Jump to content

Шта је то стварно ,,свети рат"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Би ли у Саудисјкој Арабији смели хришћани да озидају цркву и да се Богу моле?

Pa znas li da tamo zivi oko 13 miliona hriscana?ne znas e pa tako je

pa ja se sad pitam ako je islam vjera maca i nasilja odtkud nakon toliko godina da jos hriscana tamo zivi

Подели на овим сајтовима

• Одговори 363
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

pa ja se sad pitam ako je islam vjera maca i nasilja odtkud nakon toliko godina da jos hriscana tamo zivi

Којих Хришћана? Можеш ли мало прецизније да нам објасниш ко су ти хришћани и какве слободе религиозне имају тамо? Баш ме занима.Молим те само да подаци буду тачни и званично верификовани.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Прихватамо књиге, али законске одредбе у њима, обредне законе, то не важи за нас. То је само сведочанство о историји спасења а не више нешто што је за нас актуелно.

Koje onda zakone primjenjujete?

Mozes li mi navesti Zakone o odredjenim stvarima npr. kad neko prevari u braku isl.

Gdje je to zapisano u kojem zakoniku?

Сви хришћански закони су сведени само на две заповести и једну причу која их додатно појашњава. О томе читамо у Еванђељу по Луки:

Лука 10,25 - 37

25 И гле неки законик устаде кушајући га рече: Учитељу, шта ми треба чинити да наследим живот вечни?

26 А он му рече: Шта је написано у Закону? Како читаш?

27 а он одговарајући рече: љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим; и љуби ближњега свога као самога себе.

28 А он му рече: Право си одговорио; то  чини и живјећеш.

29 А он, желећи себе да оправда, рече Исусу: А ко је мој ближњи?

30А Исус одговарајући рече: Човјек неки силажаше из Јерусалима у Јерихон, и9 западе међу разбојнике, и ови га свукоше и ране му зададоше, па одоше, а њега полумртва оставише.

31 Случајно пак силажаше оним путем неки свештеник и видјевши га прође.

32 А тако и левит, кад је био на оном мјесту, приступивши, поглеада га и прође.

33 А Самарјанин неки путујући дође до њега, па кад га видје сажали му се;

34 И приступивши зави му ранеи зали уљем и вином; и посадивши га на своје кљусе, доведе га у гостионицу, и постара се око њега.

35 И сутрадан полазећи извади два динара те даде гостионичару, и рече му: Побрини се за њега, а што више потрошиш ја ћу ти платити  кад се вратим.

36 Шта мислиш, дакле, који је од оне тројце био ближњи ономе што бјеше запао међу разбојнике?

37 А он рече: Онај што му милост учини. А исус му рече: Иди, па и ти чини тако.

Овде треба само знати да су Јевреји и Самарјани били смртни непријатељи који су се клали и убијали где су стигли.

Ето то је закон по ком хришћани требају и морају да живе да би били хришћани.

Подели на овим сајтовима

Прихватамо књиге, али законске одредбе у њима, обредне законе, то не важи за нас. То је само сведочанство о историји спасења а не више нешто што је за нас актуелно.

Koje onda zakone primjenjujete?

Mozes li mi navesti Zakone o odredjenim stvarima npr. kad neko prevari u braku isl.

Gdje je to zapisano u kojem zakoniku?

Сви хришћански закони су сведени само на две заповести и једну причу која их додатно појашњава. О томе читамо у Еванђељу по Луки:

Лука 10,25 - 37

25 И гле неки законик устаде кушајући га рече: Учитељу, шта ми треба чинити да наследим живот вечни?

26 А он му рече: Шта је написано у Закону? Како читаш?

27 а он одговарајући рече: љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим; и љуби ближњега свога као самога себе.

28 А он му рече: Право си одговорио; то  чини и живјећеш.

29 А он, желећи себе да оправда, рече Исусу: А ко је мој ближњи?

30А Исус одговарајући рече: Човјек неки силажаше из Јерусалима у Јерихон, и9 западе међу разбојнике, и ови га свукоше и ране му зададоше, па одоше, а њега полумртва оставише.

31 Случајно пак силажаше оним путем неки свештеник и видјевши га прође.

32 А тако и левит, кад је био на оном мјесту, приступивши, поглеада га и прође.

33 А Самарјанин неки путујући дође до њега, па кад га видје сажали му се;

34 И приступивши зави му ранеи зали уљем и вином; и посадивши га на своје кљусе, доведе га у гостионицу, и постара се око њега.

35 И сутрадан полазећи извади два динара те даде гостионичару, и рече му: Побрини се за њега, а што више потрошиш ја ћу ти платити  кад се вратим.

36 Шта мислиш, дакле, који је од оне тројце био ближњи ономе што бјеше запао међу разбојнике?

37 А он рече: Онај што му милост учини. А исус му рече: Иди, па и ти чини тако.

Овде треба само знати да су Јевреји и Самарјани били смртни непријатељи који су се клали и убијали где су стигли.

Ето то је закон по ком хришћани требају и морају да живе да би били хришћани.

Ovo je sve apstraktno imas li ti sta konkretno jer ovaj zivot je konkretan.nesto kao Ponovljeni Zakonik

ako nekom dugujes ili ako te zena prevari ili ako si nekog ubio ili ili...Zivot je pun situacija na koje trebamoodgovor.Islam to nudi a kod vas?

Na osnovu kojeg zakona se vode rasprave ?

Подели на овим сајтовима

Zvonko

Одакле ти те глупости? Никада ми нисмо расправљали такве ствари. О месту жене у Исламу смо већ разговарали и не би да понављам - полигамија, настрани бракови са девојчицама, батине, силовање робиња итд.

Hajde bolan Zvonko na ovo si dobio odgovor i za opligamiju i za "udaranje" i za djevojcice

Sto si zavro

A na one stihove moje ne dajes odgovor

1. Timotej 2

11 Žena na miru da se uči sa svakom pokornošću.

12 Ali ženi ne dopuštam da uči niti da vlada mužem, nego da bude mirna.

13 Jer je Adam najpre sazdan pa onda Eva;

1 Kor. 11:8

14 I Adam se ne prevari, a žena prevarivši se postade prestupnica;

15 Ali će se spasti rađanjem dece, ako ostane u veri i ljubavi i u svetinji s poštenjem.

Селкоба да ли се теби може објаснити да не чупаш ствари из контекста???? Да ли ти можеш да схватиш да се Библија не чита тако како ти радиш? Једноставно ти сакатиш и прекрајаш Библију како је теби воља и што је најгоре учитаваш своје личне заблуде и ставове како је теби воља! Тако пријатељу у хришћанству настају секте.

Ако већ не умеш да тумачиш и не желиш да схватиш неке ствари онда те молим не фалсификуј Библију!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Не пиши онога чега нема нигде у Писму!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

У 1 Тимотеју 2 глава 11 стих стоји овако:

Жена нека се учи У МИРУ са сваком покорношћу.

а не како си ти навео:

Жена на миру да се учи са сваком покорношћу.

Даље, ајде човече макар један једини пут узми целу причу у обзир, а не стално да мора да ти се објашњавају елементарне ствари. Почео си више да нервираш са тиме. Јел видиш да се у тој 2 глави те посланице говори о молитви Богу за цео свет, да се у њој објашњава да је Христос једини посредник између Бога и људи и да је Он дао себе за свет.

Такође да ли си видео да се у тој глави говори да се мужеви моле свуда и да се женама даје упутство да зиве честито и смерно? Да ли си приметио да се сви ти твоји наведени стихови односе на 9 и 10 стих????????????? Ај молим те немој више да чупаш по својој вољи делове текста и да им учитаваш сопствене идеје преузете из Корана. Дај брате, дојадило ми је да сваки навод који ти ставиш из Библије проверавам.....

Подели на овим сајтовима

Evo imamo sveti rat u Afganistanu i Iraku...

Šta sa njima? Jesu li trebali dići ruke i reći okupatoru: -"Evo nas.Radite po volji svojoj šta hoćete?"

Kako se gleda na ovaj konkretan primjer?

Ево како се у хришћанству гледа на тај конкретан пример:

Овако Господ Христос говори:

Еванђеље по Матеју 5,43 - 48 (о овоме и Лука говори 6, 27 - 28 и 32 - 26; нећу Луку наводити):

Чули сте да је казано: Љуби ближњега својега и мрзи непријатеље својега. А ја вам кажем: Љубите непријатеље своје, благосиљате оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вређају и гоне, Да будете синови Оца својега који је на небесима; јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре; и даје дажд праведнима и неправеднима. Јер ако љубите они који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли тако о цариници? И ако поздрављате само браћу своју, шта одвише чините? Не чине ли тако инезнабожци?

Подели на овим сајтовима

Zvonko

Одакле ти те глупости? Никада ми нисмо расправљали такве ствари. О месту жене у Исламу смо већ разговарали и не би да понављам - полигамија, настрани бракови са девојчицама, батине, силовање робиња итд.

Hajde bolan Zvonko na ovo si dobio odgovor i za opligamiju i za "udaranje" i za djevojcice

Sto si zavro

A na one stihove moje ne dajes odgovor

1. Timotej 2

11 Žena na miru da se uči sa svakom pokornošću.

12 Ali ženi ne dopuštam da uči niti da vlada mužem, nego da bude mirna.

13 Jer je Adam najpre sazdan pa onda Eva;

1 Kor. 11:8

15 Ali će se spasti rađanjem dece, ako ostane u veri i ljubavi i u svetinji s poštenjem.

Селкоба да ли се теби може објаснити да не чупаш ствари из контекста???? Да ли ти можеш да схватиш да се Библија не чита тако како ти радиш? Једноставно ти сакатиш и прекрајаш Библију како је теби воља и што је најгоре учитаваш своје личне заблуде и ставове како је теби воља! Тако пријатељу у хришћанству настају секте.

Ако већ не умеш да тумачиш и не желиш да схватиш неке ствари онда те молим не фалсификуј Библију!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Не пиши онога чега нема нигде у Писму!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

У 1 Тимотеју 2 глава 11 стих стоји овако:

Жена нека се учи У МИРУ са сваком покорношћу.

а не како си ти навео:

Жена на миру да се учи са сваком покорношћу.

Даље, ајде човече макар један једини пут узми целу причу у обзир, а не стално да мора да ти се објашњавају елементарне ствари. Почео си више да нервираш са тиме. Јел видиш да се у тој 2 глави те посланице говори о молитви Богу за цео свет, да се у њој објашњава да је Христос једини посредник између Бога и људи и да је Он дао себе за свет.

Такође да ли си видео да се у тој глави говори да се мужеви моле свуда и да се женама даје упутство да зиве честито и смерно? Да ли си приметио да се сви ти твоји наведени стихови односе на 9 и 10 стих????????????? Ај молим те немој више да чупаш по својој вољи делове текста и да им учитаваш сопствене идеје преузете из Корана. Дај брате, дојадило ми је да сваки навод који ти ставиш из Библије проверавам.....

Ok kao prvo ovo sam uzeo sa http://wwwyu.com/biblija/ Novi Zavet prijevod Karadzic

Kod vas se vise ne zna koji prijevod vi uzimate koji ne.Ovo je vas prijevod

Zatim ja navedoh ovdje 5 stihova koji su kada ih covjek cita su potpuno jasi i nisu izvadjeni iz konteksta.Ako se kaze da zena ne moze da vlada muzem sta je tu izvadjeno iz konteksta?

Ili ovo

kako ovo da razumijem-Eva je prestupnica nema tu da se konta nesto puno.Adam se nije prevario.

Подели на овим сајтовима

Постоји ли тамо хришћанска црква/богомоља?

Подели на овим сајтовима

Ovo je sve apstraktno imas li ti sta konkretno jer ovaj zivot je konkretan.nesto kao Ponovljeni Zakonik

ako nekom dugujes ili ako te zena prevari ili ako si nekog ubio ili ili...Zivot je pun situacija na koje trebamoodgovor.Islam to nudi a kod vas?

Теби је то апстрактно јер твоја религија теби Бога представља као неког господара коме си ти роб и коме мораш вечно да служиш.

А нас Господ Христос учи да смо ми сви деца Божија усиновљена Богу оцу кроз Њега у Духу Светом. Учи нас да смо апсолутно слободна бића, која умеју и требају да мисле својом главом. Па да сама треба да одаберу да ли ће ли неће волети Свету Тројцу. Ако неће неће имати блажени живот, већ муку и патњу, јер одбијају љубав Божију. Зато нама нису потребни никакви закони једини закон у хришћанству је закон љубави према Богу и његовој творевини. А пошто се љубав неможе наредити то онда за нас не постоји никакав закон, јер ми смо изнад сваког закона.

Једноставно у хришћанству су сви људи богови по благодати Божијој и једино што се од свих нас очекује то је да служимо својим ближњима и благодаримо (захваљујемо) Богу што нас је удостојио такве части, да се назовемо децом Његовом. За сваког хришћанина Бог није сурови судија који ужива у томе да мучи људе јер су ови преступили закон. За нас је Бог, Бог Отас, Господ Исус Христос је за нас и Бог Син и наш Брат који нас чува и штити и даје нам својим Васкрсењем вечни живот у Царству Свом. И све нам ово бива у Духу Светом Животворном, јер управо Он нам омогућава ту заједницу са Богом Оцем кроз Бога Сина Исуса Христа.

Тако да дечко, ту нема апстракције већ само твој лични страх према Богу који ти је наметнула твоја религија. Зато ви и не разумете закон љубави зато и не постоји у исламу љубав. Зато ви на вашу жалост и не знате шта је љубав.

Подели на овим сајтовима

Теби је то апстрактно јер твоја религија теби Бога представља као неког господара коме си ти роб и коме мораш вечно да служиш.

А нас Господ Христос учи да смо ми сви деца Божија усиновљена Богу оцу кроз Њега у Духу Светом. Учи нас да смо апсолутно слободна бића, која умеју и требају да мисле својом главом. Па да сама треба да одаберу да ли ће ли неће волети Свету Тројцу. Ако неће неће имати блажени живот, већ муку и патњу, јер одбијају љубав Божију. Зато нама нису потребни никакви закони једини закон у хришћанству је закон љубави према Богу и његовој творевини. А пошто се љубав неможе наредити то онда за нас не постоји никакав закон, јер ми смо изнад сваког закона.

Једноставно у хришћанству су сви људи богови по благодати Божијој и једино што се од свих нас очекује то је да служимо својим ближњима и благодаримо (захваљујемо) Богу што нас је удостојио такве части, да се назовемо децом Његовом. За сваког хришћанина Бог није сурови судија који ужива у томе да мучи људе јер су ови преступили закон. За нас је Бог, Бог Отас, Господ Исус Христос је за нас и Бог Син и наш Брат који нас чува и штити и даје нам својим Васкрсењем вечни живот у Царству Свом. И све нам ово бива у Духу Светом Животворном, јер управо Он нам омогућава ту заједницу са Богом Оцем кроз Бога Сина Исуса Христа.

Тако да дечко, ту нема апстракције већ само твој лични страх према Богу који ти је наметнула твоја религија. Зато ви и не разумете закон љубави зато и не постоји у исламу љубав. Зато ви на вашу жалост и не знате шта је љубав.

Kuran 3

31. Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prašta i samilostan je.

Ono što je svakom vjerniku potrebno je ljubav prema Uzvišenom Allahu, dž.š, koji je nas je stvorio. Allah, dž.š, kaže:''Ima ljudi koji su umjesto Allaha kipove prihvatili, vole ih kao što se Allah voli, ali pravi vjernici još više vole Allaha.'' (El-Bekare, 165)

Buharija i Muslim bilježe sljedeci hadis:''Ko bude imao troje, osjetice slast imana: da mu Allah i Njegov poslanik budu draži od svega ostalog, da voli covjeka samo radi Allaha i da mrzi da se vrati u kufr nakon što ga je Allah iz njega izbavio, kao što mrzi da bude bacen u vatru.''

- Ljubav prema Muhammedu, s.a.v.s, koji nam je vjerno dostavio uputu i time nas izveo iz tmine na svjetlo. Uzvišeni Allah, dž.š, kaže:'' Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah prašta i samilostan je.''(Alu Imran, 31)

- Ljubav prema prirodi je u islamu takoder izražena i po tome su muslimani prvi ekolozi i borci za ocuvanje zdrave i ciste okoline. Priroda je nastala Allahovim stvaranjem i izvor je svakog dobra i blagodati. Allahov poslanik, s.a.v.s, i njegovi ashabi zabranjivali su bespotrebnu sjecu drveca, ubijanje životinja ako nisu potrebne za prehranu vojske u toku bitaka i ratova koje su vodili muslimani, a da ne govorimo o mirnodopskim prilikama, kada je ta zabrana bila još naglašenija. Jednom prilikom Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao je za brdo Uhud nakon povratka iz jedne bitke: ''Ono voli nas i mi volimo njega,'' i to uprkos porazu koji su muslimani kod njega pretrpjeli.

- Ljubav prema životu u islamu je naglašena. Musliman voli život i ne prezire ga kao što to radi perzijski pjesnik koji kaže da je život zlo i da ga se treba riješiti samoubistvom, celibatom, ili bar zabraniti užitke koje sa sobom donosi. Ne, musliman gleda na život realno, optimisticno i on svakim danom svog života uvecava svoju nagradu na ahiretu. Upravo zato je Allahov poslanik, s.a.v.s, zabranio da priželjkujemo smrt rekavši:''Neka niko od vas ne priželjkuje smrt radi neke nedace koja ga je snašla, vec neka kaže: Allahu, Ti mi daj da živim sve dok je život za mene bolji , a usmrti me ako je smrt za mene bolja.''

- Ljubav prema smrti. Musliman voli smrt, nje se ne plaši, niti je smatra necim nepoznatim. Život je period koji mora proci nakon cega neminovno dolazi smrt koju vjernik spremno docekuje. Vjernik se raduje smrti, posebno smrti na Allahovom putu, što je najveca želja vjernika, jer on za to ocekuje i nada se velikoj nagradi Plemenitog Gospodara. Jahja ibn Mu'az je rekao: ''Smrt prezire samo sumnjicavac koji ne zna da smrt spaja voljene.'' Smrt je putovanje odavde tamo. Mu'minsko srce je dovoljno veliko da primi sve spomenute ljubavi. Mu'min voli i želi dobro svakome covjeku, životinji, a prema neprijatelju je pravedan jer njegov odnos i osjecanja prema njemu ne smije izaci iz okvira pravde. Mu'min voli i sebe, ali to ne prelazi granicu i ne vodi u egoizam. On gaji tople osjecaje ljubavi i prema svojoj porodici, djeci, supruzi, braci i sestrama, rodbini i cijelom covjecanstvu. Uzvišeni Allah, dž.š, kaže:''O ljudi, Mi vas od jednog covjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najpocašceniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji. Allah uistinu sve zna i nije mu ništa skriveno.''(El-Hudžurat, 13)

A u suri En-Nisa Allah, dž.š, kaže:''O ljudi bojte se Gospodara svoga koji vas od jednog covjeka stvara, a od njega je i ženu njegovu stvorio i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte- s imenom cijim jedni druge molite- i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.'' (En-Nisa, 1)

- Ljubav u ime Allaha, dž.š.:

Ova ljubav je iskreni osjecaj koji u sebi nema primjese interesa, strasti, nije prouzrokovan rodbinskim vezama i odnosima, niti je refleksija na ucinjenu uslugu. To je ljubav radi i u ime Allaha izmedu dva mu'mina, moralna, koji su korisni kako ummetu, tako i citavom covjecanstvu. U Muslimovom ''Sahihu'' nalazi se hadis u kojem je jedan covjek želio da posjeti svoga brata (po vjeri), pa mu je Allah, dž.š, poslao meleka u liku covjeka koji ga upita: ''Gdje si pošao?'' On odgovori: ''Idem u posjetu svom bratu tom i tom.'' Melek mu rece: ''Da li medu vama postoji rodbinska veza?''covjek odgovori: ''Ne.'' ''Da li ti je on ucinio kakvo dobro pa mu na tu uslugu želiš uzvratiti?, ponovo upita melek. covjek opet odricno odgovori. Melek upita:''Pa šta je razlog tvoje posjete njemu?'' covjek rece:''Volim ga u ime Allaha, dž.š,'' na što mu melek uzvrati rijecima: ''Raduj se, Onaj u cije ime voliš doticnog me poslao da te obradujem viješcu da te Allah voli radi tvoje ljubavi prema tom covjeku.''

Oni koji se vole u ime Allaha, dž.š, bice na Sudnjem danu u hladu Allahova Arša, kada nece biti drugog hlada osim Njegovog. A u hadisi-kudsijji stoji: ''Moja je ljubav obavezna za one koji se vole radi Mene i koji se radi Mene posjecuju.''

Подели на овим сајтовима

Ljubav u ime Allaha, dž.š, ima i svoje stepene:

1. Ljubav koja je izraženija i jaca prema svome bratu u vjeri nego prema samom sebi. Takvi su bili ashabi, r.a, pa ih je Allah, dž.š, opisao rijecima:''I onima koji su Medinu za življenje izabrali i domom prave vjere još prije njih je ucinili, oni vole one koji im se doseljavaju i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjecaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno, a oni koji se sacuvaju uskogrudnosti, oni ce sigurno uspjeti.''(El-Hašr, 9)

2. Da voliš svome bratu u islamu ono što voliš sebi. Buhari i Muslim bilježe u svojim zbirkama sljedeci hadis Allahova Poslanika, s.a.v.s:''Niko od vas nece vjerovati(imati potpun iman) sve dok svome bratu (po vjeri) ne bude želio ono što želi sam sebi.''

3. Da ocistiš svoje srce od mržnje, zavisti i drugih bolesti kada se radi o odnosu prema drugim muslimanima.

Ako u srcu nema ljubavi onda mora postojati pravda koja ce kanalisati srdžbu i mržnju. To nam najbolje pokazuje primjer Umer ibnul-Hattaba, r.a, i odnos koji je imao prema ubici svog brata Darar ibnul-Hattaba. Ubica je to gnusno djelo izvršio kao mušrik, pa je prešao na islam, a Umer mu je govorio, kada bi ga sreo na putu: ''Ne volim da ti vidim lice, jer kad god te vidim sjetim se kako je ubijen moj brat.'' On mu uzvrati rijecima: ''O vladaru pravovjernih, da li ce to biti razlog da me sprijeciš da uzmem pravo koje mi pripada?'' , a Umer mu rece: ''Ne, tako mi Allaha, dat cu ti tvoj hakk!''

Obzirom da je porodica osnovna celija društva, vrlo važno je da odnosi u porodici budu izgradeni na medusobnoj ljubavi i obostranom poštovanju. Velika opasnost vreba porodicu u koju se uvuce netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo. Upravo zato je Uzvišeni Allah, dž.š, naredio lijepo ophodenje medu supružnicima:''I lijepo se ophodite prema ženama, pa ako ih vi i ne budete podnosili i voljeli, pa možda vi nešto i ne volite, a Allah ce u tome dati mnogo dobra.''(En-Nisa, 19)

Allahov poslanik, s.a.v.s, je rekao: ''Mu'min ne može mrziti mu'minku, jer ako ne bude zadovoljan jednom njenom osobinom, zadovoljan je drugom osobinom.''

- Ljubav izmedu muškarca i žene:

Ova vrsta ljubavi je u islamu dozvoljena pod uslovom da joj covjek ne hrli kako se to predocava na televiziji, kao i na drugim mjestima i medijima. Ljubav se sama namece tako da ona hrli covjeku, a ne suprotno. U arapskom pjesništvu možemo procitati o cistoj, nevinoj ljubavi i cednosti. Danas ima onih koji tvrde da brak mora proisteci iz ljubavi. Ne, to nije obavezno, postoje naucne studije i statisticki podaci koji ukazuju na to da su najsretniji brakovi i oni najtrajniji i cvršci tradicionalni brakovi. Allah, dž.š, kaže:''I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što izmedu vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.''(Er-Rum, 21) Ljubav koja je u ajetu spomenuta dolazi sa lijepim ophodenjem i medusobnim uvažavanjem u braku. Ako se u braku pojavi period u kojem se osjeca netrpeljivost medu bracnim drugovima, ne treba donositi i*!*!*!*!rene odluke ili govoriti teške i uvredljive rijeci, jer to može biti rezultat trenutacnog stanja, a takve su reakcije kobne po bracni život.

Mnogi šerijatski pravnici smatraju da je bezrazložni razvod braka zlocin i strogo zabranjen (haram). Apsurdno je ocekivati da je svaki brak idealan poput opjevane ljubavi izmedu Kajsa i Lejle. Treba graditi korektne odnose na lijepom ahlaku (islamskom odgoju i ponašanju moralnim principima naše uzvišene vjere) i lijepim postupcima koji ce proizvesti ljubav. Zato ne treba radi najmanje sitnice ili osjecaja nepodnošljivosti odmah posezati za razvodom braka. Svaki od supružnika treba da istražuje šta je to što ga odbija od bracnog druga kako bi to ispravio, i šta je to što cini bracnog druga voljenim od strane drugog bracnog druga. Žena, na primjer, zauzeta svojim svakodnevnim poslovima, zaboravlja na muža koji ima svoja prava, pa je potrebno da mu ukaže više pažnje, jer je hizmet žene mužu jedna vrsta ibadeta. I muž, takoder, mora voditi više racuna i posvetiti više pažnje svojoj supruzi i ispunjenju njenih prava. Abdullah ibn Abbas r.a. je jednom prilikom stajao pred ogledalom, dotjerivao svoju bradu, cešljao kosu i uljepšavao se, kada ga je ugledao Nafi', rob Abdullahov i upitao: ''Šta to ciniš, o amidžicu Allahovog poslanika, a tebi dolaze iz daleka, i sa istoka i sa zapada da bi te pitali za mišljenje o Allahovoj vjeri?'' On odgovori: ''A šta je loše u tome, o Nafi', ja se uljepšavam i dotjerujem svojoj supruzi, kao što to i ona cini radi mene, a to je i u Allahovoj knjizi.'' Nafi' upita: ''A gdje?'' Ibn Abbas mu odgovori, citirajuci sljedeci kur'anski ajet: ''One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu - samo muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen.-A Allah je silan i mudar.'' (El-Bekare, 228)

I na kraju, znajte da je islam vjera koja ima sve potencijale da uredi živote pojedinaca, porodice i društva i da izvede covjecanstvo iz tmine na svjetlo, kao što je uradila i prije cetrnaest stoljeca. Islam daje jasne odgovore na sva životna pitanja, jer vjera je nedjeljiva od života.

Подели на овим сајтовима

Ok kao prvo ovo sam uzeo sa http://wwwyu.com/biblija/ Novi Zavet prijevod Karadzic

Kod vas se vise ne zna koji prijevod vi uzimate koji ne.Ovo je vas prijevod

Zatim ja navedoh ovdje 5 stihova koji su kada ih covjek cita su potpuno jasi i nisu izvadjeni iz konteksta.Ako se kaze da zena ne moze da vlada muzem sta je tu izvadjeno iz konteksta?

Ili ovo

kako ovo da razumijem-Eva je prestupnica nema tu da se konta nesto puno.Adam se nije prevario.

Уреду онда моја је грешка јер сам у потпуности заборавио на Вуков превод. Ја користим ѕванично издање Светог Архијерејског Синода СПЦ и подпомажем се са грчким оригиналом ( Свето Писмо Новог Завета је писано у оригиналу на грчком језику, тако да је најбоље користити Нестле - Аландов Novum Testamentum Graece). Вук има одступања јер он је преводио са немачког, а такође је био лингвиста, а не теолог. Тако да кад је преводио више се базирао на лепоту језика а не на теолошку прецизност. Па зато има неких пропуста у преводу који он даје.

Упораво то што се ти не обазиреш на све списе које је написао ап. Павле већ само почупаш једну реченицу и то ти је то. Тако можда ствари стоје у Корану, али у Библији није тако. А поготову није тако у посланицама које апостоли пишу. Кад говориш и наводиш Павла мораш да имаш у виду све што је написао. Јер он кад пише он пише конкретној заједници са конкретним проблемима. Е сад кад пише Јеврејима у хришћанству он пише са становишта Јеврејина, кад пише Римљанима он пише оним Јеврејима и хришћанима из многобожтва који живе у Риму, дакле свакој заједници говори истине вере на њима својствен и за њих разумљив начин.

У овим стиховима конкретно Павле каже да жене буду мирне, јер Тимотеј је епископ и има проблем са својом Црквом и контролом исте. Зато му Павле шаље писмо и објашњава му како да ради и да се влада.

У 14 стиху грчки изворник и Синодско издање говоре да је жена преварена и да је путем обмане постала преступник. А врло добро сви знамо да је Адам већи кривац од жене.  

Подели на овим сајтовима

Kuran 3

31. Reci: "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prašta i samilostan je.

Ono što je svakom vjerniku potrebno je ljubav prema Uzvišenom Allahu, dž.š, koji je nas je stvorio. Allah, dž.š, kaže:''Ima ljudi koji su umjesto Allaha kipove prihvatili, vole ih kao što se Allah voli, ali pravi vjernici još više vole Allaha.'' (El-Bekare, 165)

Buharija i Muslim bilježe sljedeci hadis:''Ko bude imao troje, osjetice slast imana: da mu Allah i Njegov poslanik budu draži od svega ostalog, da voli covjeka samo radi Allaha i da mrzi da se vrati u kufr nakon što ga je Allah iz njega izbavio, kao što mrzi da bude bacen u vatru.''

- Ljubav prema Muhammedu, s.a.v.s, koji nam je vjerno dostavio uputu i time nas izveo iz tmine na svjetlo. Uzvišeni Allah, dž.š, kaže:'' Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti, a Allah prašta i samilostan je.''(Alu Imran, 31)

- Ljubav prema prirodi je u islamu takoder izražena i po tome su muslimani prvi ekolozi i borci za ocuvanje zdrave i ciste okoline. Priroda je nastala Allahovim stvaranjem i izvor je svakog dobra i blagodati. Allahov poslanik, s.a.v.s, i njegovi ashabi zabranjivali su bespotrebnu sjecu drveca, ubijanje životinja ako nisu potrebne za prehranu vojske u toku bitaka i ratova koje su vodili muslimani, a da ne govorimo o mirnodopskim prilikama, kada je ta zabrana bila još naglašenija. Jednom prilikom Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao je za brdo Uhud nakon povratka iz jedne bitke: ''Ono voli nas i mi volimo njega,'' i to uprkos porazu koji su muslimani kod njega pretrpjeli.

- Ljubav prema životu u islamu je naglašena. Musliman voli život i ne prezire ga kao što to radi perzijski pjesnik koji kaže da je život zlo i da ga se treba riješiti samoubistvom, celibatom, ili bar zabraniti užitke koje sa sobom donosi. Ne, musliman gleda na život realno, optimisticno i on svakim danom svog života uvecava svoju nagradu na ahiretu. Upravo zato je Allahov poslanik, s.a.v.s, zabranio da priželjkujemo smrt rekavši:''Neka niko od vas ne priželjkuje smrt radi neke nedace koja ga je snašla, vec neka kaže: Allahu, Ti mi daj da živim sve dok je život za mene bolji , a usmrti me ako je smrt za mene bolja.''

- Ljubav prema smrti. Musliman voli smrt, nje se ne plaši, niti je smatra necim nepoznatim. Život je period koji mora proci nakon cega neminovno dolazi smrt koju vjernik spremno docekuje. Vjernik se raduje smrti, posebno smrti na Allahovom putu, što je najveca želja vjernika, jer on za to ocekuje i nada se velikoj nagradi Plemenitog Gospodara. Jahja ibn Mu'az je rekao: ''Smrt prezire samo sumnjicavac koji ne zna da smrt spaja voljene.'' Smrt je putovanje odavde tamo. Mu'minsko srce je dovoljno veliko da primi sve spomenute ljubavi. Mu'min voli i želi dobro svakome covjeku, životinji, a prema neprijatelju je pravedan jer njegov odnos i osjecanja prema njemu ne smije izaci iz okvira pravde. Mu'min voli i sebe, ali to ne prelazi granicu i ne vodi u egoizam. On gaji tople osjecaje ljubavi i prema svojoj porodici, djeci, supruzi, braci i sestrama, rodbini i cijelom covjecanstvu. Uzvišeni Allah, dž.š, kaže:''O ljudi, Mi vas od jednog covjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najpocašceniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji. Allah uistinu sve zna i nije mu ništa skriveno.''(El-Hudžurat, 13)

A u suri En-Nisa Allah, dž.š, kaže:''O ljudi bojte se Gospodara svoga koji vas od jednog covjeka stvara, a od njega je i ženu njegovu stvorio i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte- s imenom cijim jedni druge molite- i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.'' (En-Nisa, 1)

- Ljubav u ime Allaha, dž.š.:

Ova ljubav je iskreni osjecaj koji u sebi nema primjese interesa, strasti, nije prouzrokovan rodbinskim vezama i odnosima, niti je refleksija na ucinjenu uslugu. To je ljubav radi i u ime Allaha izmedu dva mu'mina, moralna, koji su korisni kako ummetu, tako i citavom covjecanstvu. U Muslimovom ''Sahihu'' nalazi se hadis u kojem je jedan covjek želio da posjeti svoga brata (po vjeri), pa mu je Allah, dž.š, poslao meleka u liku covjeka koji ga upita: ''Gdje si pošao?'' On odgovori: ''Idem u posjetu svom bratu tom i tom.'' Melek mu rece: ''Da li medu vama postoji rodbinska veza?''covjek odgovori: ''Ne.'' ''Da li ti je on ucinio kakvo dobro pa mu na tu uslugu želiš uzvratiti?, ponovo upita melek. covjek opet odricno odgovori. Melek upita:''Pa šta je razlog tvoje posjete njemu?'' covjek rece:''Volim ga u ime Allaha, dž.š,'' na što mu melek uzvrati rijecima: ''Raduj se, Onaj u cije ime voliš doticnog me poslao da te obradujem viješcu da te Allah voli radi tvoje ljubavi prema tom covjeku.''

Oni koji se vole u ime Allaha, dž.š, bice na Sudnjem danu u hladu Allahova Arša, kada nece biti drugog hlada osim Njegovog. A u hadisi-kudsijji stoji: ''Moja je ljubav obavezna za one koji se vole radi Mene i koji se radi Mene posjecuju.''

Еванђеље по Матеју 5,43 - 48 (о овоме и Лука говори 6, 27 - 28 и 32 - 26; нећу Луку наводити):

Чули сте да је казано: Љуби ближњега својега и мрзи непријатеље својега. А ја вам кажем: Љубите непријатеље своје, благосиљате оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вређају и гоне, Да будете синови Оца својега који је на небесима; јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре; и даје дажд праведнима и неправеднима. Јер ако љубите они који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли тако о цариници? И ако поздрављате само браћу своју, шта одвише чините? Не чине ли тако инезнабожци?

А има ли у исламу овога?

Или ви имате љубав само према онима који вас воле, односно према вашим истоверницима. А свима осталима говорите ово:

Кад будете срели невјернике, а ви их убијајте, тако да над њима начините велики покољ... да не наводим поново све до краја

Подели на овим сајтовима

Постоји ли тамо хришћанска црква/богомоља?

Одговори Селкоба, зашто ћутиш? Одговори да у саудијској Арабији НЕМА и НЕ СМЕ бити цркве, нити хришћанске молитве. Оде глава, ако поменеш било шта осим ислама!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...