Jump to content

Шта је то стварно ,,свети рат"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зашто си Селкоба овде скренуо дискусију са оригиналне теме?

Citat Aleksandar

"Ни ја то не могу да схватим. Такође, онакве ствари као што је обнављање изгореле коже у паклу. Страшно. Бог ће стварати нову кожу грешницима у паклу када им иста изгори, да би и даље осећали муке. Прави садизам."

Brate Zvonko ovo bi od brata Aleksandra vec na pocetku a ja treba da sam skrenuo sa osnovne teme?

То је била дигресија, а ти си онда наставио само о томе.

a šta je to kod vas sveti rat? Da li ima takav pojam u vašoj vjeri?

Gdje i kada se on vodi i protiv koga?Pod kojim uslovima se vodi i šta je dozvoljeno a šta zabranjeno u ratu?

Tema je dobra ali je treba obostrano rješavati!

Da li je uhriščanstvu ikada vođen Sveti rat?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 363
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Зашто си Селкоба овде скренуо дискусију са оригиналне теме?

Citat Aleksandar

"Ни ја то не могу да схватим. Такође, онакве ствари као што је обнављање изгореле коже у паклу. Страшно. Бог ће стварати нову кожу грешницима у паклу када им иста изгори, да би и даље осећали муке. Прави садизам."

Zamolio bih da mi neko od vas objasni sljedeće: Kako vi kao krščani razumijete džihad, tu svetu borbu muslimana protiv svih nemuslimana? Kakvo vi imate shvatanje toga?

Brate Zvonko ovo bi od brata Aleksandra vec na pocetku a ja treba da sam skrenuo sa osnovne teme?

То је била дигресија, а ти си онда наставио само о томе.

Gdje i kada se on vodi i protiv koga?Pod kojim uslovima se vodi i šta je dozvoljeno a šta zabranjeno u ratu?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Нема, код нас је свако насиље грех.

У Хришћанству је врховно правило "не убиј", без обзира на околности. Чак и када човек убије у одбрани то се такође сматра за грех, иако можда није имао избора, тј. био принуђен да спречи веће зло. На пример, после Првог Светског Рата, сви српски војници су добили епитимију (тј. једну врсту духовне казне) зато што су убијали, без обзира што су то очигледно радили у одбрани.

Да, тема јесте веома добра и болна за нас људе, треба је заиста испитати из свих углова. У хришћанству никада није могао да буде вођен "свети рат" јер тако нешто не постоји (иако су можда неки покушавали да себи нађу оправдање). Као што рекох - сваки рат је зло.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нема, код нас је свако насиље грех.

У Хришћанству је врховно правило "не убиј", без обзира на околности. Чак и када човек убије у одбрани то се такође сматра за грех, иако можда није имао избора, тј. био принуђен да спречи веће зло. На пример, после Првог Светског Рата, сви српски војници су добили епитимију (тј. једну врсту духовне казне) зато што су убијали, без обзира што су то очигледно радили у одбрани.

Kažete da nema ali onda iz kojeg razloga ili šta je uzeo kao dokaz papa ili pape koji su vojske evrope okupljali da bi ratovali u svetom ratu radi svete zemlje!

Да, тема јесте веома добра и болна за нас људе, треба је заиста испитати из свих углова. У хришћанству никада није могао да буде вођен "свети рат" јер тако нешто не постоји (иако су можда неки покушавали да себи нађу оправдање). Као што рекох - сваки рат је зло.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

sveti rat:

Dragi brate, čitao sam miroljubive poruke hriščanstva u Bibliji i to stoji, ali histrorijskim činjenicama rečeno: Crkva je vodila svete ratove!U Jeruzalemu je bila klaonica muslimana.Potoci krvi su tekli!

Koje je to pravilo sveti vojnik koristio u tom ratu i to primjenio da ubija djecu nevine žene itd?

Papa je okupljao svetu vojsku!Znači onaj koji tumači svtu knjigu!Šta je on tumačio, pa su tako vojnici radili?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

sveti rat:

Dragi brate, čitao sam miroljubive poruke hriščanstva u Bibliji i to stoji, ali histrorijskim činjenicama rečeno: Crkva je vodila svete ratove!U Jeruzalemu je bila klaonica muslimana.Potoci krvi su tekli!

Koje je to pravilo sveti vojnik koristio u tom ratu i to primjenio da ubija djecu nevine žene itd?

Papa je okupljao svetu vojsku!Znači onaj koji tumači svtu knjigu!Šta je on tumačio, pa su tako vojnici radili?

Zar to nije suprotno onome čemu hriščanstvo uči, ili ja nerazumijem?
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

sveti rat:

Zar to nije suprotno onome čemu hriščanstvo uči, ili ja nerazumijem?
Pretpostavljam da misliš na krstaše i krstaške ratove,sa kojima Pravoslavna Crkva nema ništa.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Matej 10

34 Ne mislite da sam došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. 35 Jer sam došao da rastavim čoveka od njegovog oca i kćer od njezine majke i snahu od njezine svekrve, 36 i neprijatelji čovekovi su njegovi domaći. 37 Ko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan, i ko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan; 38 i koji ne uzima krsta svoga i ne ide za mnom, nije mene dostojan. 39 Ko nađe život svoj, izgubiće ga, i ko izgubi život svoj mene radi, naći će ga.

Mozete li mi ovo objasniti

Подели на овим сајтовима

Енизе,

То је више политичко питање. Крсташки ратови јесу били сурови (и према нама источним хришћанима, прочитај шта су крсташи направили у Цариграду 1204-те године), али су били само реакција западних хришћана на исламска освајања. Кажеш "у Јерусалиму је била клаоница муслимана", а како су муслимани дошли у Јерусалим? Како су дошли у читаву Малу Азију, Египат и све до Шпаније? То су све биле хришћанске земље које су муслимани освојили и поробили. Западне државе су реаговале на насиље.

Богу свакако ни једно ни друго убијање није било мило, али као што рекох - то је више политичко питање. Наша вера је против сваког насиља и рата.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Matej 10

34 Ne mislite da sam došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. 35 Jer sam došao da rastavim čoveka od njegovog oca i kćer od njezine majke i snahu od njezine svekrve, 36 i neprijatelji čovekovi su njegovi domaći. 37 Ko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan, i ko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan; 38 i koji ne uzima krsta svoga i ne ide za mnom, nije mene dostojan. 39 Ko nađe život svoj, izgubiće ga, i ko izgubi život svoj mene radi, naći će ga.

Свакако. Христос је често говорио кроз приче, у пренесеном смислу. Овде се говори о томе да ће хришћани често страдати од својих најближих (то се десило и многима од нас овде), зато што родитељи и ближњи неће имати разумевања. Још нас саветује да будемо јаки и не одрекнемо се Христа због тих невоља.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Matej 10

34 Ne mislite da sam došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. 35 Jer sam došao da rastavim čoveka od njegovog oca i kćer od njezine majke i snahu od njezine svekrve, 36 i neprijatelji čovekovi su njegovi domaći. 37 Ko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan, i ko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan; 38 i koji ne uzima krsta svoga i ne ide za mnom, nije mene dostojan. 38 i koji ne uzima krsta svoga i ne ide za mnom, nije mene dostojan.

Да пробам ја као мирјанин, теолошки необразован:

34 Ne mislite da sam došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.

Заиста, као је у то време и било могуће разумети да ће присталице Истине, Христа Спаситеља и дочекати било шта осим мача.....Доказ: колико је припадника хришћанства мучено и најзверскије убијено од стране оних који Христоса нису желели ни да покушају да разумеју? Мач није био од Христоса, већ од оних који Га не прихватају, онима који Га у себи препознаше...У данашњици, разлике нема, осим што су мање изражене бруталности...Христа сведочимо, не ради себе већ ради Њега-односно ради тих самих који Христа не познаше, јер би другачије било лична идолатрија и стремљење ка гордости. Неретко је резултат тога, подсмех, испитивање, па све до вулгарног блаћења, што у данашњици и није друго, до мач којим нас секу, ни не знајући да Мач Његов јесте Нешто што је већ сад присутан као сведок, да би био и остварен. 

35 Jer sam došao da rastavim čoveka od njegovog oca i kćer od njezine majke i snahu od njezine svekrve, и

36 i neprijatelji čovekovi su njegovi domaći.

И данас смо сведоци, одлуке браће и сестара, да се присаједине Христу, кога и сами препознаше у себи. Небитно да ли су одабрали монашки или световни двиг-Литургије и честе посете Светој цркви....Родитељи, свекрве, таште, свекри, и тасти..... овакву одлуку разумеју као погибељ својих милих, уместо као двиг ка Вечном Животу, што је потпуно својствено необоженом човеку данас, као и на самом почетку хришћанства....

37 Ko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan, i ko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan;

Да заиста истинито, јер је парадоксално и дијаметрално супротно....ако свога оца или мајку, или кћер или сина, волим највише од свих људи, чиме или са ким се могу помирити да ће једном биолошки нестати? Када знам да је Христос Спаситељ, Који нам Нуди Вечни Живот као и могући начин како себе приближити Истом,

јер увек од Његове Милости зависи,дакле када имамо то сазнање, а наши најближи то немају, наше одвајање од њих ка Њему, није мржња и гнев, већ Љубав ка њима, да би сви заједно били са Њим и у Њему...

38 i koji ne uzima krsta svoga i ne ide za mnom, nije mene dostojan.

Крст свој, јесте Промисао Господња за нас коју нам Је Одредио. Односно, кукњава на свој живот, која не може бити ничим другим провоцирана до гледањем на туђи живот, једноставно одриче постојање Бога, Његове Савршености и самим тим Његове савршене Промисли, за све око нас и за саме нас. Јер све се догађа по Божијем Промислу или Божијем Допуштењу, али ми пали, Промисао доживљавамо као свој лични успех, уместо као Однос са Самим Богом, односно Његове Промисли да то буде баш тако. Овде мислим, на било какав изглед световног поимања успеха....Аналогно томе, неуспех, јад или беду, било каквог изражаја, не видимо као Божије Допуштење да се то догоди, како би сами себе преиспитали, где и зашто грешимо, већ гледамо као некакав вид Божије казне, која једноставно нигде није ни установљена. Јер постоји само препознавање Љубави Коју нам Бог Даје и истрајавање у истој, па чак када има и жртве, јер и световно, нама лакше за разумевање поимање љубави има врло често облик жртве. Дакле Он Љубав непрестано Нуди, а наш је избор хоћемо ли узвратити или не.  

:drugarstvo:

0442_feel

:cheesy2:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Matej 10

Evo brate Selkoba po ko zna koji put pročitaj tumačenje Svetog Teofilakta Ohridskog:

34-36. Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човјека од оца његова и кћер од матере њезине и снаху од свекрве њезине и непријатељи човјеку постаће домаћи његови.

Није увек добро остати у слози и понекад је боље раздвојити се. "Мач" је, дакле, реч вере који нас одсеца и раставља од веза с нашим ближњим и рођацима, када они ометају нашу побожност. Господ нам не говори да се од њих одвојимо без оправданог разлога, већ само онда када они не желе да прихвате нашу веру и труде се да нас омету у њој.

Dakle,nema ni govora o nasilju,već je to izvučeno iz konteksta.I nemoj više da postavljaš isto pitanje sto puta.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Znaci Isus je uvijek govorio volite sve i nemojte se boriti pa i po cijemu cvog zivota?

Znaci to isto je govorio i svojim ucenicima..milost ljubav

Luka 22

Mt. 26:33, Mt. 26:34

35 I reče im: Kad vas poslah bez kese i bez torbe i bez obuće, eda vam šta nedostade? A oni rekoše: Ništa.

Mt. 10:9, Lk. 9:3

36 A On im reče: Ali sad koji ima kesu neka je uzme, tako i torbu; a koji nema neka proda haljinu svoju i kupi nož.

49 A kad oni što behu s Njim videše šta će biti, rekoše Mu: Gospode, da bijemo nožem?

50 I udari jedan od njih slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu desno uho.

Matej 26

51 I gle, jedan od onih što behu sa Isusom mašivši se rukom izvadi nož svoj te udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu uho.

Jovan 18

10 A Simon Petar imaše nož, pa ga izvadi i udari slugu poglavara svešteničkog, i odseče mu desno uho. A sluzi beše ime Malho.

Mt. 26:51, Mk. 14:47, Lk. 22:36, Lk. 22:49, Lk. 22:50, Jn. 18:26

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...