u njegovom zakonu,koji se istovremeno naziva i carski zakon:

Ako, dakle, zakon carski izvršujete po pismu: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite; (Jakovljeva 2:8)

Mema tu ničeg kontradiktornog, Hristos Zakon nije ukinuo već usavršio, Jevreji su robovali Zakonu otprilike kao danas muslimani, pitali se i za najmanju sitnicu, kako rezat nokte, da li se umivat ovom ili onom rukom i bezbroj sličnih stvari, a pri tom im promicale suštinske stvari. to je to robovanje Zakonu o kojem govori sv. Pavle apostol. Oni su se slijepo i bukvalno, formalistički držali svakog slova, obdržavali nekoliko hiljada propisa takozvanih šalbi o svemu i svačemu u praktičnom životu i to imali dovedeno do krajnjeg apsurda tako da ih Hristos mora zapitati: Zakon je radi ljudi ili su ljudi radi Zakona? No, to su stvari koje se predaju u osnovama vjeronauka, o Hristovom odnosu prema jevrejskom Zakonu, pismoznancima i farizejima.

http://www.inet.hr/~josiruke/pavao/pavao-1.swf

http://goo.gl/wqgKP3

Lk 13,10-17

10Jedne je subote naučavao u nekoj sinagogi. 11Kad eto žene koja je osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti. 12Kad je Isus opazi, dozva je i reče joj: "Ženo, oslobođena si svoje bolesti!" 13I položi na nju ruke, a ona se umah uspravi i poče slaviti Boga. 14Nadstojnik sinagoge - ozlovoljen što je Isus u subotu izliječio - govoraše mnoštvu: "Šest je dana u koje treba raditi! U te dakle dane dolazite i liječite se, a ne u dan subotni!" 15Odgovori mu Gospodin: "Licemjeri! Ne driješi li svaki od vas u subotu svoga vola ili magarca od jasala da ga vodi na vodu? 16Nije li dakle i ovu kćer Abrahamovu, koju Sotona sveza evo osamnaest je već godina, trebalo odriješiti od tih spona u dan subotni?" 17Na te njegove riječi postidješe se svi protivnici njegovi, a sav se narod radovaše zbog svega čime se on proslavio.

Evanđelje po Mateju - 12. glava

1. U to vrijeme iđaše Isus u subotu kroz usjeve: a učenici njegovi ogladnješe, i počeše trgati klasje, i jesti.

2. A fariseji vidjevši to rekoše mu: gle, učenici tvoji čine što ne valja činiti u subotu.

3. A on reče im: nijeste li čitali što učini David kad ogladnje, on i koji bijahu s njim?

4. Kako uđe u kuću Božiju, i hljebove postavljene pojede, kojijeh nije valjalo jesti njemu ni onima što su bili s njim, nego samijem sveštenicima.

5. Ili nijeste čitali u zakonu kako u subotu sveštenici u crkvi subotu pogane, pa nijesu krivi?

6. A ja vam kažem da je ovdje onaj koji je veći od crkve.

7. Kad biste pak znali šta je to: milosti hoću a ne priloga, nikad ne biste osuđivali pravijeh;

8. Jer je gospodar i od subote sin čovječij.

9. I otišavši odande dođe u zbornicu njihovu.

10. I gle, čovjek bijaše tu s rukom suhom; i zapitaše ga govoreći: valja li u subotu liječiti? da bi ga okrivili.

11. A on reče im: koji je među vama čovjek koji ima ovcu jednu pa ako ona u subotu upadne u jamu neće je uzeti i izvaditi?

12. A koliko je čovjek pretežniji od ovce? Daklem valja u subotu dobro činiti.

13. Tada reče čovjeku: pruži ruku svoju. I pruži. I postade zdrava kao i druga.

14. A fariseji izišavši načiniše vijeću o njemu kako bi ga pogubili. No Isus doznavši to ukloni se odande.

Подели на овим сајтовима

Bilo je to robovanje slovu Zakona koje je ubijalo njegov Duh 

i time bilo u službi smrti a ne života. Tako je to bilo kod starih Jevreja.

To danas komparativno otprilike izgleda ovako, Allahova pravila su jasna,

sve što je mimo Allaha to je tagut, Hristosa, hrišćanstvo i demokratiju uključujući.

A muslimani tvrde da je moguće živjeti kao musliman jedino u islamskoj državi gdje

vlada islamsko pravo ili Zakon šarija. I nastoje svaku nemuslimansku državu napraviti takvom "islamskom".

Dakle udaraju na temeljne zakone i principe svakwe od modernih evropskih država: Ustav i demokratiju i podrivaju ih.

A to je svrha džihada, postoji svijet islama i neislamski svijet a islamski mir će nastati tek onda kad islam zavlada svuda.

"Dakle, o Allahov robe, moraš znati šta je tagut. Učenjaci su rekli da je taguta puno a njihovih glavešina je pet: Šejtan, neka je Allahovo prokletsvo na njega. Vladar (sudija) koji mijenja Allahove zakone. Vladar (sudija) koji vlada/sudi nečim drugim mimo onoga što je Allah objavio. Onaj koji tvrdi da poznaje skriveno (gajb). Onaj kome ‘ibadet čine ljudi a on je time zadovoljan. Rekli su učenjaci, način kufra u taguta: mrziti ga, kloniti ga se i protekfiriti ga pojedinačno. Ovo je vjera."

https://www.facebook.com/permalink.php?id=150009791790521&story_fbid=151732854951548

https://youtu.be/rbmy-zCs6eI

Toliko o "umjereniom" islamu! Tako je to nekad prije 2000 godina izgledalo i kod Jevreja, gomila bezduhih propisa i pravila.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...