Jump to content

Избори у САД 2016. - Бернард Сандерс

Оцени ову тему

Препоручена порука

A zamisli da je Tramp Kinez pa jos to izjavi. Eto, tako bi to izgledalo ovde u Vankuveru, sou program...

I kako posle da se covek primi na pricu da je tu po sredi nekakav sovinizam, fasizam ili sta vec...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, GeniusAtWork рече

Трамп каже да су они измислили глобално загревање да би уништили америчку економију...зезнути бре ти Кинејци.

Знаш шта, НАСА је измислила грмљавину да прикрије звукове свемирских битака. Не бих се зезао ни са Кинезима.

Подели на овим сајтовима

Чисто да нагласим за оне који се можда питају, у Америци постоје две стварности. Тј. барем две, а можда и читав мултиверзум. У зависности ког Амера питате, добићете различите одговоре. Једни говоре о растућем бесу средње класе на црнце и социјална давања, а други говоре растућем бесу средње класе на капитализам и траже више социјалних давања (углавном школство и здравство). Е сад, ја лично познајем само Гризлија из ове прве групе. Сви остали Амери и "Амери" које познајем су без изузетка у другој групи. А то је високо образована средња класа што из разних индустрија, што из академије. Тако да морам да признам да сам заиста више збуњен него два лудака у бурету. Изгледа да је у питању неки жешћи матрикс у коме више образовања и више рада на стварима као што је програмирање смањује способност политичког расуђивања. Оно, изразито паметни људи који су допринели цивилизацији и од којих сам много научио су редом на левом центру политички. Капиталистички орјентисани дефинитивно, али траже регулације, траже социјалу. То не значи да је њихово мишљење исправно, али свакако тера на размишљање. Ако њихово мишљење није исправно, какав је то опијат који паметне људе толико одваја од стварности? И каква је то стварност коју тек неколицина успева да види, а скривена је од мудрих?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juan рече

Чисто да нагласим за оне који се можда питају, у Америци постоје две стварности. Тј. барем две, а можда и читав мултиверзум. У зависности ког Амера питате, добићете различите одговоре. Једни говоре о растућем бесу средње класе на црнце и социјална давања, а други говоре растућем бесу средње класе на капитализам и траже више социјалних давања (углавном школство и здравство). Е сад, ја лично познајем само Гризлија из ове прве групе. Сви остали Амери и "Амери" које познајем су без изузетка у другој групи. А то је високо образована средња класа што из разних индустрија, што из академије. Тако да морам да признам да сам заиста више збуњен него два лудака у бурету. Изгледа да је у питању неки жешћи матрикс у коме више образовања и више рада на стварима као што је програмирање смањује способност политичког расуђивања. Оно, изразито паметни људи који су допринели цивилизацији и од којих сам много научио су редом на левом центру политички. Капиталистички орјентисани дефинитивно, али траже регулације, траже социјалу. То не значи да је њихово мишљење исправно, али свакако тера на размишљање. Ако њихово мишљење није исправно, какав је то опијат који паметне људе толико одваја од стварности? И каква је то стварност коју тек неколицина успева да види, а скривена је од мудрих?

Мислим да је у питању иста ствар као са стереотипима о факултетима. У Београду на Правни иду углавном некакви конзервативни националисти, на Економски и Политичке науке иду либерали, на ЕТФ-у и осталим машинским факултетима је предоминантно или социјализам или некакав анарзизам ( највјероватније анархо-социјализам, анархо-синдикализам шта ли ) али углавном су "црвенији". Онда, је ту Филозофски који је расадник свих идеологија у њиховом најекстремнијем облику. Мислим да је то у питању само тип људи које привлаче одређене професије и кругови у којима се генерално крећу ( "дисторзија реалности микрокосмоса" :D ). Опет, теоретски говорећи, можеш ти бити успјешан предузетник али да будеш дудук за размишљање у смислу националне економске политике, јер то су другачији нивои размишљања. Али опет, једо значи бити лијево у САД, а друго значи у Србији.

Мени је тако занимљиво да људи, што мање знају о економији, све су социјалистичкије оријентисани; а и они који јесу улијево и знају о економији макар основе никада не праве грешке које тврди црвендаћи праве. Мада, не бих смјео стати иза ове изјаве јер постоји нек итамо Тома Пикети на којег су либерални професори јерезни, а он је сам професор. Па, ту је и Варуфакис. Али овкао за генерални плебс, мислим да је истина.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Juan рече

Оно, изразито паметни људи који су допринели цивилизацији и од којих сам много научио су редом на левом центру политички. Капиталистички орјентисани дефинитивно, али траже регулације, траже социјалу.

Verovatno je saosecajnost. Kada ljudi dosegnu određeni nivo materijalnog blagostanja, onda ih moral tera na neka takva razmišljanja. Imaš takav slučaj sa novim društvenim pokretima ili postmasterijalističkim pokretima od kojih su najpoznatiji ekološki, pacifistički, gej pokreti, feministički, pokreti za prava životinja, razno razni levi pokreti. Jednostavno ljudi od para i dosade počnu da se zalažu za neke stvari za koje do tad nisu jer su ono gledali svoja posla i kako da sastave kraj sa krajem. A kad sastave onda moralna osećanja isplivavaju, odjednom postaje bitno da li drugi ljudi imaju dovoljno novca ili npr. prava životinja

Zato ta srednja klasa sada kada ima para podršku daje tim novim pokretima. Klasičan primer sa kojim se ja srećem su vegani. Znači ljudi su tipa menadžeri imaju brdo para i vidiš ih kako jedu žužu, što je nešto što sam ja kupovao u osnovnoj kad nisam imao para za nista drugo. I ono deluju hipsterski. A inteligentni su inače, što se i očekuje za nekog menadžera.  

Morala bi neka studija iz psihologije tu da se uradi, zašto ljudi sa parama daju podršku ovakvim pokretima od kojih su 80% levi. Moje neko razmišljanje je da je u pitanju saosećajnost prema tim siromašnim ljudima, jer većini od tih ljudi naši ekonomsko liberalni stavovi deluju previše strogo tipa pustiš ga da se sa svojom slobodom snalazi sam umesto da mu daš pare. Barem su meni bili strogi dok nisam skapirao zašto valjaju. 

Подели на овим сајтовима

@Ћириличар

Мој закључак је мало другачији - ти људи су пре свега фини и лепо васпитани. Неки сигурно јесу на левом центру и то је ОК. Неки, међутим, имају доста економски десније ставове. Али кућно васпитање тих људи их једноставно одбија од деснице пуне будака, расиста (који наравно не постоје, шта ја причам) и екстремно неваспитаних ликова (ко је споменуо јавног Трампа?). Лично сам био у тој причи док нисам открио фине и уљудне европске класичне либерале попут Хајека и онда коначно сконтао да можеш да будеш либералан, а да не будеш лудак. Нису битни само ставови, већ је јако, јако битно како их износиш. Нико не жели да буде у друштву неваспитаних игнораната. 

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Juan рече

бесу средње класе на црнце

Па није "на црнце", али разумео сам шта `оћеш да кажеш.

17 minutes ago, Juan рече

више образовања и више рада на стварима као што је програмирање смањује способност политичког расуђивања

Пази, више образовања из физике и рад на теорији струна не дају ти никакву способност да расуђујеш о медицини. Било би крајње чудно да неко тврди да зна ствари о медицини зато што је пуно радио и учио физику... А са друге стране, некако се узима здраво за готово да "интелектуалац", тј. образован човек из неке области, може без проблема да расуђује о политици и економији. Тако имамо лингвисте, биологе, физичаре, предузетнике, програмере и све остале који без проблема излазе на ТВ да острашћено бране своје "едуковане ставове".

Мени то стварно смешно... Економија и политика, као и све друге области, захтевају рад на - економији и политици. Мора да се читају књиге, истражује, уложи време. Не може другачије.

23 minutes ago, Juan рече

Ако њихово мишљење није исправно, какав је то опијат који паметне људе толико одваја од стварности? И каква је то стварност коју тек неколицина успева да види, а скривена је од мудрих?

Ништа их не одваја од стварности, него зато што нису уложили рад и време у ту област онда прибегавају најједноставијим и површним објашњењима појава које нису баш тако једноставне. Као што би ја сад неком ко је болестан дао "дијагнозу" од ока, шта ми прво падне на памет. Јер реално - о медицини немам појма и никад се нисам трудио да нешто научим. Тако и они дају "дијагнозе" друштвених појава које немају везе с` везом.

Из неког разлога, они стварно мисле да то може тако...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams

А Авокадо? Сигурно је образованији и од мене и од тебе у области политике, па је опет социјално далеко од тебе, економски ту негде, али је ипак за неке интервенције? Или Риле који је исто знатно образованији у тим областима од нас, а опет је благо етатистички институционалиста негде на центру спектра и умерени интервенциониста. 

И шта је са инвеститорима попут Paula Grahama који је изразито капиталистички орјентисан, али има знатно левље социјалне ставове од твојих? Или Бафет и Гејтс, па они сигурно знају економију. Или сви они силни професори економије и историје. Тешко да нису читали књиге и да не знају материју...

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Juan рече

@Grizzly Adams

А Авокадо? Сигурно је образованији и од мене и од тебе у области политике, па је опет социјално далеко од тебе, економски ту негде, али је ипак за неке интервенције?

Nisam obrazovaniji od vas dvojice u oblasti politike... meni to čak nije ni pitanje obrazovanja... teza da je državna intervencija uvek loša je sasvim očigledno dogmatična, a ne racionalna... pri čemu za veliki broj stvari u koje se država upliće mislim da je to uplitanje loše... ali to je uvek evaluacija od slučaja do slučaja... kad počneš da veruješ da je uvek loša, to prosto postane stvar vere, a ne inteligencije ili obrazovanja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Господин Дареалис рече

Demokrate i progresivci optužuju sve redom da su rasisti,

Neće biti da je "sve redom"... ali ako ti je tako lakše...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Avocado рече

Nisam obrazovaniji od vas dvojice u oblasti politike... 

Мислио са на економију, регулације, законе. То ми је све политика у општем смислу. Сигурно знаш више о тооме како је дата регулација утицала на нешто и, што је још важније, знаш конкретне случајеве док Звонко и ја углавном философирамо о друштву. 

Подели на овим сајтовима

Бафет је експерт за инвестирање на берзи, Гејтс је експерт за софтверски бизнис, Авокадо је експерт за закон Реп. Србије... То није то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Бафет је експерт за инвестирање на берзи, Гејтс је експерт за софтверски бизнис, Авокадо је експерт за закон Реп. Србије... То није то.

Ron Pol je doktor, pa bih opet rekao da razume stvari fenomenalno i da su mu shvatanja potpuno na mestu.

Još nisam prežalio one izbore 2012. :/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...