Баба Написано Септембар 15, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Одоше за ХрваЦку Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 И да, разликују се. И то се битно разликују. U cemu? Руска цивилизација је Византија (Грчка+Рим+Православље)+источни народи+огромна територија која носи своје специфичности Vizantija nije i nikad ne moze biti posebna civilizacija, vec je iskljucivo deo Zapadne. Bre ljudi sta vi pricate, pa kao da je Vizantija pala s nebesa, ostatak Rimskog carstva. Neces zar reci da je pravoslavlje vazan kriterijum za ''rusku civilizaciju''? Pa Grcka i Rim su stovali stotine bogova pa su i dalje u kosu sa hrisncakim zemljama. I koje su to specificnosti? Navedi neke a da nisu etnicke specificnosti. И били изоловани све до Петра великог, и имали смерде све до Октобарске револуције, и имали комунизам ког се још увек у великој мери нису отресли. Smerde? I to je vazan kriterijum? A anticki robovi? Komunizam je produkt zapadne civilizacije, nije Karl Marks rodjen u Rusiji. I uopste nije vazan kriterijum, gledaj istoriju zapadne civilizacije malo, Evropa je bila puna robovlasnickih sistema, monarhija, diktatura, apsolutizma, komunizma, nacizma, demokratije itd. Поистовећујеш цивилизације и идеологије? Онда не би требало да је икада било рата између Кине и СССР, јер између њих није било цивилизацијских разлика. Ne, otkud ti to da poistovecujem? Kazem da postoje ideoloski sukobi posle 1989. a koje je Hantigton smatrao izumrlim ko dinosaurise. ел ти стварно мислиш да су велике државе толико неозбиљне да су им елите теоријски непотковане? И да њихове елите, које на овај или онај начин утичу на доношење одлука, не читају своје теоретичаре? Teorijski potkopane? Cim? Hantigtonom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Koje paranoje oko islamizacije, strasno. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 POTPIŠITE PETICIJU I ŠALJITE DALJE!! SIGURNOST HRVATSKE I HRVATA JE U PITANJU! Kru' ti poljubim Човек Жоја and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Vizantija nije i nikad ne moze biti posebna civilizacija, vec je iskljucivo deo Zapadne. Византијско наслеђе је један од елемената специфичности једне цивилизације, као што је германско/англосаксонско наслеђе један од битних елемената ове друге. Нигде нисам рекао да је Византија посебна цивилизације, већ да није исто што и Рим, као што се ни Рим не може поистоветити са Грчком. Smerde? I to je vazan kriterijum? A anticki robovi? Мислим да је у време када је Русија имала смерде свет отишао много даље од античких робова. Много даље и од феудализма, јер их је практично имала све до Александрових реформи. 1861. (и пре него што одговориш - да, знам да су смерди генеричан назив за нешто друго, али користим "смерди" за сељаке, јер је тај израз користила и руска аристократија, и означава однос према тим људима, све до револуције). И схвати да све време наводим примере који праве разлику, које ти вадиш из шешира покушавајући да оповргнеш нечију специфичност. Ако бисмо сад набрајали свачије специфичности, испунили бисмо форум само овом темом. Али ако причамо о глобалним феноменима, оповргавање појединости које вадиш из шешира није прави приступ. Ne, otkud ti to da poistovecujem? Kazem da postoje ideoloski sukobi posle 1989. a koje je Hantigton smatrao izumrlim ko dinosaurise. Није их сматрао изумрлим, него маском за друге, много дубље, сукобе. Као што рекох, имаш проблем са њим и зато његову поставку покушаваш да прикажеш површном. Далеко од тога да је савршен и свеобухватан, али даје добру подлогу, коју ти избегаваш јер полазиш од тога да свет почиње и завршава се код интереса појединаца, за шта ја мислим да је апсолутно погрешна поставка. Teorijski potkopane? Cim? Hantigtonom? *ПоткоВАНЕ Бжежинским, Кисинџером, Фукујамом, Хантингтоном, Мекиндером, Дугином... Озбиљне државе итекако држе до мишљења људи у чије су школовање уложили огромне паре. Ето, ми се таквима смејемо, па видиш колко нам је добро (пре него што одговориш, ово је један од разлога зашто нам је лоше, пошто сад сваки пут морам да се ограђујем). Али мора да су и сви они будале, јер не размишљају у оквирима помодне идеологије која је свој зенит имала пре десетак година и сада полако уступа место реалности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Ih, to je moderno doba, i ostale evropske drzave su se demokratizovale tek do skoro, Amerika je tek tamo oko svetskih ratova uvela pravo zenama da glasaju iako je demokratizacija dug proces i moze trajati vekovima. A i politicki sistemi nisu bas neki jako bitan kriterijum za civilizaciju. Магна Карта 1215. је први корак ка ограничавању монарха. Енглеска је у томе предњачила. Свето Римско царство ( Први рајх ) је такође био устројен тако да цар није био всје и всја разним палатинима, принчевима, краљевима, војводама итд. Послије је било ту перипетија и реакција и повратка јаких монарха у просвјећеном апсолутизму, али сви су временом или падали или су им гране моћи сјечене постепено. Свуда, осим у Русији гдје је монарх несразмјерно спорије ограничаван. Није чак толико у питању само политичко уређење, колико политичка пракса и култура. Pa sad, Romanovi se se zenili i udavali sa ostalim evropskim dinastija, pa je valjda vesternizacija dolazila spolja sa snajama i zetovima. Doduse mnogi ruski carevi su se lozili na evropsku kulturu pa su je rado uvodili kuci. И мало је који успијевао. Петар Велики је успјео у вестернизацији, али погледај с каквим се отпором био сусрео. Конзервативни елементи уских свјетоназора су били против његових измјена. Пошто су били тврдоглави, јеидно је тврдоглавији од њих могао нешто измјенити. И то је био Петар, као што је била и Катарина Велика, а то су постигли јаким ауторитаризмом. Nema ovde nista nejasno. Civilizacija nije nesto sto svaka nacija proglasi za sebe na osnovu nekih specifocnosti tipa mi nosimo sajkacu a oni cilindar, mi pricamo ijekavski i klanjamo se papi a oni patrijarhu. Проблем еј што говоримо о вишеслојним појмовима. Примјер - римска цивилизација се може засебно посматрати. Грчка цивилизација исто тако. Али одна има појам који их оба обухвата - грекоримска цивилизација. Има доста преплитања, па се једни корсите ужим схватањем, а други ширим схватањем цивилизације. Komunizam je produkt zapadne civilizacije Али је прихваћен у источној Европи. ТО не говори о комунизму, него о источној Европи и њеним друштвима. И ту леже те "цивилизацијске" разлике. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 А какав наслов на индекс.хр, прва асоцијација за неког напаљеног Хрвата је "кључа крву жилама" srbi-preusmjeravaju-izbjeglice-prema-hrvatskoj . Мрзи ме да им копам по форуму ал ево теме. RYLAH and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Koje paranoje oko islamizacije, strasno. ех да си им ти то само јавила на време.... да се не цимају и не троше оволико http://www.gradnja.rs/saudijska-arabija-se-brani-od-islamske-drzave-zidom-dugackim-965-km/ Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 ех да си им ти то само јавила на време.... да се не цимају и не троше оволико http://www.gradnja.rs/saudijska-arabija-se-brani-od-islamske-drzave-zidom-dugackim-965-km/ Ne kontam sta si mi rekla. Danas sa mnom na stanici brdo zena i dece, a i muskaraca koji lice na sve osim na spremne da kolju. P.S. Zidovi ne pomazu, ocigledno. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Koje paranoje oko islamizacije, strasno. https://youtu.be/zpliOlVED1A https://youtu.be/Qz3oWmDUW1Q https://youtu.be/1Bxj1r7BbJg https://youtu.be/AmHqjtOWoIQ https://youtu.be/RJ1mpUsQ0_Y Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Ne kontam sta si mi rekla. P.S. Zidovi ne pomazu, ocigledno. Јеси ли уопшта погледала ово што сам поставила? А погледај и наредно. Не замери, .....не контам ни ја много тога у овој ујдурми али ми све то много смрди ...... има их који добро знају шта раде и њима зидови очигледно помажу. http://www.pravda.rs/2015/09/11/najveca-prevara-u-vezi-migranata-u-saudijskoj-arabiji-prazno-naselje-za-3- Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Јеси ли уопшта погледала ово што сам поставила? А погледај и наредно. Не замери, .....не контам ни ја много тога у овој ујдурми али ми све то много смрди ...... има их који добро знају шта раде и њима зидови очигледно помажу. http://www.pravda.rs/2015/09/11/najveca-prevara-u-vezi-migranata-u-saudijskoj-arabiji-prazno-naselje-za-3- Pa, Meka je potpuno logican izbor ISIS-a, religioznih fanatika. Ja ne bih pristala da zivim u vili u Pristini, Prizrenu, Klini. Zasto? Upravo zato. Драшко је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Нигде нисам рекао да је Византија посебна цивилизације, већ да није исто што и Рим, као што се ни Рим не може поистоветити са Грчком. Mislim da vi ovde imate drugaciju predstavu o tome sta je civilizacija, dakle nesporazumi nastaju oko toga. Civilizacija nije nesto sto je odredjena grupa naroda gradila i ostavila sa sobom tipa Egipatska civilizacija, Mesopotamija, Grcka, Rim, Vizantija itd. vec daleko siri pojam. To sto vi mislite da je civilizacija je skolski primer koji obicno zvuci: Dragi turisti, ovo je Keopsova piramida, najveci ostatak egipatske civilizacije. Ne. Daleko siri i obuhvata veliki broj naroda koji imaju neke zajednicke karakteristike poput umetnosti, nauke, filozofije, citavog pogleda na svet. Rusija i Zapad imaju isti pogled na svet, ajd nazvacemo ga hriscanski bez obzira sto su oni protestanti i katolici a Rusi pravoslavci. Sa druge strane Kinezi, Japanci, Korejanci nemaju takav pogled, oni imaju neki taoisticko konficijansko budusticki pogled. Dakle nema specificnosti kod Rusa nikakve, to sto ti navodis te sevre, sto Ciliricar navodi Magna Karte, monarhije, politicke sisteme, komunizme ne predstavlja kriterijume za civilizaciju, jer ako cemo tako mogu ja ovde da redjam specificnosti Nemaca od Spanaca, a tek Britanca od ostatka kontinenta. . јер полазиш од тога да свет почиње и завршава се код интереса појединаца, за шта ја мислим да је апсолутно погрешна поставка. Ajd ovako posto sam prethodne postove brzo kucao i svasta pisao. Razlog zasto sam usao u diskusiju sa tobom jeste recenica da postoji civilizacijski sukob izmedju SAD i Rusije, sto ja smatram kao netacno, jer mislim da Hantigton nije u pravu jer njegova teza ne objasnjava dovoljno veliki broj slozenih politickih pojava. I znaj da sigurno za sada ne postoji dobar model koji bi objasnio te pojave, sto je jedan od razloga zasto politikologija i ostatak drustvenih nauka nemaju razredjenu naucnu teoriju koja objasnjava veliki broj pojava i zbog cega postoji sukob nje i prirodnih nauka u epistemologiji jer neki naucnici smatraju da tu uopste nisu nauke kao Poper i Kun. Jedino ce ti pozitivizam uzeti kao nauke ali pozitizam je okacen macku o rep. Zato sam ti napisao da Hantigton ne valja, jer epistemoloski njegova teza ne valja, pa sam tim naveo neke razloge zasto SAD i Rusija mogu biti u sukobu a da nisu civilizacijski. Npr. mozda su u sukobu zato sto obe poseduju atomske bombe, zbog cega se javlja ''bezbednosna dilema'' (ako te interesuje, prostudiraj malo teoriju igara i teoriju racionalnog izbora ako vec dosad nisi) pa jedna drugu nastoje sto vise da oslabe. Ali ni to nije sigurna teza, jer je teorija racionalnog izbora isto okacena macku o rep zbog biheviorizma koji je ukazao da ljudi uopste nisu racionalna bica. Ali moze da posluzi kao dobra podloga za objasnjavanje ako uzmemo u obzir da bi barem politicari trebali biti racionalna bica, sto nije nuzno. Naveo sam ti jos neke razloge. Takodje, objasnio sam zasto nema civilizacijskog sukoba, jer su deo iste civilizacije, tako da se sukobljavaju oko neceg drugog, sto mi bas ne znamo nego ovako caskamo kao kad se sakupe seljaci ispred kafane pa raspavljaju o Seselju uz pivo. Samo mi znamo vise od njih. A sto se tice mog metodoloskog individualizma, sa Putinom i Obamom sam hteo da kazem da politicki mocnici vode sve te sukobe, ne obican narod, ljudi iz Amerike i Rusije se bas ne mrze, osim ako ces raditi statistiku koliko ko koga mrzi. A ti politicki mocnici nisu samo Putin i Obama, naravno da tu imas jos mnogo njih, da su tu ukljuceni neki intelektualci koje si spomenuo, eto ti ruski sto govore kako je Rusija posebna civilizacija mozda bas tako govore i loze Putina zbog cega nastaju tenzije medju nacijama. Ali nema nista ispod toga, nekakvcog kolektivnog duha, civilizacijskog duha koji tera ljude da se nuzno sukobljavaju. Mozda postoje nekakvi kulturalni sukobi, to uopste ne negiram, muslimani koji se ovih dana sele u Evropu ce sigurno za koju godinu uci u sukob sa domacinima i licno se nadam da to nece prerasti u nesto ozibljno, jer ce sigurno uzdrmati EU, dovesce do porasta podrske nacionalistickih strankama, sto sigurno ne valja. Ali tvrditi da se Obama i Putin mrze, da se Rusi i Ameri mrze jer su drugacije civilizacije, pa krajnje neobjektivno pristpuljeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Проблем еј што говоримо о вишеслојним појмовима. Примјер - римска цивилизација се може засебно посматрати. Грчка цивилизација исто тако. Али одна има појам који их оба обухвата - грекоримска цивилизација. Има доста преплитања, па се једни корсите ужим схватањем, а други ширим схватањем цивилизације. Spomenuo sam te kod RYLAH za ostalo. Ne mogu Magna Karta, komunizam, sevri biti kriterijumi da se nesto klasifikuje kao civilizacije. A sto se tice ovoga, objasnio sam isto njemu, evo ti ovde jedan zanimljiv video koji objasnjava ovo sto pricam na primeru civilizacije iz bronzanog doba (ubaceni su i titlovi na engleskom): Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2015 Mislim da vi ovde imate drugaciju predstavu o tome sta je civilizacija, dakle nesporazumi nastaju oko toga. Мислим да нас све овде који се са тобом не слажу сматраш будалама и да неспоразуми настају због тога, а пример за то је ово To sto vi mislite da je civilizacija je skolski primer koji obicno zvuci: Dragi turisti, ovo je Keopsova piramida, najveci ostatak egipatske civilizacije. Тако да нема потребе за било каквим даљим разговором јер си крајње безобразан, аргументе ни не прочиташ како треба, черипикујеш шта мислиш да ти одговара и појединачне примере представљаш као доказ неразумевања материје, а на оно што не иде у прилог твојим тврдњама се и не осврћеш. Са друге стране, материју о којој говориш углавном не разумеш, што је такође један од разлога неразумевања. Свако добро, па држи монологе испред огледала, где ћеш сигурно бити најпаметнији и најобразованији и најискуснији. А можеш и клипове са Јутјуба да пушташ до миле воље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука