Avocado Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Evo imate i na vikipediji cak lepo objasnjeno sta je i kuda je zapadna civilizacija: https://en.wikipedia.org/wiki/Western_culture Od anticke Grcke koja je osnov i bez koje nema zapadne civilizacije, to sam jos u srednjoj ucio na casu filozofije, lepo kaze sada pokojni profesor: Sokrat je bio predstavnik i jedan od osnivaca zapadne civilziacije. A tek na fakultetu. I Rusija, tu su Puskin, Tolstoj, Zimski dvorac, sta se kroz istoriju desavalo. Dejo, ja se slažem sa tobom da su Rusi zapadna civilizacija, ali moram da primetim da se uleteli u žučnu raspravu oko potpuno sporedne stvari - nazivi i klasifikacije su uvek nebitni ako istu stvar zovete drugim imenom. Između Rusije i drugih većih sila "zapadne civilizacije" postoje neke razlike i da li ćemo te razlike nazvati (klasifikovati) "civilizacijskim" je prilično nebitno za ono oko čega ste počeli i zbog čega ste zapeli - pitanje da li te razlike uzrokuju ili značajno doprinose sukobu Rusije i SAD. Tu bar imate ozbiljnu i zanimljivu temu a ne raspravu oko toga da li se neke razlike (oko kojih se koliko razumem ne sporite da postoje) mogu nazvati "civilizacijskim" ili ne. Takođe, kako god klasifikovali i izabrali kriterijume i teorijske modele, bitno je i šta većina običnih ljudi misli (pa makar oni i teorijski grešili). Moj utisak je da građani SAD, Britanije, Nemačke sa jedne strane i građani Rusije sa druge strane ne smatraju jedni druge istom civilizacijom. Nije to "međusobni sukob između nas" nego između "nas i njih". Veliki deo Srba takođe zapadnu Evropu posmatra kao "oni" a ne "mi". Pored svega, mislim (čini mi se da je to i tvoj stav) da su sukobi i podele više posledica istorijskih okolnosti i trenutnih geopolitičkih interesa, nego posledica "civilizacijskih" razlika. Englezi, Francuzi, Ameri i Nemci su uspeli da zakopaju ratne sekire pod zajedničkom pretnjom SSSR-a i da nađu interes u saradnji (kao i pre toga Englezi i Francuzi pred nemačkom pretnjom). Rusija nikada nije ni imala nikakav interes da uđe u savez sa EU ili SAD. Jednostavno, oni su konkurenti na tržištu velikih sila i svaki plus za jedne je automatski minus za druge. Ako se ne pojavi neki razlog koji bi mogao da spoji njihove interese, kao što je sovjetska pretnja stvorila NATO, neći biti pravog i istinskog mira i iskrene kooperacije među njima. Zayron, feeble, Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Tuzno je sto se u dzamijama vrbuju buduci teroristi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 A ti si došao do stadijuma kad se svaki tvoj dalji post odnosi samo na mene i moju osobu a ne na temu! Posjeta terapeuta bi bila valjda to najbolje što bi mogao sad učiniti za sebe! Ne zanimaju me ni iInformer ni njegovi naslovi a ni tvoje mišljenje o Informeru i njegovim naslovima. Ja pišem o svakodnevnim dogadjajima u svijetu i EU a ne o nikakvim senzacionalističkim glupostima! Ja sam sad kriv zbog tog što su ti svakodnevni dogadjaji postali tako apokaliptični a islamizam tako vrlo neukusan i nesvarljiv? Djeca šikanirana vršnjacima u ime nekakve ideologije ne zaslužuju ljudskiji odmos i razumijevanje od tog koji im ti (ne)pružaš? https://www.pouke.org/forum/topic/4188-hrišćanstvo-i-islam-i-kultura/?p=1336917 https://www.pouke.org/forum/topic/4188-hrišćanstvo-i-islam-i-kultura/?p=1336918 https://www.facebook.com/ivcrn/videos/vb.120236192937/10153433308562938/?type=2&theater Dogadjaji su postali apokalipticni u tvojoj glavi... E sad, zasto ti nemas sposobnost da gledas objektivno nego svoja pogresna ubedjenja peoglasavas za apsolutna te pokusavas to svima slikovito da utuvis je vec pitanje za neke institucije, ne za forumaske pojedince... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Ako se ne pojavi neki razlog koji bi mogao da spoji njihove interese, kao što je sovjetska pretnja stvorila NATO, neći biti pravog i istinskog mira i iskrene kooperacije među njima. Odlična opservacija i analiza! Jedino invazija Klingona na Zemlju bi mogla biti taj spajajući kooperativni element medju USA i Rusijom! http://desktop.freewallpaper4.me/view/original/6370/aliens-vs-predator nana је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Dogadjaji su postali apokalipticni u tvojoj glavi... E sad, zasto ti nemas sposobnost da gledas objektivno nego svoja pogresna ubedjenja peoglasavas za apsolutna te pokusavas to svima slikovito da utuvis je vec pitanje za neke institucije, ne za forumaske pojedince... Video brutalnog i divljačkog šikaniranja snimljen jednim od d pakistanskih dječaka i objavljen na njegovom FB profilu sa komentarom Hahaha! i s mnogobrojnim lajkovima pakistanske muslimanske školske djjece, maloljetnika i radi kojeg se isti sad nalazi u zatvoru za maloljetnike je dogadjaj koji je apokaliptičan samo u mojoj glavi a koji ja to svima slikovito pokušavam da utuvim? Koje bi se to institucije imale u Republici Srbiji bavit objaljivanjem istine o imigrantima i o njihovom kriminalnom rasističkom ponašanju - možda državna CENZURA? https://www.facebook.com/ivcrn/videos/vb.120236192937/10153433308562938/?type=2&theater Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 @@Avocado, Постоји у теорији и неколико теорија око оквирних критеријума око тога шта чини једну цивилизацију, који су мање - више прихваћени, и у које се и Русија и западне земље увек уклопе као посебне цивилизације, зато све време причам да је прича спорна и са теоретског становишта, између осталог. Спорна је и што се терминологије и повезивања института тиче. Ни Хантингтон ни остали нису ништа писали напамает и без ослонца не већ постојећу теорију, ал ај сад, да не ширимо причу даље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Mislim.. blago vama kako politicki i strateski uz majku istoriju dozivljavate pretnju islamizacije. Nije bitno koliko ce muslimana gde da zivi, niti je bitno da im se zabrani vera, niti su moguci ikakvi potezi protiv radiklanih islamista, bez da neko ne strada nevin. Bitno je to, sto se buduci teroristi vrbuju u dzamijama a njihovi svestenici to mirno posmatraju i tiho precutkuju. Danas je islamizacija najveci globalni problem. Saudiska arabija neko rekao malo pre, ne zeli izbeglice ali daje novac za najvecu dzamiju. Lepo je l da? Prelepo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Саудијска Арабија је богата и безбедна исламска земља а не прима избеглице (своју браћу по вери) него их каналише да се мрцваре, умиру, страдају на путу ка Европи (неће их а гле чуда,.. хоће да им финансира градњу џамија по тој Европи, и шта још не ). Nano, slažem se sa tobom. Sve je ovo planski odradjeno i naravno, sa svim tim rukovode SAD. Vašingtonu ne odgovara jačanje EU, niti njena nezavisnost u donošenju odluka koje su bitne za njenu stabilnost. Amerika želi slabu Evropu i blokiranu Rusiju, radi na svojoj dominaciji u svakom regionu. Čim su neke zemlje EU pokušale da ostvare neke bolje odnose sa Rusijom, izazvan je rat u Ukrajini, i Evropa je počela da donosi odluke suprotne njenim interesima. Ali zato su te odluke odgovarale Amerikancima, jer oni su ti koji se za sve pitaju, oni su gazde. Amerika je rušila afričke i bliskoistočne države, stvorila i podržavala Islamsku državu, i to je rezultiralo gigantskim talasom migranata koji su planski usmeravani ka Evropi. I to još više slabi i destabilizuje Evropu. A iza svega se krije večita borba za resurse i globalna dominacija, tako što će stalno menjati partnere i saveznike u obračunu sa onima koji im predstavljaju konkurenciju, a kad za svoje interese iskoriste te saveznike, okrenuće se protiv njih. I ovo oko Sirije je borba za energetske resurse, kao i nadigravanje sa Rusijom i Iranom. Pre nekoliko godina je isplanirana izgradnja gasovoda od Irana do Sirije, sa opcijom odvajanja za Liban i Tursku, kao i planom da se gasovod produži do sirijske luke Tartus (tu se nalazi i ruska vojna baza), pa dalje do zemalja EU. Medjutim, problem je što je vlada Bašar el-Asada važan saveznik Irana, a ono što je najbitnije, Iran deli nalazište Južni Pars sa Katarom. Katar ima planove izgradnje istog takvog gasovoda kroz Siriju, ali u toj izgradnji bi bili glavni akteri Amerika i Saudijska Arabija. Zato i rade sve sa ciljem da svrgnu Asada, jer dok je on na vlasti i u sprezi sa Iranom i Rusijom, plan Katara, Amerike i Saudijske Arabije pada u vodu. Zato i ne usmeravaju migrante u jednu od najbogatijih zemalja na svetu - Saudijsku Arabiju, jer im treba za ostvarenje svojih interesa. Zarad resursa i svojih imperijalističkih interesa, spremni su da unesreće milione ljudi i razruše sve države koje im stoje na putu. 3006 and BorisR је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Ne vredi... ovde vise nije rec o nikakvim parama, novcima, resursima... imaju oni toga dosta. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Ko уђе у то коло никада му није доста тога. BorisR је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Što se tiče Saudijske Arabije: trenutno pola miliona Sirijaca živi kod njih, ali nemaju zvaničan status tražioca azila. I do sada je SA potrošila 700 miliona dolara na njihov smeštaj, ishranu i ostalo. Tako bar kaže Vašington Tajms Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Pored svega, mislim (čini mi se da je to i tvoj stav) da su sukobi i podele više posledica istorijskih okolnosti i trenutnih geopolitičkih interesa, nego posledica "civilizacijskih" razlika. Upravo sam na to hteo da ukazem. Zato mislim da Hantigtonova teorija ima mana, osim sto bi se mozda mogla primeniti na ove danasnje ''sukobe'' izmedju Zapada i islama, pa mozemo reci da tu postoji neka civilizacijska borba, mada ce pre biti da tu postoje nesto drugo, da li geopoliticki ili drugi interesi ne znamo bas i ne mozemo ni znati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Što se tiče Saudijske Arabije: trenutno pola miliona Sirijaca živi kod njih, ali nemaju zvaničan status tražioca azila. I do sada je SA potrošila 700 miliona dolara na njihov smeštaj, ishranu i ostalo. Tako bar kaže Vašington Tajms Što se tiče Saudijske Arabije: trenutno pola miliona Sirijaca živi kod njih, ali nemaju zvaničan status tražioca azila. I do sada je SA potrošila 700 miliona dolara na njihov smeštaj, ishranu i ostalo. Tako bar kaže Vašington Tajms E oni ce se jedini vratiti kuci. Ovi europejski nece sigurno. Da povezemo i to u jednu celinu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 https://www.facebook.com/videosammetalikukakopisanakera/photos/a.884017991646489.1073741828.870837239631231/922296271151994/?type=1&theater RYLAH, Плутон, Човек Жоја and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 16, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2015 Sudeci po postovima polovina forumasa bi mogla komotno da pristupi Obrazu ili madjarskom Jobiku .. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука